Van képem hozzá

Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. december 3. 19:45

I/7. A középkori konyhaművészet
Spoiler: mutasd
A virágzó középkortól a mennyiség, a fogások sokféleségének pazar volta és tálalása mellett a
minőség, az ízek gazdagsága és változatossága, azaz az ételek minősége is egyre fontosabb lett.
A korai középkorban lényegében csak sóval, illetve a helyben termő különböző növényekkel
(fokhagyma, hagyma, petrezselyem, zeller, kömény, mustár, kakukkfű, zsálya, retek, boróka,
rozmaring, majoranna, komló, fekete és fehér üröm, gyümölcsök, illetve gyümölcsökből
készített ecet) ízesítették az ételeket. A méz volt az édesítőszer. A virágzó középkorban azonban
egyre több, keletről importált fűszert kezdtek használni. III. Ince pápa az 1200-as évek elején a
De contemptu mundi kezdetű bullájában a táplálkozás terén megjelent világi hívságokat
kárhoztatta, s elítélte, hogy az emberek nem elégedtek meg a húsok vagy termények természetes
ízével, esetleg sóval történt ízesítésével, hanem egyre több és többféle fűszert vásároltak. A
korai középkorban a különböző fűszereket, s különösen a távoli területekről származókat,
elsősorban még csak a gyógyászatban használták. A 6. században például Anthimus De
observatione ciborum című episztolájában betegség esetén a gyömbér fogyasztását ajánlotta. A
kora középkori orvoslás központjainak számító kolostorok kertjeiben gyógy- és
fűszernövényeket termeltek, amit akkoriban egyformának tekintettek. A clunyi kolostor
orvosságos szekrényéből sohasem hiányozhatott a bors, a fahéj, a gyömbér, és más „jótékony
gyökerek”. A canterburyi kolostor 1160-ban készült leírása arról is szólt, hogyan kell herbariust
27
(gyógynövényes kertet) létesíteni az ispotály mellett. A virágzó középkori városokban létesített
patikákban évszázadokon át együtt árulták a fűszereket és a gyógynövényeket. Abból
következően, hogy a fűszerek többsége a gyógyászatból került át a gasztronómiába, az egészség
szempontjából jótékony hatásukba vetett hit végigkísérte a középkort. Az akkori orvosok
egyértelműen úgy tartották, hogy a fűszerek „heve” elősegíti az emésztést és erősíti az
egészséget. A 13. századi salernói orvosi iskola orvosai viszont – összehangban III. Ince pápa
intelmeivel – a sót tartották a legfontosabb fűszernek, mert „az asztal valamennyi ételét
megízesíti és frissen tartja”. Az európai világ a keresztes háborúk korától, a 11. század végétől,
a 12. századtól ismerte meg nagyobb mértékben a keleti fűszereket, amelyek az orvoslás mellett
fokozatosan bekerültek a szakácsművészetbe is. Mivel a fűszerek többsége drága
importtermékként a társadalom többsége számára megfizethetetlen volt, az ételek nagymértékű
fűszerezése éppúgy a rang, a fényűzés, hivalkodás kifejezését szolgálta, mint az ételek
mennyisége vagy sokfélesége. A keletről származó fűszerek közül a sáfrányt sikerült
Európában is meghonosítani. A többi fűszernövénnyel összehasonlítva felhasználhatósága
szélesebb körű volt, mint a konyha vagy az orvoslás, mert színezőanyagként is széles körben
használták. A középkori fűszerfogyasztás mértéke azzal állt összefüggésben, hogy azok, akik
meg tudták fizetni, ízletesnek, jóízűnek találták a bőven fűszerezett ételeket. Az 1393-ból
származó Le ménagier de Paris ajánlása szerint például a szakácsnak csak a főzés után szabad
hozzáadni az ételekhez a fűszereket „a lehető legkésőbb”, hogy ízük jobban érvényesüljön. A
fűszerek közül leggyakrabban borsot, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, szerecsendiót, sáfrányt
használtak. Az ételek közül kedvelték a csípős, a kesernyés, a savanyú-édes és a fanyar ízeket.
Egy késő középkori itáliai szakácskönyv tanúsága szerint a fűszereket lényegében minden
ételhez felhasználhatónak tartották: „végy egy uncia borsot, egy uncia fahéjat, egy uncia
gyömbért, nyolcad unciányi szegfűszeget és negyedannyi sáfrányt. Jól illik majd minden
ételhez.” A középkorban a fűszerek egészségre gyakorolt jótékony hatását hangsúlyozó orvosi
elmélet mellett a táplálkozás minőségéhez is kapcsolódott tudományosnak tartott felfogás, ami
még a kora újkorban is erősen hatott. A késő középkori orvosok szerint mindazoknak, akik nem
rangjuknak és társadalmi helyzetüknek megfelelő ételeket esznek, fájdalmakkal, betegségekkel
kell számolniuk. A gazdagoknak s előkelőknek tartózkodniuk kellett a hüvelyesekből készített
nehéz ételektől és a nehezen emészthető, s kevésbé tápláló belsőségektől, a szegényeknek
kerülniük kellett a túlzottan finom, előkelő ételeket, mert azokat a durvább ételekhez szokott
gyomruk képtelen lett volna megemészteni. A késő középkori értekezések a társadalmi
helyzettel összefüggésben tárgyalták az ételek minőségét és az étrendet. Ezzel a szemlélettel
kapcsolódott össze Velencében is az a rendelkezés, mely szerint a Magyarországról érkezett, és
a város tulajdonában álló mészárszékeken vágott marhák belsőségeit és gyomrát (a pacalt) a
szegények ingyen megkaphatták, így a lagúnák városában az állati belsőség a szegények
mindennapi eledelévé vált.
A fűszerekkel együtt a 13. század vége táján a főúri és városi környezetben, az arisztokrata és
patríciusi háztartásokban megjelentek a szakácskönyvek is, amelyek az ételeket készítő
szakácsoknak, konyhafőnököknek szóltak. A legrégibb szakácskönyvek Itáliából maradtak
ránk. A legelső, még latin nyelven íródott mű minden bizonnyal Nápolyban íródott, és a
zöldségekből készült ételekkel kezdődött, talán azért, mert ezek voltak a legolcsóbbak, és talán
a legkönnyebben elkészíthetőek is. Külön tárgyalta a háziállatokból, vadhúsokból és
szárnyasokból készült ételeket, a hozzájuk való különböző mártásokat, valamint a tojásból,
tejből, tejtermékekből és lisztből főzött ételeket. A receptek között halból készült ételek
ugyanolyan mértékben szerepeltek, mint az édességek. A roston sült húsokhoz (arrosta)
28
általában pástétomos lepényeket (pastelli) és kelt tésztákat, azaz tortákat (torte) ajánlott. Szólt
az olajban sültekről (frittelle), a kocsonyákról (gelatine), vagy a tésztával, kölessel, árpával
vagy a késő középkortól már rizzsel is főzött sűrű levesekről (minestre), valamint a
húslevesekről (brodetti). A hússal töltött főtt tészta (ravioli) készítésének ismerete állítólag
Ázsiából származott, Marco Polo és a hozzá hasonló kalmárok hozták magukkal Kínából. Tény,
hogy Velencében, majd Itália nagy részén a késő középkorban már széles körben ismert és
kedvelt étel volt. Egy 13. század végéről származó angliai receptes könyvben már szerepelt az
ún. itáliai tészta, amit a kéziratban fennmaradt mű ismeretlen szerzője szerint finom
búzalisztből gyúrt tésztából kellett elkészíteni. A tésztát sodrófával papírvékonyságúra kellett
nyújtani, megszárítani, majd a száraz tésztát húslevesben megfőzni. A megfőtt tésztalapokat
sajtos szósszal kenték be és tapasztották össze, lényegében a ma ismert lasagne elődjét állították
így össze. A középkori európai konyha egyik újítása, a torta (torte) még nem édességet jelentett,
hanem olyan rakott, tésztarétegekkel borított ételt, amelybe rétegenként húst (vagy halat),
