Kata! Még a két egymás utáni szombati munkanap is rátesz a pörgésre. Aki ezt kitalálta, annak vagy
nincs gyereke, vagy már régen látott közelről iskolát. Semmi értelmük ezeknek a bedolgozásoknak.
Hagyjuk már úgy a napokat, ahogy vannak! 17 nap alatt két vasárnap jut csak osztályrészül a gyerekeknek!
Én is először "fejjel lefelé" fektetem a szőnyegeket a hóba, és jól kiporolom a seprűvel őket. Utána
visszafordítom, és szűz hóval tisztítom ki őket szintén a seprűvel.
Nagyon örülök, hogy kényelmesen tudtok aludni az új ágyakon. Megérte a cserét akkor.
Paggy! Közelebb hoztam a madáretetőt az ablakomhoz. A szalonna és a cinege golyó helyére akasztottam,
így jobban tudom fotózni őket, igaz, ők is hamarabb észrevesznek, szóval összességében kevesebb képet
tudok róluk készíteni.
Fiatalon is nagyon aranyosak lehettek az állatkáid, és így öregecskén is azok. Olyanok, mint az ember, ha
megöregszik. Sokat kell velük foglalkozni, támogatni, segíteni, megérteni őket. Te ebben világbajnok vagy!
Ági! Jöttem ki az órámról, amikor megláttam "Papi bátyát" a tanári szoba előtt üldögélni ezekkel a gyerekekkel.
Amióta e-naplót használunk a telefonomat viszem magammal az órákra. Azonnal be tudom írni a hiányzókat,
és a jegyek is még órán bekerülnek a helyükre, így nincs az a veszély, hogy valamit elfelejtek, mire hazaérek.
Szóval nálam volt a telefon. Megkértem őket, hogy üljenek egymáshoz közelebb, és már fotóztam is. Minden
osztályt végigjártak a krampusszal, akinek szintén idejárnak a gyerekei. Minden gyerek kapott egy szerényebb
csomagot. Később, épp angol órám volt saját osztályomban (a táblán látszik, hogy állatok a téma

), amikor
hozzánk is megérkeztek. Az ajtóban a takarítónő, Zsuzsa, csak bejött kíváncsiskodni. Mindhármójuknak az
összes gyermekét tanítom vagy tanítottam.
Az első padban ülő fiún nem azért van kabát, mert hideg van a teremben, pont ellenkezőleg. A pellet, és az
apríték, amivel (környezetbarátan) fűtjük az iskolát nagyon kellemes, finom meleget ad. Pusztán csak ez a
szokásuk. Van, akiről a kapucnit sem lehet egész nap leimádkozni.
Milyen gyönyörű festményeket tettél be! Csoda, hogy mire képes egy értő által vezetett tanfolyam is. Ha nem
látom, nem hiszem el. Nagyszerű a mesteretek, de persze tudom, hogy ti érdeklődésetek, figyelmetek, rajongásotok,
szorgalmatok, odaadásotok is kell ehhez.
Most nem a táncoló szirmok vagy a szépen bókoló virágfejek varázsoltak el, hanem a levelek! Az, hogy hiányzik
a kontúr annyira légiessé teszi őket. Lehet, hogy nem is ez a jó szó rá. A színe is nagyon el van találva, és a
leveleken belüli árnyékolás is! A festmény egésze jól szerkesztett. Jó legeltetni rajtuk a szememet. Gratulálok!
Mi lesz még a tájképeknél!
A mikulásról:
Nem fog tetszeni, amit írok, de sajnos ez az igazság. Ezek a gyerekek már nagyon régóta ingyen kapnak mindent,
ezért nincs is semminek becsülete. A csomagokat lefitymálták, "miért csak ennyi?", "biztos a saját rokonaikéba
többet tettek", "Biztosan nem mindent tettek bele, eltették maguknak"... Ezt kellett hallgatnom egész nap. Ingyen
van az ebéd, a tízórai, azt is állandóan kritizálják. Nem engedünk semmit kivinni az ebédlőből, mert a kenyeret,
sajtot, főtt tojást, joghurtos poharakat széthajigálják, falra kenik, szétpocsolják, a vécécsészébe tömködik, egymást
hajigálják. Az ingyen gyümölcsöket órán kell megenniük szintén a fentebb felsoroltak miatt. Minden szünetben, a
nyáriban is, naponta főznek a gyerekeknek, amit melegen tartó akármikben vihetnek haza. Aztán meg állandóan
arról panaszkodnak, hogy penészes, meg romlott ebédet adnak nekik.