Van képem hozzá

Avatar
f.ági
Hozzászólások: 2668
Csatlakozott: 2016. február 28. 19:59
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: f.ági » 2020. november 19. 21:19

Ma egy ismerős készitette a Füvészkertben Szegeden

Kép
Avatar
dorina
Hozzászólások: 168
Csatlakozott: 2018. február 25. 5:11

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: dorina » 2020. november 19. 22:11

Ági! Ez a kép csodálatos! De, jó, hogy feltetted! :littlehearth: :)

Paggy! Örülök, hogy ennyire tetszett a "Rendkívüli fivérem" film, mert ugye arról van szó? :ymhug:

Van egy újabb történetem. Harmadszor jelent meg a "Minden napra egy sztori" c. Lackfi János könyv. Olvassa el, akit érdekel:
Spoiler: mutasd
Január 02. Nyelvlecke
Rendes magyar ember nem beszél külföldiül! Most komolyan: szilvuplé, sprehenzi, obladi-oblada! Normálisak ezek? Egy ötéves gyerek folyékonyan nyomja a magyart, ők meg azzal jönnek, hogy nehéz nyelv, nem lehet megtanulni. Inkább az összes többit nem lehet, és még hülyén is hangzanak. Amikor aztán kimentünk Olaszba, kiderült, hogy a rendes olasz ember is ilyesmit gondol, pedig annak semmi értelme, hogy doppió meg mákina meg perbakkó. Azok a csávók csesztek majomkodni, hogy hávarjú meg háumaccs meg tenkjúfordömjúzik. Tolták olaszul, aztán érted, nem érted, így jártál. Mondjuk azért vicces, az utcán bárkire mondhatod, hogy ezt a hülye hajat, nézd már, milyen bandzsi az ürge, ennek meg olyan a melle, hogy talicskán tolhatná. És röhögünk, nekik meg fingjuk sincs, mi a gurítás. Egyszer ráfaragtam azért, mutattam egy fickót, hogy ennek olyan a feje, mint egy pávián valaga, erre még vörösebb lett, szájon vágott, és azt felelte, a jó anyámat. Tuti, hogy még a Marson is élnek magyarok, legfeljebb zöldek, térdig érnek, van hatvan csápjuk meg százharminc lábuk.
Meguntuk Rómát a sok nyamvadt turistát meg a retek sok templomot, beletekertünk, és kanyargós kis utakon, ernyőfenyők meg csupakő házikók közt lehúztunk délebbre, csak úgy. Egyik este beestünk egy cuki teraszos vendéglőbe, valahol a világ vége után kettővel, tele volt izzadó digókkal, ricsajoztak, mint a papagájok. Voltunk tízen, a fele pasas, mind rohadt éhesek, a pincér meg kezdi a moltopikkolo-dzsambalája-zubizarréta-anyámkínja hadovát.Bambuljuk a csak olasz étlapot, se kép, se hang. Aztán legyint, és nemsokára kijön hat kicsi pofás, piros zománcú láboskával, mindegyikben valami tésztaféle. Kipakolja az asztal közepére, mi csak nézünk, mert hát nudli az ennyi embernek, főleg hogy magyarok volnánk, vagy mi. Nekiestünk, mint tót az anyjának, de még a lábasok alját is kikapartuk. Az asztalt is simán megettük volna mellé. Jön az ürge, nézi a lábost, elkerekedik a szeme, vállat von, összeszedi a cuccot, elhúz. Aztán fél óráig semmi, pedig majd kiszakadt a belünk. Akkor azonban kivágódik a konyha ajtaja, és megjelenik libasorban hat fickó, mindegyiknek a kezében hatalmas fazék, színültig tésztával. Utólag rájöttünk, a kicsi lábasokban a kóstoló volt, abból kellett volna eldöntenünk, melyik fajtát kérjük. Mi meg felfaltunk mindent, ezek szerint kértünk az összesből. Úgyhogy kaptunk rogyásig. Na de magyar embert nem olyan fából faragták, hogy megfutamodjon. Feltűrtük az ingujjat, és ereszd el a hajam. Tömtük magunkba a kaját, csurgott rólunk az izzadság, már az összes többi asztaltól nekünk drukkoltak, kijött a konyhaszemélyzet, és vigyorogva énekeltek, ütemesen tapsoltak, mobillal filmeztek, tuti, erről fognak dumálni évekig, itt jártak a magyarok, azt felzabálják a fél vendéglőt.
Avatar
f.ági
Hozzászólások: 2668
Csatlakozott: 2016. február 28. 19:59
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: f.ági » 2020. november 20. 5:07

