Van képem hozzá

Rita
Adminisztrátor

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. március 6. 14:00

Sziasztok Kislányok!

Paggy, fura ezt mondani, de nagyon tetszik, az igyekezet, hogy méltó módon útjára tudd engedni a párodat. Becsüllek érte.

Hoztam fotókat. Most töltöttem át a telefonomról őket.

A menyem szokott küldeni fotókat és híreket Chiliről a menhelynek, ahonnan kihozták. Ez került ki róluk, amikor hivatalosan
is Chili gazdijai lettek. A menhelyről elmentek meglátogatni őket, és Chili nagyon kétségbeesett, amikor meglátta az ismerős
arcokat. Nem akart kimenni az udvarra, amikor meg akarták mutatni a vendégeknek, hogy miket tanult már a kutyaiskolában.
Biztosan attól félt, hogy visszaviszik.

Spoiler: mutasd
Kép

Kép

Biztosan van máshol is ilyen csaptelep, de én még csak a Ferihegyi reptéren láttam ilyet...bocs, Liszt Ferenc repülőtéren...

Középen jön a víz, a két vízszintes "szárny" pedig kézszárítóként funkcionál.

Kép

Kézműveskedtünk Lilykével:

Kép

Életem első busz útja Angliában. Lilykének a második. Miskolcon többet ül buszon, mert nekem nincs autóm. Imádja egyébként.
Mindig vágyam volt, hogy kipróbáljam milyen a kilátás egy emeletes busz emeletén ücsörögve, szigorúan a vezető feletti ablakból
nézelődve. Teljesült a vágyam.

Egy felnőtt jegy 2 font (jelen árfolyamon 956 ft). Öt éves kortól 22 éves korig pedig 1 font (478 ft). Nincs külön nyugdíjas jegy.
Bérlet van, de azt nem tudom mennyibe kerül.

A buszt le kell inteni. Ha senki nem integet nem áll meg, mert feltételezi, hogy egy másikra vársz. Lilyke lelkesen vállalta ezt
a feladatot:

Kép

Jobb oldalt láthattok egy fordított buszmegállót. A várakozó utasokat nem csapják fel az autók, amikor esik az eső.

Kép

Utazás közben soha nem látjuk egy busz tetejét, kivéve, ha emeletes buszon utazunk. Hogy tudtam e nélkül az élmény nélkül
élni eddig? :)) Itt a képeken feltűnik, ami a valóságban már nem: a bal oldali közlekedés.

Kép

Megérkeztünk. Szemben a buszvégállomás.

Kép

A pályaudvaron zárt helyen várjuk a buszunkat. A miénk a 15-ös kaputól szokott indulni. Ha beáll a busz, kinyílik a kapu, és
lehet beszállni.

Kép

Kép

A lányom kertje... egyelőre. Az előző tulaj lebetonozta a kert egy részét, a többit meg leszórta kaviccsal, nehogy élet jelei
mutatkozhassanak meg benne. A házvásárlás és a felújítás miatt ide már nem jut pénz. De jövőre újra termőtalaj és növények
lesznek itt.

Kép

(Zab)palacsinta Nap.
Hozzávalók (nem szoktam mérni):

Zabpehelyből általam darált és darabosra hagyott zabliszt
1 összetört banán
Növényi tej
Csipet só
Púpos kiskanál ceyloni fahéj
Csapott kiskanál szódabikarbóna, amire egy fél evőkanál ecetet ráöntök, hogy kipezsegjen
Minden adag alá két-három fújás olaj

Szójajoghurttal, eperszeletekkel és pár csepp juharsziruppal ettük. Elfelejtettem lefotózni.

Kép

Kép

Ezt a porcelán tálat és kancsót vettem az egyik adományboltban. Pont illik a zöld komódokhoz, és az étkező függönyéhez.
Beállítok, fotózok, de közben főzök is, mégpedig pásztorpitét, de erről később:

Kép

Kép

A függöny mintája:

Kép

Ma Book Day (Könyv Nap) van a Lilyke iskolájában. Mindenki beöltözhetett a kedvenc mesehősének. Lilyke a Csingilinget,
angolul Tinker Bellt választotta. Nem olyan régen, egy esős napon pont ezt a mesét néztük újra többedszerre.

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. március 6. 14:02

Paggy, várom a fotókat. Most azért volt időm ennyit feltenni meg írni is, mert tegnap úgy főztem, hogy ma ne kelljen.
Elkezdték a fürdő felújítását, és tudtuk, hogy el kell majd zárniuk valameddig a vizet.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. március 8. 15:19

Holnap dél körül jövök.20mp után Error
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. március 8. 19:11

Sziasztok LÁnyok! Szép estét, elsem hiszem, hogy már megint fél nyolc, s elfelejtettem elindiítani a mosógépet.
Végignéztem és olvastam mindent... Jövök majd én is , addig is jó éjszakát mindenkinek!
ui.. megint palacsintát sütöttem, ja és a szomszédba is jutott 7 db. :x :D :-bd :flower1:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. március 9. 11:21

Sziasztok!
A lányomék megint lemondták a találkozást.Nem kuncsorgok náluk,ők mondják,hogy jönnek.Készülök és azután valahogy mindig közbejön valami.Sza---ul vagyok ilyenkor.
De mindjárt összeszedem magam
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. március 9. 20:41

Sziasztok!