tojást, sajtot, zöldséget tettek. Elkészítéséhez kemencére volt szükség. A 13. század közepére
Európa déli részein a városi konyhák nélkülözhetetlen részévé váltak a különböző torták. A
Párma történetét elbeszélő krónika szerint a város lakói még az 1246. évi éhínség idején sem
mondtak le az ilyen rétegekből álló, rakott tortákról, és leginkább különböző helyi fűszerekkel
(kakukkfű, rozmaring, bazsalikom stb.) megszórt gyökerekkel (répa, zeller, petrezselyem,
cékla, retek stb.) töltötték meg, és lenmagból őrölt lisztből készített tésztarétegeket terítettek rá.
A hasonló alapanyagokból (gabona, hús, hal, zöldségek) Európa különböző vidékein nagyon
sokféle ételt készítettek. A lipcsei (Németország) kolostor középkori receptgyűjteményében
például arról írtak, hogyan kell a nyulat cseh módra elkészíteni. A középkor végi francia
szakácskönyvek hasznos tanáccsal látták el azokat, akik angol mártást akartak főzni. Egy 16.
századi velencei szakácskönyvben arról lehetett olvasni, hogy „a magyar módra borban főtt
pisztráng” különleges csemegének számított bármelyik úri lakoma ételsorában. Egy 15. századi
hildesheimi szakácskönyv többek között rozmaringgal töltött sült tyúkról írt, ami – a recept
szerint – svájci (pontosabban Wallis kantonból származó) étel volt. A 14. században a
württembergi Hannsen mester egyik írásában a lombard kocsonyát, pástétomot és kolbászt
dicsérte. Az itáliai és dél-francia feljegyzésekben szereplő „szaracén leves” alapvetően
juhhúsból, babból, zöldségekből és nagyon sokféle fűszerből készült. A baromfihússal
összefőzött rizst görög eredetűnek tartották. Az Alpoktól északra elterülő területeken hosszú
évszázadokon át készítettek sörlevest. Ez lényegében azt jelentette, hogy a húst, zöldségeket,
fűszereket, kását stb. nem vízben, hanem sörben főzték meg, a levesbe aprított barna kenyérrel
sűrítették be, és még vajjal, sajttal, tojással ízesítették. A sörleves sok szempontból a kására
emlékeztetett. A már említett Le ménagier de Paris receptje szerint a jó, töltött malacpecsenyét
a következőképpen kellett elkészíteni: „A levágott és megnyúzott malacot forrázd le vízzel (…)
majd pedig vedd a sovány húst, de távolítsd el a malac kövérét és belsőségét. A húst főzd meg
vízben, tégy hozzá 20 tojást s főzd meg ezeket keményre vízben kifőtt és meghámozott
gesztenyével együtt; azután vagdald össze a tojások sárgáját, a gesztenyét, finom régi sajttal és
egy disznó sonkájával együtt, keverj hozzá sok sáfrányt, őrölt gyömbért (…). És ne hasítsd szét
a malac bőrét a hasánál, hanem az oldalán csinálj olyan kis hasítást, amilyen csak lehetséges,
aztán tűzd nyársra, utána töltsd meg a töltelékkel, majd a bőr nyílását zárd el egy nagy tűvel;
télen borssal kell ízesíteni, nyáron repcemaggal”. Egy 13. század végén íródott angol
receptgyűjtemény tanúsága szerint a húsokhoz tálalt édes-savanyú mártást úgy készítették,
hogy cukrot (nádcukrot), borecetet, vöröshagymát, gyömbért, fahéjat és borsot kevertek össze.
Európa-szerte a húsok mellé felszolgált mártások legfőbb fűszere a bors, a koriander mag és a
29
kömény, továbbá só és mindenféle más fűszer volt. A marhahúshoz többnyire vörösborban
főzött almát tálaltak, melynek levét mézzel, borssal, gyömbérrel, szerecsendióval, mazsolával
ízesítettek. A lipcsei domonkosok rendházában fennmaradt, már említett szakácskönyv
tanúsága szerint az apró fügedarabokkal vagy mazsolával, aszalt gyümölccsel együtt sütött,
alapvetően édes, fehér kenyér, a ma is ismert „gyümölcskenyér”, mint édesség, a mediterrán
területekről terjedt el. A mézzel édesített ételek, gyümölcsök (mézes dió, mogyoró, füge stb.)
mellett a keresztes hadjáratok idején a nádcukorral készített fogások is megjelentek Európában.
A tejjel főtt, cukrozott, édes rizs, a tejberizs a késő középkorban jeles ünnepek (lakodalmak,
keresztelők, koronázások, lovaggá avatások stb.) állandó fogása lett. A 14–15. századi receptek
szerint a nemesi, kolostori vagy patríciusi konyhákban tejjel, liszttel és mandulás mézzel kevert
édes kásákat, mézzel édesített gyümölcs- és zöldségpépeket, édesített laskatésztákat készítettek.
Lekvárok főzéséhez szintén használtak mézet. A legelterjedtebb mézzel készített édesség a
középkori Európában a mézeskalács volt, amit sokáig el is lehetett tartani. Egy 13. század végi
angol kézirat, a Curye on Inglysch (Főzés angol módra) nádcukorból, mézből, kenyérmorzsából
és fenyőmagvakból álló édességről írt. A középkori szakácskönyvekben Európa-szerte
mindenhol szerepelt a híres ún. „fehér eledel”, ami kizárólag fehér összetevőkből (tej, aludttej,
túró, vaj, sajt, rizs, mandula, fehér húsú hal, csirkehús, fehérrépa és fehér káposzta, fehér
gomba, fehér kenyér, disznózsír, meghámozott alma és körte, fehér hagyma, fokhagyma stb.).
A középkorból összesen 37 féle „fehér eledel” elkészítésének receptje maradt fenn.
A legrégebbről ismert receptkönyv, a Curye on Inglysch (Főzés angol módra) az 1290-es
években, Angliában keletkezett. Az első, nyomtatott szakácskönyv, Bartolomeo Sacchi műve
viszont Rómában jelent meg 1475-ben. (Ennek 1643. évi kiadása Zrínyi Miklós csáktornyai
könyvtárában is megvolt.) Az Alpoktól északra tíz évvel később, 1485-ben jelent meg az első
nyomtatott szakácskönyv.
Arra vonatkozóan, hogy milyen ételeket ettek a középkorban, a gazdag és előkelő háztartások
számára készült szakácskönyvek és receptgyűjtemények helyett megbízhatóbb képet kaphatunk
a fennmaradt különböző konyhai rendtartásokból. A Sankt Gallen-i bencés apátság 1480 tájáról
származó rendtartása például egy hétre szólóan előírta, mit kell a szakácsnak főznie. A
vasárnapi főétkezéshez májas (vagy véres) hurkából álló előételt, esetleg tojásos velőt vagy
juhhúsos zöldborsót, fő fogásként káposztát vagy répát főzött hússal, és zabkását sült húsokkal.
Vacsorára pacallal vagy szárnyashússal készült borsólevest és kásás sült húst tálalt. Hétfőn
árpakását adott füstölt sonkával, kolbásszal és disznósajttal, vagy hagymával összesütött
szalonnát, apróra vágott húst, estére ecetben tartósított csülköt valamilyen mártással és kásával.
Kedden pacal vagy borjúfej, azután leves és baromfihús, borjúsült és köleskása, vacsorára
cserépedényben (tehát kemencében készített) sült tehéntőgy került az asztalra. Szerdán
bundáskenyér mazsolával, azután borsó főtt hallal, pirított káposzta sült hallal és valamilyen
édes sütemény volt az ebéd. Estére borban áztatott kenyeret vagy tojáslevest, kását és sült halat
kaptak a szerzetesek. Csütörtökön valamilyen levest, sült húst és répát tálaltak, pénteken babot,
borsót, vagy kását hallal. Ez utóbbi volt a vacsora is. Szombaton hagymalevest vagy tejben főtt
tojást és almát készítettek, majd halat vagy sült húst zabkásával, vacsorára ordalevest,
halkocsonyát és kását. A clunyi kolostorban a 13. században a szerzetesek általában a
következőket ették: az első étkezéskor, késő délelőtt babbal és répával készült zöldségkását,
három tojást (főzve vagy sütve), szalonnát, sertéshúst, vagy bárány sültet, sült szárnyasokat,
valamint fél font kenyeret és négy pint vizezett sört. Vacsorára juhhússal és hagymával
(fokhagymával) készített kását, tojásos, meleg aludttejet fügével, vadhúst gyümölcsökkel
