Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (online is nézhető)
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (4/6)
folyt....
A rizs megjelenése
A rizs megjelenése
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (4/6)
Kedves Gabi! Köszönöm szépen ezt a sok gifet! De jó nézni őket! Így még inkább látszik,
mennyi mindent megtudunk, megismerünk, megtanulunk egy részben.
Az 5. részt fordítom épp, és ez a hajdinatészta tényleg bajos lehet! Japánban csak három
éves gyakorlat után lehet valakiből sobakészítő a nevesebb éttermekben. Már a hideg
tésztát készítő mesternél is megcsodáltam azt a ritmusos mozgást, amivel gyúrta tésztát,
de most azt is megtudtam, hogy ez nem véletlen. A sobakészítésnek meghatározott
sebessége, és üteme van. Biztosan ezt tanulják három évig. Ja, egy szál soba kötelezően
1,6 mm széles kell legyen! Ezek a japánok!
De jó, hogy "füleskét" betetted! Olyan boldogan eszegeti a hajdinatésztát. Ki tudja, mikor
lesz újra alkalma rá. Vajon a gyerekek is a csípős változatot eszik?
Nem tehetek róla, de a sziklarajzok nekem nem tűnnek 2600 évesnek. Már a színük is
fura, és hogyhogy nem kezdte ki őket az idő vasfoga? És hogy festették olyan magasra
a figurákat?
A hajdina és a rizs kapcsán az jutott még eszembe, hogy ha az ember tésztát akar enni,
semmi nem állhatja útját. Bármilyen nehéz is, de megtalálja a módját, hogy a rendelkezésre
álló gabonából tésztát varázsoljon.
Az 5. részben sokat időzünk Japánban az Edo-korban, az akkori Tokióban, vagy ahogy
akkor hívták, Edo-ban a soba miatt, és Nápolyban a makaróni miatt. Megtudjuk, hogyan
vált a nemesek ételéből a szegények ételévé a tészta.
Speciális görgős fadeszka, és sobakés nélkül bele sem kezdenek a soba felvágásába. Még
a deszkán lévő kéz ujjainak is úgy kell állnia, ahogy a képen látható:
mennyi mindent megtudunk, megismerünk, megtanulunk egy részben.
Az 5. részt fordítom épp, és ez a hajdinatészta tényleg bajos lehet! Japánban csak három
éves gyakorlat után lehet valakiből sobakészítő a nevesebb éttermekben. Már a hideg
tésztát készítő mesternél is megcsodáltam azt a ritmusos mozgást, amivel gyúrta tésztát,
de most azt is megtudtam, hogy ez nem véletlen. A sobakészítésnek meghatározott
sebessége, és üteme van. Biztosan ezt tanulják három évig. Ja, egy szál soba kötelezően
1,6 mm széles kell legyen! Ezek a japánok!
De jó, hogy "füleskét" betetted! Olyan boldogan eszegeti a hajdinatésztát. Ki tudja, mikor
lesz újra alkalma rá. Vajon a gyerekek is a csípős változatot eszik?
Nem tehetek róla, de a sziklarajzok nekem nem tűnnek 2600 évesnek. Már a színük is
fura, és hogyhogy nem kezdte ki őket az idő vasfoga? És hogy festették olyan magasra
a figurákat?
A hajdina és a rizs kapcsán az jutott még eszembe, hogy ha az ember tésztát akar enni,
semmi nem állhatja útját. Bármilyen nehéz is, de megtalálja a módját, hogy a rendelkezésre
álló gabonából tésztát varázsoljon.
Az 5. részben sokat időzünk Japánban az Edo-korban, az akkori Tokióban, vagy ahogy
akkor hívták, Edo-ban a soba miatt, és Nápolyban a makaróni miatt. Megtudjuk, hogyan
vált a nemesek ételéből a szegények ételévé a tészta.
Speciális görgős fadeszka, és sobakés nélkül bele sem kezdenek a soba felvágásába. Még
a deszkán lévő kéz ujjainak is úgy kell állnia, ahogy a képen látható:
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (4/6)
Rita érdekes lesz az ötödik rész is. Néha szoktunk Soba tésztát csinálni egy egy gyors vacsorának, de nem gondoltam volna, hogy egyszer megismerkedem a történetével is. Nagoyn érdekes ez a sorozat, szeretem.
A délkelet-ázsiai tésztaút akkor kezdődött,amikor találkozott a kínai tésztakultúrával.
