Van képem hozzá

Paggy

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. október 29. 19:44

Köszönet Lányok,hogy megírtátok.Még várok Ágira és Dorinára.
Eddig ezek vannak a "JÓ" kosárban/az azonos jelentésűekből egyet teszek be/
jószívű,életvidám,igazságos,emberséges,figyelmes, ,őszinte,kedves,,empatikus,
"Rossz":
ostoba,gonoszkodó,egoista,hazug,manipulatív,tolvaj,mogorva,agresszív,nyerészkedő,harácsoló
Lányok!Felteszek 3 rajzot,lehet teljesen másképp húzkodni a vonalakat is.Ha van kedved rajzolj 12 vonalat bárhogy egy lapra! ,vagy válassz a felrajzoltak közül!Örülnék,ha te húznál vonalakat.Írd le melyiket választottad vagy fényképezd le a TE vonalrajzodat és tedd fel ide a fórumra!
Kép
Kép
Kép
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. október 29. 19:54

Sziasztok!
Most egyenlőre csak bejelentkezem, mret fáradt vagyok, fekvés, kis sorozatnézés, közben cidrizés az izgalomtól, közben meg elalvás.
Holnap még a nénikéhez kell kimennem a piacra, ha tanyasi tojást akarok, meg a fiamnak bolti kenyeret, ha véletlenül akarna enni,mert az enyém túl tömény neki.
Paggy, nekem a formák közül a 3,13-as tetszik, szinekból meg az 1,2-es
Gyors ami eszembe jut előző olvasásaimból, aztán majd újra olvaslak benneteket.
Rita, szép a kabátod, tetszik a szine is és igazán jó ára volt.
Lilyke nike cipőjét én is kiszúrtam milyan csinos darab.
Kata, én callanetic tortát tornázom. Szépen alakitja az embert, a hasat is, de folyamatosan csinálni kell napi szinten. Nekem ez a tapasztalatom vele.
H-s cipőket kerestem a neten, azoknak kicsit szélesebb a fejrésze. A törött lábam miatt muszáj, vagyis az ujjam miatt. Neten rendeltem jó pár cipőt már és jók. Viszont csak a megszokott Jana, Rieker-eket. Tamarist már régen nem, mert nagyon felvitték az árát. Közben nézegetve őket, láttam vizálló cipőket Janá-t, aminél azt irták:
"Vízálló. A vízállóságot a felső bőr és a belső bélés közé bedolgozott JanaTEX-membrán biztosítja"
Biztos van benne valami, mert pl. a Timberland bakancsom sem ázik át.
Amúgy meg legyen okos az ember a témában.
Samunál ami bevállt cipő nem tudod valahogy az interneten megrendelni és akkor nem kell próbálni.
Megjött az ellenanyagszintem. Borzalmasan magas elájultam tőle. Majd holnap irok róla, most fürdés, mosógép inditás és pihenés.
Szép estét mindenkinek :-)
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. október 29. 20:01

Kép

Paggy, ha kiderül,hogy egy gonosz boszorkány vagyok, akkor kérek egy söprűt!! =))
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. október 29. 20:05

Lányok!Ha Áginak is megérkezik a válasza és Dorina is esetleg benéz,akkor következő a feladat:
Válassz ki a tulajdonság kosárból 2-t ,lehet mindkettő jó vagy rossz .Nem az a lényeg hogy cuki legyél,hanem ÉS MOST!!! :ymparty: :ymparty: :o) :o)
Keresd ki a síkidomok közül,amelyik szerinted a legjobban jelképezi azt a tulajdonságot,majd válassz mindkettőhöz színt/nem amelyik tetszik,hanem,amelyik azt a tulajdonságot a legjobban jellemzi/!!!Nézd meg ,hogy az első választásod/amikor még nem tudtad,hogy mi a feladat/ illik-e tulajdonsághoz,ha nem ,dobd el!
Így gondolom/direkt más tulajdonságokkal/Választásom az utálatos,ehhez a forma a13-s,szín5-s
Köszönöm szépen Ági!Egyáltalán nem erről szól a játék!!Majd jót fogsz nevetni az ötletemen. :flower1: :)
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. október 29. 20:09

