Van képem hozzá

Rita
Adminisztrátor

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Rita » 2024. október 17. 18:31

Sziasztok!

Megint csak úgy rakok ki képeket. Nem volt időm csoportosítgatni őket.

Itthon készült az első kép. Csak azért fotóztam le, mert a fiatalkoromat juttatta eszembe. Ha nem látom, már
el is felejtettem volna, hogy ilyen szatyorkáink voltak annak idején. Emlékeztek, a kis kerek végébe lehetett
belegyömöszölni a többi részt, és még be is lehetett gombolni. A mai napig szeretem az ilyen kicsire összehajtható
"szatyikat". A második képen a jelenlegi kollekcióm látható. Mind vízhatlan. Egy Kenji nevű japán dolgokat áruló
boltban szokta venni a lányom magának is meg nekem is. Kértem, hogy ne vegyen többet, mert ezeket is évekig
tart majd elkoptatnom. A tíz év alatt még csak egy ment tönkre. A harmadik fotó a Kenjiben készült. Szeretünk
Lilykével nézelődni benne a sok színes csacskaság miatt.

Kép

Kép

Kép

Aznap, amikor a gyerekekkel visszarepültünk (július 4.) országgyűlési választások voltak Angliában. Csak akkor tudtam
meg, amikor leszálltunk, mert mondta a vejem, hogy pont jókor érünk haza, mert hétig még le tudja adni a szavazatát.
Meglepődtem, mert hétköznap, csütörtök volt. Most a saját szememmel győződhettem meg róla, hogy a városban semmi
nem utalt arra, hogy választások vannak épp. Se a politikusok arcával, se uszító vagy degradáló vagy félelemkeltő plakátokkal
nem lehetett találkozni. Csak az újságok címlapjain lehetett olvasni, ahogy a Tory és a Munkáspárt kéri a támogatóik
szavazatait. Egy durva szó sem esik az ellenlábas pártról, sőt a Toryk magukat hibáztatják, mert rosszul állnak a közvélemény
kutatóknál, és megértik, ha a választóik meg akarják büntetni őket azért, mert a kormányzásuk nem volt sikeres. Mi vaaan? :-o
Édes Istenem, hol vagyunk mi ettől? :((

Kép

Kép

Másnapi újságok az új munkáspárti miniszterelnökkel.

Kép

Kép

Angol zászlót viszont annál többet láttunk városszerte az utcákon, a lakóépületeken, az üzletekben és a kirakatokban is.
Zajlott egy másik esemény is ekkor, a Labdarúgó Európa Bajnokság.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Az adományboltok nagy kedvenceink. Míg én a porcelánok közt nézelődöm (teáskannák után kutatva), addig ő a játékokat
és az ékszereket (bizsu) veszi szemügyre. Ha tükröt lát, azonnal átváltozik Elzává (Jégvarázs), és elkezd énekelni, és elzásan
mórikálni magát, úgy, ahogy a videóban látja. Mondjuk ezt az utcán is csinálja, és bár nem túl hangosan és nem túl látványosan,
mégis mosolyt csal az emberek arcára. Tapsot is kapott már. :D

Mindhárom fotó július elején készült. El tudjátok képzelni milyen hideg volt. Itthon meg tombolt a kánikula.

Spoiler: mutasd
Kép

Itt is énekel...

Kép

...és itt is...

Kép

Ha beléptünk a TESCO-ba vagy bármelyik nagyobb üzletbe, elsőként az egyenruhákhoz kellett mennünk. Alig várta, hogy ő
is megkapja a magáét. Lilyke iskolájában zöld és szürke színű az egyenruha. Van, amelyiknek piros, bordó, világoskék, sötétkék,
lila vagy sárga a színe, szürkével vagy feketével kombinálva.

Zöld a kardigán a nyakkendő, a testnevelés órán a pulcsi és a rövidnadrág, a fiúknak a mellény, a lányok nyári ruhája (ez minden
színben kockás is egyben). Zöld a táska is, de ez nem kötelező, ahogy a kabát se kell, hogy zöld legyen, de lehet kapni, akinek
tetszik. Szürke a hosszú szárú zokni, a harisnya, a ruha, a szoknya, a nadrág, a rövidnadrág. Télen a lányok is viselhetnek
nadrágot, az is szürke. Fehér a blúz, az ing, a testnevelésre a póló. A lányok többsége kis rövidnadrágot visel a szoknya és a ruha
alatt, ahogy az ázsiai sorozatokban is látjuk. A cipő mindenütt fekete. A kislányok hajába zöld vagy fekete gumi kerülhet, zöld
színűek a csatok, hajpántok, masnik, szalagok is. A nyári ruhához fehér zokni tartozik. Lehet csupa fehér, de kapható zöld kockás
fodorral is. A ruhaféléket sokféle stílusban árulják, így mindenki kiválasztja a gyereke alkatának leginkább megfelelőt. Az anyaguk
is többféle.

Van kifejezetten egyenruha bolt is, hatalmas választékkal.

Csak pár fotót csináltam. Ezek a választéknak csak kb. az 1 százalékát mutatják meg. Bár a nyári ruhák alaktalan csúnyaságnak
tűnnek, a kislányokon egyáltalán nem furcsák, sőt... én se értem, de így van.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Lilyke ebédes doboza. Vagy menzán eszik egy gyerek vagy viszi otthonról az ételét. Leviszik őket az ebédlőbe, a dobozosok
egy kupacba ülnek, a menzások pedig egy másik kupacban. Mindkét csoportnak vannak felnőtt segítői. Dinner ladynek (én is
most ismertem meg ezt a szót) hívják angolul őket, amit nagyjából a konyhásnéninek lehet fordítani.

Alul van az ételes doboza, felül pedig a gyümölcs. A vizet mindenki saját kulacsban viszi.