(kökénnyel, áfonyával, almával, fügével, gesztenyével stb.), böjtös napokon a hús helyett
30
heringet, csukát, pisztrángot, tőkehalat, lazacot fogyasztottak. Este (késő délután), a vacsorához
is járt az étkezéshez fél font kenyér, négy pint sör és egy kancsó bor. Ezeken az ételeken és
italokon mindig két–két szerzetes osztozott. A pamplonai székesegyházhoz tartozó Szent
Mihály-ispotályban 1285-ben minden zarándoknak egynapi fejadag kenyeret és egy tál
főzeléket vagy húst adtak. A 14. században a montserrati zarándokoknak kenyeret, sajtot és sót
osztottak. A magyar zarándokok, akik a Háromkirályok ereklyéit keresték fel, a kölni
zarándokszálláson babot, füstölt szalonnát, főtt húst sárgarépával, kenyeret és sört vagy bort
kaptak. Böjtös napokon az étrend babból, vajban vagy olajban sült szárított tőkehalból, egy
darab sajtból és kenyérből állt az ispotály étrendje. A virágzó középkori adatok szerint a
szalonnán párolt zöldségből, olykor sóska hozzáadásával készített leves, amit liszttel vagy
kásával sűrítettek, esetleg még sajtdarabokat is főztek bele, gyakori eledele volt a paraszti és
városi embereknek, de még a nemesi udvarházaknál is előfordult. A Lé ménagier de Paris
tudósítása szerint a 14. század végén Párizsban a borsópüré leves volt a leggyakoribb napi
eledel, amit úgy készítettek, hogy a darált borsót szalonnával megpirították, vízzel felfőzték,
majd főtt és zsírban párolt csirkehús darabkákat tettek bele, a végén tojást ütöttek rá. Ezzel
szemben a würzburgi érsek jegyzője által 1350-ben készített, 96 receptet tartalmazó Daz buoch
von guoter speise (A jó ételek könyve) című műben egyetlen levesről sem esett szó, kizárólag
a különféle húsok és sültek elkészítésével foglalkozott. A középkori szakácsok a sütéshezfőzéshez leginkább olajat és vajat, esetleg faggyút használtak: Dél-Európában olíva olajat, az
Alpoktól északra döntően lenolajat. Sertészsír – értékes volta miatt – legfeljebb csak a főúri,
fejedelmi konyhákban fordult elő. Egy korabeli krónikás például feljegyzésre méltónak ítélte
azt, hogy amikor 1450 végén Jó Fülöp burgund herceg felesége, Portugáliai Izabella a flandriai
Brugge-ben tartózkodott, vajban sült halat és disznózsírban sült pecsenyét fogyasztott.
A középkori emberek általában naponta kétszer étkeztek, a délelőtti és a délutáni időszakokban.
Ezek hasonló nagyságú étkezések voltak, és többnyire mindkettő frissen készített meleg
ételekből állt. A nehéz fizikai munkát végzőknél ehhez további, kiegészítő étkezések
társulhattak. Joachim von Oettingen bajor gróf († 1520) a középkor végén a napszámosok és
cselédek élelmezéséről úgy rendelkezett, hogy napjában ne kétszer, hanem háromszor kapjanak
enni. Reggel egyenek valamilyen levest, párolt zöldségételeket vagy kását, délben ismét levest,
húst, párolt káposztát vagy más zöldségeket és kását. Este újból kapjanak levest, húst vagy leves
helyett párolt zöldségeket, esetleg kását. Berthold von Henneberg mainzi érsek 1497. évi
előírása szerint azok a napszámosok, akik egész nap az érsek Rheingauban fekvő birtokán
dolgoztak, reggel levest kaptak kenyérrel, délben bőséges főtt hússal és zöldségekkel készült
tartalmas levest, hozzá egy kancsó bort, este húst és kenyeret, vagy szintén valamilyen sűrű,
laktató levest.
Az ételek minősége, de még inkább az élelmiszerellátás kiszámíthatósága, biztonsága
szempontjából a középkorban a különböző élelmiszerek raktározása, eltarthatósága és
konzerválása jelentette a legfontosabb kérdést. A megélhetésben központi szerepet játszó
gabonafélék kellő odafigyelés és előkészítés mellett egy-két évig viszonylag jól eltarthatók
voltak. A szemnyerést követően (ami történhetett csépléssel vagy nyomtatással) a gabona még
apró földdarabokkal, szeméttel, szalmatörmelékkel keverten maradt a szérű földjén, és csak
különböző tisztító eljárások (szelelés, szórás, rostálás) során vált alkalmassá arra, hogy
elraktározzák, táplálkozásra vagy vetőmagnak felhasználják. A középkori emberek a gabona
elraktározásának több formáját is alkalmazták. Általánosan elterjedt volt egész Európában a
gabonatároló verem, mert ez volt a gabonatárolás egyik legbiztosabb módja, de akárhogyan is
igyekeztek a vermeket megóvni a nedvességtől, a dohosodás, esetleges penészedés egy
31
bizonyos idő után már komoly fenyegetést jelentett, és a vermekben tartott gabonában a
rágcsálók is könnyen kárt tehettek. Ugyanakkor tűz és háborús pusztítás idején viszonylag
biztos oltalmat kínált. Voltak földfeletti gabonatároló építmények is kő-, tégla-, vályog-,
deszka- vagy vessző- és gyékényfonatú falakkal, sok helyen a házak padlásán tárolták a
gabonát. Az élelmezési szempontból ugyancsak fontos hús, tejtermékek, zöldségek és
gyümölcsök azonban romlandók voltak, ezért ezeket valamilyen módon konzerválni kellett,
hogy későbbi időkre is el lehessen őket tartani. Évszázadokon keresztül a só jelentette a
legfontosabb tartósítószert. A hús-, hal- és tejtermékeket ezzel tartósították, így a só iránt
folyamatosan nagy volt a kereslet. A jól besózott húst, halat, sajtot vagy vajat akár két évig is
el lehetett tartani. A sóval történő konzerválásnál hús, hal és tejtermékek esetében egyaránt
általában 1:10 arány érvényesült a só és a tartósítandó termék viszonylatában. De sós vízben
zöldségeket (uborka, répa, káposzta, cékla, retek stb.) is el tudtak tenni a téli hónapokra. A
sózáson kívül a füstölés és szárítás is fontos tartósítási eljárás volt. Ahogyan a sózás, úgy ez is
az adott termék víztartalmának lecsökkentésére szolgált. A napon történő szárításhoz
(aszaláshoz) nagyon száraz klímára volt szükség, ezért erre az eljárásra a mediterrán vidékeken
kívül máshol nem nagyon adódott lehetőség. Az északabbra fekvő területeken a füstölés
technikáját alkalmazták, de ez nagyon lassú tartósítási eljárás volt, ezért csak az élelmiszerek
egy részét lehetett ilyen módon konzerválni. A szárítást és füstölést nagyon gyakran
összekapcsolták a sózással. Az ecet szintén alkalmas volt húsfélék és zöldségek tartósítására.
Dél-Európában az olíva olajat is használták konzerválásra, elsősorban halaknál. A távolabbi
északi területeken a fagyos, hideg téli időszakok lehetőséget teremtettek arra, hogy néhány
napig, vagy egy-két hétig a húsféléket hűtött, fagyasztott állapotban tárolhassák, és viszonylag
frissen tudják elfogyasztani. A gombákat, gyümölcsöket leginkább szárítással tartósították, de
mézben forralva szintén konzerváltak gyümölcsöket, vagy megfőzték lekvárnak. A
gyökérzöldségeket leggyakrabban vermekben tették el télire.
A középkori emberek napi táplálkozásuk során jóval több kalóriát fogyasztottak, mint a ma
élők. A napi kalóriabevitel fejenként 3000–3500 kalória körüli értéket jelentett, de a napi 4000
kalória sem számított ritkaságnak. (A mai kalóriabevitel átlagosan 2500–2700 kalória/fő/nap.)
Ugyanakkor a fizikai igénybevétel mértéke is jóval nagyobb volt, mint ma, így a szervezetük
jóval több energiát használt fel. A középkori ember magas kalóriabeviteléhez nem társult
jelentős zsír és cukorfogyasztás, míg a modern korban kiugróan magas az étkezések során a
zsír- és cukorbevitel.