Jó reggelt!
Azt hittem ma eső lesz nálunk, aztán még semmi.
Dorina, hát jól indult a napom,hogy elolvastam a spoileres részt amit betettél. :-)
Réges régen, mikor még a magyar ember néha indult neki külföldre, hiába ment bármerre, tényleg magyar szót bárhol lehetett hallani. :-)
Avatar
Kata58
Hozzászólások: 7201
Csatlakozott: 2016. február 28. 16:12
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2020. november 20. 10:48

Dorina, még most is vigyorgok miközben írok! rám is fér a jókedv, mert a rúd is igen táncol!
Na kezdve az elején! Egy ismerős hozott nyomtatványokat, hogy adjam be az otthongondozásit.! El is vitte az orvoshoz.
Hozott másik nyomtatványt, közgyogyosat! már új nevet adtam az igazolványnak! Az eszem megáll! Mondom neki ezt nem is kellett volna hozni, mert még jó a Samué! Erre nézem miután elment. és láss csudát már a nyáron lejárt! :-q x_x
Ilyen fazont mint én grrrrrr.

Na mindegy, majd valahogy ezt is kitöltve eljuttatom vagy elvisszük. Most éppen hőemelkedése van...mert miért is ne.
A pajzsmirigy eredménye pocsék lett megint , kihagytunk egy jó hónapot mert elfogyott, én meg észre se vettem.
a sok vitamin miatt elveszett a lényeg.

Paggy, jót vigyorogtam a megállapításodon, mert pont a bal szemem a gyengénlátó, azért nem zavart annyira a pára...illetve nem érzékeltem annyira! :)) azért irtam hogy ez pocsék kép lett!
Samukám meg tegnap nagyon megszenvedte a vérvételt, 3 szúrás után sikerűlt vért venni. Úgy reszketett mint a miskolci kocsonya! Sikerült kikönyörögnöm hogy másolják le a végeredményt. Az asszisztenst hallottam ahogy megkérdezte a dokit hogy kinyomtathatja e. Istenem tényleg hol élünk...

Azért csak az a normális nem, hogy az ember kezében van az eredmény nem csak náluk a gépen vagy a felhőben.

Tegnap betankoltunk almából és banánból. Céklát csak 4 darabot vettem közepeset.
Még nem döntöttem el, hogy nyersen mennyit reszeljek le.

Ági olvasom hogy neked is van Amc-s készleted. Ha erőlevest csinálsz mennyi ideig főzöd? mert gyorsvőzővel nem sok idő lenne, de vajon akkor is azt az eredményt kapjuk e amiért éppen azt főzzük? vagy anélkül főzzem legalább 1o órát? a régiek két napig főzték, hogy a csont minden alkotóleleme belefőjön. Most találkoztam ezzel a formációval, s nem tudom hogy most egyszerűen mit csináljak...Mert akkor hozatnék egy kis csontot, vagy csirke-combcsontból is lehetne? Kiengedném a mirelitet, levágnám róla, a többi részből meg tejfölös csirkét csinálnék.

Samum jön megy, megnézem mi van vele, majd jövök.lassan ebédet is kell kreállnom. :x :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth:
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 21. 8:17

Jó reggelt!
Ma van az élő közvetítés Koreából. :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: Nemrég feltettem a linket,akit érdekel keresse meg!
És Nézz be ide:
https://www.facebook.com/koreaikultura/ \:D/
Üdv:Paggy %%- @};-
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 21. 17:11

