Van képem hozzá

Rita
Adminisztrátor

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. június 21. 16:39

Gabi! Én magam is csak mostanában kezdtem el jobban reformálódni. Én kölest és hajdinát például
nem is ettem még, és még nagyon sok minden mást sem. Falun élek, ami a környezetemben beszerezhető
volt abból főztem, nem buszoztam kilométereket reform élelmiszerekért... őszintén szólva eszembe sem
jutott. Aztán meg nagy hirtelen ez lett belőle. Ha nem lennék egyedül, és többed magamra főznék, akkor
még mindig a kertemből szerezném be a hozzávalókat, mint régen.

Én is keresném már az újdonságokat, de Itt a faluban már tényleg csak magamat tudnám ismételgetni. Most
egy darabig jó volt a telefont felfedezni, de már kiismertem, új inspirációra van szükségem. Ha bemegyek
a városba, akkor vásárolni megyek, tele van a kezem, nem tudok kattogtatni. Azért tegnap ezt a kiírást
lefotóztam. Több helyesírási hiba van benne, de nekem a WARP keltette fel a figyelmemet a wrap helyett. :))

Kép

Nagyon szépek a virágok. A hibiszkusz még nem virít nálunk, seprence viszont rengeteg van, egészen a
fagyokig szokott virítani. A füge nem mard meg a környéken, hűvös van hozzá.

Nagyon elkaptad a repülőt! Jó élesek lettek a képek.

Paggy! Gyönyörűek a képek a gyönyörű Párizsi udvar belsejéről.

Tegnapi kép telefonnal:

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. június 21. 17:00

Ma kiolvasztottam egy fagyos spenótot, aminek egy részét ma eszem meg, a többiből lesz a
holnapi ebédem és vacsorám.

Vegán tejszínes-spenótos penne:

Hozzávalók:
(ebből a mennyiségből egy nagy adag lesz)

kb. 1 dl növényi tejszín
kb. 3 evőkanál parajpüré (az enyém mirelit volt)
egy gerezd fokhagyma

12,5 dkg penne (az enyém Update esti tészta volt)
pár csipet füstölt tofu

A tejszínbe beletettem a spenótot, és a zúzott fokhagymát. Picit megsóztam és összeforraltam.
Közben sós vízben kifőztem a pennét. Mikor készen lett, leszűrtem, és azonnal a spenótos
mártáshoz öntöttem.

Kép

Összekevertem és egy tálra halmoztam. A tetejét megszórtam füstölt tofuval. Mivel nagyon
illett az ételhez, legközelebb már a mártásba fogom belemorzsolni, de most még nem mertem.
Olyan íze volt a tésztának, mintha füstölt sajtot reszeltem volna a tetejére. A parenyicához
tudnám leginkább hasonlítani.

Nagyon finom volt! Csak a felét tudtam ebédre megenni a másik fele lesz a vacsora.

Kép
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. június 21. 20:00

Ma délutáni zuhi után napsütésben:

Kép

Egy rosszul sikerült fókusz eredménye. A homályos-maszatos részek a rózsám levelei, az
egyiket akartam lefotózni, de a mögötte lévő erdei iszalagot sikerült. Meghagytam, mert
nagyon tetszik:

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. június 21. 20:02

Annyira jópofa, hogy a napos területeken már nincsenek esőcseppek:

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. június 22. 7:13

Rákaptam a zabkására, annyira, hogy szinte minden nap az a reggelim. Igazában magában,
egy kevés fahéjjal szeretem a legjobban, de ma egy fél banánnal és pár szem kiolvadt
mirelit málnával fogyasztottam.

A zabkása hozzávalói:

5 evőkanál finom zabpehely (nem egész szemű)
2 dl zabtej
fahéj

A zabpelyhet belekanalazom a zabtejbe, rászórom a fahéjat és fél-egy óra hosszáig állni
hagyom. A pihentetés végére a zabpehely jól megszívja magát a zabtejjel.

Kép

Ezután két percre a mikróba teszem. Ezalatt a tej teljesen fölszívódik és a kása eléri a
kása állagot.

Kép
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. június 22. 9:30

Sziasztok Lányok!!!SZIA :movingflower: :movingflower: :movingflower: :movingflower: KATA!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????
Sok szép képet hoztatok:
Gabóci gólyás kép:Minden évben ott költenek?Mindjárt megnézem mégegyszer a közeli virágosakat.Jó élénk színűk vam az angol muskátliknak.De a legjobben az éles fügefotó tetszik.Gabóci!
Spoiler: mutasd
Persze,nem rossz,hogy nem mindenre írsz,viszont sarkallja az embert ,ha mást is érdekli ,ami őt.
Köszi a képeket. :flower1:
Rita!Hát jól belemerültél az új életbe!!!Szuper!!! :-bd
Nagyon szép éles képeket teszel be mindig.Veled ellentétben engem általában az interakciók is érdekelnel ÁLLATOK ÉS ÁLLATOK,EBWER _EMBER és keresztbe egymással.Pld .az érzések látszanak a testtartáson.....Azok a képeid tetszenek igazán,ahol történik valami.Félre ne értsd sgyönyörűk a simán virágok képek is,de pld a szürke macska "büszkén"bámul a tájba nagyon tetszett régen....STB,STB....
Lányok!Itt felhős az idő,lehet hogy nem tartják meg a távcsöves bemutatót.kerestem helyette mást.ha sikerül eljutnom és fényképezni,majd beteszem.Most délelőtt picit lógósabb lesz,mert ma éjszakázom/???/Szép napot!Paggy
Gabóci5

HozzászólásSzerző: Gabóci5 » 2019. június 22. 13:43

Paggy! A gólyák visszatárnek minden évben költeni. Az idei év számukra és a város több pontján lévőnek is tragikus volt. A május végi nagy viharban (szél, jégeső, özönvíz) sajnos a fiókák elpusztultak. Ez a kép a vihar előtt délután készült.

Tegnap délután itt is nagy zuhé volt. Ez fél hétkori fotó, zuhé után.

Kép

Ezt pedig háromnegyed kilenckor csináltam

Kép

Nem jó hír!!! :( 35-40 fokos hőhullám jön jövő héten egész Európában

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. június 22. 14:16

Egy barátn őm hívta fel rá a figyelmem.Talán itt jobban láttok mindent.Gabóci köszönöm a választ a gólyákról.SAJNÁLOM SZEGÉNY SZÜLÖKET a veszteség mioatt.Most sietek.Üdv:Paggy
http://pestbuda.hu/cikk/20190620_dabasi ... _muzeumban
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. június 22. 16:36

Paggy! Most kezdtem újra fényképezni, abból főzök, ami jelenleg elérhető számomra. Cicákkal nem
találkozom mostanában, de nem is hordtam magammal a fényképezőgépemet, szóval le se tudtam
volna kapni őket. Telefonnal nem lehet jó cicás képeket csinálni, mert nagyon közel kéne mennem
hozzájuk, ami lehetetlenség, mert elszaladnak. Régen a cicás fotóimat a fényképezőgépemmel és
a nagy objektívemmel készítettem. Jó messze voltam a macsekoktól, de erősen zoomolva zavartalanul
tudtam fotózni őket. Karakteres Szürke Cicát vagy Modell Cicát már ezer éve nem láttam.

Gabi! De szép volt az égalja nálatok! Abból a hőségből menjen egy kicsi Angliába is, mert eddig igen
szomorkás és hűvös idő jutott a gyerekeknek. Ma végre süt a nap, úgy örülnek neki.

A következő úti beszámolóm kapcsán voltál eszemben. Emlékszem, amikor te is tettél fel képeket a
Sárospataki kirándulásodról.

Ez a kép tegnap délután 5 óra felé készült szembefényben. Erdei iszalag:

Kép
Rita
Adminisztrátor

Még májusban voltunk a kollégákkal kirándulni Sárospatakon. Akkoriban igen csak csapadékos volt az
idő, azon imádkoztunk, hogy legalább azon a napon ne essen, amikor úton vagyunk. Erre szinte végig
esett. Mire megérkeztünk abbahagyta, még egy darabig be volt borulva az ég, aztán nagyon szép időnk
lett. Ez látszik majd a képeken is. Akkor volt új a telefonom, ezért csak azt vittem magammal, hogy
kitapasztaljam.

A Rákóczi-vár (a várban nem lehetett fotózni, csak a Vörös-toronyban):

"A sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő reneszánsz építészet legértékesebb
alkotása, Sárospatak legjelentősebb műemléke. A magyar nemzeti örökség része.

A magyar 500 forintos papírpénz hátoldalán a sárospataki vár látható, amely a hatalmas Rákóczi-birtoknak
része volt. (A pénz előoldalán Mányoki Ádám: II. Rákóczi Ferenc portréja található.)"

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rospataki_v%C3%A1r

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

A Vörös-toronyból:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. június 22. 16:37

Ezután nekiindultunk megnézni a Megyer-hegyi tengerszemet.

Kép

"A Megyer-hegyi tengerszem tó és környéke az Aggteleki nemzeti Park kezelésében álló egyedülálló
volt malomkőbánya nagy jelentőségű bányatörténeti és földtani, valamint a bányászkodás befejezése
óta kialakult botanikai és zoológiai emlék, védett terület, a Megyer-hegyen, Borsod-Abaúj-Zemplén
megyében.

Az egykori bánya fejtési gödrében mára jelentős mennyiségű csapadékvíz gyűlt fel. Így keletkezett
a napjainkban is megtalálható állandó vizű tó, melynek össztömege 4000 köbméter, legmélyebb pontja
6,5 méter.[1][4] Azonban az akkumulálódott víz eltávolítására elvezető csatornákat alakítottak ki.

A bányát 1907-ben zárták be a termelés folyamatos csökkenése miatt. Az egykori bányaudvaron jelenleg
is megfigyelhető néhány félig kész malomkő, valamint a kőfaragó tevékenység melléktermékei. "

https://hu.wikipedia.org/wiki/Megyer-hegyi_Tengerszem_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet

A tengerszem nem nagy méretű, de nagyon hangulatos maga a tó is és a környéke is.

Hosszú az út még előttünk:

Kép

Útközben amerre a szem ellát a Tokaji-borvidék szőlőültetvényei láthatók:

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2019. június 22. 16:37

Kép

Kép

Kép

Néhány félbehagyott malomkő:

Kép

A Tokaj-hegyalja világöröksége a része a Gombos-hegyi pincesor, mely Sárospataktól 3 km-re,
Hercegkút határában fekszik. Aki akart bort vásárolt, én pedig szedtem egy csomó zsenge sóskát.
Rengeteg volt a domboldalban. Az első, a nyitott ajtajú "pince" volt a WC. :D

Kép

Kép
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2019. június 22. 21:05

Sziasztok!
Lányok, lakáskiadásban vagyok, borzalmasan leamortizálódtam agyilag, fizikailag. Jövök majd, remélem kialszom és holnap már beszámitható állapotban leszek.
Addig is mindenkinek minden jót.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. június 23. 2:23

Múzeumok Éjszakája 2019.június 22-23.

GÜL BABA türbéje

2018 októberében felavatták a megújult Gül Baba türbéjét. Gül Baba türbéje egy 16. században épült török sírkápolna a budapesti Rózsadombon, a Margit híd budai hídfője közelében. .. Gül Baba, a Rózsák atyja, bektási dervis, azaz harcos muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára, és a legenda szerint a város elfoglalásának hálaadó ünnepén, 1541. szeptember 2-án. halt meg.. Tiszteletére díszes temetést rendeztek, amelyen maga I. Szulejmán szultán is részt vett, sőt a legenda szerint beállt a koporsóvivők közé is. A Gül Baba sírja fölé emelt türbét 1543 és 1548 között építtette Mehmed Jahjapasazáde, a 3. budai pasa. A hely azóta is az iszlám vallásúak zarándokhelye, turisták rendszeres úticélja.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. június 23. 2:25

Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. június 23. 2:29

Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. június 23. 2:31

Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. június 23. 2:34

Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. június 23. 2:36

Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. június 23. 2:38

Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. június 23. 2:40

Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. június 23. 2:42

Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. június 23. 2:45

Az épület gondosan épített kőzsámolyon áll, nyolcszög alaprajzú, kupolával fedett. Kváderkőből épült, külső homlokzata egyszerű, oldalait faltükrök tagolják, minden másodikon ablak nyílik.[vitatott] Bejárata a keleti oldalon van. A bejárat nyíláskeretét mészkőhasábok alkotják, félkörívesen záródnak, eredetileg viszont szamárhátíves volt. Belső falát alaktalan homokkőből rakták, egyetlen építészeti dísze egy téglából készült szamárhátívsor volt. Félgömbkupola zárja le, amelyet csegelyek tartanak. Padozata simára gyalult deszkával van fedve, melyen turbánnal díszített nagy fakoporsó áll. 1912-ben pótolták az eredetit.
A 16. században kolostor épült a türbe mellé, amely Gül baba tekkeszi néven volt ismert. Buda visszafoglalása után, 1690-ben a türbét a jezsuita rend keresztény kápolnává építtette át. Ekkor átépítették a csúcsíveket: a szamárhátívek helyére félkörívek és kosárívek kerültek. Barokk átalakítások eredménye volt a kupolán épült lanterna is, melyet mára már elbontottak. 1790-ig jezsuita kápolnaként szolgált, a rend feloszlatása után magánház lett belőle. 1822-ben már török zarándokhelyként adnak róla hírt források. 1872. március 17-én a Vasárnapi Ujságban megjelent a hír: „A török kormány meghagyásából egy magasabb rangú dervis érkezett Budára, kinek feladata […] a mecset kijavítása és csinosítása tárgyában szakértővel értekezni és ezután a költségvetést kormányához beterjeszteni”.[2] 1885-ben a török kormány Grill Lajossal felújíttatta. Újabb munkálatokat az első világháború előtt és után végeztek rajta, az 1940-es évekbeli restaurálások során egy eredeti szamárhátívre és Korán-feliratos festett üvegablakdarabra találtak. A második világháború előtt akkori tulajdonosa, Wagner Lajos körbeépíttette, az épülethez nem illő környezetet hozva ezzel létre. 1962-ben Pfannl Egon tervei szerint alakították át. 1996-ban a terepszint rendezése, pergolák, kutak, teljes külső-belső restaurálás történt. A sírkápolna kicsinyített mása megtalálható az isztambuliMiniatürk parkban.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2019. június 23. 2:47

Vissza: “Társalgó”