Kép
https://g7.hu/elet/20190210/rakd-fel-a- ... k-600-eve/
Részlet:
Egy középkori paraszt vágyálma nem a pénzzel teli buksza volt, hanem az, hogy olyan sok földje és annyi állata legyen, ami folyamatosan jó megélhetést biztosít.
https://elearning.unideb.hu/pluginfile. ... 281%29.pdf
Pottyantó a középkori városfalon:
Kép
https://csillagvar.hu/a-budi-tortenete/
Avatar
f.ági
Hozzászólások: 2668
Csatlakozott: 2016. február 28. 19:59
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. december 3. 19:54

Sziasztok Lányok!
Jövök olvasni, közben beteszek egy videót, ahogy festek, festenék...

Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. december 3. 20:22

Ágika! :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) Ismerős a helyzet!Ramos nagyon aranyos!!!Nem adja fel.ÚGY IS KELL!!! :-bd :flower1: :littlehearth:
És végül valami:
Karácsonykor "pici szépségekkel",nem élőlényekkel,fogok foglalkozni.Azokról írok és teszek be képeket.Ez volt AZ ÉLŐ VÁROS c. könyv 3. fejezet.Tovább már nem teszek be részeket.Lányok!Nem tudom,hogy mennyit olvastok,én alig!!!,ezért ráerőltetem magam,hogy érdekes könyveket ,fejezetenként elolvassak.MUSZÁJ,mert teljesen hülye leszek.
Holnap jövök nézelődni,most kiveszem a pizzát,mert megsült.Már hallom a párom kint "motoszkál" konyhában.HŰHA,mennem kell,nehogy forrón "elcsenje" és a szobájában landoljon valahol.!:)) :)) :)) Sziasztok,szép estét!Ma még megnézem Dorina filmjét.Kíváncsi vagyok rá!!!Paggy %%- @};-
Avatar
f.ági
Hozzászólások: 2668
Csatlakozott: 2016. február 28. 19:59
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. december 3. 21:12

698. oldalon Paggy, népvándorlásától köv. a folytatás. Most kifolyik már a szemem, igy abbahagyom

Paggy, a november 11.-i festményes kitalálósdinál az első és a harmadik kép miatt biztos voltam Csontváryban.
Néztem a tajvani étteremnek a menyezetéről készült fotót. Hú, de szép!
Ma mesélte az egyik vendégem – sose hagyja ki, hogy a pénzéért mit vett, merre járt…- hogy voltak Pesten egy Mishlen csillagos étteremben. Öten voltak, megkérdeztem mennyit fizettek. 30 volt fejenként, de az ital volt a legdrágább, ami mondjuk engem nem hozott lázba. Pici adagokat kaptak, sokfélét, és jól is laktak. Nagyon sokáig szolgálták ki őket. Hááát egyszer kipróbálnám, de igazság szerint jobban vonzana Pesten az a kinai étterem, ahol a tésztát kézzel készitik előttünk olyan hosszúra és vékonyra.
Olvaso m a nov. 19.-i Római kori könyvrészletet. Hát jó sok munka volt vele, míg mindent betettél, leirtál! Szerettem ezt a kort. A világháborúkkal viszont nagoyn hadilábon álltam történelemben.
Irtad: „Szerintem a város kis területen nagyobb népsűrűség ,mint vidéken.Több a súrlódás,de több lehetőség az eszmecserére is,így gyorsabb lehet a változás./vagy nem /” Most falura gondolván, meg a mi utcánkra… , hát azt kell mondjam van itt is mozgás, pletyka és surlódás. 
Persze egy emeletes házban megint más problémák vannak. Jajj, eszembe jutottak az albérlőim. Nem akarom elkiabálni, de a felettük lévő boszorkány nyugiban van. Múltkor voltunk náluk mert a szír srác meg akarta hosszabbitani már plusz még egy évvel a szerződést. Mondta miért, de nem értettük. Nekünk ez csak jó…, vittem nekik sütit, és a másik, aki már ott lakott egy éve mutatta a kezével, hogy amit eddig vittem isteni finom volt. Jót nevettünk rajta. Mindig megkinálnak bennünket valamivel, mikor megyünk. Vagyis ez mostanra jellemző, meg az előző évre. Meg a portugál erasmusosokra. Érdekes, hogy mennyire különbözőek vagyunk mi emberek, legyen bármi a nemzetiségünk.
Irtad, hogy fajsúlyozni kell a dodlgokat, hogy legyen elég idő mindenre. Hááát, ha leirom a napom és hogy mi minden nem fért bele, meg mi minden igen….  
A kézzelfogható, találkozós barátokról az én esetemben nem beszélhetünk. Mindig is egyedüli farkas voltam. Hol ezért, hol azért… Bár nem mondok igazat, mert a festészeten kialakult egy olyan baráti viszony, ami talán megtöri az eddig kialakult képet rólam. Ééés akkor itt vagytok Ti, akik nagyon jó, hogy vagytok!! 