Tetszik ez a mozaik padló, és kerestem, hogy a valóságban is létezik e valahol, de nem találtam.
A Chosun-dinasztia óta konfuciánus családnak ugyanolyan fontos a halottakról gondoskodni,
mint az élőkről. A tésztának, mint áldozati ételnek régi hagyománya van.
A délkelet-ázsiai tésztaút akkor kezdődött,amikor találkozott a kínai tésztakultúrával.
Tetszik ez a mozaik padló, és kerestem, hogy a valóságban is létezik e valahol, de nem találtam.
A Chosun-dinasztia óta konfuciánus családnak ugyanolyan fontos a halottakról gondoskodni,
mint az élőkről. A tésztának, mint áldozati ételnek régi hagyománya van.
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (4/6)
Szia Gabi! Az a mozaik csak oda van varázsolva valamilyen számítógépes technikával.
A reggeli képem még nem a Tésztaútból származott, de ma már odajutottam, hogy
pár kockát ki tudtam fényképezni a filmből, ahol a sobát készítik. Én először a
Shimeshiben találkoztam a sobával, akkor még semmit sem tudtam róla, ma meg
már egész sokat.
Köszi a gifeket! Én is nagyon bírom a sorit, csak nagyon lassan megy a fordítás, mert
meg akarom ütni az angol szöveg nívóját. Igaz, hogy vannak a feliratban tévedések,
de a szöveg minőségi. Nem szeretnék elmaradni tőle.
Ezután kifőzik, majd kimossák a tésztát. Érdemes lesz megnézni, milyen mozdulatokat
végez közben ez a férfi. Miután letudja a 8 óráját, nem kell még Rubint Rékára is
tornáznia az biztos! Ledolgozza magáról az összes felesleget.
A reggeli képem még nem a Tésztaútból származott, de ma már odajutottam, hogy
pár kockát ki tudtam fényképezni a filmből, ahol a sobát készítik. Én először a
Shimeshiben találkoztam a sobával, akkor még semmit sem tudtam róla, ma meg
már egész sokat.
Köszi a gifeket! Én is nagyon bírom a sorit, csak nagyon lassan megy a fordítás, mert
meg akarom ütni az angol szöveg nívóját. Igaz, hogy vannak a feliratban tévedések,
de a szöveg minőségi. Nem szeretnék elmaradni tőle.
Ezután kifőzik, majd kimossák a tésztát. Érdemes lesz megnézni, milyen mozdulatokat
végez közben ez a férfi. Miután letudja a 8 óráját, nem kell még Rubint Rékára is
tornáznia az biztos! Ledolgozza magáról az összes felesleget.
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (4/6)
Szia Rita! Végre sikerült a gépemre varázsolni a 4. részt, így most már megtudtam nézni. Nagyon tetszett a 3-4. rész is. A történelmi részek is, és a tészta készítés is nagyon érdekes volt. Mi még nem ettünk hajdina tésztát, de köretnek használom a hajdinát. A rizstészta készítés most is lenyűgözött. Ha nem lenne olyan macerás kipróbálnám.
Holnap nálunk is tészta lesz az ebéd, meg kimchi leves, hogy én se maradjak éhes.
Köszönöm a feliratokat!
Kellemes hétvégét kívánok!
Holnap nálunk is tészta lesz az ebéd, meg kimchi leves, hogy én se maradjak éhes.
Köszönöm a feliratokat!
Kellemes hétvégét kívánok!
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (4/6)
mindjárt megyek a konyhába, szerencsére ezt a részt a topik olvasással utoljára hagytam de így is éhes lettem...
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (4/6)
Szia Marika! Mondta Kriszti, hogy túl nagynak bizonyult a videó. Jó sorozat ez nagyon!
Örülök, hogy rábukkantam!
Egyszer nagyon régen ettem valahol hajdinát, de aki készítette elfelejtette megsózni,
így az első találkozás nem volt eget rengető.
Ha holnap nálad ebédelnék, a tésztát választanám. A levest megkóstolnám, de szerintem
azt meghagynám neked. Nem szeretem, hogy válogatós vagyok, de ez van.
Örülök, hogy rábukkantam!
Egyszer nagyon régen ettem valahol hajdinát, de aki készítette elfelejtette megsózni,
így az első találkozás nem volt eget rengető.
