Magamról

 

Magamról:


Nagy Rita vagyok, egy észak-kelet magyarországi gyönyörű pici falucskában élek. Három felnőtt gyermekem van, akiket nagyon-nagyon szeretek, és végtelenül büszke vagyok rájuk. Tanítóként kezdtem, jelenleg angol szakos tanár vagyok.

36 évesen, amikor már a legkisebbem is befejezte az első osztályt, kezdtem neki az angol tanulásnak. Általános és középiskolában oroszt, németet és latint tanultam, de mindig vágytam rá, hogy az angollal is megismerkedhessem. Egy nyelviskolában, heti tíz órában kezdtem el tanulni a nyelvet. Olyan jól ment, hogy ötszáz óra után jelentkeztem angol szakra, ahová fel is vettek, el is végeztem. Én lettem az első, és máig egyetlen angol szakos tanár az iskolában, ahol már nagyon sok éve tanítok. Azóta az egyik szemem sír, a másik nevet. Nagyon boldog vagyok, hogy konyítok az angol nyelvhez, ugyanakkor nagyon szomorú vagyok, mert felső tagozatban kell tanítanom, az alsó helyett. Nem volt jó csere, a kicsiket szeretem, visszahúz a szívem, de nincs visszaút.

A fordítás nagyon fontos része az életemnek. Szeretek adni, meglepni, ajándékozni, és persze szeretem, ha kapok, meglepnek, és megajándékoznak. Szeretem az embereket, és szeretem, ha engem is szeretnek. A fordítás során mindezt egyben élvezhetem azokkal, akik rendszeresen felkeresik a fordításaim topikjait. Soha nem gondoltam, hogy a közös fórumozás ennyi örömet rejt magában. Ez a közeg, a virtuális ismerősök, barátok biztosítják számomra, hogy a fordítás iránti lelkesedésem ne lankadjon több mint három év után sem, sőt egyre több tervem van, úgy érzem, hogy még nagyon sok felfedezni való van számomra Ázsián belül.

Fordításkor, mindamellett, hogy törekszem a tőlem telhető maximumra, nem tartom tragédiának, ha marad a szövegben elírás, apróbb helyesírási hiba, elütés. Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, és műfordító sem vagyok. Számomra a legfontosabb, hogy a lefordított történet érthető legyen, egyik mondat következzen a másikból, ne hemzsegjenek benne a helyesírási hibák, és a félrefordítások.

Azért kértem meg a kisebbik fiamat, hogy segítsen létrehozni ezt az oldalt, mert már régóta vágyom rá, hogy összegyűjtve, egy kupacban láthassam a saját munkáimat. Jóleső érzés végiglapozgatni a különböző kategóriákat, országokat. Jó látnom, hogy Koreából, magamat meggyőzve, az ellenkezésemet legyűrve, mennyi ázsiai országba eljutottam. Hálás vagyok azoknak, akik rendszeresen velem tartanak a kalandozásaimban, tolerálják hóbortjaimat, türelemmel elviselik az „úttöréseimet”, és ínyencségekre vágyó hajlamomat. Remélem, még sok szép élményben lesz részünk együtt!

Most nagyon boldog vagyok!

Közben elkészült a saját fórumom is, amit szintén a legkisebbemnek köszönhetek. Ő hozta a szakértelmet, én a fórumozási tapasztalatot. Közös együttgondolkodásunk eredménye a Rita bemutatja fóruma.

Pár hónap híján négy szép évet köszönhetek a Dorama Forever Fansub tulajdonosának, Erzsinek, aki 2012-júniusában befogadott a felirataimmal együtt.  Hálás vagyok érte!

Mától egyedül folytatom tovább.

Most nagyon-nagyon boldog vagyok!