Van képem hozzá

Paggy

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. december 21. 20:18

.A gazdagság fitogtatása,a jólét bemutatása.a korai királyi állat vagy természeti ritkaságok gyűjteménye
Spoiler: mutasd
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. december 21. 20:30

éS MOST JÖN A MÁSIK FESTŐZSENI Anthony van Dyck
https://hu.wikipedia.org/wiki/Anthony_van_Dyck
A lényeg:
Rubens tanítványa-19 évesen már felvételt nyert a híres Szent LukácsAntwerpen legnagyobb festőcéhébe.Mivel Antwerpen túl szűkösnek bizonyult 2 ilyen tehetség számára/ő meg Rubens/,ezért külföldön vállal munkát.Nagyon-nagyon sikeres lesz!!!I.Károly angol királynak és feleségének udvari festője lesz.RENGETEG!!!! portrét készít /és elsősorban Van Dyck-et így is ismerik legjobban Ő A NAGY PORTRÉFESTŐ!!!/a királyról és családjáról.Miért érdekes ez MER!!!!!!!!!a következő teremben az ő képei szerepelnek és közülük is 2 kiemelkedő kép a MAGYAR ÁLLAM TULAJDONA.Nézzük!!!!Van Dyck:Stuart Mária Henrietta portréja/ez már a mienk/ 2 oldalt a szülei láthatók
Kép
Stuart Mária Henriettát I. Károly angol király a holland helytartó fiának, II. Vilmos orániai hercegnek szánta, hogy e dinasztikus frigy is erősítse a két ország közötti szövetséget. Az 1641. május 2-án megkötött házasság beteljesedésével azonban még várni kellett, hiszen Mária Henrietta még csak kilenc, Vilmos pedig tizennégy éves volt. (Gyermekük, aki később III. Vilmosként Anglia királya lett, kilenc év múlva született meg.) Az esküvői portrén a hercegnő bal kezén jegygyűrűt visel, ruháján pedig azt a nagy méretű gyémántbrosst, amelyet házasságkötésük alkalmából a férjétől kapott. A kamarakiállításon egy-egy rézmetszetportrén láthatjuk a hercegnő szüleit és jövendőbelijét is.

Az uralkodók gyermekeit minden európai udvarban rendszeresen megörökítették. A kiállításon látható gyermekportrék ábrázoltjai között több olyan is akad, aki kapcsolódik Stuart Mária Henrietta személyéhez. A hercegnő lehetséges férjjelöltjei közé tartozott a
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. december 21. 20:46

Közelről:
Kép
és kisgyerekként testvéreivel.Ő a középső gyerek a bal oldali képen.
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. december 21. 20:50

Még 2 portré Van Dycktól és utána 1 utolsó kép következik
Kép
Kép
Ez a másik magyar tulajdon!!!
Házaspár képmását, amelyet mindössze tizenkilenc évesen festett. Jóllehet az ezen ábrázolt pár már túl van hamvas ifjúságán, az összetartozás hagyományos szimbóluma, a két egymásba simuló jobb kéz és az asszony ujján megcsillanó jegygyűrű éppúgy egy házasságnak állít emléket,
Nem gyönyörű????
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. december 21. 20:55

Végül Van Dycktól a talán legszebbnek ítélt képe következik!!!
Kép
Marie-Louise Tassis arcképe Van dyk legragyogóbb portréjénak tartják.18 éves lány,apja gyazdag műpártoló-A korabeli francia divat szerint öltözött-drótvázas csipkagallér,,csipke kézelő,strucctollas legyező,ékszerek.Gyöngysor gyémánt feszülettel-jelentése vallásos és gazdag
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. december 21. 20:58

Most pedig a kiállítás utolsó kis terében egy népmesei alakot láthattok:
Kép
Jakob Jordeans:Az okos paraszt és az ördög
Az ördögszerű figura népmesei ihletésű. a kép a szegények világát mutatja be./Zsánerkép/
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. december 21. 21:03

És itt jövünk ki a kiállításról:
Kép
Kedves Lányok!
Szerencsések lehetünk,hogy ilyen szépséges festményeket láthattunk.
Most búcsúzom Tőletek.Kellemes ünnepeket kívánok!Paggy :movingflower: :littlehearth: :movingflower:
MinGi

HozzászólásSzerző: MinGi » 2019. december 22. 13:56

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. december 22. 16:02

Paggy! A mézeskalácson látszik, hogy nagyon fincsi lehet. Az ilyen vastagabb típust is nagyon szeretem,
de a nagyon vékony, de nem kőkemény, hanem roppanós verzió is a kedvencem.

A Lizike és Fruzsi kapcsolatát taglaló hsz.-don nagyon jól szórakoztam. Nekünk egyszerre mindig csak egy
kutyánk volt, ezért ilyen megfigyeléseket nem tudtam végezni, ezért is élveztem a te írásodat.

Spoiler: mutasd
Igen, nagyon nehéz az én iskolámban. Nem tudom mi lesz, ha mind elmegyünk nyugdíjba. Tízen vagyunk
55 év felettiek, és ebből csak egy férfi, ő majd 65 évesen mehet csak el, de a többiek, a nők már alig várják,
hogy meglegyen a 40 évük és megszabadulhassanak ebből a bolondokházából.
Az idén egy kolléganő fejezi be a munkát, a jövő tanévben öten (köztük én is), aztán lesz egy év szünet, és
újra elmennek ketten, majd ismét ketten. De arra nincs kilátás, hogy ide jelentkezzen valaki is pedagógusnak.
A környéken mindenütt híre van az itteni cigányságnak. Az idei tanévben elment két fiatalabb kollégánk,
azok helyére se jelentkezett senki. Az ő munkájukat túlmunkában végzik a többiek, persze csak aki vállalja.
A kötelező órákat is nagyon fárasztó és idegölő megtartani, nemhogy még többet. De a pénz nagy úr, akinek
hitele van, meg több kisgyereke, az bevállalja.
Van két nyugdíjas óraadónk heti 14 órában dolgozhatnak. Ők is szenvednek, de az ő esetükben is a pénz az,
ami miatt visszajöttek nyugdíj mellett dolgozni. Most azt mondják, hogy a következő tanévben már nem vállalják.
A mi iskolánkban is, mint máshol, a hittan be van építve az órarendbe. A gyerekek nagy része katolikus
hittanra jár(na)!!! De a rossz magaviseletük miatt a katolikus egyház ár csak az alsósoknak tart hitoktatást!
És ezt ők minden következmények nélkül megtehetik. Próbálnám én azt mondani, hogy csak 7.-ig tanítom az
angolt, a 8.-soknak tanítsa más (nincs másik angol szakos rajtam kívül). Szóval két éve a felsősöknek Etika
órájuk van hittan helyett.

Az én falumban nem tudom, hogy az a pár cigány ember jár-e a református templomba vagy sem. Ez az egy
templomunk van egyébként.

Mindig elmondom, hogy ahol én élek, ott a cigányokkal semmi, de semmi probléma sincs. A házaik, a portájuk
mind úgy néz ki, mint a többi lakosé. Egyedül csak a bőrük színe enged következtetni a származásukra, más
nem. Generációk alatt teljesen asszimilálódtak.

Nagyon szép a Szépművészeti Múzeum és a Román csarnok. Rettentő régen jártam benne. Minden épületünket
olyan szépen felújítják kívül-belül. Sokat fáradoztál bemutatásával. Köszi az ajándékot! Az egyik videó privát,
nem lehet megnézni. A nagyon hosszú leírásokat nincs türelmem végigolvasni, de a képeket, és a videóidat
megnéztem.

Jaj, a kis öreg kutyuskák! Reménykedjünk, hogy nem fognak nagyon szenvedni. Azt kívánom nekik, amit magamnak
is: fájdalom nélkül aludjanak el végleg, ha itt az idő.

Jó ég! Most érkeztem a múzeumi sétához! Mennyi időt fordítottál a kalauzolásunkra! Nagyon aranyos vagy! Ahogy
Kata írta, nekem is azok a képek tetszenek jobban, amelyek világosabbak, vidámabb témájúak. Nem csak a nők
és a férfiak, még a halak is pufókak. :)) A fekete ruhás férfi és nő képén olyan érzésem van, mintha csak a ruhák
és a kellékek lennének korhűek, a két fejet meg évszázadok múlva utólag festette volna oda valaki. Azok a fejek
nagyon modernnek tűnnek az öltözethez képest. Érdekes nagyon! Köszönjük a túravezetést!
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. december 22. 16:03

Kata! Nálam sem volt ilyen karácsony, hogy az ablakok ne legyenek frissen pucolva. Hát most nincs. Vagyis van
egy! Az, amelyik az én szobámban van. A madarak fotózása miatt az mindig tiszta. Jól kell sikerülnie a képnek. :))

Most olvasom, hogy 17.-én milyen szél volt nálatok. Nálunk már jó ideje nem fújt, az biztos. Emlékeznék rá.

Ági! remélem lett időd a hűtőbe tenni Ramos kajáját, mert egyre melegebb van. Épp ott tartok, hogy sietsz
forró csokizni. Most én is szívesen elhörpölnék egy kisebb adagot!

Most érkeztem a sörhöz meg a tortához. Látszik a szeleten, hogy nagyon fincsi lehetett. És látom a forró csoki
maradványokat is a képen. :))

Kézcsókkal búcsúzott a Mester tőletek, de még találkoztok, igaz? Úgy emlékszem, hogy lesz még tájképfestészet
is. Már nagyon várom azt is.

Egerben voltunk tegnap a karácsonyi vásáron, de olyan semmilyen se volt. Csalódtam a karácsonyi vásárokban.
A miskolci is nevetséges. Azt nem láttam, csak a gyerekek mondták, hogy alig van valami. De amiért ez eszembe
jutott, hogy a Dobó téren is hasonló dekoráció volt, mint Szegeden. Végre fotózhattam sötétben a telefonommal.
Nem mindegyik kép lett jó. Ezt is gyakorolni kell.

Dundi is szeretett labdázni, de ha nem voltam kéznél magát is labdáztatta. A régi házunknál hosszú és enyhén
lejtős volt a kocsibejáró. Felment a tetejére a labdájával és mikor felért, kiköpte a szájából. Megvárta, amíg
egy darabon legurul, aztán utána iramodott. :D :D Jó sokáig képes volt elszórakoztatni magát így.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. december 22. 16:13

Én is kellemes készülődést kívánok mindannyiunknak!

Pár kép a tegnapi kicsit esős egri karácsonyi vásárból. A legtöbb helyen méregdrága kajákat
és italokat lehetett kapni. Nagy csalódás volt. De a dekoráció tökéletes lett:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. december 22. 16:49

Jókat nevettem a börtönből szabadulós fejtörőre írt megoldásaitokon. Nagyon kreatívak voltatok!
Az eredeti feladványban is az volt a megfejtés, amit ti is említettetek, hogy az ásóval földkupacot
csinál az ablak alá Jack, és arra állva kimászik az ablakon. De ti még több megoldást is adtatok, ami
a kis csapatunk ötletgazdagságáról tanúskodik. :x :D :ymhug:

Majd szilveszter környékén, ha lesz kedvetek, előállok a többivel is. Egyébként a gyerekek is
ügyeskedtek, egész kevés segítséggel rájöttek a megfejtésekre. Volt, amelyiknél segíteni se kellett.
Például ennél a börtönösnél se.

Ezt a kis édes fenyőagancsú faszarvaskát itt a faluban fotóztam:

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2019. december 22. 17:51

Mindjárt kell mennem teregetni...már centri megy.. :D . Most olvastam az utolsó oldalt, és a festmények most nagyon tetszettek. ;) :D
Látom készül mindenki ezerrel. Köszönöm Rita a falusi beszámolót és a vásárról készült képeket. Jó hogy ott a Te falucskádban egy alkalmazkodó élethelyzetet sikerült kialakítania sokaknak. ez is azt bizonyítja, hogy nem minden a pénz, és annak hiánya sem, mert a hozzáállás, összefogás, tenni akarás kelletik a legjobban.
Holnap már muszáj lesz összekapjam magam..remélem sikerül..le vagyok döbbenve hogy már 22.-e van. Nem is tudom hova rohan ennyire az idő.
szép estét mindenkinek! :ymhug: :-h :flower1: :littlehearth:
Ui! Tegnap itt voltak egy is Tervueren kislánnyal látogatóba, 2 hónaposan. Hát ha nem olyan lenne az élethelyzetünk megvettem volna. tünemény volt azzal a kormos kis pofijával! :)) :x :-bd :flower1: :littlehearth:
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2019. december 22. 18:33

Sziasztok!

Hát még mindig csak kukkolok. Nem tudom, mi van a levegőben, de időszűkében vagyok ezerrel. Fáradtabb is a reggeli hatos felkeléstől és a 10-ig talponléttől folyamatában.
Gyors ami nem maradhat most bennem :-) :-)

Paggy, valami fantasztikusak ezek a képek! Nagyon tetszenek! Miylen csodás lehetett ez élőben. Titkon reménykedek benne, hogy Zoltánom barátnője meg akarná nézni és felmennék velük.... - bár ez csak álom szerintem-
Köszönet a sok munkáért, feltöltésért, kutakodásért, bár még nem néztem meg mind, mert tényleg nem volt rá időm, de megfogom.

Rita, nagyon tetszik a szarvas imitáció :-)
He-he, akkor a jelek szerint igen kreativak voltunk a megfejtésekkel :-)
A karácsonyi dekoráció, a nagy dolgok szebbek, mint Szegeden. Itt csak a szinváltós szarvas van. Ezt a varriációját most hozták, mondta az egyik vendégem, aki a karácsonyi diszeket teszi többedmagával a városban. Borzalmas mit munkálkodnak a feltevéssel is, meg a leszedéssel is. Emberfeletti amit csinálnak.

Kata, de jó volt Neked! Megdögönyözted a kutymorgót legalább jól? Otthon volt nálatok??

Nálunk sem úgy alakul a nyugi, ahogy terveztem. Félegyházára szenteste kell menni a húsért, utána még darabolom. Púp a hátamra. De friss vágás és a hentes maga késziti a virslit, nem szemétből, mint ahogy szokták. Igy muszáj menni.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. december 22. 21:16

Elkezdtem fermentálni! Szokás szerint kis lépésekben haladok, egyszerre csak egy területbe
kapok bele, és ha abban tapasztalatokat szereztem, kezdek bele másféle fermentálási módokba.

Jelenleg a száraz sózásos savanyítást gyakorlom. Ezt több hónapos csendes megfigyelés előzte
meg. Kedvenc helyem a Király Ágnes vezette "Fermentálás - tippek, trükkök, receptek" nevű
facebook oldal volt. Nagyon sokat lógtam ott az utóbbi időben. Király Ágnes egy nagyon felkészült
fantasztikus személyiséggel megáldott ember. Több mint 16 ezer taggal dicsekedhet az oldala,
és ez nem véletlen.

Az első készítményem savanyú káposzta volt. Két üveggel lett, mert akkor még nem tudtam,
hogy mennyi alapanyag fér el egy nagyjából 7 decis átlagos befőttesüvegbe. Most már tudom.
Ezzel a száraz sózásos technikával nagyjából 80 dekányi megtisztított nyersanyag fér bele.

A káposztát nagyon vékonyra gyalultam. Mivel maradt ki belőle, de nem volt több káposztám,
hajszálvékonyra gyalult répával helyettesítettem. Szóval az egyik üvegbe csak káposzta került,
a másikba pedig vegyesen káposzta és répa. Megtisztítva le kell mérni a nyersanyagot, és kilónként
egy csapott evőkanál mindentől mentes sót kell adni hozzá. Én most Himalája sót használok, de
ha elfogy a Parajdit fogom kipróbálni. A jódozott só nem jó, mert a jód lassítja, akadályozza a
fermentálódást. Számokban kifejezve, egy kiló megtisztított nyersanyaghoz 2 deka só kell, vagyis
2%-os sózást kell alkalmazni.

A són kívül semmi mást nem tettem a káposztába. Hagytam állni a sóban. Időnként átkevertem,
és egy kicsit meg is "gyöntöltem", jól megmarkolásztam a káposztát, hogy minél több levet eresszen.
Ezután minden réteget "ledöngölve" - egyelőre az ujjaimmal - , szorosan beledolgoztam az üvegbe
a kápit. A tetején lé kell hogy legyen. A káposzta darabok nem lóghatnak ki belőle, ezért valamivel
a lé alatt kell tartani őket. Mivel nekem a döngölőfa mellett leszorítóm sincs, természetes megoldást
kerestem, ahogy ezt a fermentálós csoportban is javasolták. Mivel bőven volt itthon répa, arra esett
a választásom. Hosszúkás "lapokat" vágtam belőle, amik elég hajlékonyak voltak ahhoz, hogy be
tudjam szorítani őket az üveg válla alá, így akadályozva meg a káposzta lé felé úszását.

Fém fedővel jól lezártam, és a konyhapulton hagytam. Az erjedés megindulásához nagyjából 20-24
fok kell, de a 18 sem gond, csak akkor lassabban indul be a folyamat. Tálcát kell az üvegek alá tenni,
mert az erjedés beindulásakor kifolyhat valamennyi lé az üvegből. A csoportban tanultam, hogy ezt
a levet nem szabad elpocsékolni, meg kell inni.

Nekem már a második napon lett egy kevés lé a tálcán, de az akkor még szimplán csak sós volt. Még
két napig jött egy kevés folyadék, ami a harmadik napon már savanyú volt, nem a só dominált benne.
A negyedik napon felbontottam, és máris egy nagyobb tálkával befaltam belőle, annyira finom volt.
Ha felbontunk egy üveget, és jónak ítéljük, onnantól kezdve a hűtőben érdemes tartani, hogy megszakadjon
a fermentációs folyamat. Még ott is savanyodik tovább, de nem annyira, mintha kint hagynánk a melegben.
Persze nem muszáj 4 nap után felbontani, de ha már nem folyik a lé belőle, és nem hallatszódik sziszegő
hang az üvegből, a kamrába lehet tenni, ahol akár hónapokig is eláll. Minél tovább áll, annál több a
tejsav bacilus benne.

A répa is nagyon-nagyon finom lett és ez most a benne lévő vékonyra gyalultra, és a tetején lévő leszorítóra
is vonatkozik.

A befőttes üveget nem szabad sterilizálni, csak kimosni, és az a legjobb, ha a kezünkkel (persze megmosva)
dolgozunk, mert kellenek a bacik a fermentáláshoz.

Az nem baj, ha a kifolyt lé miatt a káposzták "napvilágra" kerülnek az üvegben. Ugyanis a fermentálódás
során szén-dioxid keletkezik odabent, ami kiszorítja az esetlegesen benn maradt levegőt, így ha jól zár a
kupak nem fog megpenészedni a lé felé került káposzta.

Mire észbe kaptam, hogy fotóznom kéne, az egyik üveget (a répásat) már majdnem befaltam. DE HISZEN
ÉN NEM IS SZERETEM A SAVANYÚ KÁPOSZTÁT! SOHA NEM ETTEM!!!!

Még annyit mondanék, hogy magában is ettem, és főtt étel mellé is savanyúságként. Ha hőkezelésnek tesszük ki
természetesen megöljük vele a bacikat. Nyersen a fermentált ételek élő anyagok, amit például a savanyúságokról
nem lehet elmondani. Egyébként az ecetes-cukros savanyúságokat sem ettem soha, mert nem szerettem.

A kisebbik üveg teteje nem koszos, hanem kicsit rozsdás, de csak kívülről.

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. december 22. 21:19

A káposztát 15.-én tettem el, és mivel igen gyorsan fogyott, gondolkodnom kellett az utánpótlásról.
A céklát nagyon szeretem - ezt még ecetes-cukrosan is megettem -, de leginkább nyersen, nagyon
vékonyra reszelve, almával, ami szintén reszelt, és egy banánnal összekeverve szeretem a legjobban.

Úgy döntöttem, hogy a cékla mellett répa, fokhagyma, egy kis gyömbér, és őrölt kömény is kerül majd
az üvegbe. Most már tudom, hogy nagyjából 160 dekának kell lenni megpucolva a nyersanyagnak, ha
két üveggel akarok fermentálni. Nem mértem le külön a hozzávalókat, csak egyben. A cékla volt az
alap, két közepesen vastag répa került bele, négy gerezd fokhagyma, két kiskanálnyi reszelt gyömbér,
és kb. egy kiskanálnyi őrölt kömény. Két üvegre elég is volt. Csak egy kevés maradt ki, azt úgy magában
megettem, mert már úgy, nyersen is nagyon fincsi volt. A gyufaszálnál is vékonyabbra reszeltem le a
céklát és a répát. A fokhagymát és a gyömbért pedig sajtreszelőn reszeltem bele. Egy kiló anyaghoz
egy csapott evőkanál só kell, én az 1,6 kilóhoz másfél csapott evőkanállal tettem. Összekevertem a
hozzávalókat, és rövid ideig állni hagytam. A cékla gyorsabban levet ereszt, mint a káposzta, úgyhogy
hamar gyömöszölhettem be az üvegekbe. Leszorítónak most nem répát használtam, hanem félbehajtott
kelkáposztaleveleket. A leveleken átfutó ér jó erős, de ugyanakkor ruganyos is, jól be tudtam szorítani az
üvegek nyaka alá. Üvegenként két levélre volt szükség.

A fokhagyma antibakteriális hatása miatt lassítja az erjedést, emiatt nem is csodálkoztam, hogy másnap
még nem volt lé a tálcán, csak két nap múlva. Már az első kifolyt lé is nagyon finom volt, nemcsak a só
dominált benne. Ma már savanyú volt az íze, de még halkan sziszegett az üveg. Holnap lesz négy napos.
Ha lecsendesedik, és levet sem ereszt reggelre, felbontom az egyik üveget. A másikat pedig a megmaradt
káposztával ajándéknak elviszem 24.-én a fiamékhoz.

Ja! A gyömbér is antibakteriális hatású!

Amit a képen láttok még, az köles, amint épp só nélküli vízben fermentálódik. Több vízben alaposan kimostam
egy csésze kölest, majd üvegbe tettem. Ezután felforralt és visszahűtött csapvizet öntöttem rá, amibe nem
tettem sót. A harmadik nap után már fel lehet bontani. Ha minden igaz, hamis túrógombóc lesz belőle. Nemcsak
a vegánok étele, olyanok is eszik, akik nem ehetnek tejterméket. Holnap lesz négy napos. Lehet, hogy felbontom,
és kipróbálom milyen belőle a "túrógombóc". :D Elvileg csak kétszeres mennyiségű vízben, vagy növényi tejben
egy pici sóval meg kell főzni, majd ha kihűlt, gombócolni. A fermentálás miatt nagyon hamar elkészül. Erre nagyon
kíváncsi leszek!

Ő se mozdult meg két napig, de azóta nagyon szépen löki ki a vizet magából.

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. december 22. 21:21

Na, ezen a ponton már megértettem, mit jelent az, amit minden fermentáló csoporttárs olyan
lelkesen mondogat, hogy ezzel nem lehet leállni. Elfogyott az egyik üveg savanyú káposzta, a
cékla meg még nem felbontható, és nekem nem volt mit ennem....!! :D Eldöntöttem, hogy mindig
kell lennie valamilyen felbontható dolognak itthon, nem fogyhatok ki. Ehhez pedig az kell, hogy
folyamatosan gondoskodjak az utánpótlásról.

Egy nappal a cékla után újra fermentálhatnékom támadt, hát szétnéztem a hűtőben. Egy cukkini
répa, petrezselyemgyökér, karalábé, TV paprika, kápia, paradicsom, zeller... ezek voltak benne.

Gondoltam egyet, és a cukkini mellé kivettem a karalábét és a zellert, meg a színe miatt egy bordó
kápia paprikát. Került még melléjük két gerezd fokhagyma, a fagyasztóból kapor, meg 2% só.
Megint maradt egy kis maradék, amit úgy ahogy volt behabzsoltam. Rettentően finom volt ez is.
A kifolyt lé azt sejteti, hogy az elkészült mű is szuper finom lesz. Ezt is magammal viszem 24.-én.
De holnap újra készítek egy üveggel, hogy itthonra is legyen rájárni. Reggel irány vásárolni!

Itt már volt eszem több képet csinálni. A tetejére leszorítónak kápia darabokat tettem:

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. december 22. 21:37

Még annyit, hogy a káposzta és a köles kivételével, a többi üveg zöldségeinek párosítása az én
találmányom. Némelyik csoporttag nagyon elvetemült próbálkozó. Hogy miket össze nem raknak
egy üvegbe!

Ez is olyan, mint a főzés. Mindenki másként csinálja a töltött káposztát, és mindenki más-más
összetevőkre esküszik. Nem tudok receptből főzni, mindig a magam képére alakítok mindent.
Így azt, hogy mi kerüljön az üvegbe, is magam kísérletezgetem majd ki.

Holnap majd elmesélem, hogy milyen lett a cékla, és a kölesgombóc. Már várom!

Megjelent a meggyvágó is az etetőnél. Mindenki menekül, ha meglátja őkelmét.

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. december 23. 7:26

Nem bírtam várni, kora reggel, éhgyomorra, fel kellett bontanom és megkóstolnom a céklát.

Nagyon-nagyon finom lett! A színe, az állaga, a zamata és a savanyúsága épp olyan, amilyennek
elképzeltem. Egy kiskanállal ettem a levéből is, az is csuda finom. Szépen összeértek az ízek.

Azt el kell mondjam, hogy a fermentálás, ami savanyítást jelent, savanyú ízt eredményez. Aki
szeretné a cékláját vagy más fermentált ételét édesnek érezni, az csak utólag, a tányéron adhat
hozzá cukrot, mézet vagy édesítőszert. Az üvegbe nem szabad tenni cukrot, mert még savanyúbbá
válik a tartalma. A bacik ugyanis imádják a cukrot, és jó gyorsan be is falják, cserébe savanyú
ízt hagyva (olvastam a kémiai folyamatról, de most nem jut eszembe).

Ahogy korábban írtam, ebben cékla, répa, gyömbér, fokhagyma és őrölt kömény volt. Legközelebb
csak céklát, fokhagymát és őrölt köményt teszek bele, hogy azt az ízt is megkóstoljam. Egy másikba
pedig reszelt almát fogok tenni a cékla mellé és fahéjat. Máris száguldoznak a gondolataim!

Utólag visszajöttem, mert a lilahagyma is eszembe jutott, mint céklapartner. :D Sőt a zeller is! :))
Hű!! Ennek sose lesz vége! Mindjárt indulok vásárolni!

Egy kávéscsésze tányérkájára szedtem ki egy púpos villával az üvegből. A felét eredeti formájában
ettem meg, a másik felébe tettem egy csipetnyi édesítőt. Jaj, de nagyon finom volt úgy is!

A kelkáposzta leveleket már nem tettem vissza a tetejére. Jól visszanyomkodtam a céklát a lé alá,
rátettem az üvegre a tetejét, és mehetett a hűtőbe.

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. december 23. 7:33

Még annyit írok, hogy a fermentálás szerelmesei az háziállatoknak / haszonállatoknak, és a
házi kedvenceknek is fermentálnak. Azoknak is nagyon jót tesz:

Király Ági írta a blogján:

https://fermentor.blog.hu/2018/07/14/hazi_probiotikum_kutyaknak#more14111795
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2019. december 23. 9:27

Hú Rita! Igencsak a lovak közé Csaptál! :D Még nekem is nagy kedvet csináltál a fermentáláshoz! :D ;)
Kismadaras képedhez meg gratulálok! Gyönyörűség ilyet látni! Sikeres bevásárlást kívánok és jó időt a mászkáláshoz. Itt most esik és fúj a szél! :ymhug: :flower1: :littlehearth: :-bd
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. december 23. 9:40

Kata! Aranyos vagy! Eddig minden sikerült - legalábbis az a kettő, amit felbontottam. :))

Szerintem nem bonyolult dolog. Pár dolog van, amit be kell tartani, és akkor olcsón kevés
energia befektetéssel jut az ember a napi probiotikum adagjához.

A fermentálós fb csoportban rengeteg beteg ember van, nem akartam hinni a szememnek,
amikor elkezdték sorolni, hogy milyen problémájuk van, és hogy a fermentált ételek és levek
fogyasztása mennyit javított a leleteiken. Crohn, hashimoto, inzulin rezisztencia, reflux,
tej-, liszt-, gluténérzékenyek... hirtelen ennyi jut most eszembe. Mikor már a tizedik mondta,
hogy ő is hashimotós utána néztem, hogy mi is az, mert még életemben nem hallottam róla.

A fermentálás során előemésztődik az élelmiszer, ezért könnyebben hasznosulnak a tápanyagok
a szervezetben. Nem beszélve az élő probiotikumokról, amik az erjesztés során keletkeznek.

Csak zöldség és só kell, esetleg fűszerek és ennyi.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. december 23. 9:47

A lényeget, a legfontosabbat még nem is írtam! A fermentálás során a bacilusok hatástalanítják,
semlegesítik a zöldségekben, gyümölcsökben lévő vegyszermaradványokat. Így nyugodt lelkiismerettel
lehet enni a bolti dolgokat is.
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2019. december 23. 10:42

Köszönöm Rita, az eddigieket is és azt vettem észre hogy simán be tudok már lépni..mi lehetett a bibi?
Na megyek veszek egy kisebb káposztát majd délután...és meg is csinálom... :x :ymhug: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. december 23. 11:59

Kata! Hajrá! Négy nap és eheted a finom vegyszermentes, erjedést gyorsító akármi nélküli
saját káposztádat. Én legközelebb teszek bele egy gerezd fokhagymát is, és egy babérlevelet
is. Meg akarom nézni, mennyi a különbség a natúr és a fűszeresebb káposzta között.

Most jöttem meg a bevásárlásból. Megyek, nekiállok a kölesnek. Hű, de kíváncsi vagyok!

Ha jó lesz, hozok fényképeket.

Vissza: “Társalgó”