Itt holnap lesz az anyák napja. Nincs fix dátuma, mint nálunk. Minden évben a nagyböjt negyedik vasárnapjára esik.
Ezt olvastam róla - szerintem érdekes:
"Angliában az anyák napja kialakulását a Mothering Sunday nevű vallási eseményhez kapcsolják. A XVI. századtól kezdve ugyanis erre a napra a szolgálók szabad napot kaptak, hogy a helyi fő templomba (mother church) a családjukkal együtt ellátogassanak az istentiszteletre. Sokszor egy család életében az anyák napja volt az egyetlen esemény, ahol együtt lehettek, mert a szolgák az év többi napján nem kaptak szabadnapot.
Erre a napra a szolga sorsú gyerekek és fiatalok is kimenőt kaptak, hogy a családjukkal együtt tarthassanak. Ilyenkor a templomba menet az úton virágot szedtek, amit vagy a templomban helyeztek el vagy az édesanyjuknak adták. Innen aztán szépen lassan kialakult a szokás, hogy az édesanyák ajándékot kapjanak. Ez a nap azonban még mindig egy családi nap volt, a mai értelemben vett anyák napja csak később lett belőle.
Később, a XX. századi Amerikában kezdték el ünnepelni a “világi” anyák napját, mely ünnep az 1950-es évekre elérte Angliát is. A kereskedők ugyanis nagy lehetőséget láttak benne és egész egyszerűen összemosták a Mothering Day napjával, melyet vallási körökben Angliában azóta is folyamatosan évente megtartottak. Az így létrejött, a mai Angliában ismert anyák napjának (Mother’s Day) dátumát a korábbi vallási naphoz igazították, mely mindig a nagyböjt negyedik vasárnapjára esett. Ezért van az, hogy Angliában sosem az év egy fix napján van anyák napja,
hanem mindig a húsvét időpontjához kapcsolódik."
Angliában az apák napját is nagyon komolyan veszik. Erre még várni kell egy kicsit, június harmadik vasárnapja a hivatalos napja.
Már itt voltam március nyolcadikán, gondoltam, nagy nőnapi felhajtással fogok találkozni. Azt hittem, az üzletek tele lesznek
nőnapi ajándék ajánlatokkal, de ez egyáltalán nem így volt. Már akkor is az anyák napja dátumát lehetett mindenütt látni, és
az üzletek kínálata is ehhez igazodott. Azt mondja a lányom, hogy a nőnapnak nincs nagy jelentősége itt Angliában.

A városban alig látni virágüzletet, viszont az üzletekben mindig lehet előre összeállított csokrokat venni. Ez egy kivétel. Az egyik
bevásárlóközpontban található ez a virágos. A "nan" "nana" a nagymama becézett változata. Lilyke angol nagymamájának is nana
a neve. Én nagyi, nagyika vagyok.

És persze az üdvözlőlapok sem maradhatnak el. Ez mind anyák napi kártya, és ez csak egy üzlet. Rengeteg van a városban.

Jót nevettem ezen a két anyáknak szánt bögrén. A kisfiús szövege: Sok szeretettel a kis majmodtól. A kislányosé: Sok szeretettel
a kis hercegnődtől. Micsoda különbség!

Ebben az üzletben az anyák napi mellett az apák napi választék is kint van már, pedig messze van még június.

Apák napi választék (azokat választottam ki, amiken lehet vigyorogni, de volt normális dolog is, bár nem sok)
Sörbontó:

Persely, amiben sörre lehet gyűjteni:

(Sörös)poháralátét:

Összehajtogatható papír sörösdoboztartó:

Zokni, bögre... ezeket a normálisokhoz sorolom:

Ebben az üzletben Károly király májusi koronázására is készülnek már:

Korona alakú sütikiszúrók, lufik, zászlók, kalapok, három szintes papír sütikínáló, papír szívószálak, tálcák, poharak...