Van képem hozzá

Kata58
Kapcsolat:

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2022. február 4. 8:21

Sziasztok Lányok és Elthan! Paggy, köszönöm a videókat, rég hallgattam őket. Még Samu is felállva hallgatta, annyira nem tudott nyugton maradni :D

Legnagyobb örömömre megy koradélelött a Rex a Duna tv.-n az akkor már 2. gazdájával. Nagyon szerettem ezt a sorozatot, ha meghallja a zenéjét vagy a kutyaugatást, majd megy is szerintem megnézni. :D

Annyit írtok a zabkásáról, hogy megyek is megnézni milyen állapotban van az enyém. Tegnap vettem egy is csirkemájat, 30 dkg cirka 360 Ft volt a Sparban.
Ma csinálom meg majd a resztelt májat. Nem tart sokáig, és bulgur lesz hozzá a köret a változatosság kedvéért, mert tegnap még volt rízs.

Rita, örülök hogy szép időd volt tegnap is, és hogy időben ment a kéményseprő! Ezzel az erővel meg tényleg csinálhatott volna egy sikálást, biztos ami biztos, ha már egyszer ott volt. De ha rendben volt a mérés akkor oké!
Milyen értéket mutatott a műszer? Kaptál e másolatot vagy hasonló? Mert tudom minden digitális ma már, de azért csak csak jobb ha van bizonyíték hogy ott járt! Tudom lehet hogy későn szólok ezzel kapcsolatban.
Egyébként állítólag a gázkonvektornál is kell hogy legyen alkalmazva érzékelő, amely jelzi a rosszabbodó levegőarányt.
itt most nem a állott levegőre gondolok... :)) csak nem jut eszembe a megfelelő szó!

Megyek lassan készíteni egy kicsit kiadósabb reggelit, mert most még csak pár szem keksz és tea ill. kávé van a gyomrunkban, s még én is éhes vagyok... jövök majd! :x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2022. február 4. 8:47

Sok kajafotó összegyűlt, amíg fordítottam. Most egy felturbózott paprikás krumpli receptet hoztam.

Mióta a TÉNÉ szerint étkezem, nagyon megtervezem, hogy mit, mivel eszem, hogy a napi tucat biztosan
meglegyen. Az se tragédia persze, ha néha-néha nincs meg, akkor a következő napokban bepótolom. Most
erre a tervezésre hoztam példát.

Zöldséges paprikás krumpli zabnokedlivel

A hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, krumplit felszeleteltem, majd sóval, borssal, pici
köménnyel, paradicsompürével, darált paprikával fűszereztem és felöntöttem vízzel. Erre került még
zöldbab, karfiol, karalábé és karfiol levél és petrezselyemzöld. Összekevertem, majd a kuktát lezárva
készre főztem.
Amikor kész lett, kikapcsoltam a kuktát, kiengedtem a gőzt, és levettem a fedelét. A kuktát egy másik
programra állítottam - ilyenkor úgy viselkedik, mint egy sima elektromos tűzhely, amelyre egy lábast
teszünk - a rotyogó lébe beleszaggattam a zabnokedliket.
Ehhez egy kevés zabpelyhet megdaráltam a kávédarálóban (nem darálom finomra, darabosra szoktam hagyni),
majd sóval és vízzel nokedli állagúra kevertem.

Kép

Kép

Kép

Az első étkezésemkor általában hat dolgot szoktam megenni a napi tucatból (gabona, hüvelyes, zöld leveles,
keresztesvirágú, egyéb zöldség, fűszer), viszont ebben az ételben csak nagyon kevés gabona (zab) van,
hüvelyes meg egyáltalán nincs (a zöldbab nem számít annak), ezért ezekről később kellett gondoskodnom.

A bogyóst és az egyéb gyümölcs egy részét az esti főétkezés előtt szoktam megenni, de a hétnek csak négy
napján eszem bogyós gyümölcsöt, három napon céklát szoktam nyersen enni almával, banánnal és naranccsal
vagy mandarinnal. Ezen a napon a karalábé felét (amit a levele miatt vettem, és a krumpliban megfőztem)
is belereszeltem a céklás almás banános keverékembe. Az íze semleges, nem befolyásolta a megszokott ízt.
Ezzel letudtam az egyéb gyümölcsöt, és még az egyéb zöldséget is gyarapítottam ráadásul nyers zöldséggel.

Kép

Az esti étkezésben ettem meg a hüvelyest és a gabonát, és tovább gyarapítottam az egyéb zöldségeket, és
megint nyers zöldséggel (a nyers zöldségek evéséről gyakran hajlamos vagyok megfeledkezni, ezért nagyon
örülök, ha ilyen ügyes vagyok). Az olajos magot a babkrémben lévő szezámmagpaszta (tahini) képviselte.
A szezám is olajos mag, ebből nyerik a szezámolajat. A tahini 100%-ban őrölt szezámból készül, legalábbis,
amit a DM-ben szoktam venni.
Az őrölt lenmagot egy kis tálban szójajoghurttal kevertem össze, és bekanalaztam, így ezen a napon is megvolt
a napi tucat.

Babkrémes teljes kiőrlésű kovászos rozskenyér paprikával, reszelt retek és uborka szójajoghurttal

Kép

Ezt az ételsort is három napig ettem. Ma már mindent három napig eszem, kivéve a levest, azt négy napig
szoktam. Ezek az ételek nagyon finomak számomra, ezért nagyon szívesen eszem őket egymás után.

Minden nap törekszem rá, hogy sokféle színű gyümölcsöt és zöldséget egyek: zöld, fekete-lila-sötétvörös,
fehér, narancssárga, piros, sárga...

Arra is törekszem, hogy a zöldségek közt legyen levél, szár, gyökér, gumó vagy virág zöldség, vagyis legyen föld
alatt és föld felett érő zöldség is, mert ezek különféle tápanyagokat tartalmaznak.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2022. február 4. 8:55

Kata, a tényleges mérés 1 perc volt, de azonnal azt mondta, hogy tökéletes. A fiamék azelőtt csináltatták
meg a boiler kéményét, mielőtt beköltöztem, mert előtte azt mondta a kéményseprő - két évente járnak -
hogy nem jó valami. Úgyhogy ez egy alig használt, új kémény.

A papírmunka jóval tovább tartott, mint az ellenőrzés. Arról is kaptam, hogy minden rendben van, meg arról
is, hogy ingyen van az ellenőrzés. Pár éve már a lakosságnak ingyenes, csak a vállalkozásoknak kell fizetniük.

A gázkonvektort is átnézettük a fűtési szezon előtt.

Naponta háromszor szoktam szellőztetni, de ezt távfűtésnél is megtenném... na, jó, akkor lehet, hogy csak
reggel, meg este szellőztetnék. :D

Egyébként alig kell fűtenem. Jól körbe melegítenek a szomszédok. Haha!
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2022. február 4. 12:05

Nagyon finom dolgokat hoztál Rita, én meg reszteltmájat csináltam kurkumás rízzsel, uborkával. :D

De jó hogy a fiad ilyen jó lakást tudott megvenni és még a kéményre is külön gondja volt! Megnyugtató érzés, mert néha olyan
banális dolgokon szokott elcsúszni egy egy helyzet.
DE nálad ez nem fog előfordulni! :x :D :ymhug: :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. február 4. 21:35

Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2022. február 4. 22:42

most csak gyorsan a mai képek...
Kép
Kép
Kép
Kép
Jó éjszakát mindenkinek! :x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth: i-)
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2022. február 5. 18:03

Kép
Kép
Kép
Kép

Kép
Kép
Kép
Kép
:-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth: :x
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2022. február 6. 6:54

Kata, mindenevő koromban hetente kellett májat készítenem, annyira kívántam. Valamilyen hiányom
lehetett, mert ez évekig így ment. A család nem bánta, mert ők is nagyon szerették.

Már kérdeztem, hogy a kenyérkéd teljes kiőrlésű lisztből készült? Olyan szép barna a színe.

Nálatok is tavaszias-nyárias felhők vannak. Megint milyen szépek az esti képeken a kékeslila színek!

Én ezeket fotóztam legutóbb a piac parkolójában. Ott nagyon jó felhőket fotózni, mert semmilyen magas
épület nem áll a szemem útjában.

Kép

Kép

Menet közben, a Népkertnél fényképeztem ezeket a színes hordókat. Semmi különleges nincs bennük, a
színességük fogott meg leginkább. Az is eszembe jutott, hogy olcsó, de mutatós, és összefogással készült
dísze ez annak a picike padokkal felszerelt kis füves résznek, ami a sokkal nagyobb, térkövekkel lefedett
téren üde oázisként hat. A nagyon színeseken Miskolc egyes nevezetességei láthatók: kilátó, avasi pincesor,
avasi templom...

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2022. február 6. 7:25

Ezekről a ruhákról Ildikó mediterrán festményei, és Paggy vendéglős fotója jutottak eszembe:
Nagyon tetszik mindegyik ruhadarab.

Kép

Kép

Ezeket a cipőcskéket viszont nem tudom értelmezni. Felnőtt méretben se tetszenének, nemhogy kisgyerek
cipőként! Nézzétek a méreteket! Lilykének most 23-24-es a lába. Ormótlanok, ízléstelenek! Szörnyűek! És
mennyi van belőlük! Egy egész hosszú sor!

Kép

Kép

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. február 6. 7:34

Jo reggelt!Csak egy pillanatra kukkantottam be.Kutyaseta utan jovok.Kata mesesek az esti fotok!!!!!.Rita jujjde klasszak a kepek.Jovok kb 1,5 ora mulva .Orulok a sok kepnek.Paggy
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2022. február 6. 7:38

Paggy, jó sétáltatást! Jövök még képekkel. Nem ússzátok meg a kaját. :( ;) :D
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2022. február 6. 7:56

Zöldséges-babos árpa hamis sajtkrémes brokkolival és karfiollal

Nagyon szeretem a zöldség-hüvelyes-(ál)gabona kombót, a karfiolról és a brokkoliról nem is beszélve.
Ezt az ételt is három napig ettem. :D

Beletettem az üstbe a jól megmosott árpát, egy éjszakára beáztatott vesebabot, kockára vágott
cukkinit, répát, palermói paprikát, hagymát, fokhagymát. Ízesítettem, öntöttem rá vizet, majd
30 percre állítva a kuktát készre főztem.

Kép

Kép

Kép

Még előtte pároltam karfiolt, brokkolit, édeskrumplit, karfiollevelet, kelbimbólevelet, a hamis
satszószhoz, krumplit, hagymát, fokhagymát. A pároláshoz csak öt percre kell állítani az órát,
ezért ezt csináltam meg hamarabb. Amíg az árpa készült, addig összeállítottam és meg is sütöttem
ezt az ételt.

Alulra kerültek a levelek, arra a keresztesvirágúak. Édeskrumpli a hamis sajtszószba is kerül, az adja
a nagyon szép sárgás színét. Répával is szoktam készíteni. Azért választottam most az édeskrumplit,
mert répát már tettem az árpához.

Kép

Kép

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2022. február 6. 9:12

sziasztok LÁnyok és Elthan! Gyönyörű képeket kaptunk most reggel. Nagyon friss voltál Rita!
A reggelin már mi is túl vagyunk, Még ötletelek, hogy mi legyen az ebéd, aztán valami könnyű desszertféle is kellene, bár Samu tegnap este a máglyarakásra mutatott rá! :D ;)

Cipők dolgában egyetértek veled, még egy milláért sem kellene egyik sem. S borzasztó hogy gyerekcipőként is miket árulnak.
Ehhez képest még egy natúr tornacipő is egészségesebb!
Nagyon tetszenek a hordók is, kizökkentik az embert a monotonizmusból. A felhők felétek is igencsak bodrozódtak, csodaszépek tudnak lenni.
Az ebéded meg nagyon guszta! Fele meg is lenne nekem is mint hozzávalók. A csirkemell az egyetlen biztos pont, meg hogy meg kell nézzem az almák állapotát nehogy valami tönkre menjen.

Paggy már biztosan jól kis fárasztotta magát már a sétáltatással. Remélem arrafelé is jó idő van.
Itt egyébként 5 fok és napos, de az a vicc hogy eléggé felhős inkább . Mostanában annyi hülyeséget írnak az időjárásről, de a lényeg, hogy rossz az esetek nagy többségében nem jön be. Bár tegnap eléggé erős volt a szél ahhoz, hogy ne legyen kedvem még boltba sem menni. Estére elcsitult, de olyankor meg már nem megyek sehova.

Mindenkinek szép napot kívánok mára! :x :ymhug: :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Amelyik kép nem lett nagyon jó, lekicsinyítenétek, mert nem értem miért ilyen nagy és még torz is...nekem bántó---

ui!: Éppen a kenyeret nézem hogy most melyiket is csináljam, erre eszembe jutott hogy nem válaszoltam...
hol felesbe hogy csak harmada teljeskiörlésű liszttel, és 10 dkg rozsliszttel csinálom a többi sima liszt! Így nme lesz keserű.

https://www.kochbar.de/rezept/428576/Ru ... sbrot.html
Kép
most ezengondolkodom...
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. február 6. 11:37

Katának:
Gondold azt,hogy kinézel az ablakon,szól a zene és ezt látod!Kattints először a videóra és tekerd lefelé! :x Szép,ugye? :x

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. február 6. 11:41

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. február 6. 11:50

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. február 6. 12:15

Kata!Igen gusztusos a kenyér!!!Remélem sikerül megsütnöd!Köszönöm a ^:)^ :flower1: szép esti fotókat!!!
Rita!Megcsinálom holnap a zöldséges paprikás krumplit.Minden fotó csodás és szívesen megkóstolnám a legtöbb rajtuk lévőt!!! :-bd :flower1: :x
Ami nagyon tetszik az a sok színes hordó!Jó ötlet.Vidám,barátságos.Micsoda ötlet!!Kis dolog és mégis megváltoztatja a környezetet.
A gyerekeknek készített cipőktől hányok.Ki az a hülye,akinek eszébe jutott.Mondjuk lehet néhány embernek kis lába,de nem 30-as!!Esetleg egy jelmezboltban rendben van,de üzletben FUJJJJJJJJ!
Tényleg olyan hangulata van a pólóknak,mint Ildikó utóbbi képeinek és a vendéglő mediterrán falfestményeinek.Köszi,hogy észrevetted és betetted a fotód. :)
Lányok!
Ma kicsit bő lére fogom ereszteni,amit hozok és KÍNÁVAL kapcsolatos .Most szedem össze.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. február 6. 12:27

Tegnap délután hallottam :
http://hungarian.cri.cn/radio-programme ... 32430.html
A kínai holdújév beköszöntével kezdődő tavaszünnep során a kínai családok többsége egy pár piros lampiont szokott felfüggeszteni, amely általában egész nap világít. A kínai lampion története több mint kétezer évre tekint vissza. A lampionok használata, az ősidőktől a mai napig fenntartott néphagyomány évről évre új elemekkel frissül, amit különösen a gyerekek fogadnak nagy örömmel. A holdújév közeledtével immár piros lampionok díszítik az utak, utcák két oldalát, s amikor az emberek hazafelé tartanak, máris érezhetik az ünnepi hangulatot. A tavaszünnep idején a kínai utak utcai világító oszlopait, a fontos tereket és épületeket lampionokkal díszítik Kína-szerte.

Hebei (Hopej) tartomány székhelyének, Shijiazhuang (Sicsiacsuang) városnak prefektúra szintű kerülete Gaocheng (Kaocseng), a piros lampionok kézi gyártásának ismert bázisa. Gaochengben a legenda szerint közel 300 éve gyártanak piros lampionokat. Bai Junping (Paj Csün-ping), a környék egyik falujában született, s évek óta foglalkozik az óriás méretű kézi lampionok készítésével. Bai a 2020. évi tavaszünnep előtt egy 7 méter magas, 6 méter átmérőjű, óriás lampionpárt készített. Munkáját és önmagát így mutatta be: „A falumban én vagyok az első, aki óriás méretű lampionokat készített. Kezdetben 2,5-3 méter magasakat gyártottam, később négy-öt, majd öt-hat métereseket. Ezután az egész faluban megkezdődött az óriási kézi lampionok előállítása.”

2008-ban a gaochengi lampion felkerült Hebei tartomány szellemi kulturális örökségeinek listájára.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. február 6. 12:37

Érdekelni kezdett,hogy hol van GAOCHENG.
Kép
Gaucheng Hopej tartományban van.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. február 6. 12:44

Gaocheng Hopej tartományban van.Sicsiacsuang (kínaiul: 石家庄, pinjin: Shijiazhuang) város egyik kerülete,amely már szinte önálló város.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hopej
A tartomány térképe:
Kép
Hobej tartomány fővárosa:
Sicsiacsuang (kínaiul: 石家庄, pinjin: Shijiazhuang) város Kínában, kb. 260 km-re délnyugatra Pekingtől. Hopej tartomány székhelye és legnagyobb városa.

2010-ben az agglomerációs térség lakossága 10,1 millió, a városé 2,7 millió fő volt.
Képsawmill grill kennett square pa
Kína térképén itt látható:
Képsawgrass grill
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2022. február 6. 13:10

S ziasztok Lánykák és Elthan!
Megint le vagyok maradva, mint a délibusz.
" legyetek jók, ha tudtok... :-) "
Gyors addig is:
Paggy jövök és nézem amiket betettél most, Ritának mentem el a dolgait, hogy nálam egy helyen legyenek,
Kata lilás felhői csak Rita irása után tüntek fel, nekem a hold volt különleges formájú. Szépek a kenyérkék
Hesu, remélem már jobban vagy!
Elthant hagytam utoljára, de nem utolsó sorban! :-) Amiket leirtál..., hát még elképzelni is rossz. Nagyon szerencsés vagy, hogy ilyen jó családod van!
Ez lenne a normális, de ugye tudjuk, hogy lassan ritka, mint a fehér holló. gyógyulj és találd fel magad ebben a kényszerhelyzetben, amit muszáj átélned most.

Nemsokára megyek Ramossal loholni egy kört, most nézem a madaraim, ma egy fenyőpinty is votl az etetőn. Sose láttam még , szerencésre megtaláltam a neten a képét.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. február 6. 13:47

A kínai lámpások legendája
2020.11.16.
A kínai lampionünnep során minden évben vörös lampionokat akasztanak fel, hogy ünnepi hangulatot teremtsenek, mivel a lampionok az újraegyesülés szimbólumai.

A kínai lampionok, más néven színes lámpások, Kínából jöttek körülbelül 1800 évvel ezelőtt a Nyugati Han-dinasztia idején. Az első holdhónap 15. napján megrendezett lampionünnep ideje alatt az emberek minden évben felakasztják a vörös lámpásokat, hogy ünnepi hangulatot teremtsenek, mivel a lampionok az újraegyesülés szimbólumai.

A nyugati Han-dinasztia óta az örömteli alkalmakkor lampionokat használtak a kínaiak körében. Ezek különböző kivitelben készülnek, például: palota lámpás, Shadeng (géz) lampion, táska lampion és még sok más.

A kínai lampionokon sokféle dekoráció található, amelyeket fel lehet osztani figuratív motívumokra, tájtervezésre, virág- és madármotívumokra, sárkány- és főnixmotívumokra, valamint hal- és rovarmotívumokra. Ezen kívül vannak forgó lámpások, amelyekkel az emberek játszhatnak.

A kínai lampionok alakja is változó. A leghagyományosabb kialakítás ovális formában, piros színben, arany bojtokkal van díszítve. Néha ez a kialakítás négyzet alakú is lehet.

A Tang dinasztia Kaiyuan-korszakában az emberek sárkány alakú lámpásokat készítettek.

A kínai lampionok gyártásához használt anyagok is változnak. A váz általában bambuszból, fából, rattanból és acélhuzalból készül. A külseje selyemből vagy félig átlátszó papírból áll. A dekorációkat különféle módszerekkel alkalmazzák – kalligráfia, festék, hímzés és papír kivágás.

A kínai lampionok nemcsak fényt és hangulatot adnak az éjszakának, hanem szimbolikus jelentéssel is bírnak. Wu Dunhou tajvani lámpaguru szerint az esküvőkön használt lampionok (palotalámpások) az örömteli ünneplés szimbólumai, míg a bambusz sínből készülteket a halotti megemlékezésekkor használják.

Guru Wu Dunhou azt mondja, hogy az ernyőlámpák bőséget jelentenek a férfi családtagok számára, mivel a mandarin nyelven a “lámpa” szó hangzása hasonló a “férfi családtagokhoz”. Korábban minden család vezetékneveikkel ellátott lámpásokat lógatott az eresz alatt és a nappaliban.

Az ókorban, amikor az év első holdhónapján elkezdődött az iskola, a szülők lámpást készítettek gyermekeik számára, amelyet tanáraik világítottak meg, hogy ezzel szimbolizálják a következő év fényes jövőjét. Ez a lámpagyújtási szertartás a lampionünnep ideje alatt szokássá vált.

A lampionünnep

A lámpások megcsodálásának szokása a lampionünnep ideje alatt a Han-dinasztia korai éveire nyúlik vissza. A Kaiyuan-korszakban a Tang-dinasztia idején az emberek sárkány alakú lámpásokat készítettek villogó fényekkel a béke és a jólét megünneplésére. Azóta a lámpások kultúrája elterjedt.

Amikor a Ming-dinasztiában Zhu Yuanzhang a fővárost Nanjingbe költöztette, több tízezer lámpást akasztottak ki a Qinghuai folyó mentén. Yongle császár uralkodása alatt nemcsak a Dali Bie Shan lámpaoszlopot építette a Meridian kapunál, hanem egy lámpás piacot is emelt a Hua kapun kívül. Pekingben ma pedig létezij egy Dengshikou (lámpás piac) nevű utca.

Vörös lampionok

A Qing-dinasztia során a vörös lampionokat kizárólag a királyi udvar számára készítették.

Legendák a lampionünnep eredetéről

A lampionünnep eredetéről sok legenda szól. A legnépszerűbb a következő. A lampionünnep szokása a Keleti Han-dinasztiában született. Mingdi császár elkötelezett buddhista volt, és megtudta, hogy a hagyomány szerint lámpásokat gyújtanak, hogy Buddhát imádják az első holdhónap 15. napján.

Ezért a buddhizmus népszerűsítése érdekében Mingdi császár elrendelte, hogy a palota és a templomok mellett minden alattvalója kivilágított lámpásokat állítson ki aznap este. Fokozatosan ez a buddhista rituálé népszerű fesztivál lett.

Úgy tartják, hogy a palotalámpák eredete a következőképpen alakult: A Qing-dinasztia Yongzheng-korszakában Hebei tartományban egy idős férfi nagyon jártas volt a lámpások építésében. Egy nap az öreg több lámpást készített és eladta a Gaocheng megyei piacon. Egy nap a kerületi bíró arra sétált. Ő nagyon szerette a lámpásokat. A bíró ezért egyszerre meg vette az összeset. Az idős férfi kínai lampionjai nagyon egyediek és gyönyörűek voltak, kiváló kivitelezéssel.

A bíró annyira imádta őket, hogy kincsnek tekintette ezeket. Ez az év volt az az idő is, amikor tisztelegni kellett a császár előtt, ezért vonakodva megvált néhány lámpástól, és felajánlotta őket a császárnak.

A császár nagyon örült, amikor meglátta a lámpásokat. A császár nemcsak hogy a bíró ajándékát becsülte nagyra, hanem ezt követően egyfajta tiszteletadásra is használta ezeket a lámpásokat. Így a vörös lámpásokat az egész palotában felakasztották, és hivatalosan kizárólag a császári udvar számára készült lámpákként használták őket. Így kapták nevüket ezek a lámpások – palotalámpák.

Kínai lampionok manapság

Bár a kínai lampionokat elsősorban esztétikai tulajdonságaik miatt használják, a kínaiak ma is gyártják, használják és élvezik őket. Az ősi időkhöz hasonlóan a kínai lámpások a művészi kifejezés eszközei, mind funkciójuk, mind dizájnjuk, mind díszítő erejük szempontjából.

Kína nagyvárosainak és kis falvainak utcáin a vörös lámpások fesztiválok, különösen a kínai újév, az őszi fesztivál és a lampionünnep idején jelennek meg.

A hagyományos lampion kiállítás megtekintésének legjobb helyei Peking, Hong Kong és Nanjing. Pekingben templomi vásárokat tartanak a város különböző helyszínein, ekkor mindenhol kínai lampionok találhatóak.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. február 6. 13:52

Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. február 6. 14:03

Megtaláltam a lampiongyártó városkát vagy falutTuntou-t
Kép
Kép
Kép
Hebei tartományban található Tuntou faluban túlóráznak. Több ezer kézzel készített lámpást kell készíteniük az ünnepi szezonra. A Tuntou-nak nagy múltja van a lámpásgyártásban. A Kínai Központi Televízió jelentése szerint a faluban a 18. század óta gyártanak lámpákat. A kézművesek egy életen át dolgoznak mesterségükön. Aztán átadják tudásukat rokonaiknak.

A Tuntou a becslések szerint a hazai piac 70 százalékát szorította sarokba – írja a CCTV. Kína éves lámpás termelése megdöbbentő. Becslések szerint tízmilliókra tehető. Kis és nagy gyárakban egyaránt készülnek. A nyomás nem csak a kínai újévre vonatkozik. A lámpásokat más ünnepekre is használják. De a kínai újév az összes lámpás ünnep nagypapája.

A vörös szín a szerencsét szimbolizálja a kínai kultúrában. És sok lámpás kínai kifejezésekkel van festve. Tuntou kommunista vezetője azt mondta az AFP-nek, hogy a legtöbb lámpást most „szocialista alapértékek” jelszavak díszítik, amelyek Hszi Csin-ping prioritásait tükrözik. Hszi Csin-ping Kína egész országának vezetője. Állítólag prioritásai a jólét, a demokrácia, az udvariasság, a szabadság, az egyenlőség és a harmónia. Ide tartozik még az igazságosság, a jogállamiság, a hazaszeretet, az odaadás, az integritás és a barátság. A kínai Weibo mikroblogokon azonban a szlogenekkel kapcsolatos online megjegyzések 90 százaléka negatív – írja az Asahi Shimbun.

Akár politikai nyilatkozatoknak, akár csak szép tárgyaknak tekinti őket, egy dolog biztos. A kínai lámpaipar nem lassul egyhamar.
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. február 6. 14:16

Kép
Szép napot Lányok!Paggy %%- @};-

Vissza: “Társalgó”