Sok kajafotó összegyűlt, amíg fordítottam. Most egy felturbózott paprikás krumpli receptet hoztam.
Mióta a TÉNÉ szerint étkezem, nagyon megtervezem, hogy mit, mivel eszem, hogy a napi tucat biztosan
meglegyen. Az se tragédia persze, ha néha-néha nincs meg, akkor a következő napokban bepótolom. Most
erre a tervezésre hoztam példát.
Zöldséges paprikás krumpli zabnokedlivel
A hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, krumplit felszeleteltem, majd sóval, borssal, pici
köménnyel, paradicsompürével, darált paprikával fűszereztem és felöntöttem vízzel. Erre került még
zöldbab, karfiol, karalábé és karfiol levél és petrezselyemzöld. Összekevertem, majd a kuktát lezárva
készre főztem.
Amikor kész lett, kikapcsoltam a kuktát, kiengedtem a gőzt, és levettem a fedelét. A kuktát egy másik
programra állítottam - ilyenkor úgy viselkedik, mint egy sima elektromos tűzhely, amelyre egy lábast
teszünk - a rotyogó lébe beleszaggattam a zabnokedliket.
Ehhez egy kevés zabpelyhet megdaráltam a kávédarálóban (nem darálom finomra, darabosra szoktam hagyni),
majd sóval és vízzel nokedli állagúra kevertem.

Az első étkezésemkor általában hat dolgot szoktam megenni a napi tucatból (gabona, hüvelyes, zöld leveles,
keresztesvirágú, egyéb zöldség, fűszer), viszont ebben az ételben csak nagyon kevés gabona (zab) van,
hüvelyes meg egyáltalán nincs (a zöldbab nem számít annak), ezért ezekről később kellett gondoskodnom.
A bogyóst és az egyéb gyümölcs egy részét az esti főétkezés előtt szoktam megenni, de a hétnek csak négy
napján eszem bogyós gyümölcsöt, három napon céklát szoktam nyersen enni almával, banánnal és naranccsal
vagy mandarinnal. Ezen a napon a karalábé felét (amit a levele miatt vettem, és a krumpliban megfőztem)
is belereszeltem a céklás almás banános keverékembe. Az íze semleges, nem befolyásolta a megszokott ízt.
Ezzel letudtam az egyéb gyümölcsöt, és még az egyéb zöldséget is gyarapítottam ráadásul nyers zöldséggel.

Az esti étkezésben ettem meg a hüvelyest és a gabonát, és tovább gyarapítottam az egyéb zöldségeket, és
megint nyers zöldséggel (a nyers zöldségek evéséről gyakran hajlamos vagyok megfeledkezni, ezért nagyon
örülök, ha ilyen ügyes vagyok). Az olajos magot a babkrémben lévő szezámmagpaszta (tahini) képviselte.
A szezám is olajos mag, ebből nyerik a szezámolajat. A tahini 100%-ban őrölt szezámból készül, legalábbis,
amit a DM-ben szoktam venni.
Az őrölt lenmagot egy kis tálban szójajoghurttal kevertem össze, és bekanalaztam, így ezen a napon is megvolt
a napi tucat.
Babkrémes teljes kiőrlésű kovászos rozskenyér paprikával, reszelt retek és uborka szójajoghurttal

Ezt az ételsort is három napig ettem. Ma már mindent három napig eszem, kivéve a levest, azt négy napig
szoktam. Ezek az ételek nagyon finomak számomra, ezért nagyon szívesen eszem őket egymás után.
Minden nap törekszem rá, hogy sokféle színű gyümölcsöt és zöldséget egyek: zöld, fekete-lila-sötétvörös,
fehér, narancssárga, piros, sárga...
Arra is törekszem, hogy a zöldségek közt legyen levél, szár, gyökér, gumó vagy virág zöldség, vagyis legyen föld
alatt és föld felett érő zöldség is, mert ezek különféle tápanyagokat tartalmaznak.