Kata, tényleg sok képed kis négyzet, de már előtte ahogy ovlastam észrevettem, hogy a postimage-s képeknél meg egy nagy kék négyzet volt. Ki érti ezt?
A konténerek kiemelésén én is elcsodálkoztam, gondoltam mi is akar lenni, de sose láttam ilyet. Jó helyen voltatok éppen.
Oylan jó, hogy a lakásból kinézve is feltalálod magad és fényképezel. A felhők pedig örök téma. Néha itt nálunk is olyan gyönyörűek, aztán meg semmi.

Rita, jót mosolyogtam, ahogy irod Paggynak tanitsa ki a párját, ha valami jót lát fényképezze le.
Irtad, hogy nem szereted mikor nézik – nem akartam a bámulni s zót használni- ahogy próbálod elkapni a pillanatot. Totál megértem. Emlékszem egyszer még a nagy fa megvolt a ház előtt és az aljában egy taplógombát s zerettem volna lekapni. Megáll egy autó, én már majdnem hasalok a földön, kiszól a nőgyógyászom, hogy mit csinálok.  Pedig amikor elkezdtem emberfia nem járt arra.
Olyan gyönyörűek a nov. 16.-án feltett fenyőágas, harmatos képek, meg a napfelkelte. Te meg ebben vagy profi 
Amikor a piacon járok néha szoktalak magamban emlegetni a karfiolok pucolása láttán.  jó, hogy vannak ilyen „ bányák” is.
A november 16.-án fotózott cica olyan szééép! Az a vörös folt a hátán! Ráadásul a tigriscsikos farkahegye 
Nézem a madárképeid. Irtam,hogy a múltkor az őszapó leszállt az ág mellé, amin az etetők voltak és épp szereltem őket. Levegőt nem mertem venni. Olyan picike és aranyos.!
A múltkor amikor Paggynak akartam madárhangokat felvenni, csak aztán szerencsésen letörtöltem, akkor láttam megint egy őszapó bandát a tónál. Érdekes hangjuk van.
Nov. 21.-én irtad: „Jelenleg ott tartok, hogy nem állok meg a kellő időben a festék
rétegek felhordásával, vagy ha az jó, akkor a díszítő motívumokat tolom túl. Még nem találom az
egyensúlyt.”
Olyan érdekes, mert tanár úr is szokta mutatni, hogy kell visszaszedni a rizspapirról a tust. Hát ez szinte lehetetlen, de neki sikerül. Vizes ecsettel forgatja visszafele a már lefestett tust a papirról. Nem jön fel mind, de lehet finomitani a képet vele.
A vércsés kép témája nálunk is előfordul. Néha, igaz ritkán tollak tömkelege, onnan tudom, hogy szegény galamb ott végezte és nem Ramos által.
Mentettem egy-két ételed összetevőit. 

Ildikó, az én derekam biztos nem birná az ásást. Nagyon ügyes vagy és persze merész is vele! A szomszédban a srác felásott egy nagyobb darab földet, és azt hiszem saláta van két sor benne, a többi kivülre üres. Lehet ő is már a tavaszra vetett bele valamit.
Valamelyik nap festettem és olyan napfény sütött be, hogy még a redőnnyel sem tudtam normálisan festeni. Nem találtam azt a videót, amit régebben emlitettem. A vizfelületet mutatták, ahogy a fehér csikokat tették bele, meglepett a technika, rögtön Rád gondoltam.
Ildikó, ez a csodaszivacs az amit normál boltban lehet kapni, vagy kifejezetten művészellátós?
A nagy fás és alatta a téli kép is nagyon szép!
Avatar
f.ági
Hozzászólások: 2668
Csatlakozott: 2016. február 28. 19:59
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. december 3. 21:29

Paggy, jelentem vettem gesztenyét és az útmutatásoddal megsütöttem.
Hát ha váalsztani kellene közte és egy banán között az utóbbi győzne. :))
Kép

Ezt a viharvadász oldalon tették közre a facebookon. Rád gondoltam :-)

Kép

A Nagyi titka facebook oldalára lehet feltölteni lisztekkel készült sütiket.
Oda készült. Tavaly kilenc darab kistányért gyűjtöttem össze. :-)

Kép
Kép
Kép
Kép

Ramosnak készül a "védőétel hideg ellen"
Csirke farhát egyszer felforralva, leöntve, utána tisztitott vizben répával és zellerrel megfőzve. :-) És még igy is van, hogy májrkémet kell rátennem, hogy megegye. Kis tésztát is kap vele, mert ilyenkor pár kilót rá kell tegyek. Nagyon vé znán érkezett hozzánk és nem hajlandó a hidegben bent lenni a házban velünk.

Kép

Volt még egy kis otello szőlőm a hűtőben. Ma vettem a másik sötétszinű, nem tudom milyen fajtájú szőlőt, de nekem túl édes és mégis savanyú.

Kép

Ez a virslis-gombás-zöldséges-csipetkés-kolbászos-kakukkfüves leves, amit nagyon szeretünk

Kép

Mellé túrógombóc volt tegnap, aminek a morzsáját jól odaégettem, kidobva újat kellett csinálni, mert csak egy pillanatra leültem a gép elé.... :-)
Kép
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. december 3. 21:35

Ági!Minden nagyon guszta.Más az ízlésünk gesztenye ügyben.HIÁBA,NA,nem dunántúli lány vagy!!! :)) :littlehearth: Nekem sajnos banánt nem szabad enni,de szeretem.Vigyázz a szemedre!!!Ramos levesét megkóstolnám!!! :flower1:
Mi az a fekete szószos valami?A pogácsa szuper!!!!
Avatar
f.ági
Hozzászólások: 2668
Csatlakozott: 2016. február 28. 19:59
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. december 3. 21:38

Ramos szellemképe

Kép
Avatar
f.ági
Hozzászólások: 2668
Csatlakozott: 2016. február 28. 19:59
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. december 3. 21:40

Paggy, jót derültem a gesztenye ügyön :-)
Ramos levesébe nem szoktam sót tenni, ha sokra sikerül, akkor van mikor felhasználom pl. krémlevesekbe. :-)
Avatar
f.ági
Hozzászólások: 2668
Csatlakozott: 2016. február 28. 19:59
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. december 3. 21:41

A fekete szószos izé az a mákos nudli.
Ki is ütött, mert ez csak cukorral jó. Két napomba tellett, mire a máj-epe vonalam rendbejött. A méztől meg semmi bajom.
Avatar
f.ági
Hozzászólások: 2668
Csatlakozott: 2016. február 28. 19:59
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. december 4. 8:46