Paggy, jót nevetek itt magamban.
Viszont, én olyan fáradt vagyok most, hogy komolyan értelmezni nem tudom se a kosarat, se a választást. Jó a választást még igen. Holnap választok és nézek mindent, de zokni az agyam. Nem is inditok mosógépet, majd holnap, csak az a baj, hogy fürödni meg muszáj. :-)
Most jött velem szembe, ezt még beteszem, és huss a söprűmön =))

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. október 29. 20:14

Persze,persze.Már csak ez a 2 dolog kell és kész.
Szóval a tulajdonsághoz forma és szín.Valamint,hogy melyik rajzra kerüljön!De Te már rajzoltál!Szép álmokat,jó éjszakát és köszönöm a választásod! :-h :flower1:
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. október 29. 20:15

Ma ezzel indult a napom, miután itthon reggel elintéztem mindent, kimentem a piacra és beestem az üzletbe úgy, hogy még a fűtést is elfelejtettem bekapcsolni itthonról. Telefonról tudom inditani, igy nem kell bemennem korábban és melegre érkezem.
Tehát:
Ma be volt irva egy vendég nyolckor. Ott lakik az üzlet mellett, ahol régen laktunk a társasházban. 8.05-kor felcsöngettem neki kaputelefonon. Semmi. 8.07-kor felhivtam. Semmi. 8.10-kor csörög, mondom neki, hogy 8.00-ra hajvágásra volt beirva. Hát ő még nem volt pisilni, meg pizsamában van.... Mondom neki, hogy akkor sajnos jövő hét. Erre foghegyről kissé arrogánsan azt mondja: Akkor most pizsamába menjek le? Mindezt ez 67 éves ember.
Ehhez tudni kell, hogy időpontra dolgozom, ha valaki késik, akkor a következőknél halmozottan jelentkezika csúszás és nem fogom egy ember miatt a többit büntetni. Igy elveszett fél órám az életemből és nem igen szeressem , mikor a rohanás után ezzel kell szembesülnöm.
Ma viszont a teszt eredménye nagyon jól jött, de az egész nap úgy fejbevágott, hogy Paggy, ezt amit irtál már nem tudom magamból kisajtolni. :-)
Jó éjt mindenkinek, vigyázzatok magatokra, mert itt Szegeden egyre több ismerős van benne a virusban és vannak akik oltás után nagyon komolyan küzdenek.
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. október 29. 20:19

Paggy, ülünk vacsinál ketten a fiammal és esszük a finomságot amit sütöttem. Mindketten nézünk a fejünkből ki, mire előkerül a párom a politikájával. Már meg sem hallottam, nem tudott kizökkenteni a monoton nézésből. :-) A fiam is csak elhessegette. Mindezek után a választás amit még meg kell csinálnom, egy bonyolult társasjáték szabálynak tünt. :))
jajj, fel kell állnom a gép mellől, már az is nehezemre esik. Miért nem szakad az eső, csak kiállnék és tusolni sem kellene. Mondjuk a szomszéd biztos azt gondolná na ennek is elmentek otthonról. Meg azért hideg is van.... =))
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. október 29. 21:05

Olyan jót nevettem Ági! Hihetelen jó a humorod! DE ha nem lenne egy kis humorunk itt a sok megpróbáltatás közpette, nem is tudom mi lenne velünk.

Paggy,14 és 5 a színek 1 és 9..tovább nem jutottam de talán a karikás rajzot választom.
Mivel nagyon finom volt az ebéd, és elfelejtettem hogy Samu nem ehet krumplit, így meg is lett a bőjtje meg a büntetése a délutáni napnak mintha egy tehén ült volna a vécére! Szegénykém..csak nézett ki a fejéből, hogy azt mondtam neki hogy akkor most nem megyünk sehova!
Pedig aztán nem is volt több. De ilyenkor már nem merek mozdulni vele, gyógyszert meg direkt nem akartam adni neki.!
Tanulság, ha a fene fenét eszik is akkor is csak rízs neki!
Hogy én milyen mérges voltam magamra!!! x_x :-q

Ági, az a kenyér 100-ban teljes kiörlésű volt. illetve lett, de majd megpróbálom fele fele arányban is.
A múltkori nem díjazta rozslisztet, mondjuk egyikünk sem, mert a fele a szemétben kötött ki.

Jót derültem a kuncsaftodon is, rajta már úgylátszik kitört a vénségi paletta... :))
A zuhanyzós részen is. ma én sem indítottam el a mosógépet, pedig ha már egyszer itthon maradtunk, ezzel az erővel mehetett volna. Viszont összeporszívóztam! nem értem miért esik nehezemre, mert teljesen más utána a lakás még azzal együtt is, hogy nem férek oda mindenhova.!

Szép álmokat mindenkinek mert az én agyam is kivan. Tegnap ilyenkor már aludtam.! :x :D :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
dorina

HozzászólásSzerző: dorina » 2021. október 29. 21:50

Lányok! Nagyon el vagyok havazva, nem részletezem, de még fordítani is alig fordítottam, úgy haladok az éppen esedékes filmmel, mint a csiga.
Viszont benéztem, és látom Paggy játékát, meg hogy vár rám, tehát nem akarok a jónak elrontója lenni. A választásaim a következők,
Jó: kitartó, toleráns, empatikus
Rossz: Hazug, gonosz, képmutató
Az ábrából a C, a síkidomok közül a 8, a színek közül a 7. Utóbbiakat a kitartó, toleráns tulajdonságokhoz választottam. Remélem, a futtában olvasottakat jól értelmeztem, de lehet, hogy nem. Akkor, sorry.
És, ha már beléptem, egy kicsi szösszenet, hátha valakit elszórakoztat.
Spoiler: mutasd
Lackfi János – Mobil
A baltával rácsapott a fahasábra, az kettévált és kétoldalt lehullt. Igen ám,
de a penge nem állt meg, egy lendülettel keresztbehasította a tuskót, a fészer betonját, a löszös talajt, majd a vízzáró agyagréteget is alatta, és nem volt megállás, a kettérepedt földkéreg hasadékán le lehetett látni a magmáig.
Ez még mind nem lett volna baj, de ijedtében beejtette a résbe a vadonatúj mobilját.

Pár dologra olyan szívesen reagálnék, de tényleg csak futtában vagyok most itt. Majd később jövök. Ami megragadott, feltehetően nem megy ki a fejemből. Ja, és korábban láttam a pillangókat, nekem a halványlila tetszett legjobban, azt hiszem az az első volt.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. október 29. 21:53

Kedves Dorina! Köszönöm szépen.Türelemmel várjuk az új filmfordításod elkészültét.HAJRÁ!!! :flower1: :littlehearth: :)
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. október 29. 22:05

Hurrá Lányok!!!Holnap Ági is ad egy választ.Előre is köszönöm.Ritától még várok 2 színt Tehát ,ha van kedvetek a színeket és a formákat párosítsátok a kiválasztott tulajdonsághoz.
Ágitól eddig a következőt kaptam:
3-s kék/1.szín/,13-s kékeszöld/2-es szín/ esetleg ,ha van kedved mindkettőhöz 1-1 tulajdonságot párosíts majd :flower1: !Külön van Ági-féle vonalrendszer :-bd :flower1: Tulajdonság:újratervezés,pukkancs,dühös.Köszönöm szépen Ágika. :flower1:
Katától:
5-s/9-s szín/,14-s/1-s szín/ Itt is szeretnék mindkettőhöz egy-egy tulajdonságot párosítani :flower1: Vonalrendszer "C"
Ildikó:
3-s....,4-s....formák,színeket kérek szépen ,azután melyik vonalrendszert választod?Előrébb feltettem hármat A,B,C-t vagy Ágiét ez a negyedik vonalrendszer és a 3-s 4-s színnel ellátott formához kérek szépen egy-egy tulajdonságot
Pld13-sforma 5ös szín,"A" vonalrenszer és a tulajdonság :utálatos/ezt csak kitaláltam/ :flower1:
Dorinától:
8-s forma,7-s szín,"C" vonalrendszer-a tulajdonság:kitartó és toleráns.Tehát ez a forma ,ezzel a színnel két helyre kerül a lapra.Nagyon köszönöm. :flower1:
Ritától:
4-s.... 8-s forma.Színt,vonalrendszert és tulajdonságot kérek szépen. :flower1:
Kedves Lányok!Ha minden meglesz ,akkor vasárnap estére a megoldás is elkészül.Biztosan meg fogtok lepődni és jót derültök azon,hogy megint mit találtam ki.Várom holnap/ha lehet/a válaszokat.Szép hétvégét!Mi a lányommal és az unokámmal egy "KIRÁLYI KERTEK" nevű sétára megyünk.Borzasztóan érdekel,hogy mi a csudát fognak mutatni a VÁRBAN október végén királyi kertek gyanánt.Az biztos viszont,hogy a történetek ,amit a sétavezető mesél,érdekesek lesznek.Ezt a sétát ajándékba adtam a lányoméknak.Ők választották ki melyik legyen.Megjött Fruzsi lelete.A daganat miatt lehet műteni,csütörtökön megyünk a főorvoshoz,aki megműti esetleg.Így is 60%-os esélyes az altatás miatt/szívbeteg/,viszont már lelóg a nagyon nagy daganat a földre.Sziasztok!Paggy :-h %%- @};-
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. október 30. 6:39

Sziasztok Lányok!
Hú, félkómás vagyok!
Ramoskánk bevonult aludni a jó meleg szalmás, hőfüggönyös helyére már nyolckor, a férjem rácsukta az ajtót korábban emiatt, na mennemis kellett kettőkor pisiltetni. Utána aludt tovább.
Na most meg kelthetem, engedem ki hagy ugasson, én meg megyek a piacra. Ha odatalálok, mert alig látok a fáradságtól.
Paggy, újraolvastam....
Küldöm a három pozitiv és három negativ szót.
Poz: udvarias, őszinte, figyelmes.
Neg: harácsoló , kétszinű, egoista
Vihogok, hogy külön van vonalrendszerem :-)
Viszont én a szineket nem a formákhoz választottam, csak hogy tetszettek. Formákhoz kell? Na meg ha a tulajdonságot is irom hozzájuk ....
Ez most tudomány! :-) Majd ha jöttem a piacról, mert ha itt ragadok nem lesz tojás. Most meg van őrülve a nép, mert hétfőn szünnap. A piac nyitva, de akkor is. Jön a világvége, ha egy nap zárva a bolt.
Azért csak annyit arról a kis szerencsétlen 13-asról, hogy nekem tényleg tetszik. Most akkor adjak neki egy negativ hozzárendelést? Azt hiszem újratervezés lesz. He-he van rá még egy jelzőm. : tengerisünös. :)) Hú,reggel jön meg az ihlet. : pukkancs, dühös :-)
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. október 30. 6:40

Paggy, örülök, hogy irtál Fruzsiról!
Most nem irok semmit róla, várom a fejleményeket!!
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2021. október 30. 7:46

Jó reggelt.
Ha jól értelmeztem az alábbiak hiányoznak

3-4 síkidomhoz:3-hoz 3 zöldszín -
4-hez 11 rózsaszín

4. vonalrendszer, /amit Ági választott.
Kíváncsian várom az eredményt.

Szép napot. :flower1:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. október 30. 7:55

Paggy, szóval akkor dobjam el a korábban már kiválasztott síkidomokat? Jó lenne összegyűjtve látni,
milyen tulajdonságokat gyűjtöttünk össze. Mindegy, választok a magaméi közül, és visszamegyek a
síkidomokhoz, meg a színekhez, és a vonalrajzhoz.

Optimista: 8-as síkidom, 9-es szín (narancssárga)
Életvidám: 13-as síkidom, 10-es szín (sárga)
A C ábrát választom még hozzájuk

Biztosan klassz lesz a séta. Már az megérte, hogy együtt lesztek a gyerekekkel. Nagyon-nagyon drukkolok
Fruzsinak és neked!

Ildikó, jó helyen, jó időben hagytad el a telefonodat. Forgalmasabb helyen lehet, hogy már lába kélt
volna.
Angliában a pláza pelenkacserélő szobájában hagytam ott a telcsimet. A parkolóban jutott eszembe.
Szaladtunk vissza, emlékeztem rá, hogy egy fiatal pár ment be utánunk a kisbabájával. A férfi nagyon
megörült, amikor meglátott. Épp a biztonsági őrnek akarta átadni a telefont, és magyarázta, hogy hogy
néztünk ki. Nagyon megköszöntük nekik.

Ági, a dzseki kicsit szebb attól, amilyennek a fotókon látszik. A képeken se a színe, se a formája nem
mutatkozik meg igazán. Felvéve jobb, és ami a lényeg, hogy nagyon jó benne lenni. Puha, meleg a bélése
és könnyű. Van hosszabb meleg kabátom, de ez lesz a jobb, ha csak gyalogolni akarok.

A legnehezebb dolog jó cipőt venni a gyerek lábára. Rengeteget kell megnézni és felpróbálni ahhoz, hogy
egy bejöjjön. A rózsaszín cipője nagyon bevált, de abból csak három méret létezett. Mind a hármat
megvettük. A fehér edzőcipő is klassz, abból is kapott másodikat is. Mivel a lányom is és én is kényes
lábúak vagyunk (alig volt olyan cipőnk, ami nem azzal kezdte, hogy jól feltörte a lábunkat), nagyon figyelünk
Lilyke lábára is. Például, amikor a nagy melegben először adtuk rá a szandált zokni nélkül időnként levettük
a lábáról, hogy megnézzük, nem kezdte-e ki valahol. Kikezdte, úgyhogy adtunk rá zoknit, és feladtuk rá
a rózsaszín cipőjét. Ha új cipő volt rajta mindig vittünk pótcipőt, ha tudtuk, hogy sokat lesz talpon.
Hazaérve az volt az első, hogy a cipő után levettük a zokniját is, és megnéztük, hogy hol van piros bevágódás
a bőrén. Ebből tudtuk meg például, hogy a szandált lazábbra kell majd tépőzárazni. Nagyon kell vigyázni a
méretváltásnál, ha nem akarjuk, hogy állandóan elessen. Meg kell szoknia, hogy hogyan lépkedjen a kicsit
nagyobb cipőben. Ezért az újakat otthon sokszor a lábára adtuk, mielőtt kivittük volna benne. A második
fehér edzőcipőjében ennek ellenére is sokat esett, úgyhogy levettük róla, és újra csak otthon hordta,
amíg meg nem szokta a megváltozott méretet.
Ami még nehéz, és a maga kárán tanulja meg az ember, hogy jó babakocsit és gyerekülést válasszon. Mindkettőből
kellett venni egy másodikat is, és az lett az igazán kényelmes a gyereknek.

Jót nevettem a vicceden. Az "egyszer élünkről" jutott eszembe ez a régi vicc: Beiratkoztam egy reinkarnációs
tanfolyamra. Kicsit drága volt, de hát egyszer élünk. :))
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. október 30. 8:16

Akkor még egyszer nekifutok. Hiába, a reggeli biciklizés beinditja a motort nálam. :-) A kezeim majd lefagytak, a nénike is tiz tojást hozott, mert más telefonált neki és elfeledkezett róla, igy nekem ennyi maradt. Nem baj, jövő héten többet hoz, ha el nem felejti. :-) kérnem kellene egy telefonszámot tőle....
Paggy, a tulajdonságaimhoz hozzáirtad az újratervezést. Úgy értettem, hgoy az egészet újratervezem, mert még nem tökéletes. Ha viszont jelzőként használjuk nálam semmiképp nem negativ - ahogy ki lehetett venni igy utólag az irásomból- pozitivan értelmezem , mert a megújitást jelenti, talán jó irányban. :-)
na mot megint összezavarodtam. Akkor azokból lehet rendelni a formák mellé, amiket váalsztottál, vagy bármelyiket?
Mondom én, hogy a társasjáték nem az én világom. :-)
Vonalakból a 3-ashoz az enyémet, a 13-ashoz az A-t választom
A 3-as akkor legyen az 1-es szin, a 13-as a 2-es
Tulajdonságokban a 3-as legyen az újratervezés, a 13-as pedig a pukkancs.
Huhhh, nem volt egyszerű. :-)
figyelem a madárkáim. Kép jön majd az általam kreált etetőről. Nem ázik be, úgy csinálom meg. Persze valamennyi ha esik belemegy a vizből, de a gyárinál is ez a helyzet.

Kata, főzeléket nem szoktál főzni? Igy Samunak nem csak rizs kerülne a tányérjára. Répa, borsó, lencse, cukkini vagy tök, spenót, bab- ezekbe nem kell krumpli. Vagy a bulgur párolt zöldségekkel, az is finom. Hogy ne legyen mindig egysikú, lehet rá fehérmártás tenni, akár tojással összekverni, be a sütőbe és mindjárt gazdagabb köret a bulgur, vagy rizs.
Nagyon szép lett a mostani kenyered.
Paggy, kiváncsi leszek a sétára a várban.

Jövök majd, sok dolgom van mára, de valószinűleg alvás is lesz belőle, mert nem csak Ramos költött fel,hanem utána a kinaiak által az őszi tanfolyamra használt zoom szerűség. Olyan hangja volt kétszer is, majd kiugrottam az ágyból. Megint elaludtam sorozatnézés közben és a mikrofon be volt kapcsolva. Muszáj volt felkelnem. Persze azóta egy üzenet nem volt rajta. Hat óra eltérés van , és ha nálunk fél négy, náluk már vigan de. fél tiz van és szorgoskodnak.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. október 30. 14:54

Köszönöm MINDENKINEK.Még ma megcsinálom,mert nincs értelme takarítanom.Hogy miért?Hát hazaértem a "KIRÁLYI KERTEK" sétáról ahol,lépcsőkön föl-lépcsőkön le sétáltunk 2,5 órát.Elfáradtam.Lányok csináltam néhány szép fotót.Most negatív dolgokat fogok írni a sétáról.előtte viszont azt a 2 pozitívat.
Pozitív:
Borzasztóan kedves,színpatikus fiatal nő,akinek ez a magánvállalkozása.Már 2x résztvettünk az általa vezetett sétán és nagyon felkészültnek találtuk
Most jön a negatívum spoilerben:
Spoiler: mutasd
A lányom választotta a jó tapasztalatok alapján,de mivel sem ideje,sem türelme nem volt elolvasni a részletes ajánlót ,így ezt lett.Gyakran járok arra,mindent ismerek,el sem tudtam képzelni,hol fog nekünk kerteket mutatni..Nem baj,mindenből tanul az ember. :) Sajnos a vége felé,már néha az arcomon látszott a "SEMMIT MINEK TUPÍROZNI" méltatlankodó arckifejezés,de azért kulturált maradtam.Bosszantott,hogy ott,ahol 80 éve nyoma sincs a kerteknek, nem tudott egy értékelhető fénynyomtatást hozni a vezető,hogy legalább el tudjuk képzelni,amikor egy 11 éves kislánynak semmi kézzelfoghatót sem mutatnak,csak neveket,évszámokat mondanak,akkor mitől lenne jó.?Itt régen a török idők óta tényleg széopséges kertek voltak,amiknek NYOMA SINCS !!!Képzeljétek a gyönyörű napsütéses reggelt.Csodás a környezet és felmegyünk SÁNDOR MÓRIC ,az ördöglovas, lépcsőjén és megállunk egy kis rácsos kapu előtt.1/2 órát mesél Sándor Móricról.Nagyon érdekes volt Lillának az eleje,mert Sándor Móric ,olyan volt akkor a lovaglásban,mint ma egy autóversenyző,MÉGPEDIG A LEGJOBB.Vágtat,bravúrokat csinál,vakmerő.A szülei nem engedik,hogy tovább csinálja,ekkor fogathajtó lesz...sorolhatnám az érdemeit,de most kerteket jöttünk nézni.Mutatom,hogy hol állunk
:
Kép
Kép
Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. október 30. 15:06

Azután csak megyünk,megyünk fölfelé.Gyönyörű a környezet,süt a nap.Csak a kertekről szól a nagyon felkészült mese,viszont sehol semmit sem látsz.Képek jönnek.Lányok!Nem írom le azt a rengeteg adatot,mert a felét nem jegyeztem meg,de nem szólom le a tudását,csak ez így nem jó.Felteszek egy csomó szép képet,s azután foglalkozom a játékkal.Elolvasom és megnézem amit feltettetek,kommentelek.Majd holnap egész nap takarítok,hétfőn meg kimegyek anyukámhoz a temetőbe.
Kép
Kép
Kép
Végre 1 konkrét növény.A Vár legidősebb fáját nézzük.Kb 250 éves.Jó nagy,eléggé elhanyagolt akácfa,de azért még szépen éldegél.Egyben nem is tudtam lefotózni:
Kép
Távolról:
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. október 30. 15:30

Közben sok-sok történet a már nem látható üvegházakról,királynői kerti sétákról,Ferenc József szeretőjéről,Lipót császárról ,aki nagy kertkedvelő volt és szörnyű vége lett.Egy tüzijáték gyártása közben felrobbant.Sok sok kedves,szorgalmas emberről,akik ide franci-majd angol kertet álmodtak.Tudjátok milyen egy francia kert?És egy angol?
A francia, vagy antik kert kialakulása a késői reneszánsz és a korai barokk idejére tehető. Első hírmondói – antik mintákat követve – Itáliában bukkantak elő a 15-16-ik század fordulóján.

. Elsősorban az ember természet feletti győzelmét hirdeti, illetve magát a hatalmat érzékelteti, amellyel a kert építtetője rendelkezik.

Nem véletlen, hogy a francia kert végső formáját XIV. Lajos, a Napkirály abszolutikus uralma alatt érte el. Lajos megbízta André Le Nôtre-t alkossa meg a tökéletes kertet, amitől a látogatók egyszerre érzik magukat lenyűgözve és emelkedetten: Lám mire képes az ember, ha van kitűzött cél. Lajos oly sikeresen nyűgözte le csodálóit és ellenfeleit egyaránt, hogy ez a stílus egész Európában uralkodóvá vált.
A francia kertek főbb jellemzői:

a kerten széles sugár irányú utak vezetnek keresztül
az út mellett nyírott fasor, sövény, szabályos virágágyak, hímzett formákba ültetett virágok, főleg egynyáriak
szimmetria és a mértani formák a jellemzőek nagy vízfelületeket alkalmaznak, medencék és szökőkutak építésével
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. október 30. 15:40

Az ANGOLKERT
A tájképi kert vagy angolkert kerttörténeti stílus és kertforma, ami napjaink kertjeinek elődjének tekinthető. Az angoloknál az 1700-as évektől, Európában 1880-as évek végén jelent meg.

A 18. századi Angliában a parkszerű kertekhez a természet szolgált modellként még akkor is, ha ez a természetfelfogás idealizált és romantikus volt.

Fákat, díszcserjéket és virágokat úgy ültetnek be, hogy a növények elrendezésében semmilyen szabályosság ne legyen. Ekképp a virágokat sosem ültetik ágyásokba, hanem elszórtan díszítik a gyepet; közöttük gyakoriak a hagymás növények. Az angolkert kialakításának ugyanis az a célja, hogy „ideális tájékot” mutasson – olyat, amely nem mesterkélt, hanem mintegy természetszerű.

Az utakat gondosan ápolják, de azok vonalvezetése nem szabályos; itt-ott útvesztők is vannak. A fákat ligetszerű csoportokban vagy nagyobb, gyepes területeken egyenként ültetik. Az angolkert szépségét nagyban emelik a kisebb tavak, a kerten átfutó patakok. A honi fák és cserjék mellett előszeretettel ültetnek importált díszfákat és díszcserjéket; különösen kedveltek a platánok.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. október 30. 15:43

Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. október 30. 15:55

Térjünk vissza a vári sétánkhoz.Tehát tehetséges emberek, az ilyen olyan nevű helytartók,nádorok,császárok Budára települt rokonai ,kerteket tartattak fel,ahol sétáltak,pihentek,fogadásokat adtak,kertészkedtek,flörtöltek......Ezek a kertek nem láthatók,viszont a hűlt helyük igen.Ennek kapcsán sétálgatunk a Várban és hallgatjuk a történeteket.Lilla már unta,de roppant udvarias volt,mi pedig rámeredtünk a rosszul, fekete fehéren ,nyomtatott papírlapra,hátha valamit látunk is a múltból.Közben a környezet és az idő,mint említettem, szép.Lányok felteszem a fotókat.A rengeteg lépcsőzés után felérünk a VÁRPALOTÁBA,ahonnan már videót is készítettem,amikor a GALÉRIÁBAN voltam nyáron.
Kép
Kép
Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. október 30. 16:09

Újra fölfele,de itt kivételesen a turisták számára mozgólépcső van:
Kép
Kép
Kép
Alighogy felérünk újabb csigalépcső jön!!!
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. október 30. 16:20

Már látni valamit:
Kép
Lilla már fáradt,én is.Közben eltelt 2 óra.
Kép
Találtunk egy kis ablakot a falban,
Kép
Kép

Vissza: “Társalgó”