Ha holnap nálad ebédelnék, a tésztát választanám. A levest megkóstolnám, de szerintem
azt meghagynám neked. Nem szeretem, hogy válogatós vagyok, de ez van.
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (4/6)
Kata58 írta:mindjárt megyek a konyhába, szerencsére ezt a részt a topik olvasással utoljára hagytam de így is éhes lettem...
Én ügyes voltam! Először ettem, és tele hassal ültem ide válaszolni.
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (4/6)
Rita írta:Szia Marika! Mondta Kriszti, hogy túl nagynak bizonyult a videó. Jó sorozat ez nagyon!
Örülök, hogy rábukkantam!
Egyszer nagyon régen ettem valahol hajdinát, de aki készítette elfelejtette megsózni,
így az első találkozás nem volt eget rengető.
Ha holnap nálad ebédelnék, a tésztát választanám. A levest megkóstolnám, de szerintem
azt meghagynám neked. Nem szeretem, hogy válogatós vagyok, de ez van.
Én vagyok a válogatós, aki nem lakik jól a tésztával!
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (4/6)
Ők is szeretik a tésztát!
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (4/6)
B.Marika írta:Én vagyok a válogatós, aki nem lakik jól a tésztával!
Marika, azt nem is kérdeztem, hogy milyen tészta lesz ebédre.
Jó volt a kimcsi leves?
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (4/6)
Gabóci5 írta:Ők is szeretik a tésztát!
Annyira édes mindkettő. A papagáj eteti ugyan a kutyát, de látszik rajta,
hogy szívesen játszik a másik idegeivel. Két tésztaszál között kopogtat,
rágcsál, kapirgál... magyarul húzza az időt. A kutya meg nyel nagyokat.
Ebben a videóban is mindenki etet valakit. Itt is állatok, állatokat:
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (4/6)
Jót nevettem a videón és a képen is! Az az igazság, hogy én éhesen ide már egy jó ideje nem ülök, de így is kifog rajtam egyik másik látvány... Most éppen a frankfurti leves készül! olyan jó illat van már most...
Tegnap benéztem abba a kenyérsütős soriba amit végül nem fordítottál de valami fantasztikus. Elég sokat megértettem belőle...mert a történések átsegítettek a mondanivalón. nagyon nagyon tetszik! még csak a 2. részig jutottam de nagyon nagy kedvem lenne csinálni.Csak azt nem tudom a korianderlevelet mennyi száraz korianderrel lehetne helyettesíteni, mert az egyik salátához az van és valami isteni a sült paradicsom és hagyma , olaj, koriander só bors ...csili meg még nem is tudom mi kell...talán tejföl...de a látvány eszméletlen ahogy a tumixxal összedolgozza..aish
Tegnap benéztem abba a kenyérsütős soriba amit végül nem fordítottál de valami fantasztikus. Elég sokat megértettem belőle...mert a történések átsegítettek a mondanivalón. nagyon nagyon tetszik! még csak a 2. részig jutottam de nagyon nagy kedvem lenne csinálni.Csak azt nem tudom a korianderlevelet mennyi száraz korianderrel lehetne helyettesíteni, mert az egyik salátához az van és valami isteni a sült paradicsom és hagyma , olaj, koriander só bors ...csili meg még nem is tudom mi kell...talán tejföl...de a látvány eszméletlen ahogy a tumixxal összedolgozza..aish
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (4/6)
Kata! Boldog vagyok, hogy tetszik a sori! Szerintem kóstolgatással el tudod dönteni, hogy mikor elég
a koriander. Én biztosan úgy csinálnám. A szárított fűszereket mielőtt az ételbe teszem, két tenyerem
közt jól szétmorzsolom. Intenzívebb lesz az illata és az íze.
Angliában nem sűrűn használnak tejfölt, nem is nagyon lehet kapni. Vagy joghurt, vagy tejszín lehetett.
Írd meg, hogy melyik rész hányadik percében láttad, és lefordítom neked.
a koriander. Én biztosan úgy csinálnám. A szárított fűszereket mielőtt az ételbe teszem, két tenyerem
közt jól szétmorzsolom. Intenzívebb lesz az illata és az íze.
Angliában nem sűrűn használnak tejfölt, nem is nagyon lehet kapni. Vagy joghurt, vagy tejszín lehetett.
Írd meg, hogy melyik rész hányadik percében láttad, és lefordítom neked.
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (5/6)
Jó szórakozást kívánok az utolsó előtti, 5. részhez!
VIII.Bonifác pápa nemcsak arról volt híres, hogy megőrült, hanem arról is,
hogy minden nap tésztát evett. Ez a szépséges tésztaétel volt a kedvence:
VIII.Bonifác pápa nemcsak arról volt híres, hogy megőrült, hanem arról is,
hogy minden nap tésztát evett. Ez a szépséges tésztaétel volt a kedvence:
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (5/6)
Köszönettel vittem az új feliratot...kicsit később nézem meg...a kenyeres-résznél újranézem majd és leírom mikor mit csinálnak...
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (5/6)
...Kedves Rita ...orommel vittem az 5 rész felirtát,én is késobb nézzem meg de bevalom már bele kukucskáltam és vissza vissza nézek az elozo részekbe is
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (5/6)
Szia Rita!
Köszönöm az új részt. Hát ez a pápai étel mennyeinek néz ki.
Köszönöm az új részt. Hát ez a pápai étel mennyeinek néz ki.
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (5/6)
Köszönöm Rita az 5. részt, letöltöttem, a mozizás marad délutánra, most megyek vásárolni, aztán irány a konyha.
VIII.Bonifác pápának volt ízlése!
Ez is timbale
VIII.Bonifác pápának volt ízlése!
Ez is timbale
Spoiler: mutasd
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (5/6)
Köszönöm az újabb részt.Nagyon jó ez a sorozat.Jó ,hogy rátaláltál.További szép hétvégét kívánok.
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (5/6)
Rita, Kriszti, nagyon köszönöm az újabb részek feliratait is! Most még a megköszönésekkel is jól lemaradtam.
Még a tevesütést sem láttam, bár én sem ennék belőle, kivéve ha ettől függne az életben maradásom. Akkor azért erőt vennék magamon, de még egy feltét nélküli üres tésztát is szívesebben ennék.
Még a tevesütést sem láttam, bár én sem ennék belőle, kivéve ha ettől függne az életben maradásom. Akkor azért erőt vennék magamon, de még egy feltét nélküli üres tésztát is szívesebben ennék.
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (5/6)
Kedves Kata, Anna, Ági, Gabi, Ica, Unni!
Nagyon szívesen a feliratot! Jövő héten ilyenkor szeretném kitenni az utolsó részt.
Addig is jó szórakozást az utolsó előttihez!
Végre eljutottunk a Tésztaúton oda, hogy olyat is láttam, ahogy anyukám készítette
a tésztát. Liszt közepén fészek, abba meg megy a tojás!
Nagyon szívesen a feliratot! Jövő héten ilyenkor szeretném kitenni az utolsó részt.
Addig is jó szórakozást az utolsó előttihez!
Végre eljutottunk a Tésztaúton oda, hogy olyat is láttam, ahogy anyukám készítette
a tésztát. Liszt közepén fészek, abba meg megy a tojás!
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (5/6)
Kata58 írta:Köszönettel vittem az új feliratot...kicsit később nézem meg...a kenyeres-résznél újranézem majd és leírom mikor mit csinálnak...
Kata szívesen! Tudod, írtam neked, hogy megvannak a kenyerek receptjei. Csak szólj, ha
kell valamelyiké. Remélem egyikhez sem kell olyan összetevő, ami itthon nem kapható,
vagy nincs magyar neve. De azt úgyis megírom.
Mennyit dolgoznak a pasta corzettivel, azért, hogy pár perc alatt eltűnjön a tányérról:
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (5/6)
annamama írta:...Kedves Rita ...orommel vittem az 5 rész felirtát,én is késobb nézzem meg de bevalom már bele kukucskáltam és vissza vissza nézek az elozo részekbe is
Kedves Anna! Sok érdekesség lesz a mai részben is! De a legjobban ezt a japán
nőt irigyeltem. Épp egy tésztaevő verseny nyert meg. De hová tűnt belőle a tészta?
Milyen szerencsés alkata van!
Re: Insight on Asia: Noodle Road / Tésztaút (5/6)
f.ági írta:Szia Rita!
Köszönöm az új részt. Hát ez a pápai étel mennyeinek néz ki.
Szia Ági! Jót nevettem! Pápa - mennyei étel.
Keresni akartam egy képet egy timbale-ről (az angol feliratban két "l"-lel volt írva),
és akkor jöttem rá, hogy az is timbale, amit róla neveztek el.
Nagyon szívesen!
Ki van itt
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég