Van képem hozzá

Anyecska

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Anyecska » 2017. március 10. 7:55

Kedves Paggy!
A kérdésedre válaszolva, a tavacska Budapesten van, Sasadon, messze minden vizes élőhelytől. Nem is az enyém, hanem a szomszédéké. Tavaly márciusban csináltatták meg ilyen szépre a kertjük hátsó részében, – úgy gondolom kifejezetten nekem, mert ők a halak etetésén kívül nem járnak arra. Az én erkélyemről meg kiváló a kilátás a városra is (Rita berakta ismét a dupla szivárványos fotót), és a tóra is.
Mindig érdekeltek azok a történetek, amelyek különböző állatok városi környezethez való alkalmazkodását mesélik el, de padlót fogtam attól, hogy a vízimadarak megtalálták ezt a kis tócsát. Vadkacsákat már évek óta láttunk a tó elődjében, de ez a gém…. Ahogy Kata leírta, egy egyéniség. Valószínű mindennap jön, nem törődik a varjakkal, szarkákkal, megeszi, amit kell és utána felül sziesztázni a közeli háztetőre. Most még van hal a tóban - sok kis hal született tavaly – de előzőleg szó szerint kiette. Besegítettek ebben neki a kacsák és a környék macskái is. Ez utóbbiak erőfeszítéseit kimondottan élveztem. :))
Láttam, tegnap már megjelentek a kertészek is, (a tulajnak nincs ideje sem a kerti munkára, sem a kert élvezetére) így hamarosan egy tavaszi kertben fogok gyönyörködni, alig 30 méterre tőlem. :) A mi kertünk sem rossz, de társasház vagyunk, és itt bonyolultabbak a dolgok.
Bocsánat, azt hiszem, sokat locsogtam. Üdv neked és mindenkinek a fórumon: Anyecska
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2017. március 10. 9:51

Kedves Anyecska!Olyan jó,hogy megírtad.Azt gondoltam,hogy nem szabad víz,de azt nem hogy már a szomszédodban.Mit szolnak a tulajok,hogy újra kell telepíteni a tavat.Okos egy madár.Nem akarsz erkélykertészkedni?Évek óta, a frézia mellett ,csili paprikát termesztek cserépben.Gyönyörű.Ősszel lesz piros,mint kis harangok lógnak a szárakon.
A közelünkben lévő lakótelepen van egy önfenntartó tavacska,tele hallal és vadkacsával.Bár én kutyás is vagyok,utálom,ha néhány bunkó beengedi fürdeni a kutyáját a pici tóba.A Duna 5 percre van tőlünk,van lehetőség az öbölben úsztatni őket.Meg kéne becsülni mindent.Üdv:Paggy
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2017. március 10. 18:19

Kedves Mindenki!Mivel még nem tudok spoilerbe tenni szöveget,így akit nem érdekel,ugorja át.
Holnapra ígértem a VIRTUÁLIS FRÉZIATERMESZTÉS kezdését,de egy tanítványom vizsgázik/matematika/,ezért gyorsan/?/ beteszem.Először pár mondat a fréziáról,majd cserepenként a fotók.A kinyílt frézia képét holnap teszem fel,mert már sötét van./a cserepekről du,csináltam képeket/
A frézia a nősziromfélék /IRIDACEAE/ családjába tartozik./Linné nevezte el őket Írisz olümposzi istennőről,aki üzeneteket közvetített a földre szivárványon keresztül-sokszínű virágok/
Dél_Afrikából származik,ahol több faja él.Először az erős sárga színű FREESIA REFLACTA fajt /vissszahajló frézia/kezdték el termesztenimajd ezt keresztezték a Fokföldi-fennsíkon vadon élő 2 fajjal.Egyre több hibridet állítottak elő.
Hazájában szubtrópusi az éghajlat,a forró,száraz nyarat,hagymagumóként/tápanyagraktározó rész/nyugalmi állapotban tölti,majd amikor megjön a hűvös/8-10 fokos/,csapadékod tél,kihajt.EZÉRT NEHÉZ NÁLUNK TERMESZTENI/hidegebb a tél,nyáron meg nagyon hűteni kell az üvegházat.Szabadban alig lehet/16 fok kell a virágzat kialakulásához.
Nemesítése Európában 110 éve kezdődött meg.Kezdetben csak fehér,sárga és liláspiros színű volt
Nevét egy a Németországban élő /KIELBEN/ orvosról kapta Dr Freese-ről
A legillatosabb virág.Levelei kardszerűek/rondák-ezért nem árulják vele/ virága elhajló száron fürtszerű .Illatanyagát mindenhol felhasználják.
Hollandiában "állítják elő" a legtöbb virághagymát ,jelenleg több mint 100-féle kapható.Mindenki tőlük rendel./Alig található Magyarországon olyan kertészet/Szőregen van/,ahol komolyabban foglalkoznának vele .MACERÁS.
! éve én is próbálkozom Több -kevesebb sikerrel.DE NAGYON SZERETEM.Mindig elajándékozom a fölösleges virágot.Ez dupla öröm nekem.Mégegy:azért olyan girbe-gurba s zára,mert nem forgattam eddig minden nap.Na most meglátjuk.Nemsokára küldöm a fotókat:Paggy
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2017. március 10. 18:22

1.ÁGI-Rita/nincs 10-s cserép/
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2017. március 10. 18:28

Nem vitte át az összest.Mindjárt.Tehát:1./ÁGI-RITA/,2./MinGi/3./KATA/,4./GABÓCI/,5./RITA-GABÓCI/,7./MinGI/,8./ÁGI-KATA/Most külön és sorban teszem fel.Az 1-t mégegyszer.Türelmeteket kérem!ÜdvPaggy/látható számok lesznek rajtuk/
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2017. március 10. 18:30

Kép

Kép

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2017. március 10. 18:33

Kép

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2017. március 10. 18:36

Kép

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2017. március 10. 18:38

Kép

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2017. március 10. 18:41

Kép

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2017. március 10. 18:44

Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2017. március 10. 18:48

Kép

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2017. március 10. 18:50

MinGi /7/második képe lemaradt azonnal küldöm.

VAN HOGY 2 hét különbséggel bújnak ki.Csak sorbaraktam és ahogy jöttek úgy húztam a neveket.Üdv:Paggy
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2017. március 10. 19:02

Nem akarja a kephost az igazságot.Kedves MinGi a 7-t elküldöm Ritának és megkérem tegye fel.Üdv:Paggy
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2017. március 10. 19:08

S ziasztok!
Majd csak idejutok én is végre!
Kerek három oldalt kellett visszaolvasnom, csodálnom a képeket, mosolyognom egy két hozzászóláson.
Rita!
Nagyon szép a juhar virágod. Mennyivel szebb igy élesben. Ma is megcsodáltam a mienket, csak az a baj, mikor leesnek, tiszta szemét a fa alja.
A cica Zorróhoz való Kata hasonlatán jót mosolyogtam.
A másik cica szabadságon van?
A lány feketerigód szerintem énekesrigó. Azért ne kövezzetek meg, ha mégsem, de saját megfigyelésen is alapszik az észrevételem. Egy fészkelt is nálunk a klima tetején. Nem tudom miért szeretik, de a másiknál meg a rozsdafarkú jár vissza évről évre. Utána meg mentegethetem a fiókákat.
Tehát ennek az énekesrigónak a hangja valami borzadály. Főleg reggel ötkor az ablak alatt. Olyan, mint amikor hangosan az ember visszafele szivja a levegőt. Nem is tudom hogy jön ki ilyen hang a torkán.

Anyecska!
Micsoda élményben lehet részed, ahogy lesed a gémet! :-) A tó gazdája vajon észreveszi hogy a halak eltünnek a tóból? Azért a macsekos halászatot megnézném. :-)

Paggy! Jót mosolyogtam a törölköző lebegtetéseden. :-) Végül is kinek hogy esik jól fényképezni. =))
Évekkel ezelőtt kissé hiányos öltözetben teregettem a mellvédes teraszon. Mivel elvileg nem találkozok össze senkivel zavartalanul csináltam a dolgom. A semmiből előtünik a szomszéd 90 éves néni és elkezd velem beszélgetni.- magánházról van szó, tehát a néni a kerités másik oldalán kukkolt. :-) Mivel kb. 8 méter volt köztünk és a néni kicsit nagyot hall, mutogattam neki, hogy épp csak magam elé kaptam egy vizes ruhát,ami azért percek után már kezdett kinossá válni. Erre átkiabált, hogy hát őt nem zavarja. Nem úsztam meg a beszélgetést. :-)

Szuperek ezek a cserepek!!! :-)

Kata gyógyulj ezerrel, nem jó, ha valaki beteg közüllünk!! Remélem Samuka nem kapta el! :-)
Gabóci5

HozzászólásSzerző: Gabóci5 » 2017. március 10. 19:14

Lányok! Nem is tudom hol kezdjem, talán a nőnapi primuláknál. Minden évben a nyugdíjas klubban azt kaptunk, az idén nem, hanem egy pici páfrányt.

Paggy a nárciszod nagyon hamar kibújt, felénk még nem láttam. Az enyém az erkélyen még csak bimbózik. Megszaporodtak a virágaim a múltkori kép óta, edzem őket hátha kibírják ezt a kellemetlen hideg időt, egyenlőre jól érzik magukat.

Kép

Anyecska a szürke gémed nagyon szép, elnézegetném én is. Milyen halak vannak a kis tóban? El tudnám képzelni Koi pontyokkal!

Paggy! Most már tudom, miért nem nevelek fréziát, nagyon nehéznek tűnik. ;) A 4eske, 5öske kicsit lustának tűnik, de majd igyekszik utolérni a többieket, ugye!?

Kata! Hozzám hasonlóan te is jól kifogtad az influenzát, tovább tartott kilábalni belőle mert nagyon legyengített. Mielőbbi gyógyulást, és vigyázz Samukára! #:-s

Ma olyan köd volt 8 órakor, hogy alig láttam valamit. Nap közben pedig hideg szél fújt, és sajnos holnapra is ilyen időt jósolnak, pedig kirándulni megyek. Majd hozok képeket!

Kép Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2017. március 11. 18:22

Bár csináltam délután képet a virágoknál,de nem akarja a kephost újra feltölteni,ezért a reggeli képet teszem fel.Du már jobban kinyílt.Üdv:Paggy

Kép
Anyecska

HozzászólásSzerző: Anyecska » 2017. március 11. 18:42

Kedves Lányok!
Nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz a halászó gémnek. Örülök neki, hogy nektek is tetszett. Nagyon szeretem a szép kerteket, külön öröm számomra, hogy ezt a kertet, a tóval együtt ilyen szépre, kertészekkel megterveztették, megcsináltatták. A tó egyik oldala sekély, úgy képzeljétek el, mintha leveses tányér lenne, teli kaviccsal.

Ági! Gabóci! A szomszédok észreveszik, ha eltűnnek a halak a tóból. Egy vagyon lehet az újratelepítés, de valószínű nem gond. (Mo. egyik sztárügyvédje a tulaj) Aranyhal és koi ponty van a tóban, ez utóbbiból a fehér színű, piros foltokkal és piros színű fehér-fekete foltokkal. Tavaly kétszer telepítették be a tavat, másodjára nagy halakkal. Rengeteg kis hal született, amik színes rajokban úszkáltak.
Valóban, a halászó macska a legszórakoztatóbb mutatvány. A sekély részre még beugrik a hal után, de volt már olyan is, hogy majdnem pórul járt. Sikerült kievickélnie a mélyebb vízből. Az sem volt semmi, amikor a már olvadó jégből kaparta ki a befagyott halat, egyre idegesebben. Végül a lecsapó szarka koppinthatott a fejére, mert nagyot ugorva távozott a terepről. :))

Paggy! Nagyon szépek a növényeid. A kedvenc virágom nekem is a frézia. A kérdésedre (akarok-e az erkélyen paprikát termeszteni) a válasz, hogy sajnos nem lehet. Két dolog miatt. A dél-keleti fekvés miatt délután 5-ig odatűz a nap, egyszerűen kiég minden. A másik pedig: az időm felét pár éve a szüleimet, most már csak anyukámat ápolva vidéken töltöm. Ott kiélhetem a növények és a kert – 600 n.öl van belőle – iránti szenvedélyemet.
Üdv mindenkinek: Anyecska
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2017. március 11. 19:54

Anyecska írta: Egy vagyon lehet az újratelepítés, de valószínű nem gond.

Anyecska!
Ez nagyon pozitiv részükről, mert igy sokáig élvezheted a halászó üzemmódot mint a gém, mint a macsek részéről. :-)

Paggy!

Gyönyörű mindkét virág!!
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2017. március 11. 20:01

Sziasztok! :) :) Ma már ettünk egy kicsit, de nekem hőemelkedésem lett Samunknak meg 39.5 lett minden előzmény nélkül....úgyhogy nem vagyok boldog a kialakult helyzettől. Még ülve is szédülök...nagyon utálom.Mentem, is, majd jövök olvasni benneteket...puszim :ymhug: i-) :movingflower: :flower1: :littlehearth:
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2017. március 11. 20:34

Szia Kata!

Hogy hol szedhettétek össze ezt a kórságot? Gyógyuljatok! Megy a drukk, hogy Samunak ne legyen nagyobb baja!

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2017. március 11. 21:08

Kedves Kata!Lilla unokám 3. hete beteg.Folyik az orra és rekedt.SOKÁIG TARTANAK a mostani betegségek.Itt leszünk Neked és tartjuk benned a lelket.Sok folyadék!!!!!!!Nem száraz a levegő?Szellőztetés?Lehet,hogy tényleg bujkált bennetek.Van némi segítséged?Szomszéd néni..."MEGTÁVGYÓGYÍTUNK"Üdv:Paggy
Inkább pihenj és ne olvasgass!Megvárunk!
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2017. március 11. 21:14

Egy kis szörnyűség még estére.SPOILER:https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/15abed9fc92d656d?projector=1
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. március 11. 22:37

Folyamatos fordításban voltam, hogy holnap reggel kikerülhessen az első két rész
a Pretty Li Hui Zhuenből. Szerencsére elkészültem, a témáját is megcsináltam, de
már annyira sok válasszal le vagyok maradva, hogy nem bírom bepótolni.

Anyecska! A tó, és a környéke mutatós, látszik, hogy szebb napokat megélt, és még
meg is fog. Gém nélkül is tetszik, hát még a madárral!

Gabi! Szépen gyarapszik az erkélykertecskéd. Jó ránézni! Színes, tavaszi, vidám!

Paggy! Sokkal gyorsabban hajtanak ki a fréziák, mint gondoltam. Gyönyörű lett az
újszülött! Kíváncsian várom, mi fog kibújni az ötös és az egyes cserépből!

Ági! Igazad van! Utána néztem, és valóban énekes rigót fotóztam le. A fekete rigó
nőstényének kevésbé pöttyös a melle, és összességében kicsit sötétebb a színe.
Az a jó itt, hogy mindig tanulunk valakitől valamit.

Kata! Sajnállak, hogy betegen sem tudsz pihenni, és Samukát is sajnálom, akinek
nagyon magasra szökött a láza. Annyira szeretném, ha valami csoda folytán most
azonnal elmúlna minden rossz, ami sújt benneteket!

Továbbra is gyors gyógyulást kívánok!

Ági! Szürke cica pénteken jó helyen ült, a saját kerítésük előtt a frissen kibújó
sásliliomok kellős közepén:

Kép

Ma délután fodrásznál voltam. Krókuszok és bimbós magnólia lett a jutalmam:

Kép
Kép
Kép

Kép

Ráadás pókkal:

Kép

Mai juharág. Szinte nem változott semmit a múlt hetihez képest:

Kép
Anyecska

HozzászólásSzerző: Anyecska » 2017. március 12. 8:29

f.ági írta:
Anyecska írta: Egy vagyon lehet az újratelepítés, de valószínű nem gond.

Anyecska!
Ez nagyon pozitiv részükről, mert igy sokáig élvezheted a halászó üzemmódot mint a gém, mint a macsek részéről. :-)

Ez bizony így van, élvezem is nagyon. Egy előző, konkrétan erre irányuló kérdésre volt ez a válaszom. Restellem, de talán jobb lett volna másképpen fogalmazni. Utólag visszaolvasva a válaszomat, magyarázkodnom kell, nincs bennem irigység vagy rosszindulat. A tényeket írnám le. Mi 40 éve költöztünk ide, egy társasházba, azután népesült be a környék tehetős emberekkel, sorra épültek a villák. A környezetüket is szépen rendbe hozták. Az errefelé természetes, hogy minden munka ki van adva másoknak. Reggel jönnek a bejárónők, (sokan) onnan lehet megismerni őket, hogy gyalog járnak, délelőtt kertészeti vállalkozások autóit lehet látni, de van akihez a 24 órás gondozási szolgálat jön, az ételfutárokat nem is említem. Régen legalább az utca lakóit ismertük, most még látásból sem. Mi a társasház lakói szigetként maradtunk meg a környéken. Két házzal odébb már nem tudom kik laknak. Szinte nem lehet találkozni senkivel. A magas kőkerítéssel, magas tujákkal lezárt ingatlanból autóval, az automata kapun keresztül kiszállás nélkül közlekednek. Az egész napos munka után a legtöbbjük csak késő este tér haza, és lehet, hogy még otthon tovább folytatja a dolgát. Sem ideje, sem ereje nem lehet a kertje élvezetére. Nem lehet irigyelni ezt az életmódot. A ház, a kerítés,a kert valószínű státuszszimbólum lehet, mert ezekre nagy gond van fordítva. A szomszédék az előző 12 éves házukat ledózeroltatták, mert nem tetszett, egy nagyobbat építettek a helyén, a kertet a tóval együtt egymást követő három évben mindig újra megcsinálták. Ezekhez képest a haltelepítés... Most úgy tűnik ez az állapot marad.
Nem ismerős a helyzet egy mai témájú koreai sorozatból? Itt már megvan az elszemélytelenedés, a másik lenézése, mert annak nincs annyi pénze. A tavas szomszéddal még jó viszonyban is vagyunk, de személyesen talán fél évente, ha összefutunk, akkor köszönünk egymásnak és pár tőmondat a kommunikáció. Ez igen szomorú.
Elnézést kérek mindenkitől, mert ez az írásom most kilóg a szépségekből. Ígérem, ha írok a fórumba, az a szivárványról és a virágokról fog szólni.

Vissza: “Társalgó”