Sziasztok!Rosszul vagyok-undorodom attól a szövegtől,amit elszállt pedagógiai vezetők itt a fővárosból kiindulva elmondanak /félig jogosan!!!!!/a szabadság hiánya miatt.Azaz ne legyen semmilyen tanterv,ne mondják meg,hogy legalább nagyjából milyen tudásra kellene a gyerekeknek szert tenni,hanem döntse el a pedagógus,hogy mit akar tanítani az életre való felkészülésként.Először is egy állandó monitorozás kéne az állandóan változó világban,hogy az alapképességeken kívül mire lesz szüksége a gyereknek.IGEN , NAPRAKÉSZEN és széles kitekintéssel vizsgálni kéne a világot.Mondani,mutatni a pedagógusoknak,segíteni,besegíteni.Egy osztályba több pedagógus+ asszisztens -nagyon megfizetve,hogy állandóan képezze magát.nem álmodom,hanem ez kéne.Az alapképességeket olyan szinten fejleszteni ,hogy tudjon a gyerek felnőttként tanulni.Ehhez segítő pedagógusok kellenének.És a társadalmat igazán ismerni kéne.Valós ismeretek kellenének.Tudni,hogy hogy áll az ország bármelyik táján az oktatás.Mit kell csinálni,segíteni.EZ AZ IGAZI ORSZÁGÉPÍTÉS.Nem dumálás!!!!!.Mindig ehhez nyúlok vissza,mert 10 éve nem nagyon hagyom el a várost az állatok miatt.Mennyire másként gondoltam mindent,amikor jártuk az országot az itteni viszonylagos lehetőségeket összehasonlítva egy kis zsákfaluéval.Milyen sok szuper iskola,pedagógus van Magyarországon.Ki hogy csinálja?Mik a tapasztalatok.Összegezzük.Nekem csak az internet jut,meg a volt tanítványok tapasztalatai a rengeteg hyperaktív gyerekről.
Na most újra elolvasom a finn oktatásról szóló részletes és nem felszínes,mélyen elemző cikket.
Mindnyájunknak köze van ehhez.EZ NEM POLITIKA!!!!!!!!Tudom,hogy nem vállalja el komoly ,igazán felelős,nagytudású,nyitott,demokratikus ember az ország vezetését,mert nem bírná ki a gazdasági erők nyomását,az ezerféle érdek összeegyeztetését.Belehalnia egy rendes ember.Ezért írom mindig,hogy bárkit tisztelek,aki legalább félig megcsinálja.De már túl vagyunk ezen ,most már legyen az egy vezető presztizse a nép/MI/emelése,az ország versenyképességének fejlesztése az igen HATÉKONY OKTATÁSSAL.Jó férjen bele néhány stadion,templom,de ezek csak részei kell ,hogy legyenek az egésznek.Mégis mi a megoldás???MI VÁLLALJUNK FELELŐSSÉGET,IGEN MI MÉG ÖREGEBBEK IS,AZZAL ,HOGY TÁJÉKOZÓDUNK HALÁLUNKIG.IGEN FELELŐSEK VAGYUNK A TÁJÉKOZÓDÁSUNKÉRT.Ne lanyhuljunk el,mert itt fáj ott fáj!+Hallgassuk meg a tőlünk eltérő nézeteket és próbáljuk megérteni a másik igazságát.Nem átvenni,hanem megérteni.
Elmesélem.Nekem is nehéz minden reggel a párom állandó negatív világlátását,neki meg az én rengeteg állatos,sokkal rendetlenebb,nyitott személyiségét.Régen sokat veszekedtünk,most már viccesen legyintünk egymásra és megpróbáljuk a jó részét nézni.A páromnak majdnem mindig igaza van,abban amit felhoz,de mivel a negatívumokra van beállítva/jó lenne FŐELLENŐRNEK/a jót nem is tartja fontosnak.Mondom,hogy csak bizonyos %-ot birok el,mert én mindjárt keresném az okokat és a megoldást,ő meg csak úgy megemlíti és nem szenved tőle.Miért írom mindezt?Mert kéne egy mindenki által elfogadott gyakorlati és tudós emberekből álló társulat,akik segítenének a politikusoknak megmondani,hogy mi a legfontosabb terület.
Persze ekkor jönnének az egyéni érdekek,de lefütyülöm az egyéni érdeket,tűnjön onnan az,akinek még ekkor is a pénz kell.Fizessük meg őket,legyen társadalmi kontroll,a az ország fejlődése pedig méri az alkalmasságukat.Mi pedig olvassunk,tanuljunk,legyünk otthon valamennyire a világunkban,hogy tudjuk kiket kell megválasztani ÉS RÚGJUK FENÉKBE A VACAKOKAT.Higgyétek el nem vagyok idealista!
Avatar
dorina
Hozzászólások: 168
Csatlakozott: 2018. február 25. 5:11

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: dorina » 2020. november 21. 17:17

Paggy, teljesen egyetértek veled. A baj az, hogy egyáltalán nem a finn módszer dívik nálunk, sőt...

Ezt a képet kaptam ma a barátaimtól:

Kép

Hadd játsszak kicsit én is. Ki tudja, hol készült a felvétel?
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 21. 17:28

Szia Dorina!Minimális támpontot kérek. :x
Avatar
dorina
Hozzászólások: 168
Csatlakozott: 2018. február 25. 5:11

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: dorina » 2020. november 21. 17:46

Budapest és Győr közötti a város, Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király is szerette ezt a helyet. A képen látható tavat ...-i Öreg-tónak nevezik.
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 21. 17:50

Spoiler: mutasd
TATA
Utánaolvasok,köszönöm a képet.Mindjárt meg is teszem,s azután hozok 3 képet.Majd megnézem a Korea online-t
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 21. 18:24

FIGYELEM, FIGYELEM ITT AZ ÉLŐ KÖZVETÍTÉS!!!!!!
https://www.facebook.com/watch/hanyoualapitvany/
a videón már 2 óra valahány perc látható és élő közvetítés folyik
ÁGI!59perc38mp-nél a videón a bazsarózsafestés látható!!!
A műsorvezetők a Koreai Kult.Központ emeletén lévő egyik teremben ülnek.Emlékeztek,amikor a megnyitó volt ,bemutattam Nektek?
1ó38p-nél a MUGONGWA táncegyüttes
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 21. 19:24

Teszek be képet a kis ROBIN kutyáról.Még nem lehet az utcán letenni,csak a kertjükben,mert 1 oltás hiányzik.Behozta a vejem és Lillus őt megmutatni.
Kép
Kép
Még babakutya!!!
Sziasztok szép estét!Paggy %%- @};-
Holnap skype segítségével sütünk Julikával.Vicces lesz.
Avatar
dorina
Hozzászólások: 168
Csatlakozott: 2018. február 25. 5:11

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: dorina » 2020. november 21. 19:51

Paggy! 정답! (Kiejtés: csongdáb) Azt jelenti: Helyes válasz!

A kis kutya nagyon aranyos! Egyszer nekünk is volt kutyánk, aki egész pici kölyök korától került hozzánk. Engem annyira szeretett, hogy már akkor a kerítésnél dugta kifelé az orrát, amikor még nem is látszottam az utca végén. A férjem mesélte: Tudom, hogy egy 5-10 perc múlva itt vagy, mert Buksi (ez volt a kutyus neve) már jelzi, hogy jössz.
Koreaiul a kutyakölyök neve: "kángádzsi", ugye milyen jó hangzása van?
Avatar
Kata58
Hozzászólások: 7201
Csatlakozott: 2016. február 28. 16:12
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2020. november 21. 21:11

sziasztok! De édes ez a kutyus...
Na most jól megijedtem..frissitett a másik gépem és csak még nem is kék monitor hanem nem is tudom milyen jelent meg, a lényeg semmi nincs rajta..most mi a frászt csináljak.
Itt tuti nem fogom engedni...
:-q Na kikapcsoltam és vissza, igy rendbejött...azt a brrrrr.... x_x :-bd #:-s i-) :flower1:
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 22. 13:26

Érdekek-Értékek-Értékek -érdekek
/folytatom a tegnap esti morfondírozást.
"KÖSSÜNK KOMPROMISSZUMOT!"
Spoiler: mutasd
Ma megérkezett a főváros számára "X" milliárd forint a kormánytól,amiből a főváros a daganatos betegek számára betegségfelismerő gépeket vehet,mert a főváros"beleegyezett" az ATLÉTIKAI stadion építésébe.Fontos az egyik,fontos a másik?Ha csak az a fontos,ami most fontos,akkor nincs jövőképünk,nem akarunk"nagyot" és NAGYOT álmodni,csak gyorsan megoldani a problémákat/betegellátás/.Ha csak az álom fontos,akkor nagyravágyók vagyunk,csupasz a fenekünk,de bálba megyünk.Mi hát a megoldás, azaz, mi lenne a megoldás.??????????------A MÉRTÉK!!!!!!!!!!!!!!-----A MEGEGYEZÉS A MÉRTÉKBEN----,mert MINDKETTEN A MI PÉNZÜNKET KÖLTIK,NEM PEDIG A SAJÁT ÁLMAIKAT TELJESÍTIK BE.Tehát, MI VAGYUNK A FELELŐSEK,hogy elszámoltassuk a MI PÉNZÜNKET KÖLTŐKET,és sokan ellenőrizzük,hogy ne csak az egyik vagy ne csak a másik elgondolás győzzön.Értelmes emberek tudnak kompromisszumot kötni.Hajrá emberek/MI/ figyeljünk oda és tájékozódjunk,hogy ne ilyen-olyan befolyásolással terhelve, hanem sokféle információ begyűjtésével, ellenőrizzük a vezetőinket!Képviselik-e a mi érdekeinket?És persze, tisztelve őket ,ha megérdemlik!!!!,a nagy feladat felvállalásáért.Nekünk is kell tenni tájékozódással/NEM EGYOLDALÚ!!!!!!!!!!!!!!!/az ország sorsáért.Mindenkinek a maga szintjén!
Üdv.Paggy %%- @};-
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 22. 13:27

Még gyorsan porszívózok és indul a" skypos sütés"Szép napot!Paggy @};-
Egy kis kutakodás:
Lilla szavalóversenyre megy ,9 és1/2 éves.Vörösmarty vers kell,amit egy ennyi idős lány elmondhat.Könnyű rávágni az ismert verseket,de ehhez az életkorhoz nem illenek. A Csongor és Tündéből részlet?Melyik,Szép? Ilonka, egy megesett lány története,az nem.Akkor melyik?Van ötletetek?Kíváncsi lennék rá!
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 22. 18:49

Sziasztok elkészült az online gyümölcskenyér mind a két oldalon
Kép
Kép
Kép

Paggy %%- @};-
Avatar
f.ági
Hozzászólások: 2668
Csatlakozott: 2016. február 28. 19:59
Tartózkodási hely: Szeged

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: f.ági » 2020. november 22. 19:40

Sziasztok!

Paggy, nagyon ügyesek és találékonyak vagytok, hogy megoldottátok a sütést skype-on. Mire nem jó a technika! :-)
aNYUékat akartam rávenni régen, hogy tanulják meg. Hát azóta is tanulják. Pedig most milyenjó volna, ha tudnánk " élőben " beszélni.
Lilla Robin kutyusa nagyon aranyos.
Kerestem, vagyis ránéztem a szavalóverseny miatt Vörösmartyra. Hát tudni kellene Lilla milyen beállitottságú, mit tud kifejezni és hogyan, úgyhogy igy nehéz látatlanban. Amikor általánosban volt, mindig ott voltam a szavalóversenyeken prózával.
Ránéztem a nem sok időmben a koreai videóra. Le kell ülni és normálisan megnézni, mert érdekes.
A festést megkukkantottam. Legalább tudom hogy csinálják. Már nem cserélném le a kinait koreaira.

Dorina, ma hallottam a tv-ben, hogy a tatai tónál van webkamera, hogy a ludakat lehessen nézni.
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 23. 12:36

Lányok!Megjött a könyv.SZUPER MÁSZKÁLÓSOKNAK!!!BELELAPOZTAM és lefotóztam néhány címszót.Mint írtam már ,7 éve halt meg anyukám , halála előtt 10 évig minden hétvégén jártam vele az országot.Nem turistalátványosságokat,hanem ilyen kincsecskéket kerestünk fel.Ehhez ad ötletet ez a könyv is.
Kép
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 23. 12:42

Kép
Kép
Kép
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 23. 12:55

Kép
:-h Paggy %%- @};-
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 23. 12:59

KURULTÁJ-Bugacon-KI CSÁSZÁRNÉ sorozat/lásd feljebb a BOTHÚZÓ VERSENYES AJÁNLATBAN!!!/
Avatar
dorina
Hozzászólások: 168
Csatlakozott: 2018. február 25. 5:11

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: dorina » 2020. november 23. 14:18

Ági! A kép tatai, de én nem vagyok az. Bár kedvelem a várost, és sokszor jártam ott, a vadludas webkameráról nem tudok. Majd egyszer a jövőben felderítem, gondolom, érdekes képeket közvetít.
Paggy! Nagyon klassz a könyv, kár, hogy mostanában nem tudjuk a tanácsait valóságra váltani. Azért legalább gondolatban lehet élvezni a kedves helyeket. Egyszer biztos menni is lehet majd. :ymapplause:
Magamhoz hűen megint hoztam egy mókás dolgot. Ezt most nem én találtam meg, egy barátnőmtől kaptam e-mailben.
Spoiler: mutasd
Lackfi János
KIJÁRÁSI KLASSZIKUSOK
Ágnes asszony a patakban
éjjel-nappal maszkját mossa,
kijárási engedélyét
a futó hab elkapdossa.
Este van, este van, ki-ki nyúgalomba,
wifi van, buli nincs, az idegek romba.
Midőn az est, e bársonytakaró,
fejünkre hull, futás, takarodó!
Adjon az Isten szerencsét,
ki kijár, fel ne jelentsék!
Tiszta szívvel kitörök,
ha kell, nyolc és öt között!
Alszik a szív, és alszik a szívben az aggodalom,
alszik a fertőző osztály, odakenve a kór a falon.
Házadnak rendületlenül
légy híve, óh, magyar,
ha jő az est, hát el ne hagyd,
mert a yard betakar!
Isten áldd meg a magyart,
húzza fel a maszkot,
nyolc után meg mars haza,
külvilág, szevasztok!
Maszkba, magyar, ne légy laza,
koronával küzd a haza!
Bóbita, Bóbita otthon,
megy ma a zumba a zoomon,
hej, tilos itt a kijárás,
senki se caplat az úton!
Lehunyja kék szemét az ég,
lehunyja fél szemét a yard,
most lehetne meglógni még,
ó, árny, a léptemet takard!
Ej, mi a kő, tyúkanyó, kend
nyolc órakor nincsen még bent?
Útra kelnénk, mennénk az őszbe,
de sok rendőr vigyáz a közre!
Az ég legyen tivéletek,
Üllői úti fák,
bezárt diszkók, bárok, ivók,
hát nem túl jópofák…
De szeretnék gazdag lenni,
minden nap új maszkot venni!
Avatar
Kata58
Hozzászólások: 7201
Csatlakozott: 2016. február 28. 16:12
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2020. november 23. 15:11

sziasztok! Paggy, nagyon tetszik a bakancs lista, már kikapcsolódás gyanánt is érdemes ilyesmiket böngészni, aztán ki tudja, hátha nem sokára teljesedik is a kívánságunk kirándulásilag! :x :D
Dorina újfent jól megnevettettél! :)) :)) :)) .
Hát tényleg olyan szép a mi magyar nyelvünk... :-bd :flower1: :littlehearth:
Megyek vissza a konyhába, most sima palacsintát sütöttem, gyorsan csinálok hozzá túrókrémet., mert Samu meg közben megébredt. Pont annyival aludt többet, mint én hogy elkészültem a sütéssel. :x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Avatar
Paggy
Hozzászólások: 10955
Csatlakozott: 2016. augusztus 23. 15:34

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 24. 15:07

Kedves Ági!Köszönöm,hogy megnézted a Vörösmarty verset.sajnos én sem találtam egy kis-nagylánynak valót.Ilyen szavalóverseny az alsósoknak baromság.Biztos az íróasztal mellől kitalálta valaki és biztosan nem is ismeri az életkori sajátosságokat.pld. Vörösmarty Szép Ilonka c.költeménye,abszolút felnőtteknek való.
Beteszem a verset ,mert rövid:
SZÉP ILONKA

Spoiler: mutasd
1

A vadász ül hosszu méla lesben,
Vár felajzott nyílra gyors vadat,
S mind fölebb és mindig fényesebben
A serény nap dél felé mutat.
Hasztalan vár; Vértes belsejében
Nyugszik a vad hűs forrás tövében.

A vadász még lesben ül sokáig,
Alkonyattól vár szerencsejelt:
Vár feszülten a nap áldoztáig,
S ím a várt szerencse megjelent:
Ah de nem vad, könnyü kis pillangó
S szép sugár lány, röpteként csapongó.

"Tarka lepke, szép arany pillangó!
Lepj meg engem, szállj rám, kis madár;
Vagy vezess el, merre vagy szállandó,
Ahol a nap nyúgodóba jár."
Szól s iramlik, s mint az őz futása,
Könnyü s játszi a lány illanása.

"Istenemre!" szóla felszökelve
A vadász: "ez már királyi vad! "
És legottan, minden mást feledve,
Hévvel a lány nyomdokán halad.
Ő a lányért, lány a pillangóért,
Verseneznek tündér kedvtelésért.

"Megvagy!" így szól a leány örömmel,
Elfogván a szállongó lepét;
"Megvagy!" így szól a vadász, gyönyörrel
A leányra nyújtva jobb kezét;
S rezzent kézből kis pillangó elszáll;
A leány rab szép szem sugaránál.

2

Áll-e még az ősz Peterdi háza?
Él-e még a régi harc fia?
Áll a ház még, bár fogy gazdasága
S telt pohárnál űl az ősz maga.
A sugár lány körben és a vendég;
Lángszemében csábító varázs ég.

S Hunyadiért, a kidőlt dicsőért,
A kupák már felvillantanak,
Ősz vezére s a hon nagy nevéért
A vén bajnok könyei hulltanak;
Most könyűi, vére hajdanában
Bőven omlott Nándor ostromában.

"Húnyt vezérem ifju szép sugára"
Szól az ősz most "éljen a király!"
A vadásznak vér tolúl arcára
S még kupája illetetlen áll.
"Illetetlen mért hagyod kupádat?
Fogd fel, gyermek, és kövesd apádat."

"Mert apád én kétszer is lehetnék
És ha ittam, az nincs cenkekért;
Talpig ember, akit én említék,
Nem gyaláz meg ő oly hősi vért!"
S illetődve s méltóság szemében,
Kél az ifju, tölt pohár kezében:

"Éljen hát a hős vezér magzatja,
Addig éljen, míg a honnak él!
De szakadjon élte pillanatja,
Melyben attól elpártolni kél;
Egy király se inkább, mint hitetlen:
Nyűg a népen a rosz s tehetetlen."

S mind zajosban, mindig hevesebben
Víg beszéd közt a gyors óra ment.
A leányka híven és hivebben
Bámulá a lelkes idegent.
"Vajh ki ő, és merre van hazája? "
Gondolá, de nem mondotta szája.

"Téged is, te erdők szép virága,
Üdvözölve tisztel e pohár!
Hozzon isten egykor fel Budába;
Ősz apáddal a vadász elvár;
Fenn lakozva a magas Budában
Leltek engem Mátyás udvarában."

Szól s bucsúzik a vadász, rivalva
Inti őt a kürthang: menni kell.
Semmi szóra, semmi biztatásra
Nem maradhat vendéglőivel.
"Emlekezzél visszatérni hozzánk,
Jó vadász, ha meg nem látogatnánk."

Mond szerényen szép Ilonka, állván
A kis csarnok végső lépcsején,
S homlokán az ifju megcsókolván,
Útnak indúl a hold éjjelén.
S csendes a ház, ah de nincs nyugalma:
Fölveré azt szerelem hatalma.

3

Föl Peterdi s bájos unokája
Látogatni mentenek Budát;
Minden lépten nő az agg csodája;
Mert sok újat meglepetve lát. . .
A leányka titkon édes óra
Jövetén vár szép találkozóra.

S van tolongás s új öröm Budában:
Győzelemből várják a királyt,
Aki Bécset vívó haragában
Vérboszút a rosz szomszédon állt.
Vágyva néz sok hű szem ellenébe:
Nem vidúl még szép Ilonka képe.

"Hol van ő, a nyájas ösmeretlen?
Mily szerencse fordúlt életén?
Honn-e, vagy tán messze költözötten
Jár az őzek hűvös rejtekén?"
Kérdi titkon aggó gondolattal,
S arca majd ég, majd szinében elhal.

S felrobognak hadvész-ülte képpel
Újlaki s a megbékült Garák.
S a király jő, fölség érzetével
Környékezvén őt a hős apák.
Ősz Peterdi ösmer vendégére,
A király az: "Áldás életére!"

"Fény nevére, áldás életére!"
Fenn kiáltja minden hű ajak;
Százszorozva visszazeng nevére
A hegy és völgy és a zárt falak.
Haloványan hófehér szobornál
Szép Ilonka némán és merőn áll.

"A vadászhoz Mátyás udvarában
Szép leánykám, elmenjünk-e hát?
Jobb nekünk a Vértes vadonában
Kis tanyánk ott nyúgodalmat ád."
Szól az ősz jól sejtő fájdalommal,
S a bús pár megy gond-sujtotta nyommal.

És ha láttál szépen nőtt virágot
Elhajolni belső baj miatt,
Úgy hajolt el, félvén a világot,
Szép Ilonka titkos bú alatt.
Társasága lángzó érzemények,
Kínos emlék, és kihalt remények.

A rövid, de gyötrő élet elfolyt,
Szép Ilonka hervadt sír felé;
Hervadása líliomhullás volt:
Ártatlanság képe s bánaté.
A király jön s áll a puszta házban:
Ők nyugosznak örökös hazában.

1833 októbere előtt
Mindjárt folytatom....

Vissza: “Társalgó”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 20 vendég