Kép

Ez pedig a kicsik táskája. Odafelé üresen visszük, visszafelé a rajzait, a szülőknek küldött értesítéseket és mióta a betűket
tanulják, vékonyka pár lapos könyveket is viszünk haza. A könyvecskéket csütörtökön kapják ki és kedden kell visszavinni.
Aztán csütörtökön újat kapnak. Erről írok majd még.

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2024. október 18. 7:50

Nyolctól négyig áramszünet lesz nálunk, de utána jövök majd még képekkel.

Szép napot mindannyiunknak!

Egy másik gyönyörű hortenziabokor.

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2024. október 18. 17:50

Sziasztok!

Kata, milyen jó, hogy Samunak is volt kedve sétálgatni. Régebben jobban rá lehetett venni. Tudom, akkor kisebb volt,
csinálta, amit mondtál neki. Egy felnőtt meg megy a saját feje után.

Holnap folytatom a képfelrakást.

Az egyik adományboltban fotóztam ezt a banyatankot. Már korábban írtam, hogy kint ezt az elől tolós fajtát veszik inkább,
de húzósat is lehet látni időnként.

A fotók közt spoiler is van, ne hagyjátok ki!

10 fontba azaz 4800 ft-ba került. Nagyon jó állapotban volt. Pont ma láttam az egyik kirakatban egy húzós banyatankot
18 ezerért.

Kép

Kép

Tele volt az orra, porlasztottunk:

Kép

Hercegkisasszonynak öltözve épp hercegkisasszonynak öltöztet egy mágneses babát:

Kép

Míg mi az iskolás cipők közt válogattunk, ő felnőtt magas sarkúakat próbálgatott :)) :

Kép

Kép

Még a régi lakásban épp azt néztük végig, hogy hogyan tesznek fel és hogyan szállítanak el egy meghibásodott autót.

Kép

Július 27. hirtelen nyár lett pár napra. Már nem csak szürke-fekete esőfelhőket lehet látni.

Kép

Kép

Kép

Kép
Már Jamie Oliver fiának is van szakácskönyve, főzőműsora, és főzős yt csatornája is. Tiszta apja egyébként.

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2024. október 18. 20:08

Sziasztok! Gyorsan írok, mert kicsit elfilmeztem az estémet, és mennem kell Az esti dolgokat rendezni!

Rita, nagyon tetszett a beszámoló, arra a miniszatyorra én is emlékszem, sokat használtuk, igaz nem is igen volt még akkor másfajta, később jött a füles műanyagtáska, meg a fonott kosár.

Lilyke igen aranyos nagyon élvezi a mindennapokat. Helyes minden ruhában. Gondolom élvezi is az iskolai életet.
Jót derültem a magassarkú próbálkozáson, de nagyon ügyesen áll benne. :D

Olvastam az újságban, hogy nálatok is lesz áramszünet. De szerencsére nem tart sokáig.
Majd itt is lesz, mert nemcsak a műszaki karbantartás, hanem a túlnőtt fák ritkítására is ilyenkor kerül sor.

Nagy ölelés mindenkinek! :x :-bd :flower1: :littlehearth:

ui,. nem is tudtam hogy Oliver gyerekei is már olyan nagyok, és milyen ügyesek, hamár könyvet is ad ki.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2024. október 19. 17:26

Sziasztok!

Szia Kata!

Közben eszembe jutott, hogy cekkernek hívtuk ezeket a szatyikat régen. Egy idős bácsi vagy néni hagyhatta el az utcán.
Igen, emlékszem a színes, füles műanyag szálakból font cekkerekre is. De régen volt!

Most hétfőn volt Lilykének szülői értekezlete. Ugyanúgy van, ahogy a bölcsiben volt: 10 pecekre beosztott időpontokra
lehet feliratkozni. Csupa szépet és jót mondtak Lilykéről. Keveset beszél otthon az iskolai életről, csak azt látjuk, hogy
állandóan iskolásat kell játszani vele (korábban állandóan bölcsiset játszott). Ő Miss Naylor (így hívják a tanítónénijét),
mi pedig a gyerekek vagyunk. A szülőin elmondta a lányom Miss Naylornak, hogy milyen módszerrel tanítja nekünk a
hangzástant Lilyke, vagy hogy miket szokott mondani, miközben írni tanítja a számokat és a betűket. Miss Naylor azt
mondta, hogy teljesen magára ismer, szóról-szóra ezeket szokta mondani ő is, és nagyon nevetett. Majd ha találok, teszek
be tanítós képeket is. Bár nagyon figyeltem az órán :D, úgy emlékszem, csináltam párat.

Továbbra is válogatás nélkül teszem ki a fotókat, emiatt elég vegyesek.

Július 14. (csak a ruházat miatt írom, hogy nem ősz vagy kora tavasz van épp) Lilyke szappanbuborékok között:

Kép

Kint tudtam meg, hogy Biden kiszállt/kiszállították az elnökválasztási csatározásokból.

Kép

Barbiztunk.

Kép

Vége az első iskolai napnak, megyünk haza, csak előtte a szomszédos játszótéren elidőzünk egy kicsit.

Kép

Két nappal később, szintén hazafelé menet.

Kép

Egy hétig hamarabb kellett hazahozni a kicsiket, emiatt fordulhat elő, hogy Lilyke már kint van az iskolából, míg
a nagyobbak még bent vannak.

Kép

Kép

Kép

Ez volt az a nap, amikor még a régi lakásból indultunk iskolába, de már az új házba mentünk haza.

Kép

Beállok a sorba. Először nagyon furcsa volt, hogy sorban állva várjuk, hogy kinyissák az iskola kapuját. De szűk a
járda, nem akadályozhatjuk a járókelőket.

Kép

Ahogy kijön az osztályból, máris mondja, hogy nagyon éhes. Vagy a játszótéren ülünk le enni, vagy most, hogy
autóval jönnek érte, a kocsiban eszik. Eső esetén várnia kellett, amíg haza nem értünk.

Kép

Utána játék:

Kép

Pénteken tornaruhában kell menni.

Kép

Magyar könyvecske az egyik adományboltban.

Kép

Macsek.

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2024. október 20. 10:14

Sziasztok, szia Rita! Nagyon élveztem a képes beszámolót, látszik Lilyke minden pillanatán hogy mennyire élvezi a mindennapokat! Öröm nézegetni a képeket.
Remélem az új lakásba már mindkét családban megtörtént a bevackolás. Nagyon kíváncsi leszek, ott neked milyen szomszédaid lesznek.
Jobb lesz e a fekvése, nagysága, belső elrendezése. stb.

Izgatottan várom a további beszámolót. Nagy ölelés mindenkinek! Szép vasárnapot! :x :ymhug: ~o) :flower1: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2024. október 21. 7:39

Szia Kata!

A lányomék még vackolnak. Sok még a garázsban a kibontatlan zsák. Várják az új konyhaszekrényt, a fürdőjük is most
újul és beépített szekrényeket csináltatnak, de lassan a helyére kerül minden.
A fiamék már foglalót és előleget is fizettek. Ők egy Miskolccal szomszédos faluba költöznek majd. Szombaton elmentünk,
hogy én is lássam legalább kívülről a házat, az utcát, és magát a falut is, mert még nem jártam ott. Nagyon tetszett, amit
láttam.
Én egy ugyanolyan lakásba költözöm, amilyenben most lakom, de az egy fél szobával (étkező) nagyobb lesz. Biztosan te is ismered
az ilyen típusú lakásokat és házakat. Gyerekkoromban nagy számban épültek hasonlók, még a panel házak megjelenése előtt.

A leendő lakásomnak ez az alaprajza. Kb. 52 négyzetméter. (kattints rá):

Kép

Szerettem volna a közelben maradni, mert nagyon csendes, nyugis környék ez, de tizenöt perc sétával bent vagyok a belvárosban.
Az új lakás a szomszéd házban van, mindenre kiterjedően felújították, nekem csak festenem kell. Már a képek alapján nagyon
tetszett, de miután megnéztem, biztos voltam a választásomban.

Most a jobb szélen lévő lépcsőházban lakom az elsőn (írtam már, hogy ez a fiamék lakása), és a világoszöld épület bal szélén lévő
első lépcsőházában a negyedik emeleten fogok lakni (ha jól számolom, ez hat autónyi távolság :D ). Most nem az utcafrontra néz
az ablakom, az új lakásban arra fog, de ez egy nagyon csendes utca, ide csak az hajt be, aki itt lakik.

Kép

A vőm mesélte, hogy gyerekkorában úgynevezett "lollipop lady"-k, magyarul "nyalókás nénik" irányították az iskolák előtt a gyerekek
úton való áthaladását. Ezek a hölgyek általában anyukák vagy nagymamák voltak, akik önként vállalták ezt a feladatot. A nyalókás
kifejezést a kezükben tartott tábla miatt kapták. Ő ma Anglia legidősebb lollipop ladyje. 50 éve vigyáz a gyerekek biztonságára.

Kép

Lilyke iskolája előtt nincs forgalmas út, nincs szükség nyalókás nénikre, de azért hogy megmaradjon a hagyomány, táblával
jelzik őket. A rendőr jelenléte reggel már modernebb dolog.

Kép

Cicus:

Kép

Mi lehet ebben a sok papírdobozban? Tea? Kávé? Papírzsebkendő? Nem... Bor! Tudjátok, ezek olyan dobozok, amikben a tej is van. Hmmm.... Érdekes...

Kép

Nem tudtam, hogy még mindig él az a szokás, hogy kihordják a tejet azoknak, akik ezt igénylik:

Kép

Kinek a tej, kinek a házszáma van a lépcsőjén.

Kép

Egy nagyon finom aligkalóriás vacsora.

1 kisebb cukkini lespirálozva
vegán pesto (DM-ben vettem)
csicseriborsó
tofukockák

Kétféle vegán pesto van a DM-ben: bazsalikomos és szárított paradicsomos. Mindkettő nagyon-nagyon finom.

Kép

Gazdag tökfőzelék, hogy minél többet elfogyasszak a napi tucatból. Tudom, túlzásnak tűnik ennyi minden a tányéron,
de én már így szeretem. Zöldség, hüvelyes, keresztesvirágú, gabona, egyéb zöldség, zöldfűszer - hat dolog a napi tucatból.
A hajdinát már nem főzöm magában. Bár úgy is nagyon szerettem, de kinoával még finomabb. (9 perc az elektromos kuktában).
A főzelékbe nem főzöm bele a babot, a főzés végén adom hozzá. Az édeskrumplit és a brokkolit együtt pároltam az elektromos
kuktában (4 perc).

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2024. október 21. 10:41

Sziasztok, szép reggelt mindenkinek, bár lassan dél lesz..
Rita, köszönöm a beszámolót, nagyon tetszett, s lehet túlzás, de én azonnal beleszerettem az alaprajzba magába is.
Kamra és ebédlő!!!! mindkettő fantasztikus, ha van az embernek ilyenje. Itt még rendes szekrényes spajz sincs. sajnos.

Mai napig is a könyvespolcom tölti be a kamrarészt!
Nálunk már nem múködik az, hogy kiteszel valamit, mert szinte rögtön lába kel. :(( . Pedig muszály lesz venni rendesebb lábtörlőt is, mert ami van már nevetségesen gyenge, csak arra jó hogy kicsússzon az ember lába alól a talaj! mármint a lábtörlő!

Még nem vettem fel az új cipőmet, nem volt annyira hűvös, érdemes lett volna, azt meg hogy esetleg beleizzadjon a lábam nem akartam.

Reggelente már hordhatnám, de nincs hova menni, de hamarosan lesz, ugyanis megtudtam, hogy a piac egy része egész közelre költözött!!!-

Megyek most, mert vannak tennivalóim, mindenkinek kellemes hetet kívánok!
:-bd :ymhug: ~o) :flower1: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2024. október 22. 8:33

Szia Kata!

Egy hibája van csak a lakásnak, az, hogy a félszoba nagyon keskeny. De már ezt is megszoktam, mióta itt lakom. Cserébe a nagyszoba
jó nagy. Nagyon fontosak a tárolóhelyiségek, és erre Angliában se gondolnak. Nemcsak a lakásokban, a házakban sincsenek spajzok.
Szerencsére a lányomék házában van garázs, ami miatt kicsi ugyan a nappali, de a ritkán használatos dolgokat el lehet tüntetni benne.

Mikor ideköltöztem a fiamék is mondták, hogy nehogy vegyek új lábtörlőt (elég kopott a régi), mert ellopják. Mivel nem lehet csak
úgy bejönni a házba, gondolom, hogy a lakótársak csórják el. Elgondolkodtam rajta, hogy utána mit csinálnak vele. Az ajtójuk elé nem
tehetik, mert lebuknának. Odaadják egy rokonuknak, aki cserébe szintén lop neki egyet? Annyira utálom, hogy még egy lábtörlő sincs
biztonságban.

Milyen jó lesz piacozni néhanapján! Nekem a közelemben van a piac, minden nap keresztül megyek rajta, hogy a napi almámat, amit
hazafelé jövet szoktam elmajszolni megvegyem, de ezen kívül és néhány zöldségen kívül már nem szoktam itt vásárolni. Az eladók
utálatosak, durvák (nem a vidéki nénikékről beszélek), már szinte semmihez nem lehet hozzáérni, nem tudok válogatni. Az ő szempontjaikat
is megértem, de nekem is vannak szintén fontos szempontjaim. Például az, hogy azért a sok pénzért, amit ott hagynék, ne rohadt,
penészes, vagy éretlen, kőkemény gyümölcsöt kapjak. Az üzletekben legalább tudok válogatni. A másik, hogy az esetek 85%-ban a
piaci árak magasabbak, mint a bolti árak. És ez csak Miskolcra vonatkozik, lehet, hogy máshol másképpen van. Minden nagyobb üzletben
megfordulok, itt az Intersparban éri meg a legjobban zöldséget venni. Írtam már egyszer, hogy minél messzebb van egy szupermarket
a piactól, annál drágábbak a zöldek. Saját megfigyelés, nem biztos a szándékosság.
Paggy se és Ági se panaszkodott még soha az ő piacaikra, ebből gondolom, hogy ez a helyzet település specifikus.

Remélem az új cipő beválik, és megdolgozik az áráért! :D Ha van kedved fotózd le, és kiteszem ide. Vagy feltetted a fb-ra? Mindjárt
megnézem. Megnéztem. A cipőt nem láttam, de új fotókat igen.

Mostanában bútorüzletekben szoktam nézelődni. Ma a Möbelixbe fogok elmenni, és be is kell vásárolnom, mert holnap főznöm kell,
és zárva lesznek a boltok.

Kata fotói:

A gombának megpróbáltam utána nézni, de nem sikerült beazonosítani. Viszont azt olvastam, hogy azokon a fákon tudnak megjelenni,
amik már nem teljesen egészségesek.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2024. október 22. 12:12

Sziasztok, Szia Rita! Várom a csomagom, utána megyünk boltba. Csak kenyeret és gyümölcsöt veszek.
A cipőt majd lefényképezem, amikor előveszem hogy felvegyem. Ma igazán kellemes idő van, 1-fél2 között mondta a futár hogy érkezik.
Most gyorsan csinálok borsófőzeléket, eszünk, addigra talán meg is jön.

Mostanában több minden esik ki a kezemből, persze megint a turmixnak a teteje. S az még hagyján, de úgy begurul a konyhaszekrény aljába, hogy nem tudom kiszedni. még seprüvel sem.

Meg kell várni a szomszédomat míg hazaér.
Na megyek mert még esti báliruha van rajtam. ... =)) :x :ymhug: :D :flower1: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2024. október 26. 8:16

Sziasztok, szia Kata!

Gyorsan írok, mert fél kilenckor indulunk az IKEA-ba a menyemmel, a fiammal és a nászasszonyommal. Csak szét akarok nézni, bár
tudom, hogy ugyanazt fogom látni, mint a kinti IKEA-ban. Ugyanaz az árukészlet mindenütt, így van ez a Jysknél is. Jó lenne, ha
Nemcsak Bp.-en lenne IKEA, ott három is van, vidéken meg egy sincs. Na, mindegy, ez van.

Holnap meg megyünk ki a házamba, és azt a kevés holmit, amit meghagytam a dolgaim közül elvisszük a volt férjemhez - a valamikori
közös házunk garázsába - , mert ha az OTP utalja a vételárat a számlámra, öt napon belül át kell adjam a kulcsokat, így állapodtunk meg.

Néztem, Katának nincs most friss képe, akkor teszek ki a sajátjaim közül egy párat.

Ha már IKEA, pár fotó a warringtoni IKEA-ból. Szeptember 20-án készültek. A szokásos székes performansz se maradhatott el. :D
A kis konyhabútoroknál mindig sokat időzünk, pedig az övé is innen van, sőt a kis edények, tányérok, és zöldség-gyümölcsök is.

Kép

Kép

Kép

Kép

Lilyke szobájából fotóztam 07:03-kor és 08:09-kor:

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2024. október 26. 10:47

Sziasztok! Szia Rita, talán mire én írok már végeztetek is a nézelődéssel.
Remélem megtaláljátok amire még a szíved vágyik. Azt tudom, hogy rengeteg emlék tolul fel egy rakodás kapcsán.
De jó dolog, hogy minden egyenesbe kerül.
Lilyke meg változatlanul nagyon aranyos, de az a székbujócska lassan kinövésre kerül.
A felhőképek is nagyon szépek!

Na én meg megyek csinálni valamit ebédre. Mindenkinek szép hétvégét kívánok! :x :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth: ~o)
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2024. október 29. 7:50

Sziasztok!

Szia Kata!

Még tavalyelőtt, amikor úgy döntöttem, hogy eladom a házamat megcsináltam a nagy válogatást a meglévő dolgaim között.
Nem hagytam meg sok mindent, ezért most nem is kellett sok mindent áthordanunk a volt házunk garázsába. Most pakolás
közben is szortíroztam, és újabb dolgokra mondtam nemet. Ezeket a fiamék, illetve a volt férjem tudja majd hasznosítani.
Alig maradt valamim, de ez volt a célom. Az új életemben, új tárgyakkal akarom körülvenni magamat.

Csak szétnéztünk, még nem vásárolok semmit. Először legyen meg a festés, azután jöhet a berendezkedés. A fejemben van
egy kép arról, hogy milyen színű, fazonú, stílusú bútorok, kiegészítők közt szeretnék élni, ami állandóan módosul, minél több
üzlet választékában merülök el. Szerencsém van, hogy nem hajt a tatár, bármeddig maradhatok a fiamék lakásában.

A fürdőben, az előszobában és a konyhában minden bútort és berendezést otthagynak, kivéve a mosógépet. Megkérdezték,
hogy jó-e ez így nekem, és én örömmel fogadtam, mert a tűzhely és a hűtő is jóval modernebb (három évesek),mint az enyém
volt. Az előszobában a fogas és a szekrény is új. Nem ezeket választottam volna, ha én vettem volna, de nem is csúnya egyáltalán,
szóval nyugodtan maradhat, és majd akkor cserélem ki, ha már végképp nem kell másra költenem. Itt hagynak még egy két és
egy háromajtós gardróbszekrényt is, aminek szintén nagyon örülök, és ezek illenek is a fejemben lévő tervbe.
Azt elfelejtettem mondani, hogy még pincerész is tartozik a lakáshoz. Ebből is látszik, hogy milyen régi ez a lakónegyed.

Én is kíváncsi vagyok, mikor jön el a pillanat, amikor már nem fog beférni Lilyke az ikeás székbe. :D

Régen annyi sütős-főzős képet készítettél, nem lenne kedved újra hozzá? Ha nem akarod a fb-ra kitenni, küldd el e-mailben.

Samuka hogy van? Nem vacakol a vérnyomása? Biztosan jobban érzi magát most, mint a nyári nagy melegben.

Leszedtem a felhős fotóidat. Tényleg táncolnak! Azok a kis fehér szélfútta pamacsok annyira aranyosak! A színesek meg meg
mindig szépek és érdekesek.

Kihasználom, amíg itt lakok, és csinálok még pár napkeltés fotót, mert a másik lakásban a nyugati oldalra néznek az ablakaim.
Azt nem tudom, hogy mennyire fogom látni a napnyugtát, hiszen több emeletes ház is van a környékén és nem tudom, mennyit
takarnak majd ki a kilátásból, de biztosan találok majd onnan is fotózni valót.

Kata fotói:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2024. október 30. 9:29

Sziasztok Lányok és Rita!
Köszönöm Rita a beszámolót és persze hogy kitetted a képeket.
Mostani új kedvencem a parki napfényes fák, lehet azt nem láttad, tegnap tettem ki.
Talán sikerül kimenni a piacra, ott is csinálok egy két képet.
A Lidliben is szeretnék vásárolni, de csak egy flanel pizsamanadrágot mindkettőnknek!

Mindig megjelenik egy letöltői link a hirdetés blokkolásra, az ázsia ékkövén miközben éppen ott szörfölök a feliratok között.
Drikának meg ott van egy interjúja! Még nem olvastam, csak megörültem neki! :D :-bd :littlehearth:

Ma újra megyünk a Tb-be. Utána jön minden más.
Akkor majd folytatom, közben látom a köd is majdnem maradéktalanul elment, de jó sokára, hiszen fél 10 van.
:x :-bd :flower1: :littlehearth: ~o)

változatlanul mindig újraküldeti velem a szöveget, mondván hogy érvénytelen ... de legalább a második klikkre elmegy :x
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2024. november 3. 16:17

Sziasztok!

Szia Kata!

Leszedtem az aktuális kedvencedet a parki napfényes fákat, most ki is teszem. Csodaszép! Az őszben nagyjából ennyit szeretek,
vagyis a színes lombú fákat. Ettől többet nem látok benne.

Kata fotója:

Kép

A flanel pizsi nekem is a kedvencem. Turkálóban vettem mindet, ami nekem van. Elnyűhetetlenek.

Nem tudom milyen link jelenik meg neked az ÁÉ-n. Van reklámblokkolód a gépeden? Én "uBlock Origin"-t használok. Nagyon rossz
lenne nélküle.

Sikerült mindent elintézned a hivatalban?

Nálunk is ködösek voltak eddig a reggelek, a mai viszont kivétel volt. Hideg is volt nagyon. Én fél nyolctól a régiségvásárban
bóklásztam. Jól fel voltam öltözve, mégis átfagyva értem haza.

Tegnap az Erzsébet tér felől közelítettem meg az Avasi Református Templomot. Olyan szép volt így ködösen. Ez a belváros legrégebbi
épülete. Eredetileg katolikus templom volt, a 16. sz.-ban vált reformátussá. Gyönyörű a temetője, azt mentem megnézni.
A temető érdekessége, hogy a teljes területét beborítja a borostyán (a színes avartól ez most nem látszik). A fákra és a sírokra is
felkúszik. Van, akit ez zavar, és megtisztítja tőle a sírt, de egyre többen meghagyják. Két "iskola" van. Az egyik a fejfáról leszedi,
csak azon a részen hagyja meg, ahová virágokat is szoktak ültetni, a másik meg pont fordítva, a fejfán meghagyja, a vízszintes sírrészt
meg megszabadítja tőle. Nekem mindkét megoldás tetszik.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

A két "iskola" találkozása külön síron:

Kép

A két iskola találkozása egy síron belül:

Kép

Van, aki nem kér a borostyánból, de azért a leveleit felhasználja a díszítéshez:

Kép

Kép

Angliában nagy hagyománya van a halloweennek. Lilyke és az utca gyerekei mentek házról házra "trick or treat"-ezni.
A "trick or treat"-et "csokit vagy csalunk"-nak szokták magyarra fordítani, de nekem a "csoki vagy csíny" sokkal kifejezőbb.
Ilyenkor a gyerekek jelmezbe bújnak, és kis kosárkában gyűjtik össze a háznál kapott apró csokikat, cukrokat.
Tudom Kata, hogy te nagyon elítéled ezt az ünnepet, de nekik fontos, és ragaszkodnak hozzá. A gyerekek szívrepesve
várják, úgy, mint nálunk a mikulást.

Indulás előtt.

Kép

Holnap Lilykének letelik a két hetes őszi szünet. Pénteken esett az eső, elmentek hát egy játszóházba, hogy kiugrálja
magát. Az ugrálás is megvolt, ráadásul még félig át is változhatott Elzává, aki a kedvenc karaktere a Jégvarázsban. Hazaérve
felvette az Elza ruháját és cipőjét is hozzá. Teljes volt az öröm. Sajnos arról nem készült kép.

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2024. november 5. 15:38

Sziasztok! Na elkezdtem az írást, hátha addigra megáll a pörgés. Így is lett.
Rita, köszönöm a sok sok beszámolót, Lilyke meg szokás szerint elbűvölő! :D :flower1: :littlehearth:
Kicsit lappang bennem valamiféle megfázás, nem igazán vagyok toppon.

Köszönöm a parkos képet, és nagyon szeretem a borostyánt is. De csak módjával a megfelelő helyen.
Nem mentem az ünnepek előtt közben és utána sem sehova, teljesen visszahúzódtam.
Közben egyik nap nem volt villany nálunk sem, úgyhogy a kávéivást melegvizzel oldottam meg, s szerencsére volt itthon kenyér, így legalább vajaskenyeret tudtunk enni. Később meg mivel lett villany gyorsan megcsináltam a tejfölös gombapörköltet.

Azt hiszem a hételején vagy vasárnap tudtam egykét égképet csinálni, azóta nem volt errefelé érdemleges.
Most uzsonnáztunk mindegyikünk megevett egy körtét. Nagyon örülök, hogy már az is terítéken van.

Mostani felállás körte szőlő banán na és lében pedig gránátalma teában, amiből csak 2o ml kell egy nap.
Úgyhogy azt hiszem nagyjából elég jól tartom ezt a manót csak az a fránya eszméletlen sok bepisilés ne lenne, még a pelenka sem sokat segít ilyenkor.
Várom hogy december legyen, hogy menni kelljen kontrollra. Addigra talán kitalálják mi legyen. Azért az nonszensz egy nap3 szor áthúzni a matracvédőt ésatöbbi.
ez az ami mostanában nagyon kimerít. Az még a jobbik eset, ha egy egy nap kimarad, vagy max egyszer fordul elő.

Na mindegy ... Most megyek, pontosabban olvasok az oldalakon, talán még filmet is nézek!
Legyen mindenkinek szép hete! :x :D :-bd :flower1: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2024. november 5. 16:34

Sziasztok!

Szia Kata!

A menyem is egy hete hol jobban, hol rosszabbul érzi magát. Nincs láza, tud dolgozni, de az általános közérzete hagy
kívánni valót maga után. Hol a torka fáj, hol be van dugulva az orra, de nem náthás ez biztos. Ez a vírusok időszaka, tuti,
hogy téged is valamelyik fajtája kerülget. Szegény Samu (és szegény Te)! A problémájához nem tudok hozzászólni, csak
remélni tudom, hogy nincs komolyabb baja és ezt a kontroll is megerősíti majd. :littlehearth:

Én is gombát akartam készíteni tegnap, de egy szép méretes tököcske kiütötte a nyeregből. Újra tökfőzeléket csináltam,
pont olyat, amilyet hazajövetelemkor: vesebabbal, kinoás hajdinával, párolt brokkolival, édeskrumplival.

Két héttel ezelőtt szombaton teljesen kiürítettük a házamat - nem sok minden volt benne -, most szombaton meg a garázst
és a melléképületeket takarítottuk ki. Volt pár dolog, amit elvittünk a hulladékudvarba. Negyedévente 250kg hulladékot
lehet ingyen odavinni, ez most pont jól jött nekünk. Szóval már csak a bank utalására várok, és utána azonnal adom is oda
nekik a kulcsokat. Ma beszéltem a hölggyel, akinek a lakását megveszem. Mondja, hogy már ők is összedobozolták azokat a
dolgaikat, amikre nincs napi szinten szükségük. Szerencsére ők is találtak olyan házat, amilyenre vágytak. Legutóbb, amikor
beszéltünk még nem volt 100%-ig biztos, hogy meg tudják venni, attól függött, hogy az eladók istalálnak-e megfelelőt Bp.-en.
Találtak. #:-s Hurrá!

Kata fotói:

Te csak napnyugtát, én meg csak napkeltét tudok fotózni, mégis ezeket a képeket én is készíthettem volna. Tényleg, ha az
ember csak fényképen látja ezt a két eseményt, miből állapíthatja meg biztosan, hogy a "kelés"-hez vagy a "nyugvás"-hoz van
szerencséje? Én nem látok különös ismertető jegyeket.

Gyönyörű fotók! Az utolsó kettőnél mintha vízfestékkel pacsmagolták volna össze az eget. :D

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2024. november 5. 19:57

Köszönöm Rita, hogy a piros eget is megtaláltad. Közben meg örömmel olvasom, hogy milyen szépen haladnak mindenkinél a dolgok!
Ma nagy dologba csöppentem, májusig össze kell szedjek 15o ezer forintot, mert az egész Bánon új villanykapcsolóládák lesznek meg a konnektorok cseréje.! Persze ha át is akarnám huzatni akkor még kell hozzá 9oo ezer.
Kész vicc.
Mindegy, a 4o ezer előleget odaadtam nyugtát kaptam meg egy 3 oldalas jegyzetet.
Hihetetlen hogy mennyi mindenre kell pénz úgy hogy nem is az enyém a lakás.. de bezzeg a bérleti dij az egekben.

Na mindegy, így talán nem lesz a villany miatt lakástűz!
:x :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth:
Ja most ittam egy ACC-t, nagyon jól átmelegített! :x :-bd :flower1: :littlehearth:
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2024. november 5. 19:58

elég nehezen töltödik be mostanában az oldal..s még mindig kétszer kell küldeni mire tetszik neki.. :-o #:-s
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2024. november 9. 6:46

Sziasztok!

Szia Kata!

Biztos, hogy lakásonként ennyit kell fizetni a kapcsolóládákért? Kérdezd meg a szomszédaidat is, hogy ők is fizetnek-e, nehogy
úgy járj, mint drága anyósom, hogy kihasználták a korát, és harmincezer forintot elkértek tőle a vízszerelők, ő meg szó nélkül
odaadta. Halála után pár hónappal derült ki, hogy akkoriban a lakók számára ingyenes felújítás zajlott. Akkor találkoztam másodszor
azzal, hogy milyen könnyen át lehet verni az időseket, és hogy vannak olyan aljas emberek, akik ezt ki is használják. Az első az
volt, amikor apukámat rávették, hogy vegyen részt egy bemutatón, ő meg az ingyen ajándékért boldogan elment, és rá is sóztak
jó drágán valamit, amire egyáltalán nem volt szüksége. Ő is tudta, hogy felesleges dolgot vett meg, bosszankodott is miatta, és
azon is, hogy rá tudták venni a vásárlásra.
A másik meg az, hogy ha csak bérled a lakást, akkor nem téged terhelnek a lakás körüli kiadások, hanem a tulajdonost... szerintem...

A héten megrendeltem a sarokülőt, hogy még az idén meglegyen, és még az idei áron. #:-s 8-| A többi bútort akkor veszem meg,
ha már ott leszek, azok nem megrendelősek.

Nálunk olyan hideg van mostanában, viszont cserébe szépen süt a nap. Az idén egy hónappal hamarabb kellett elkezdenem fűteni.

Tegnapi utam során fotóztam délelőttnegyed tízkor:

Kép

Kép

Kép

Kép

Napkelték jó és elrontott fókuszokkal, szúnyoghálón keresztül:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2024. november 16. 16:52

Sziasztok!

Tegnap digitálisan is állampolgár lettem. #:-s A kormányablakban olyan hőség volt, hogy felforrtam. Időpontra mentem,
de negyed órával hamarabb odaértem. Ez az idő elég volt ahhoz, hogy tényleg úgy érezzem magam, mintha egy kondérban
főznének. Mikor végre kikerültem onnan, nem is tudtam másra gondolni, mint hogy hazamegyek, pedig más terveim lettek
volna. Aztán a hűvös levegőn kellően lehűltem, és tudtam tovább folytatni az utamat. Szörnyű volt!

Megvolt Lilyke első moziélménye: Paddington Peruban, angol-francia családi film (itthon januárban fogják majd bemutatni).

Kezében a saját Paddington macijával. Szerintem nem létezik Paddington nélküli angol család. Ezt a példányt még születése
után kapta az angol nagymamájától.

Kép

Otthon készült pattogatott kukorica is dukált az eseményhez:

Kép

A film bemutatója tetszett, lehet, hogy megnézem, ha letölthető lesz. Ez már a harmadik része a Paddington sorozatnak, de
önmagában is nézhető. Antonio Banderas az egyik főszereplő. Hát ő se kivétel. Ő is megöregedett.

Paddington annyira jelentős, hogy két évvel ezelőtt, mielőtt elkezdődött volna a Buckingham palota előtti szuper koncert, amit
II. Erzsébet platina jubileumára rendeztek, együtt teázott a királynővel. Itt a cuki videó róla:

Két történet is kering arról, hogy hogyan született meg Paddington maci:

Az első szerint Sir Michael Bond 1956 karácsonyán, a londoni Paddington állomás közelében megpillantott egy magányos macit
a kirakatban. A feleségének megvette ajándékba, s Paddingtonnak nevezte el.

A másik verzió szerint az Oxfort Streeten található Selfridge áruházban vásárolta a macit, s azért lett Paddington, mert ennek
az állomásnak a közelében lakott.

Az első kötetet 1958-ban adták ki.

A Paddington pályaudvaron, a 8. és a 9. vágány között is található egy maci. Sir Michael Bond, a kitalálója áll mellette:

Kép

Közelebbről:

Kép

Egy másik az állomás mozgólépcsője mellett látható:

Kép

És vajon miért így néz ki a maci, és miért van bőrönd a kezében?

"A második világháború idején a holokauszt elől menekülő gyerekek érkeztek a londoni Reading állomásra. Michael Bond alkotó
számára annyira meghatározó volt ez az élmény, hogy ez alapján találta ki a Paddington medve történetét.

A fiatal menekültek mindegyike kis bőröndöt hordott, és a nyakukon címkéket viseltek, hogy azonosítsák őket.

Nem véletlen, hogy a könyvben és a filmben a kis medvét a bőröndjén ülve találják a londoni Paddington állomáson, nyakában egy
felirattal, amely így szól: „Kérlek, vigyázz erre a medvére. Köszönöm.”

A medvét a Brown család találja meg és fogadja be, és ők adják neki a Paddington nevet. A történetben Paddington legjobb barátja
Mr. Samuel Gruber, egy idős magyar zsidó, aki megszökött a nácik elől."

Az első Paddington film megjelenésekor, 2014.-ben 50 Paddington szobrot állítottak fel London szerte. Az alkotások útvonalát követve
Paddington nyomdokaiba léphetünk, kedvenc helyei mellett és közelében haladhatunk el.

Minden szobor egyedi díszítésű. Igazi különlegességek, hiszen híres emberek fantáziáit és kreációit tekinthetjük meg. Van Kate Moss,
Boris Johnson, Sandra Bullock, Emma Watson, David Beckham, Guy Ritchie, Lloyd Webber által mintázott maci is.

A szobrokat még abban az évben (2014.) decemberben elárverezték, és a befolyó összeget egy gyermekalapítványnak utalták át.

Pár maci az ötvenből:

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2024. november 16. 17:28

Kata! Felmentem a fb-ra, hogy megnézzem, tettél-e ki új fotókat. Láttam, hogy igen, egy tepsi sütikét, ami két roham
közt készült. Annyira ijesztő ezt olvasni. Megint Samuka? Szeretném azt hinni, ha tudtál sütni, nem volt nagyon súlyos
a helyzet. Azt kívánom, minden baja szálljon el örökre! :littlehearth: :flower1: :littlehearth: :flower1: :littlehearth:

Kata fotója: a kevert süti, amibe egy kis maradék mák is került:

Kép

Kép

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2024. november 17. 10:00

Sziasztok Lányok, Rita, végre rendben az oldal. Akárhányszor akartunk belépni mindig letöltötte az én totalcommander egyik oldalát, nem győztem törölni! Még most is egy kicsit félve léptem be, de nagy örömömre minden rendben.
Mi a csoda lehetett ez? Senki sem tudott belépni az oldalra.

Nagyon tetszettek a beszámolók, az ügyintézésnél tapasztalt katlan már nem . Remélem nem fogsz úgy járni mint én, kétoldalú tüdőgyulladással.
Olyan köhögési rohamaim voltak, hogy sirtam a fájdalomtól, mert nem tudtam eléggé mindkét oldalon leszorítani a bordáimat.
Most csináltam egy kis hagymateát, egy pici kakukkfűvel. Éjjel majdnem kihívtam az ügyeletet, de aztán átlendültem rajta, most már jobb, de nem annyira amennyire szeretném.

Most egyenlőre ennyi elég is volt az itteni ücsörgésből, végignéztem a videókat is. Kisasszonyka nagyon aranyos a macival. Remélem a mozi nagyon tetszett neki.

Gratulálok a digitális állampolgársághoz. Ha telefoncseréd lenne, átmásolod a dolgaidat, és kész?
:x :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth:
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2024. november 17. 10:01

Az elküldés most is kétszerre megy csak... :-? :-?? ~o)
Az elküldött űrlap érvénytelen. Próbáld meg újra elküldeni.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » Tegnap, 7:16

Szia Kata!

A szerver karbantartása miatt nem volt elérhető a fórum. Nagyon ijesztő volt számomra is, hogy nem a szokásos hibaüzenetek
jelentek meg, amikor be akartam lépni. A tárhelyszolgáltató igazán értesíthetné előre a felhasználókat. Ráadásul ez most hosszabb
is volt a szokásosnál.

Jaj, Kata! Szerintem te is annak a szemét vírusnak estél áldozatul, amelyik engem is jól megkínozott hat-hét éve, és a nászasszonyom
is épp most van benne. Neki is azt javasoltam, amit akkor magam kitapasztaltam, amitől három órát tudtam egyfolytában aludni,
abbahagyhatatlan köhögési rohamok nélkül. Gondolom te is úgy vagy vele, hogy ahogy vízszintesbe teszed a fejed, abban a pillanatban
elkezdődik egy roham, ami nem akar csitulni. Ez nappal is szörnyű, de éjjel totálisan megakadályozza, hogy kialudd magad.
Nekem ez hatott: egy fél pohár vízbe tettem egy csapott kiskanál szódabikarbónát és addig gargarizáltam vele, amíg el nem fogyott
a víz. Próbáld meg jó mélyre (nem baj, ha öklendezel) leengedni a vizet gargarizálás közben. Miután ezt megtettem el tudtam aludni,
és három órát nyugodtan voltam. Miután újra elkezdődött a köhögés, újra gargarizáltam, és újabb nyugtom volt pár órára.
Ne kérdezd, hogy mi köze a köhögésnek a gargarizáláshoz, mert fogalmam sincs, én se értem, de nálam hatásos volt, és csak ez számít.
Ha nálad is ez a vírus van, akkor sajnos számolnod kell vele, hogy miután végre gyógyultnak érzed magad (több hét múlva), akkor
újra lecsap ez az álnok, és minden kezdődik elölről, csak egy kicsit szelídebb formában. Aztán amikor ezt is letudtad, még egyszer
visszatér, de ezen már tényleg hamar túl lehet esni. Szeretném azt írni, hogy gyors gyógyulást kívánok, de tudom, hogy ez a szemét
szeret hetekig élősködni és semmit nem lehet ellene tenni. Tarts ki, egyszer ez is elmúlik! Remélem Samuka megmenekül tőle!

Egy alkalmazást kellett letölteni a telefonra, beregisztrálni, és egy számsorral, amit a kormányablakban adtak élesíteni a rendszert.
Az új telefonra újra le kell tölteni ezt az alkalmazást, amibe utána a jelszavaddal be tudsz lépni. Ez azért is jó, mert nem kell
Ügyfélkapu+-ra váltanom, mert innen is el tudok mindent, sőt többet is érni. Személyigazolvány és lakcímkártya kellett hozzá.

Hétvégén az angol nagyinál (Nana):

Kép

Kép

Kép

Forgalomtól függően 3-4 órás az út Nanához. A felénél mindig megállnak ezen a pihenőhelyen kávézni. Lilyke ilyenkor babyccino-t
(bébicsínó) kap, ami az ő esetében egyszerű zabtej felnőttesen kávés pohárban felszolgálva. :D

Kép

Az "itthoni" fiam és a menyem hétvégén gyakran eljárnak állatmenhelyekre kutyát sétáltatni. Két kép múlt szombatról és vasárnapról:

Kép Kép

Vissza: “Társalgó”