Éva, hamarabb nyomtam meg a fenti hsz.-nál a "Küldés" gobot, mint szerettem volna, ezért külön
írok neked.
Pont nem régen láttam Zsebbogyóéknál, hogy ők hogyan készítik a tofut. Nem bonyolult, de én
nem hiszem, hogy belevágok. Ha többedmagammal enném, akkor igen, lenne értelme, de magamért
nem éri meg. A tescos tofut is csak két részletben bírom megenni, mert sok nekem egyszerre.
Én most a főzőautomatám joghurt készítő programját próbáltam ki végre. Már régóta terveztem,
de valahogy mindig elmaradt. Kesudióból már próbáltam, nem volt rossz, de kerestem olcsóbb
alapanyagot, mert a kesunak borsos az ára. Inkább meghagynám az édességekhez. A zabpehelyre
esett a választásom, mert nem is drága, meg szerettem is az ízét, amíg azzal készítettem a reggeli
zabkásámat. Ha valaki el tud attól vonatkoztatni, hogy milyen a tejből készült joghurt íze, akkor
semmi gond, bármilyen növényi joghurtot el fog tudni fogadni. nekem az a nagy szerencsém, hogy
én soha nem vettem és nem ettem se joghurtot, se kefirt mert nem szerettem, de még az édes
gyümölcsös joghurtokat se. Ezekhez képest nekem nagyon bejön a zabtejből készült kevésbé
savanyú joghurt.
A recept:
Fél csésze zabpehelyt és egy csésze vizet az aprítóba öntöttem, és jól összeturmixoltam őket. Ennek egy
sűrű zabtej lett az eredménye. Ezt annyi vízzel hígítottam fel, hogy kb. fél liter legyen, és egy edényben
folytonos kevergetés közben felfőztem. Főzés közben tovább sűrűsödött. Nem hagytam forrni, elég annyi,
hogy jól felforrósodjon a zabtej. Ezután szoba hőmérsékletűre hagytam hűlni. Mikor kihűlt, három
probiotikum kapszula tartalmát beleöntöttem, és habverővel alaposan elkevertem. Ezután egy befőttes
üvegbe töltöttem és a tetejét lazán rázárva beállítottam a kuktám aljába. Lezártam a kuktát. 14 órára
állítottam az óráját. A joghurt program ennyi időn át 42 fokos optimális melegben tartotta a beoltott
zabtejet. Másnap egy sűrű, lassan folyós, enyhén savanykás massza lett belőle, amit azóta több mindenhez
ki is próbáltam, és eddig ötösre vizsgázott. Mindjárt mutatom a próbák eredményeit.
Hoppá, azt elfelejtettem írni, hogy a zabtejet egy tiszta rongyon keresztül le kellett volna szűrni, hogy
teljesen sima, homogén tejet kapjak, de én ezt nem tettem meg. Engem nem zavart a zabról leázott
barna korpa, meg az apró pici zabmaradékok. Ezért az én joghurtom kicsit barnásabb színű lett.
Ez a kép nem a legsikerültebb. Itt már hiányzik belőle annyi, amennyi a gyümölcsturmixhoz kellett. A
turmixban egy banán, két barack, egy alma, és egy maréknyi kék áfonya van.