Szép jó reggelt mindenkinek!
Szegeden hideg van. :-) még mindig -5 fok. Nemrég értem haza a piacról biciklivel.
Kaptam a fiamtól egy Columbia hótaposót, a férjemtől évekkel ezelőtt egy nem igazán szép, de nagyon meleg kabátot, ami min. -20 fokig van bevizsgálva :)) , ülésre a szokásos sapka, és irány a piac, meg a Spar.
Nem is fáztam :-)
Minden letudva, indulhat a főzés. Kétfajta szószt akarok az életemben nem csinált panko morzsás csirkemellhez.
Férjem megint a maradék pörköltet eszi, dehát neki az a jobb. Hát legyen :-) Nekünk meg ez. :-)
Ramost reggel korán behoztam, de jó meleg a hasa a házában, mikor kijön mindig ledörzsölöm róla a maradék szalmát és jól lehet érezni, hogy nem fázik odabenn. Tegnap még tettem neki friss szalmát is be.
Madaraknak is ment a langyos v iz, meg a feltöltés. Megjelent az óriásmadár is nemrég az etetőn.Hirtelen nem jut eszembe a neve, de hát öregszem. :-)
Vacakol a szivem, kezelem.... Vérnyomás jó...
A fiamnak meg lett erőltetve a dereka tegnap edzésen, mert mindig virgonckodik, úgyhogy éjfél után ahogy hazajött még azt kezeltem kristállyal, fűzfakérget főztem neki, meg kröömvirággal masziroztam.
Ma azért biztonság esetére vettem neki flectort, bár szóltak, hogy receptköteles. Hát igy jár, aki nem jár gyógyszerekért gyógyszertárba. Rendes volt viszont a gyógyszerész kiadta, bár mondta, hogy én nem jártam arra. Hát még gondolatban sem. :-)
Még jó, hogy nem vártam meg a delet, amikor felkel, mert másutt nem adtak volna. Megy majd a mágnesre, meg izomlazitás a masszázságyon. Még jó, hogy ennyi kütyü van otthon.

Megyek indigotm a főzést. Szép napot Mindenkinek!
Paggy, már csak a mai nap és holnap kapjuk a képeket Csókoskáról. :))
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. december 4. 13:25

Sziasztok!Hamarosan jovok.Agika!Irtad,hogy nincsenek barataid.Ha nem igenyled,ne eroltesd A paromnak sincs.Mondtam neki, milyen jo lenne he nem vitatkozna allandoan mindenen velem,hanem egy barattal cserelnenek eszmet.Azt mondta:Minek.Hat ha minek,akkor nem kell,de en nem vagyok alkalmas a folytonos vitatkozasra.Aki maganak valo,annak idos koraraban egyedul kell megbirkoznia az oregseggel es konnyen belesupped.Ja es a baratsagert tenni is kell.Faraszto dolog,de hosszutavon megeri. :flower1: :littlehearth: :flower1:
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. december 4. 16:15

Sziasztok!Végre megjöttem.Először egy panaszkodással kezdem.Nem vagyok túl jól az izgalmak miatt, vacakolnak a beleim.Izgalom az új helyzet-vajon hogy jövök ki belőle?DE már elszántam magam.Úgy volt,hogy a lányomék visznek el a kutyáért.Bár jobban szeretek mindent magam intézni,hogy ne kelljen okítást hallgatnom,mert senki nem ilyen "vagány" a családban ,mint én.Mindenki mindenből az egyszerűt-a kényelmeset-a problémamenteset választja.Megértem,hiszen a mostani világ kihívásainak megfelelni NAGY FELADAT.A párom meg már igen öregnek érzi magát,tehát minden ilyen dolog az én"hobbym",így ha nem kerek a dolog,gyorsan kiszállnak belőle.Szóval valószínűleg én megyek a kutyáért.IZGALMAS LESZ.
Most végre megnéztem mindent,amit feltettetek.
Rita:
Micsoda ügyesek a falfestő gyerekek!15 éve készült a falikép és még most sem halvány.Néztem a BETLEHEMET.Mennyivel élőbb így a sok szép fenyőággal!Teljesen meghatott és örömmel néztem a sütigyáras videót.Hát ez a MISKOLC-igazán nagyszerű hely!!Törődnek a rászorulókkal,folyik a közösségi élet.A kivilágított ablakos játékot irigylem,jó .hogy résztveszel benne.Séta-rejtvény -szépség-minden együtt és még kedves is.

Kata!Köszönöm szépen a fenyőbútor ápoló olaj ötletét.Igazi jó tanácsot adott Rita,hogy menjetek minél többet a szabadba.Mindig valami keveset intézni és sétálgatni.
Lányok!Le kell feküdjek egy kicsit,mert görcsöl a hasam.Muszáj holnapra jobban lennem.Üdv:Paggy %%- @};-
Avatar
Kata58
Hozzászólások: 7201
Csatlakozott: 2016. február 28. 16:12
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. december 4. 16:47

sziasztok Lányok! Phű Paggy, annyi mindent tettél fel, hogy csak ! Most egy kicsit zsong a fejem a sok infótól, de sebaj, addig nem álltam fel míg nem olvastam el mindent és mindenkit. egyedül a videót mellőztem, belelestem, de majd pótlólag. most sajnáltam rá az időt, mert annyi volt még előttem. el is ment bő egy órám az oldalra!
Ági, olyan finom levest főzől Ramosnak, hogy csak! Éppen csak az illata nem jön át.
Jót vigyorogtam az igyekezeten hogy inkább vele foglalkozz nem a festéssel. :)) Még szerencse hogy a labdának nincsenek fájdalmai. Az látszik rajta, hogy igencsak munkára van fogva, tuti nem unatkozik az sem :)) :)) :))

Nagyot aludtam ma is két órát majdnem mire annyira kipihenem magam, hogy újra a tettek mezejére lépjek. de mégsem.
Megtréfált a természet, úgyhogy a biztonság kedvéért mégse megyek sehova! Samu már jól van erre én.
Passz. Pedig kevés cukorral csináltam meg a vaníliás mákos gubát. Persze mindent befaltunk!
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Csak nem tudtam hagyni holnapra...persze én is jótól kérdezem hogy megegyük e a másik felét :)) :)) :)) :))


nagyon szép vers... remek videót készítettek hozzá!

Ma is lesz Istentisztelet, úgyhogy nem maradok ma sokáig itt az oldalon. Amúgy nem értem az akkori kockákat. ha én nyitom meg megjelenik úgy hogyha jobb klikkel nyitom meg de eddig nem volt erre szükség...ki érti? ezt? N megpróbálom elküldeni a képeket, remélem nem lesz ezekből egy idő múlva kocka, ....szép hétvégét mindenkinek! :x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Avatar
Kata58
Hozzászólások: 7201
Csatlakozott: 2016. február 28. 16:12
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. december 4. 16:59

Paggy, teljesen egymásra irtunk! Nálad most ez a probléma idegi alapú, tulságosan félsz örülsz és izgulsz, hogy nem lesz e tulságosan eleven számodra az a kiskutya! Háááát. Lehet jobb lett volna többször meglátogatni, ismerkedni, így a végleges elhozatallal már mint ismerősként hoznád haza. Kár hogy a párod nem megy veled, nem díjazom az ötletet!!Nagyon nem!

Szóval próbálj megnyugodni, mert a kutya is stresszes lesz. Kocsival mész egyedül érte? Szeret a kutya kocsikázni?Milyen előélete volt?Javasolják macskák és nyulak közé?
Városi lakásban élt eddig, vagy egy kertes házban szabadon?
Mik a rossz szokásai?
Bocsi hogy most kérdezek ilyeneket, de valahogy feljött bennem, hiszen elég vehemensen múködik benned a félsz...
Ész azért is írom ezt, mert még mindig időben van az esetleges visszalépés. Vagy az átgondolás után a nagyobb bátorság.
Szóval nem a kedvedet szeretném szegni, csak óhatatlanul felmerültek bennem... Nekem is minden bajom lenne!
Nem beszélve az olyan fontos dolgokról, hogy megrágja e a vezetékeket, hogy vezeti le a stresszt amíg pl vásárolsz vagy városi sétán vagy ..stb.
Na nem okoskodom...s próbálok nem aggódni csak örülni.. :x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Az is megoldás lett volna, ha ideiglenes sétáltatója lettél volna, időnként hazahozva, megláttad volna a többiek és az ő reagálását s még mindig nem lettél volna elkötelezve.
Itt Győrben mindig találkozok kutyásokkal, akik nem tarthatnak kutyát, de mindig elmennek a menhelyre, hogy kihozzanak kutyákat sétáltatni! Roppant fegyelmezettek! Kölcsönösen!ű :D
Avatar
Kata58
Hozzászólások: 7201
Csatlakozott: 2016. február 28. 16:12
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. december 4. 17:08


Itt is nagy a szerelem..részemről.... :)) :)) :)) :)) :))
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. december 4. 20:32

Kedves Kata!Köszönöm ,hogy aggódsz értem.Kutyaügyben nagyon tapasztalt vagyok,hiszen kb 13 kutyám volt eddig és nem pedigrések.Sok mindenen átmentem már.Ezek nehézsorsú kutyák,a gyepmesteri telepről mentették őket.
Vicces volt,mert a lányom,aki alapvetően teljesen jószándékú és távolról pénzzel támogat egy kutyamenhelyet,valamint ők tenyésztőtől vették a 2 kutyát,szóval a lányom azt mondta:

-Mama kérdezd meg,hogy viselkedik a kutya az autóban!
Hát képzeld el egy vidéki gyepmesteri telepről mentett kutyáról én a 179 kutyával nagyon tisztességesen tartott menhelytől ezt megkérdezném!
Vajon mit gondolnának rólam?Hogy nem tudom miről van szó?Nem kedvtelésből mentik a kutyákat,hanem a halál elől orrozzák el.Sok idős ,beteg kutya van ezen a menhelyen és adományokból kezeltetik őket és tartják.Nagyon szép dolog.S ekkor jön egy városi öreglány és megkérdezi,hogy viselkedik a kutya az autóban?
Azt mondták nem harapós,nagyon rosszcsont,mert állandóan mozgolódik,majd lebontotta a kennelt.állítólag nem bántja a ,macskákat.
EZ VAN. :)
A párom eljön velem.Kinyomtatunk egy útvonaltervezős térképet és majdcsak odatalálunk. %%- \:D/ :)
Most iszogatom a gyógyteám.Nagyon szép a levélkaktuszod.És a mákosguba!!!!Bűn ránéznem.Csodás,finomnak néz ki nagyon.Jó lett a fotó,amit készítettél.No ha nagyon igyekszünk,talán utolérjük Ritát az ételfotózásban. :)) :)) :)) Szép estét!Paggy %%- @};-
Avatar
Kata58
Hozzászólások: 7201
Csatlakozott: 2016. február 28. 16:12
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. december 4. 20:49

Közben elkészült a vacsora is.---kakukkfűves főzőtejszin, egy evőkanál paradicsom pűré..
Kép
Kép
Avatar
Kata58
Hozzászólások: 7201
Csatlakozott: 2016. február 28. 16:12
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. december 4. 20:53

Paggy, örömmel olvasom, hogy a párod veled megy! A térkép remek ötlet! Esetleg utinformot érdemes megkérdzni, van e valami útakadály a kiválasztott útvonal mentén../ne legye/ csak zavartalan forgalom.
DE látod a lányoddal egy rugón jár az eszünk, mert azért na! Tapasztalat ide vagy oda, azért érhetik az embert meglepetések.
De ne legyen igazam, s zökkenőmentes biztonságos utat kívánok!
:x :ymhug: :ymapplause: :-bd :flower1: :littlehearth:
Avatar
f.ági
Hozzászólások: 2668
Csatlakozott: 2016. február 28. 19:59
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. december 4. 21:53

Paggy, nagyon örülök, hogy a párod megy veled!!
Szerencsés oda és hazaérkezést! Nem mondom,hogy azonnali képeket kérünk, de amint adódik lehetőséged az új helyzet miatt, én naaagyon fogom várni. :-)
Emlékszem Ramoskánk úgy félt, hogy meg sem mozdult hazáig.
TOtál izgatott vagyok. :-)
Kúráld magad, idd a teád, meg is értem, hogy előjött minden bajod.
Nekünk hiába van GPS az autóba mindig kinyomtatjuk útvonaltervezővel is az utat, biztos, ami biztos. Volt már mikor a kukoricásban kötöttünk kia férjemmel. :)) Na ne gondoljatok semmi pajzánságra, oda vitt az az aranyos :))
nem irtad hányra mentek?
Avatar
nildiko
Hozzászólások: 1094
Csatlakozott: 2016. február 28. 15:32

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: nildiko » 2021. december 4. 22:34

Jó estét.
Paggy szerencsés utat holnap. Minden rendben lesz. Kutya megérzi, ha nyugtalan az ember.
Kíváncsi leszek a kis állatkára, biztos félni fog, de majd megbarátkozik, és akkor felenged.
Rita, Kata szépek a fotók, és mindketten finomakat csináltok.

Ági a szivacsot a spárban lehet kapni. Nem járok oda, csak évente talán kétszer, így most nem tudom milyen csomagolásban van. Bár nem tudom, hogy a te festékedet is felszívja-e a papírról, vagyis hogy nyeli el a papír a festéket, mennyire lehet azon használni.Művészellátóban nem láttam ilyet, de ott úgy is dupla áron lenne. Nekem fehér alkoholos tűfilcre lenne szükségem, de nem találok.

Ma eléggé hűvös, mondhatnám inkább télies az idő. Elrettentésül elővettem a hólapátot. Ezt a fiatalember fodrászommal minden évben megbeszéljük, hogy vegyem elő, mert az én lapátom képes elzavarni a rossz időt. :D Elsétáltam a temetőbe, a virágoktól megszabadultam, mert már elfagytak /vágott virág/.
Délelőtt festettem. Mediterrán képet. Most látom a hibáját, de hát kell is hogy legyen, hogy nézne ki hiba nélkül. Az még nálam bőven elmegy.

Kép
Avatar
nildiko
Hozzászólások: 1094
Csatlakozott: 2016. február 28. 15:32

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: nildiko » 2021. december 4. 23:22

Látom úgy jártam mint Kata kis kocka lett a képből.
a Postimages nem érhető el jelen pillanatban.
Ti mivel teszitek fel a képet.
Jó éjszakát, most nem kísérletezek tovább.
Avatar
Kata58
Hozzászólások: 7201
Csatlakozott: 2016. február 28. 16:12
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. december 5. 7:11

sziasztok! szép reggelt mindenkinek! Olyan izgatott vagyok hogy kidobott az ágy! :)) Pedig nem én leszek kutyatulajdonos...
Ildikó már a facen is írtam, hogy nagyon szép szerintem ez a kép, pláne az alkotónak még inkább, ha személyes érintettségi emléke van róla. Én nem haszánom a POStot, éppen azért nem értem miért lett kocka a képeimből, s még nem mentem vissza, hogy melyik sori lehetett anno mármint képileg. Mindig a faceról másolom át ide ! Pont azért kértem Ritát, ha úgy adódik Ő legyen kedves kitenni, mert nem mindent akarok a facéra.

Vajon elstartoltak e már otthonról Paggyék? Jó utat!
Én kértem volna még képeket a menhelyről! Csak az már későn jutott eszembe. Ők nem a Wegara féle menhely ugye?