Paggy,

jaj, annyira bíztam benne, hogy a gyász összehozza a családodat! Miért nem lehet így? Annyira adná magát.
Olyan természetes lenne. Nagyon nagyon sajnálom! :littlehearth:

Kata, én is ma este újra zabpalacsintát sütöttem. Most házi gyümölcs joghurttal (eper, fekete szőlő, szójajoghurt)
ettük.

Felmegyek a fb-ra és leszedem a fotóidat. Remélem megtalálom mindet.

Most úgy néz ki, hogy holnap újra tudok jönni, és képeket kitenni.

Jó éjt!
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. március 10. 0:28

Rita!Biztos családi karma.Elnezest a mást hivoktol..Már jobban vagyok,reggel jövök.Van transzgeneracios trauma.
Itt vagyok.
Először néhány foto:
Kép
Visszaraktam a parom szobájába az asztalt,a saját szobám atrendeztem:
Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. március 10. 12:23

Most elmegyes Csokival,ha visszatértem olvasok és hozok kepeket
Megjöttünk.
Igaz örömmel olvastam Rita,amit írtál az élményeidről.Utaztunk általad az emeletes buszon.Hozzáteszem,biztosan rettenetesen nehezen szoknám meg a bal oldali közlekedést/vezetőként/.Minden olyan klasszul kiszámítottnak tűnik Angliában.Csak semmi rendetlenség!A buszhoz nyílik az ajtó,a kertek nem nagyok,minden ünnep előtt sokféle dísztárgy kapható.Egyrészt ez nagyon jó,de tényleg.Másrészt a mi magyar rendetlenkedésünkhöz,piszkunkhoz tartozik valami lazaság is.Nem mondanám ezt egy nagyon lepukkant környék szeméttelepén. :)) Viszont,jó hogy sokfélék vagyunk/lásd KOREA/Lillyke csodahelyes Csinglingként :x Egyébként is ,így távolról nagyon értelmes kisnagylánynak tűnik.Ahogy írod,mindenben résztvesz,szereti az állatokat.Mentek idén "nyaralni" valahová Angliában?Mik a terveid nyárra?
Ha nem lennék ilyen amilyen és nem sírnám vissza a régi módú szülőkkel való bánásmódot/n
em a kezicsókolom anyukámra gondolok,hanem a minimális törődésre.Igaz kapok ajándékokat,de szívesen elcserélnem havi 1-2 óra sima együttlétre/,jól kihasználhatnám a lányomékkal való ide-oda menést,szerintem simán elvinnének néha.Csak tudjátok,Csokival összenőttünk és nem szívesen hagyom itt.Idén leszek 70 éves,ami nem túl nagy szám,ám a múltam miatt kissé nehézkes és ragaszkodó lettem.

Szóval Rita,veled utazgatok.Sőt a tanítványaimmal is.Főleg,hogy kitaláltam az irodalmi világjárást.Ha elengedem a párom és egy fergeteges 70. szülinapot csinálunk a barátaimmal.Középpontban koreai ételeket főzünk,pansori,a szobában koreai díszek,zene,asztali sütögetés...Ezután jövőre 4 havonta mindig más ország irodalmából szemezgetünk.ÉN ÍGY UTAZOM.Mindjárt mutatok dolgokat
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. március 10. 12:28

A gyászrol Rita: a temetes után jöttünk haza autoval,a kocsiban a naszasszonyom hangosan megkerdezte
[hogy mikor adom oda a lakásom a lanyomeknak.Már 1-t adtam,amit az anyukámtól kaptam egy garzon lakás árát,de most ezt is adjam oda.Mondtam,hogy nem az enyém,nem adhatom oda .Nem hitte el.Szerinte én nem vagyok jószívű[spoiler]
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. március 10. 15:49

Kép
Kyoshi a nyuszim,12 eves
Kép
A jövő évi első irodalmi utazas
Kép
Narine Abgarjan legújabb elbeszélés-kötete két ciklust tartalmaz: az első ismét a szerző korábbi könyveiből megismert varázslatos kaukázusi világba viszi el az olvasót, a második írásai viszont inkább az örmény írónő másutt szerzett élményeiből táplálkoznak. A két ciklust a Csak a szív című hosszú elbeszélés köti össze. A novellák kiszakítják az olvasót az időbe szorított hétköznapokból, s szűken rajzolt világaikon keresztül is a tágasság érzetét keltik. Áradó meséjű próza, örök érvényű mondanivaló, varázslatosan költői nyelv – ezek miatt rajongunk úgy az örmény írónő könyveiért.
Berd ,örmény kisváros
Kép
No de hol van Örményország?
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. március 10. 16:05

https://konyvesmagazin.hu/konyves_adven ... zimon.html
NYISD KI ÉS NÉZZ BELE!
sZIASZTOK,MOST MEGYEK TEÁZNI! :)
...Meghal Szimon, az örmény hegyi városka öreg kőművese, a köztiszteletben álló, de hírhedten csapodár férfi. Négy egykori szeretője is megjelenik a halottbúcsúztatón, és némi feszengés után felelevenítik Szimonhoz kötődő emlékeiket. Hamar kiderül azonban, hogy az egyszerre valóságos és mesebeli örmény hegyi falu nőalakjainak életében a férfi csupán epizódszereplő, aki életük egy-egy nehéz pillanatában bukkant fel – a visszaemlékezésekből kibontakozó kaukázusi nősorsokat jóval több minden köti össze egymással, mint az esendő, de szeretetre méltó férfi szerelme.

Narine Abgarjan orosz nyelven alkotó örmény író, az észak-örményországi Berdben nőtt fel. 2022 óta kétlaki életet él, Örményország és Németország között ingázik. Édesanyja a háború dúlta, vitatott státuszú Hegyi-Karabah tartományból származik, ami fontos szerepet játszik az általában önéletrajzi ihletettségű regényeiben.

N
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. március 10. 16:48

Kép

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. március 11. 6:56

sziasztok Lányok! Most korán érkeztem, így el tudtam mindent olvasni, még Paggy könyvébe is beleolvastam.
Megint egy érdekes világ.
A gyászról..csak addig vagy érdekes, amíg tudsz adni. utána nem sőt esetlegesen még zsarolnak is. Ez van. Legalábbis nálam.
Úgyhogy le is tiltottam a rokonokat.telefonon messengeren is.

Nem vagyok minden nap a facén, így egy két szép emlék elveszik. Egyébként a youtubos elmentéseket állítólag 3 havonta törli a youtub.

Legyen szép napotok. Ide délutánra igér esőt. De az már biztos hogy a márc. 15.-e viharos lesz. :x :ymhug: :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. március 11. 15:15

Sziasztok!

Hát nem lett időm képeket kitenni, csak írni pár sort. Mindjárt indulnom kell Lilykéért, de nem baj, ha hazamentem
mindent bepótolok. Paggy kérdéseire is válaszolok majd, nem fogom elfelejteni. Egyébként itt se tökéletes minden.
Egyáltalán nem. Majd összeszedem az ezzel kapcsolatos a gondolataimat. De egyet már most le kell írnom: nincs a
politika az emberek képébe nyomva, nem megosztott az ország, nem téma a politika, senki nem érzi a nemzetből kirekesztve
magát, senki nem dől a kardjába, ha nem az ő általa preferált párt győz a választáson... Imádnám, ha nálunk is ez lenne...

Paggy,

nem egy nagy családi összeborulásra gondoltam, hanem arra, hogy megértőbbek, segítőkészebbek, kedvesebbek lesznek veled
a gyászodban.

A két szobában a székek sokszínűsége ragadta meg azonnal a figyelmemet. Éttermekben, kávézókban is nagyon bírom ezt a
stílust. Az egyik olyasmi zöld (békatutaj), mint a komódjaim. :D És persze Csokit is észrevettem. Most aztán nagy szükség
volt az állataidra. Ha nincs kedved, energiád, velük akkor is törődnöd kell.

Micsoda ötlet a szülinapodat koreai módra megünnepelni! Nagyon kíváncsi leszek rá! Biztosan lesz benne egy kis karácsonyi
hangulata is, hiszen akkor születtél.

És micsoda ötlet a könyvek által, baráti társaságban utazgatni! Ennek a megvalósítására is nagyon kíváncsi leszek. A könyv
tartalmát, és a többit, amit írtál, meg Örményországot, majd még egyszer elolvasom, mert most csak átfutottam a szememmel.

Szégyen, hogy Örményország említésére hirtelen csak az azeri baltás gyilkos örmény áldozata jut eszembe. Ja, meg hogy az
olimpián mindig jól szerepelnek birkózásban meg súlyemelésben.

De kedves a nászasszonyod! Milyen kérdés már ez? Ki ő, hogy ilyen kérdést enged meg magának? Ki ő, hogy követelőzik? Nem tartozol
semmivel a lányodéknak.

Kata, sajnos nem volt időm még leszedni a képeidet. Azt hiszem, ezt már csak otthon fogom megtenni. Megnéztem én is az Időképet.
Kár, hogy az ünnepet elfogja mosni az eső. Közben az itteni időt is megnéztem, hiszen én is 15-én este repülök haza. Nehogy
úgy járjak, mint a múltkor, hogy a vihar miatt egy nappal később tudtam csak hazajönni. Szerencsére se szél, se eső nem lesz.

Tegnap reggeli kép Lilykéről. "Science Week" - Tudományos Hét - van hétfőtől az iskolában, és kérték, hogy a gyerekeknek tegyünk
be egy rossz pólót, hogy ne a ruhájukat koszolják össze.

Ez lett az ő kísérletezős szerelése:

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. március 16. 10:42

Sziasztok!A reggel oriasi ijedtseggel indult ugyanis,elkezdett omleni a teknosom szajabol a vér.Szo szerint imádkoztam neki és az Egiekhez,hogy ne haljon meg.Kozben meg elkapott a vírus, hányok,hasmenesem van és köhögök,alig latok.Ez mind eltorpul a teknos mellett.
Bizakodó természetem van mindenek ellenere
C vitamin és kakukkfű tea
Minden rendben,ha a teknosom megmarad
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. március 16. 10:57

Rita!Várom a leveled majd! :) Orulok,ha látom Lyliket!
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. március 16. 19:29

Sziasztok Kislányok!

Paggy, gyógyulj meg minél gyorsabban és a teknőckéd is! Lehet, hogy csak az étel sértette meg a szája belsejét.
Mikor elmentem február elején már járvány volt, nem is gondoltam, hogy még mindig tart.

Pontosan indult és érkezett meg a gépem. Éjfél elmúlt már mire hazaértünk Miskolcra. Egy óra felé feküdtem le,
mégis korán kivetett magából az ágy. Reggel elvitt a fiam a házukhoz, hogy megnéztem, hogy haladnak a felújítással.
Jól állnak, május környékén tervezik a beköltözést.

Később bevásároltam, mert hát ugye üresen hagytam itt a hűtőt. Abból látszik, hogy tavasz van, hogy a megmaradt
vörös- és fokhagyma elkezdett hajtani, de nagyon durván. Az édeskrumpliknak azonban meg se kottyant ez a majd'
másfél hónap.

Paggy, mondtad, hogy nem tudnád megszokni a baloldali közlekedést. Szerintem is nagyon nehéz lehet. Egyszer egy
kinti magyar taxis azt mondta, hogy neki már semmi nehézséget nem okoz az átállás, ha hazajön, de neki is rossz
volt kezdetben. A kisebbik fiam húszévesen ment ki, ott szerezte meg a jogosítványát úgy, hogy előtte két évig biciklivel
járt dolgozni, szóval már beleszokott az ottani rendszerbe. A lányomnak már volt jogsija, amikor kiment, de itthon
nem vezetett, mert miután megszerezte, elkerült Debrecenbe az egyetemre, utána meg Miskolcra költözött, mert
itt kapott munkát. Ő is vagy két évig kerékpárral járt dolgozni, mire elszánta magát, hogy vesz órákat, és elkezd
vezetni.

Nem szedtem még össze a gondolataimat, de amit a legjobban nem szeretek Angliában, az a sok szemét, a kosz az
utcákon. Az átlag emberrel ott sincs nagy gond, legyen az bevándorló vagy sem. A legtöbb baj az angol mihaszna,
semmirekellő réteggel van. Szerintem innen kerültek ki a híresen agresszív focidrukkerek is. Ez ott ugyanolyan
problémákat okoz, mint nálunk az a réteg, akiket én tanítottam.
A bevándorló dolgozik, iparkodik, hiszen azért ment ki, hogy jobban éljen, vagy támogassa a családját, vagy pénzt
gyűjtsön mielőtt hazamegy. Nem engedheti meg magának az ingyenélőséget, mert nem fognak neki évekig segélyeket
adni.
Ezek lecsúszott fehér emberek. Korán, 15-16 éves korban már szülnek. A gyerekeik neveletlenek, amilyenek ők is voltak.
Az a szerencse, hogy ott nagyon szigorú következményei vannak már egy nap igazolatlan mulasztásnak is. Így legalább
minden nap ott vannak az iskolában, ahol ragad is rájuk valami. Míg nálunk évekbe tartott (legalábbis, amíg dolgoztam),
hogy a notórius igazolatlanul mulasztó és emiatt visszaeső évismétlő gyerekek szüleit nevetséges összegre megbüntessék.

Irritál, hogy az angolok nagyon hangosan beszélnek (a vőmet se tudjuk leszoktatni róla), telefonálnak, nem érdekli őket,
hogy mindenki őket hallgatja, ugyanakkor az agyamra megy, hogy bizonyos helyzetekben nem szólnak, ha valamit szeretnének.
Például ha ki akarnak menni a boltból, mert nem vettek semmit, akkor képtelenek a kasszánál álló embereknek azt
mondani, hogy "Elnézést, elengedne, ki szeretnék menni. " Inkább toporog, és kiállja a sort, minthogy megszólalna.
Vagy a vőm családtagjai, amikor összegyűlnek az anyukájuknál, akkor sem kérdezik meg, hogy mikor lesz ebéd, ha már
félig éhen haltak. És az is elképzelhetetlen, hogy odamenjenek a hűtőhöz, és kiszolgálják magukat. A vőm mindig mondja,
hogy ő már féli magyar, mert sok mindent átvett tőlünk. Ha itt vannak engem meg mer kérdezni, hogy mikor eszünk, és hogy
mi lesz az ebéd, sőt meg szokott kérni, hogy nem készíteném el neki valamelyik kedvencét, de az anyukájával szemben
ez még mindig nem működik. Ugyanakkor állandóan egymást traktálják a problémáikkal - a legkisebbel és legnevetségesebbel
is - és elvárják, hogy minden családtag elmondja, hogy szerinte mi lenne a megoldás, aztán meg megsértődnek, ha nem az ő
ötletét valósítják meg, nyomást gyakorolnak, győzködnek, jönnek-mennek a telefonok, a vőm kiakad, a lányom meg nem
győzi mondani neki, hogy minek kellett megint beavatni valami piszlicsáré dologba a családját.

Valamennyi modern társadalom el van szakadva a természettől, de mi magyarok még nem tartunk ott az elszakadás mértékében,
ahol egy átlag angol van. A vőm kezdetben kétkedve fogadta a természetes gyógymódjaimat, hideg kamillatea, sós vagy
szódabikarbónás vízzel való gargarizálás, ha be van a gyulladva a torkunk, sós vizes porlasztás, ha a sok váladéktól be van dugulva
az orrunk.... stb. De aztán látta, hogy használ, és ma már a kollégáit látja el tanáccsal. :D

Talán tavalyelőtt mutattam nektek képeket arról, hogy nagy divat mindenféle dekorköveket meg műfüveket tenni a kertekbe,
mert a mai ember már nagyon keveset akar bajlódni, időt, energiát fektetni a környezetébe. Nagy ritkán látok olyat, hogy valaki
paradicsomtöveket vagy snidlinget, esetleg bazsalikomot ültet pár nagyobb cserépbe. A lányomnak nagy vágya volt egy kert,
hogy kertészkedhessen. A kert még rendezetlen, de műanyag ládákba, ültetőzsákokba, már ültetett pár dolgot. A vőm még soha
nem látott ilyet, és biztos volt benne, hogy semmi nem fog kikelni a ládákban. Neki fogalma sincs, hogy élőben hogy néz ki
egy borsó vagy egy krumpli növényke. A fokhagyma, a hagyma, a retek, a saláta egy része már előbújt, talán most már elhiszi,
hogy jól csináltuk. Lilykét kezdetektől bevontuk, szórta a magot, dugta a dughagymát, egyelte a retket, ő is öntöz. Muszáj, hogy
ne csak könyvekből lásson ilyet.

Kata, végre leszedtem a fotóidat, holnap hozom őket.

Innen folytatom holnap.

A kihajtott hagymáim. A háttérben látható három tárolót a múltkori kintlétemkor vettem egy adományboltban. Nagyon megtetszettek,
meg is vettem őket, bár tudtam, hogy nem az lesz bennük, ami rájuk van írva. Vadi újak voltak, 1,5 fontba (712 ft) kerültek együtt.
Nem ejtenék szót róluk, ha az OBI-ban nem láttam volna pont ugyanekkora, ugyanilyen színű és formájú példányokat, csak a rájuk
nyomtatott szövegben különböztek... és az árukban!!! Nooormáááliiis? Nem hittem a szememnek. Ennyit még öt darabért se adnék ki,
nemhogy egyért.

Kép

Kép

Kép
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2025. március 16. 21:40

Rita köszöntelek itthon. Annyi érdekességet írtál, jó volt olvasni. Lilike nagyot nőtt. Jó estét. Most csak pár szót írok, talán holnap nekidurálom magam, mert már sok minden bennem maradt írásotok kapcsán.
Rita, a krumpliról: Valamikor volt egy kis krumpliföldem. Éppen szedtem, kapáltam és felkapkodtam. Jött a fiatal rokonom kislányával.
Mondja nekem mi nem így szedjük a krumplit.
Hát hogyan csináljátok?
Bemegyünk a boltba és ott ládából szedjük.
Én akkorát nevettem, és ez most jutott eszembe.

Paggy nagyon örülök a térképeidnek. Még sokat kell nézegetnem, hogy teljesen felfogjam. A történelem és földrajz mindig mumus volt. Remélem már jobban vagytok. Örülök a visszarendezésnek.
Mindenkinek jó éjszakát kívánok. Délután aludtam és még nem vagyok álmos.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. március 17. 19:50

Sziasztok!

Ildikó, tudom, és most már nem csak városi, hanem falun élő gyerekek se látnak földből kinőni konyhakerti növényeket.
Jó pár éve, kb. 20 éve történt, hogy a kolléganőm az almát tanította a gyerekeknek. Mesélt nekik arról, hogy tavasszal az
almafa virágba borul, majd ezekből a virágokból lesznek az almák. Az egyik gyerek azt mondta, hogy a fákon nincsenek is
virágok, azok a földből nőnek. És ez a gyerek falun élt.

A lányom három ültetőzsáknyi krumplit ültetett csak, hogy Lilyke lássa, hogyan kell gondozni, és hogy nem a föld felett kell
majd keresni rajta a krumplikat.

A távolabb lévő kör alakú zsákokban vannak a krumplik.

Kép

Írd ki magadból, ami már érlelődik benned. Szívesen olvasom én is a ti írásotokat!

Paggy, a tömegközlekedésről még annyit, hogy csak elől lehet felszállni a buszokra, és ott kell a jegyet is megvenni. Lehet
kártyával és készpénzzel is fizetni. Egy automata adja a jegyet, amit azonnal be is dobnak egy erre a célra szolgáló szemetesbe,
ami be van építve a buszba. Az ilyen pazarlásoktól kivagyok.

Kérdezted, hogy mi a tervem a nyárra. Május 17-én visszamegyek, aztán együtt jövünk haza. Másfél hétig lesznek itthon a gyerekek
(két hetes lesz ez az iskolai szünet). Majd július közepén megint visszamegyek mert kezdődik a nyári szünet, ami hat hét, és én
leszek Lilykével. Szeptemberben hazajövök és utána nem tudom mikor lesz majd rám szükség. Azt tudom, hogy az októberi két hetes
szünetben Spanyolországba terveznek menni a lányomék. Utána a decemberi két hetes téli szünetet is együtt töltik. Majd valamikor
november környékén fogok kimenni egy rövidebb 3 hetes látogatásra szerintem. Figyelni kell, hoyg mennyit vagyok kint, mert nem
léphetem át a fél évet. Májustól már vízum is kell, ami két évig érvényes. Ez már nekem megvan. Azonnal megcsináltuk, ahogy
megnyílt rá a lehetőség. A családból csak Lilykének nem kell vízum, mert kettős állampolgár.

Azt nézem, hogy Örményország térképén csak barna színek szerepelnek. A legalacsonyabban fekvő területek is 500 m felett vannak,
de ettől sokkal több, a még magasabban fekvő terület, ennek ellenére jelentős a mezőgazdaság szerepe az országban.
Az államfő nevéről, Vahagn Khachaturyan, eszembe jutott a híres szovjet zeneszerző Aram Hacsaturján. Utána néztem. Grúziában,
mai nevén Georgiában született 1902-ben - akkor még nem volt Szovjetunió -, de örmény származású volt.

Helyére került a két új szerzeményem, ami miatt egy pár ruhámat és az új papucsomat kint hagytam, csakhogy haza tudjam hozni őket. :D

A kép rossz minőségű, a lányomnak fotóztam le, ahogy hazaértem. Őket csomagoltam ki először. :)) A többi képet is a lányomnak
küldtem mutatva, hogy milyen jól illenek a függönyhöz. Tegnap gyümölcsöt is vettem a tálba. Épp megettem két narancsot. Nagyon
finom édesek voltak.

Kép

Kép

Kép

Kép

15 fontért vettem a kettőt együtt. Csak így párban adták őket. A google lens-szel lefotóztam őket, és a neten máris megkeresett nekem,
egy ugyanilyen példányt, amit az ebayen 42,32 fontért árulnak. Innen tudtam meg, hogy a kancsó valójában a gyümölcsmosásra
szolgált.

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. március 17. 20:05

Kata fotói:

Kata, előre tettem ezt a megkapóan szép fotódat. Olyan, mint egy festmény. Nagyon jólesik a szememnek ránézni.
Egészségedre ezeket a finom teákat! A végére tettem be emlékeket is. Az a süti nagyon fincsi lehetett. A végére
tettem a másik kedvencemet a címlapra való jácintfotót. Nagyon szép.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. március 18. 17:06

sziasztok Lányok! Annyira örültem hogy van mit nézni, olvasni.
Remélem Paggy és teknőc már jól vannak. :ymblushing:
Remek lett a tálkészlet és a függöny is a berendezés meg szép keretet ad az egésznek.
Láthatóan még véletlen sem fogsz unatkozni.... xddd de annak nagyon örülök, hogy a vőd egyre jobban tud a magyar szokásokhoz is alkalmazkodni. Ez már mindig csak jobb lehet!

Köszönöm a képeim kitételét is. Ma még nem is barangoltam az emlék szekciómban. Mostanában nem minden nap vagyok fenn, legfeljebb ahogy a youtubról osztok meg dolgokat azért.
Ha belesel az oldalamra, van a a szeműveges srác aki annyi sok minden trükkön csodálkozik.. néha annyira nevetek a bemutatókon hogy még Samu is kimenekül a szobából.

Na azt a jelenetet kellene látni... =)) :)) =)) :)) =))
Jövök még de most megyek szörfölni..s van aminek a meghallgatásával meg félbe vagyok. :x :D :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. március 18. 20:23

Sziasztok!Majd jövök,csak még nagyon influenzás vagyok.A teknosert úgy néz ki "hasznalt"az imádkozás.Ugye tudjátok,nem vagyok ilyen haszonleso!!!Köszönöm szépen az Egieknek,hogy segítettek. ^:)^
Köszönöm szepen Rita Kata es Ildikó.....
.majd jövök,ha kilátok rendesen a szememen
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2025. március 18. 21:24

Jó estét.
Paggy rágjál szegfűszeget. Mikor már érzed, hogy elérne, vagy még semmi jele a betegségnek csak kapjál be egyet. Paggykám, a férjed már biztos elment, 49 nap amíg még itt van lélekben, addig mindent megtettél, már nem kell róla gondoskodni. Csak gondolj rá, gyújts egy gyertyát. Ha a 49. napon nem tudott elmenni, akkor a következő kapunyítást meg kell várni. Sajnos én soká tudtam elengedni. Érdekes jelenet volt álmomban, mikor mehetett. /na most aztán ki fognak röhögni az itt olvasók, de nem érdekel, 3 bizonyítékom is van, hihetetlen a hitetleneknek.
Drága Rita nekem a gerincemmel van bajom, ami kisugárzik jobbra és balra. Néha "csendben van". Most ujra elkezdtem a tornát. Kicsit most híztam is. Nagyon szépek a berendezési tárgyak. Ma a "múzeumomban" /padlás/ jártam, sokféle dolgot találtam, majd ha lehozom lefényképezem. Nem egészen ilyen szépek mint a tiéd, de nekem tetszik. Csak még nem hasznosítottam.Rengeteg kerámiám is van, lehet nem jó helyen vannak, de nincs más ahova tegyem. Olyan mint egy kiállítás.
Kata, nem sikerült a belépés, regisztrálás igen Na....... - hova, egyáltalán nincs meg az, ahova bejelentkezhetnék, pedig visszaigazolták. Hát ott egye meg a fene, ahol van, be sem fogok oda nézni. Akkor egyszer be tudtam menni, de aztán nem.
A fotóid nagyon szépek.
Ma van a férjem halálának évfordulója 23 éve, hogy elment.
Millió puszi, szép álmokat, vagy jó éjszakát.
Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. március 19. 19:42

Sziasztok!

Kata, még annyi mindent kell csinálnom. Holnap egyedül belekezdek a tapétázásba. A nagyszobában az egyik fal fele
(a kanapé mögötti rész), a hálóban az egyik fal (az ágyam mögötti) lesz tapétás. Méretre vettem a tapétákat, és nem
kell figyelni az illesztésre, mert eleve úgy gyártották le. Szerencsére elég a falat teddy hengerrel beragasztózni, nem
kell a tapéta hátulját is, mint régen. Furán hangzik, de ez a két tapéta az egyetlen "luxus cikk" az egész lakásban.
Eddig minden egyes dolgot leárazva vettem a Jyskben, egyet pedig a Mömaxban. Karácsonytól január végéig voltak az
akciók, én meg pont ebben az időszakban költöztem. Nagyon sokat spóroltam. A kanapé és az ágyam miatt rengeteg
kisebb-nagyobb bútorboltot végigjártam, míg a legmegfelelőbbet, és árban a legjobbat megtaláltam. Ezeken a helyeken
millió textilből választhattam ki, hogy milyet szeretnék, emiatt a lehetőség miatt nem a Jyskben vásároltam. Ott a legtöbb
kanapé sötétszürke vagy fekete és kész. Két elvárásom volt a kanapéval szemben: nekem tessen, és két felnőtt kényelmesen
tudjon rajta aludni. Mindkét bútor (és a falak) színét a tapétákhoz választottam ki. Szóval ebben az esetben is a gombhoz
varrtam a kabátot, mint az étkezőnél.
A tapéták drágák voltak, de örömet okozott, hogy rájuk találtam, és ennyit megengedhettem magamnak.

Ez a nagyszobában a kanapé mögött lesz:

https://tapetatrend.hu/fototapeta-szines-level-mintaval-modern-stilusban-p140380.html

Ez pedig a hálószobában az ágyam (pontosabban heverőm) mögött:

https://www.fototapeta.hu/les-quatre-saisons-fototapeta

Pénteken jön egy ismerős, aki egy beépített szekrényt fog csinálni nekem. Olcsón és jól dolgozik.

Nem találtam meg a szemüveges srácot a fb-on, ha tudod, tedd be ide a linkjét.

Paggy,
nagyon remélem, hogy jobban vagy már, bár tudom, hogy ezek a vírusok nagyon le tudják taglózni az embert. És még
ellenszer sincs ellenük. Boldog vagyok, hogy a teknőckének nem esett nagyobb baja. Olyan régóta veled van már. Maradjon
is még sokáig.

Ildikó, ezt a szegfűszeg "kúrát már máskor, más bajra is mondtad. Én még csak fogfájásra hallottam, hogy nagyon jó. Ki fogom
próbálni, ha szükség lesz rá. De előbb vennem kell szegfűszeget, mert nem tartok itthon. Se az ízét, se a szagát nem szeretem.

Én biztosan nem foglak kinevetni. Nem utasítok el semmit, ami a halállal, a szellemvilággal, az újjászületéssel, a sorssal,
a karmával kapcsolatos, bármennyire hihetetlen is. Én is hallottam ismerősöktől, kollégáktól történeteket, de személyesen
nem tapasztaltam még meg rendkívülinek mondható dolgokat. Lehet, hogy kicsit meg is ijednék, de az is lehet, hogy nem.
Talán jobb, ha csak hallok ilyen eseményekről. Mindenesetre elfogadom őket, nem vonom kétségbe az ez irányú megéléseket.

Az öcsém és én is fiatal korunktól "gerincesek" vagyunk. Anyukánktól örököltük. Nálam akkor jelentkeztek az első tünetek,
amikor Zsuzsi kisbaba volt, és leengedtük a kiságya alját. Az, hogy mélyre be kellett hajolnom, hogy ki tudjam venni, azonnal
megfájdította a derekamat. kb 23 éves lehettem. Az öcsémet már előfelvételisként, 18 évesen, a katonaságnál alacsonyabb
kategóriába kellett helyezni a dereka miatt. Azóta így vagyunk mind a ketten. Nekem csak az egyik lábamba sugárzik a fájdalom,
ha előjön.

Nálam soha nem volt fontos a tárgyak értéke, csak az, hogy nekem tessen és jóleső érzés fogjon el, ha rájuk nézek. A teáskannák
is filléresek, és ez a két porcelán se került sokba. A régi dolgaimtól megszabadultam, teljesen új életet akartam itt Miskolcon
kezdeni. A fiamék lakása, ahol eddig laktam be volt rendezve, nem sok személyes tárgyamat hoztam ide magammal, és ezt utólag
nagy szerencsémnek tartom. Rájöttem, hogy nem akarom már a régi dolgaimat, főleg nem azokat, amik még a házasságomból
maradtak meg. Most nagyon élvezem, hogy a lakás berendezésénél semmi nem köti meg a kezemet. Csak azt vettem meg eddig,
ami nagyon kellett. Most megállok, hogy kiderüljön, mire van még feltétlenül szükségem. A könyveim még a volt férjem garázsában
vannak, úgyhogy azoknak majd vennem kell még polcokat, de egyelőre ennyi.

Milyen oldalra regisztráltál, ahová nem tudtál belépni?

Te is jó régóta élsz egyedül. Én még "csak" 18 éve. De a te helyzeted más. Te egy szeretett személyt veszítettél el, én meg egy
szeretetlen kapcsolatból léptem ki. Neked a társad elvesztése tragikus esemény volt, nekem pedig felszabadulást, egy sokkal
nyugisabb, boldogabb élet kezdetét jelentette. Milyen másak tudnak lenni ezek az egyedüllétek! Katánál ugyanaz a helyzet, mint
nálad, őt is nagyon sajnálom, hogy korán elment a szeretett párja.

Gyönyörűséges kis vörösbegy! Angliában a karácsony jelképe. Mindenre ráteszik, nagyon szeretem. Angolul "robin" a neve, ez is
olyan aranyos.

Holnap hozok fotókat is.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. március 20. 19:22

Sziasztok!

Hoztam pár kajafotót, amit odakint főztem. Nem minden ételről készült kép, mert nem mindig jutott eszembe fotózni.
Amikor Lilykére vigyáztam, és együtt főztünk, akkor meg nem is volt telefon a közelemben. Egyébként csupa olyan dolgot
készítek ott is, amit itthon is szoktam.

Először csináltam ezt a tofus-babos-zöldséges kimchi ragut, de nem volt annyira finom, ezért nem fogom többé elkészíteni.
A fb egyik téné csoportjában tette ki valaki a receptjét.

Kép

A pásztorpite mindannyiunk nagy kedvence. Alul répás, cukkinis, lencsés ragu sok majorannával, felül karfiolos krumplipüré.
Kint sütőben meg is szoktam sütni (1.-2. kép), itthon magamnak nem sütögetem, mert anélkül is nagyon finom. (3. kép, itt brokkolis
krumplipürével készítettem)

Kép

Kép

Kép

Maradék kinoás hajdina köretből nagyon finom gombás-paprikás-petrezselymes fasírtok készültek. Paradicsomos káposztával
ettük.

Kép

Kint is megsütöttem a narancsos-diós muffint. A nem itthoni alapanyagok miatt az első adag nem lett olyan jó, mint amit itthon
készítettem. A vőmnek így is nagyon ízlett (pedig tényleg nem volt jó), vinni akart belőle az egyik vegán kollégájának, de lebeszéltem.
A harmadik sütés tökéletes lett, akkor vihetett kóstolót is.

Kép

Nem tudom, hogy kitettem-e már ezt a három összetevős édességet. Alul három banán 10 deka kókuszreszelékkel, pár szem
keserű csoki pasztillával összekeverve (csipet sót is tettem bele), felül olvasztott keserűcsoki. Az alsó részt 160 fokon kb.
15 percig sütöttem. Mikor kihűlt rákentem az olvasztott csokit. A hűtőbe tettem, de mielőtt teljesen megszilárdult volna a
csoki, felszeleteltem, így nem tört össze.

Kép

Kép

Nem túl gusztusos fotó, de ez is mindenki kedvence: indonéz zöldséges rizs - nasi goreng:

Kép

Otthon gombás bulgur szokott az alapja lenni ennek a rakott karfiol-brokkolinak, de a többiek a rizses változatot kedvelik jobban.
nekem mindegy, így is, úgy is nagyon szeretem. Ez az egy kép készült róla, elfelejtettem a folytatást. Még öntet jön a tetejére,
ami szójajoghurt, só, sörélesztőpehely és hummusz keverékéből áll, aztán mehet a sütőbe.

Kép

Készül a goffri vacsorára. Főtt csicseriborsó, fél banán, zabpehely víz és csipet só. A képen ropogósnak tűnik az elkészült goffri,
de ez nem így van. Puha és foszlós az anyaga, de azért van tartása. Szójajoghurtot és otthon lévő gyümölcsöket szoktunk
összeturmixolni, azzal esszük.

Kép

A lányomnak nem a kedvence, de a vőmmel nagyon szeretjük a thai vörös curryt. Mindig rizzsel esszük.

Kép

Ez a lányom specialitása, eddig mindig ő készítette. Én még csak most fogom először megfőzni itthon. Téné bolognai, teljeskiőrlésű
spagettivel, vegán sajttal. Amikor először megkóstoltam, nem ízlett, de megettem. Másodszorra már szerettem, aztán ahogy elfogyott,
a lányom csak az én kedvemért még egyszer megfőzte. Imádom. Ha fel vagytok rá készülve elmondom, hogy a bolognai alapját
dióbéllel összeturmixolt karfiol adja. Persze van benne még sok minden, fűszerek, borecet, szójaszósz, paradicsom... stb.

Kép

A nokedlit ki nem állja a vőm, de a jó magyaros lecsós gombát nagyon szereti. Neki tésztát főztem ki hozzá. A zabnokedlihez
durvára darálom a zabpelyhet, teszek hozzá sót, vizet és apróra vágott petrezselymet. Ugyanúgy szaggatom, mint a hagyományos
nokedlit. A fiam mindent megeszik szerencsére, Lilyke meg válogat, mint eddig, de egyre több mindent megeszik már.

Kép

Holnap is igyekszem hozni fotókat.

Vissza: “Társalgó”