Ildikó, nem tudom mit találsz hibának, igazán kíváncsi lennék mi hiányzik a képről.Jót nevettem a hólapátos eseten, ahogy
Ági eltévedését is a GPS segítségével.. :)) :)) :))

Jó így humorral kezdeni a reggelt.várom a híreket! Jah és mire való még amúgy a csodaszivacs? Ez a hivatalos neve? :x :ymhug: :flower1: :littlehearth:
Avatar
Rita
Adminisztrátor
Hozzászólások: 13446
Csatlakozott: 2016. február 25. 14:52

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. december 5. 7:35

Paggy, köszönjük az újabb ismertetőt. A kelmefestésről meg a bíborcsigáról jut eszembe, hogy a bíbor tetű
kiszárítva, és porrá őrölve még ma is használatos kozmetikai és ételszínezék E120 néven. Nem régen olvastam
egy vegán oldalon.
A bíborcsigának akartam utána nézni, és egy nagyon izgalmas magyar animációs kisfilmre bukkantam, amely
egy nagyon fiatalon elhunyt kecskeméti festőművésznek állít emléket. A 43. filmszemlére készült, 2011.-ben.
Mintha a te leírásodat filmesítették volna meg. Bíborcsiga a címe. Nem tudtam nem végignézni, annyira
magával ragadott. Ezt írták róla:

"Csodaszép mesevilágot épít fel a Bíborcsiga (r. Tóth-Pócs Judit, Tóth-Pócs Roland). A fiatalon elhunyt kecskeméti
festőművésznek, Kiss Miklósnak állít emléket ez a térhatású animációs film, amelyben minden figura körül könnyű
„kelmék” lebegnek, szürrealista makettek között különös öltözékű élő szereplők (valamennyien finomka nőalakok)
jönnek-mennek, gyülekeznek, várnak a nagy eseményre: a Bíborcsiga érkezésére."



A kor nehézségeit jól tűrő robusztus emberekről meg az a mondás jutott eszembe, hogy "A nehéz idők nehéz
embereket, a nehéz emberek könnyű időket, a könnyű idők gyenge embereket, a gyenge emberek nehéz időket
teremtenek." Most könnyű időket élünk, és szemlátomást elkezdtük teremteni magunknak a nehéz időket. :(

Én is hasonló vagyok Ágihoz. Egy bizonyos határig közel engedem magamhoz az embereket, de tovább már
nagyon nehezen. De engem nem zavar ez a haverkodási szint. Jól érzem magam benne. Így voltam a legtöbb
kollégámmal is.

Lehet, hogy a falfestmény fel lett újítva az évek alatt. Lehet, hogy pont az iskola figyeli az állag romlását,
és időnként javítgatnak rajta.

Végignéztem a városok listáját, és Bp.-i kerületek is szerepelnek benne:
I. ker. Naphegy, IX. ker. József A. lakótelep, XVII. ker. Újakadémia, XVII. ker. Rákoshegy, XVIII. ker.,
XIX. ker. Wekerletelep.
Zalaegerszeg, Szeged (több városzrésze) és Győr nevét is láttam.

Mára elmúlik minden bajod! Nagyon sok örömötök fog telni Csókosban. Szerintem a párod is jobban ki fogja
venni a részét a kutyázásban. Most már jobban van ideje rá.

Kata, próbáld csak ki az erélyességet. Mi történhet? Maximum annyi, hogy nem fognak zaklatni. Gondolj bele
abba, hogy ha bemész egy bútorboltba és veszel valamit, annak a vásárlásnak is a pénztárnál vége szakad.
Nem hívogatnak az üzletből, hogy ajánlgassanak neked újabb és újabb fantasztikus lehetőségeket. Nem tapadnak
rád levakarhatatlan piócaként. Online vásárláskor sem kell ezt elviselned. Légy határozott, abból értenek.

Ági után te is hozod a mákos kaját! Jajj, én szegény!

De jó, hogy a karácsonyi kaktuszod hű a nevéhez. Karácsonyra gyönyörködhettek a virágaiban.

Ági, nosztalgiám támadt a labdás videó láttán. Dundi is ugyanezt csinálta, ha épp nem vele akartam foglalkozni.
Neki kisebb labdái voltak, és azzal spékelte meg a dolgokat, hogy a labdát többször belepottyantotta a virágcserépbe,
és jó nyálas-földesen hozta oda hozzám, tudván, hogy erre azonnal ugrani fogok. Persze, hiszen nem akartam,
hogy mindent összekenjen vele. Ugyanígy okoskodott, amikor az étkező szekrény alá begurítgatta a labdáit,
majd a szekrényen végighúzva a körmét jelezte, hogy valaki kiszedhetné neki onnan. Ekkor is ugrottam. Szerencsére
nem maradt nyoma a fán a körmeinek.

Én is akarok őszapót! Még csak kétszer láttam az etetőben.

A vércsére visszatérve, lehet, hogy más madarat is elkap, de én mindig csak galambtoll maradványait látom, de
azt rendszeresen.

Jajj, nudli! Jajj, pogácsa! Jajj, túrógombóc! Mára van még kajám, de lehet, hogy holnap csinálok én is mákos tésztát.
Napok óta kívánom. A te hibád! :)) Én friss, nem aszalt datolyából készült pasztával fogom ízesíteni a mákot.

Itt a piacon feketéből a moldova nevű szőlőt lehet kapni mindenütt. Kellemes íze van, szeretem. Lassan abbahagyom
a szőlőtés áttérek a fagyasztott bogyós és erdei gyümölcsökre. Októberben le voltak árazva a Sparban, akkor betankoltam
belőlük. A fagyasztott gyümik azért jók, mert azokat teljesen éretten szedik le, hiszen fagyasztás közben-után nincs
utóérés. Így ezeknek a gyümölcsöknek, zöldségeknek a beltartalmi értéke azonos a frissen szedettékével.

Fiacskádnak jobbulást kívánok!

Ildikó, ismét egy nagyon szép festményt hoztál nekünk! Elárulnád nekünk, hogy hol látod a hibát benne? Olyan jó lenne
tudni. A mi nem szakavatott szemünk nem látja ezeket.

Tegnap itt is jó hideg volt, de délutánra ismét kisütött a nap, és bár továbbra is hűvös maradt az idő, a napsugarak
vidámabbá tették.
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. december 5. 7:47

Sziasztok!Leesett a ho.10kor indulunk..Szep napot! Paggy %%- @};-
Avatar
Rita
Adminisztrátor
Hozzászólások: 13446
Csatlakozott: 2016. február 25. 14:52

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. december 5. 7:50

Tegnap nem találtam meg a harmadik adventi ablakot, de keresgélés közben már annyira kellett
pisilnem, hogy abbahagytam, és beszaladtam a Színvaparkba. Innen meg már hazafelé vettem az
irányt. Ma megyek vissza, újra próbálkozom, és már kitették a 4-es és az 5-ös ablak lelőhelyét is.

Ez a 3. ablakhoz a segítség. Itt keringtem körbe-körbe, de egyszerűen nem találtam. A képen fent
látható Media Markt folytatásában található a Színvapark bevásárló központ, aminek a földszintjén
van az Interspar, ahová gyakran járok vásárolni.

Kép

A 4-es és az 5-ös ablakok pedig itt találhatók. Nem könnyű, főleg úgy, hogy tök ismeretlen számomra
a környék.

Kép

Vissza: “Társalgó”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég