Van képem hozzá

Paggy

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 26. 6:42

1867. április 1-én III. Napóleon francia császár megnyitotta a párizsi világkiállítást. „A munka története” elnevezésű bemutatón, ahol 41 ország képviseltette magát sok technikai újdonságot mutattak be.

41 ország képviseltette magát a párizsi Marsmezőn felállított kiállítópalotában, és 6, 8 millió látogató volt kiváncsi a bemutatóra. Ez volt az első olyan kiállítás, amikor a kiállítók már nem fértek el mindannyian egy épületben, így első alkalommal állítottak fel „országpavilonokat”. Párizsban ezt követően még többször is rendeztek világkiállítást, melyek közül az egyik leghíresebb az 1889-es. Erre a kiállításra állították fel ugyanis az Eiffel-tornyot , ami szerkezetét tekintve újdonságnak számított a maga korában.
Kép
https://szakmatszerzek.hu/szomoru-evfor ... ve-eiffel/
Ézt nézd még :o) :o) :o) :o)
https://www.meisterdrucke.hu/fineart-ny ... 3%A9n.html
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 26. 6:55

Folyt.köv.holnap :) Paggy
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. szeptember 26. 8:33

Sziasztok Kislányok!

Vasárnap vettem egy szobabiciklit a Decathlonban. A legolcsóbbat vettem, nekem az bőven elég. Nyolc nehézségi
fokozat van rajta, több nem is kell. Még egy fontos szempont, hogy ez foglalja el a legkevesebb helyet a lakásban.
Állítólag ma fog megérkezni a külső raktárból. Majd küldenek emilt.

Paggy, ezzel a rossz billentyűzettel jó kis rejtjeles üzeneteket lehetne küldeni. :D

Belelapoztam az egyik cikkbe, amit belinkeltél a kiállítással kapcsolatban. Nagyon érdekes volt megtudni, hogy
hogyan szállítják, kísérik és biztosítják a műtárgyakat. Eddig nem is hallottam ilyesmiről.

Viszont a mandineres link már nem él.

Látszik, hogy nagyon szereted a történelmet!

Annyira hihetetlennek tűnik, hogy az 1800-as évek közepén ekkora nagy vásárt rendezzenek. 41 ország, 6-8 millió
érdeklődő?! Hiszen javarészt még gyalog, meg lóval közlekedtek. Jó, volt vasút is, de akkor is.
Apropó, a napokban olvastam, hogy Mo.-on még csak 80 éve tértünk át a jobb oldali közlekedésre. Franciaországban
például Bonaparte Napóleon vezette be.

Spoiler: mutasd
A világ nagy részén manapság az autók az út jobb oldalán haladnak, az európai szárazföldön is ez a közlekedési rend van érvényben, bárhová is megyünk. Ez azonban nem mindig volt így: a jobbra hajtás Magyarországon csak 80 éve, 1941 novemberében lett általános, az európai kontinens országai közül az egyik utolsóként. Több járat azonban még ezután is az eredeti rend szerint közlekedett, a Kisföldalattin csak 1973-ban történt meg a váltás.

https://pestbuda.hu/cikk/20211110_80_eve_vezettek_be_a_jobb_oldali_kozlekedest_magyarorszagon

Kata, leszedtem egy pár régi fotódat, holnap kiteszem. Ma a magaméiból biggyesztek ki párat. Nem volt kedvem
rendezgetni őket, ahogy jönnek sorban, úgy fognak kikerülni.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 26. 14:02

Lányok,talán ném kéné ilyén sokmindént béténném a kiállítással kapcsolatban, talán élég lénnénék a képék.DÉ,az észtétikai élményén kívül bé léhét hélyézni égy ko.ba.Élőszö. mindig mégnézém a képékét,hogy hassanak .ám,majd utánanézék és új.a mégnézém.
A KÉPÉKNÉK HATNI KÉLL AZ IDŐSZAK ISMÉ.ÉTÉ NÉLKÜL .mé.t ha ném,akko. ném is jó kép számom.a. [-x

A LUMIÉ:É fivé.ék filmjén a XIX.század végi Pá.izs
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 26. 14:12

https://www.erdekesvilag.hu/parizs-a-mult-szazadban/ NÉZD MÉG :-bd
Kép
Párizs a feltevések szerint két szajnai szigeten, a Cité-szigeten és a Szent Lajos-szigeten terült el. Innen a Szajna mindkét partján terül el maga a város 1860-ban meghúzott határai közt, amelyet a 32 kilométer hosszú külső körút határoz meg. Az előbbi ovális formájú területen túl Párizs további két parkos területet is magáénak tudhat: a Bois de Boulogne és a Bois de Vincennes ligeteket.

A városban további parkok is működnek (mint a Luxemburg-kert, a Jardin des Tuileries, a Parc de la Villette vagy a Parc de Belleville), de sok ház tetején is találni fás területeket.

Párizs fő folyója a Szajna, amely egy körívben folyik át délkeletről délnyugatra a városon. Így az északi Jobb Part kétszer akkora kiterjedésű, mint a déli Bal Part. Két kisebb folyó is húzódik a városban: a Bièvre, amely délről folyik a felszín alatt Párizsba és a Saint-Martin csatorna, amely északkelet felől részben lefedve érkezik a Szajnához.

A városban több kisebb domb is a található, melyek közül a jelentősebbek: a Montmartre és a Buttes-Chaumont a jobb parton, a Butte aux Cailles és a Sainte-Geneviève-hegy pedig a bal parton.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 26. 14:25

https://mult-kor.hu/valosagos-bordelyva ... n-20210518
.ÉSZLÉT:

Párizsban a XIX. század második felében, néhány évtizeddel a mélyreható politikai, gazdasági és társadalmi változásokat hozó francia forradalmat követően egy újabb – ezúttal, mondhatni szexuális – forradalom zajlott le. Költők, írók, festők sorra döntötték meg a testiséggel kapcsolatos tabukat, és egyre több alkalommal helyezték az érzékiséget művészetük középpontjába. Eközben – a második császárság idején, III. Napóleon uralkodása alatt – a francia fővárost elözönlötték a prostituáltak, akik a bordélyházak mellett már az utcán, a kávéházakban, a kocsmákban, az éttermekben és a masszázsszalonokban is megtalálhatók voltak. Tisztes családapák, nagy tekintélyű polgárok, feddhetetlen hivatalnokok tömegei élték ki titkos vágyaikat a kéjhölgyek szolgáltatásainak az igénybevételével. A gazdag külföldiek jelenléte mindennapossá vált, és a leghíresebb luxusbordélyházat még királyi vendég is látogatta.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 26. 14:47

ÉS MOST:
Az impresszionizmus (franciául impressionnisme, impresszióból - impresszió), a 19. század utolsó harmadának - 20. század eleji művészetnek egy irányzata, amelynek mesterei múló benyomásaikat rögzítve igyekeztek a legtermészetesebben és elfogulatlanabban megragadni a való világot annak mozgékonyságában és mozgékonyságában. változékonyság. Az impresszionizmus a francia festészetben az 1860-as évek végén keletkezett.
folyt.köv.
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. szeptember 26. 17:57

Köszönöm Rita a képeket! Na igen az a kádbaszökés.. akkor már levettem róla a cipőt, hogy ne ázzon el teljesen, ugyanis az
rajta volt.
Milyen biciklit rendeltél? nekem is nagyon kellene, de annyi mindent szem előtt kellene tartanom. Pl. 1oo. kg. hátrafelé tekerés.. Samu mindig hátrafelé tekerte a herkenytyűt ha nem ültem rajta...
Mennyibe került? És neked kell e összeszerelni?

Paggy, annyi csodálatos nézni és olvasnivalót tettél be, de az utolsó videón amint elindult azonnal A nyomorultak c film és regény ugrott be!
El lehet itt lavírozni rendesen.
Rita, akartam írni neked ide egy pm levelet, de nem találtam a címedet, így nem tudtam.
Nem tudom hallottál e a https://mkvdrama.org/the-real-has-come/ sorozat fordításáról, amit Lilixék fordítottak a vikin.
De ott ugye fizetni kellene a nézésért. Namost a többség letöltötte innen, a linket, ahogy én is, de mindig a felénél nem passzol.
S mivel nem megy nekem sem az időzítés így elég fura így nézni a sorozatot-
Sajnos az első 1o rész és a befejezés utolsó két része után abbahagyta a felrakást videára. Nekem el is magyarázta miért, és az eddig feltettet meg törölte!

Elmagyaráznád, mondjuk a 11. résznél hogyan időzítsek? A feliratok az ázsia ékkövein kint vannak. Úgy kb a feléig stimmel utána van hogy hol előbb hol később van a szöveg. Jó kis történet, egyébként, családi, értelmiségi és felemás kapcsolati történet. Nagyon megható ahogy a kezdeti nehézségek és félreértések közepette szövetséget kötnek, majd a végére teljesen felvállalják egymást babástól, ugyanis örökbe fogadja a kislányt!
Teljesen lenyűgözött, ahogy a "unokameny" legyőzte a házisárkányt, és egy nagyon szerethető nagymama lett belőle.
S ezek az apró kis titkok és trükkök mindenkit egyre közelebb hozott a családban, szóval még van is mit tanulni belőle!
Sokan most igen csalódottak vagyunk emiatt a döntés miatt. Anno mikor fel lett téve Megára pont még nem volt gépemen hely.
Amúgy röhej hogy a kínai sorikat lehet nézni az oldalukon a koreait meg nem merthogy azokat a vikin fordítják. Mintha nem lenne fordító, aki ott is és a saját oldalán is kiteszi.! Mert hogy nem fogok a vikinek fizetni az is biztos!
Éppen elég a netet a tv.-t és a telefont kifizetni.
Így is a legalacsonyabb tv előfizetésem van és ha nem kellene a Samunak két csatorna akkor csak netem lenne!

Szóval utána járnál és megnéznéd? Ha kell akkor minden résznél megmondanám hogy mennyi a csúszás..Bár lehet az soronként lenne?
Na most feladtam magamnak is a leckét... phűűűűű x_x :-bd :ymhug: :D :flower1: :littlehearth:
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. szeptember 27. 9:21

Sziasztok Jó reggelt! Jól elaludtam, oda a fél délelőttöm de most már mindegy!
Rita, itt az adott oldal linkje ahol a választ kaptam.
https://liliandxialongne.blogspot.com/2 ... l#comments
amúgy azért is szomorú a kialakult helyzet, mert az mkv-s oldalon az én kérésemre tették fel az egészet újra! x_x :((
Annyira bánt a kialakult helyzet, hogy tényleg alig aludtam miatta.!
Más fordító is ha úgy alakul kétféle időzítéssel teszi ki az adott sorozatot, ha a vikis eltér az avistás és az mkv-s mérettől.
De ha a nagyobbra van hely akkor miért nincs a kisebbre! Röhej, de tényleg.
Nagyon nem fer ez a többség felé!
De legalább maga a fordító tenne egy gesztust más megkérve, hogy a másik filmformátumhoz legyen kedves a már lefordított részeket átidőzíteni.. Minden rész a közepénél...
Na abbahagyom, mert elromlik a napom... :ymhug: :(( #:-s :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 27. 10:00

Kata!Lehet hogy tudok segiteni, de ennem a vikirol toltottem le hanem mashonnan.Rita gmailcimenmegirom.Paggy
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. szeptember 27. 10:02

Köszönöm Paggy! :ymhug: :x :-bd :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 27. 10:08

Hanyadik resztol?A 11tol?
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 27. 10:58

Kata Küldtém .ITÁNAK linkét gmailén.
Kata ,utánanéztém,csak így mégy,kidé.ült én onliné néztém.Ébbén a fo.mában is mégnézhétő,ha muszáj :-??
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 27. 11:02

Lányok,folytatom a kiállítás.a való félkészülést.
Az impresszionizmus (franciául impressionnisme, impresszióból - impresszió), a 19. század utolsó harmadának - 20. század eleji művészetnek egy irányzata, amelynek mesterei múló benyomásaikat rögzítve igyekeztek a legtermészetesebben és elfogulatlanabban megragadni a való világot annak mozgékonyságában és mozgékonyságában. változékonyság. Az impresszionizmus a francia festészetben az 1860-as évek végén keletkezett. Edouard Manet (aki formálisan nem volt tagja az impresszionista csoportnak), Degas, Renoir, Monet frissességet és spontaneitást vittek az életfelfogásba a vizuális művészetekbe.

:ymparty: A francia művészek a valóság sodrából kiragadott pillanatok képe felé fordultak,
....a francia impresszionizmus tájképe:
plein air /té.mészétbén féstés/rendszert alakított ki, festményeiken a szikrázó napfény, a természet színgazdagságának, feloldódásának érzetét keltették. formák a fény és a levegő rezgésében.
/Az impresszionizmus a képzőművészetben befolyásolta a kortárs irodalom, zene, színház kifejező eszközeinek fejlődését/
Az impresszionizmus filozófiájának sajátosságai
A francia impresszionizmus :ymparty: nem vetett fel filozófiai problémákat, és meg sem próbált behatolni a mindennapi élet színes felületébe. Ehelyett az impresszionizmus, amely bizonyos mértékig tábori és manierista művészet, a PILLANAT, a HANGULAT, a MÉGVILÁGÍTÁS vagy a LÁTÓSZÖG felületességére, gördülékenységére összpontosít. \:D/
:ymparty: :o) :o) :o) Az impresszionista festmények nem hordoznak társadalomkritikát, nem érintenek olyan társadalmi problémákat, mint az éhség, betegség, halál, csak az élet pozitív oldalait mutatják be. Ez később maguknak az impresszionistáknak a megosztottságához vezetett. :ymparty: :o) :o) :o)
:ymparty:--------- Az impresszionizmus és a társadalom------
A demokratizmus az impresszionizmus velejárója. A művészet tehetetlenségből a 19. században az A:ISZTOK:ATÁK, a lakosság félső .észénék monopóliumának számított. Ők voltak a festmények, műemlékek fő megrendelői, ők voltak a festmények, szobrok fő vásárlói.Az impresszionisták BÁ. ÉlÍTÉLTÉK a TÁ:SADALMI IGAZSÁGTALANSÁGOT/szégénység/komp.omisszumos álláspontot foglaltak él,hevesen vágytak elismerésre, tiszteletre, sőt kitüntetésekre.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 27. 11:16

Nézzük,kik voltak Renoir féstőtá.sai
Általában sok művész dolgozott az impresszionizmus stílusában, de a mozgalom alapja Edouard Manet, Claude Monet, Auguste Renoir, Edgar Degas, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Frederic Bazille és Berthe Morisot volt. Manet azonban mindig "független művésznek" nevezte magát, és soha nem vett részt kiállításokon, és bár Degas részt vett, soha nem festette műveit a szabadban.
Kép

Idővonal előadó szerint
impresszionisták
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 27. 11:36

A mi most Auguste Renoir.al foglalkozunk.
Kép
Kép
Kép
Gyermekkor és fiatalság
Pierre Auguste Renoir 1841. február 25-én született. Szülővárosa Limoges városa volt Franciaország délnyugati részén./////Limoges fontos egyetemi város, de mindenekelőtt gyönyörű porcelánjáról világhírű.////
Kép
https://hu.pinterest.com/11marms/limog%C3%A9/
A művész egy szegény szabó Leonard és felesége, Margarita varrónő hét gyermekének hatodik gyermeke volt. Annak ellenére, hogy a család alig-alig kereste a megélhetést, a szülőknek volt elég idejük és szeretetük arra, hogy odafigyelést és gyengédséget szenteljenek minden utódnak.

Gyerekkorában Pierre ideges és befolyásolható fiú volt, de Leonard és Margarita szimpatikusak voltak a gyerek különcségei iránt. Az apa megbocsátott fiának, amikor Auguste ceruzákat és szabókrétákat lopott tőle, anyja pedig, amikor a ház falaira rajzolt. 1844-ben Renoirék Párizsba költöztek.
Kép
A Le Pont-Neuf Pierre-Auguste Renoir francia művész 1872-ben készült olaj-vászon festménye. A washingtoni National Gallery of Art őrzi.

Itt Auguste belépett a templomi kórusba a nagy Saint-Eustache-székesegyházban.

Kép
Kép
https://en.wikipedia.org/wiki/Saint-Eustache,_Paris
Charles Gounod kórusvezető, miután meghallotta Auguste énekét, néhány hétig megpróbálta meggyőzni a szülőket, hogy küldjék zeneiskolába a "Lány rajongóval" című festmény leendő szerzőjét. Pierre azonban végül a festészetet részesítette előnyben a hangok illuzórikus világával szemben. Leonard 13 évesen a Levi Brothers porcelángyár örökösét adta. Ott tanult meg a fiú festeni, tányérokat, edényeket és vázákat díszített az ecsete alól előkerült képekkel.Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 27. 12:08

Folyt köv.
Ha arra gondolok, hogy értelmiségi családba is születhettem volna! Évekre lett volna szükség ahhoz, hogy megszabaduljak a tőlük kapott eszméktől, és olyannak lássam a dolgokat, amilyenek a valóságban, akkor pedig biztos, hogy nem tettem volna szert ekkora kézügyességre” – írja később Renoir.
A gépesítés miatt azonban a manufaktúra bezárt, ezután alkalmi munkákból élt, misszionáriusok számára festett képeket, legyezőket dekorált. 1862-ben kezdte meg művészeti tanulmányait,

Végül 1862-ben Renoir pass belépett az „École des Beaux arts”-ba, és ezzel egyidejűleg az egyik független stúdióba, ahol Charles Gleyre, az École des Beaux arts professzora tanította. Ez az esemény új fejezetet nyitott a művész életében. Gleyre műterme a bal parton volt, Renoir pedig a közelben kapott szállást, így Párizs egy újabb szeglete az övé lett. Ennek az időszaknak a második, talán első nagy eseménye Renoirbanélete az volt, hogy Gleyre műtermében találkozott azokkal, akik a legjobb barátai lettek napjai hátralévő részében, és megosztották a művészetről alkotott elképzeléseit.
Alfred Sisley-vel, Frédéric Bazille-jal és Claude Monet-val. Sokszor még festékre sem volt pénze, hiába állított ki a Szalonon, vevőt nem talált képeire, hosszú évekig csak küszködött, még állandó lakcíme sem
A 18. századi mesterek munkái ébresztették fel a „Rózsa” festmény szerzőjében az élénk színek és a diszkrét vonalak iránti szeretetet. Hamarosan Auguste rájött, hogy ambíciói szűkösek az utánzó munka keretei között. 1862-ben belépett a Képzőművészeti Iskolába. Mentora Marc Gabriel Charles Glair svájci művész volt, aki festményei megalkotásakor ragaszkodik a rajz akadémiai hagyományához.
Kép
E hagyomány szerint a művek kizárólag történelmi vagy mitológiai indíttatásból születnek, a vizuális palettán csak a sötét színek érvényesülnek. A Szalon zsűrije olyan vásznakat vitt el az éves hivatalos kiállításra, amely lehetővé tette a kezdő festők nyilatkozását. Renoir akadémiai tanulmányai alatt puccs volt készülőben Franciaország művészeti világában.

:ymparty: A barbizoni festőiskola művészei egyre gyakrabban ábrázolták vásznaikon a mindennapi élet jelenségeit a fény-árnyék játékával. A kiváló realista Gustave Courbet is nyilvánosan kijelentette, hogy a festő feladata a valóság megjelenítése, nem pedig az idealizált jelenetek akadémikus stílusban. Renoir, akárcsak diáktársai, Claude Monet és Alfred Sisley, tudott a levegőben uralkodó forradalmi érzelmekről. :ymparty:
Egyszer az elvtársak, hogy jelezzék álláspontjukat, az órákon, Gleyer engedélye nélkül, kimentek az utcára, és elkezdtek rajzolni a szabadba mindent, ami körülvette őket. Mindenekelőtt a fontainebleau-i erdőbe érkeztek feltörekvő művészek. Ez a hely 20 éve ihlette az impresszionistákat remekművek festésére.Kép

Jules Le Cœur festő a fontainebleau-i erdőben 1866 /Sao Paulo Művészéti Múzéum/

Renoir mozgalmainak földrajzi hatóköre akkoriban nem volt különösebben nagy – nem volt pénze messzire utazni –, de elég vonzó motívumok voltak Párizs környékén . Annál is inkább, mert rajtuk alakult ki a Barbizon iskola, és Renoir és barátai annak közvetlen utódjának érezték magukat tájfestőként. A fontainebleau-i erdő kimeríthetetlen tárggyal szolgált.

Néha Chailly-en-Bière faluban laktak
Kép

, a Mère Anthony által vezetett fogadóban. 1866 körül Renoir ugyanezt a fogadót ábrázolta az Anthony anya fogadójában című feltűnő festményen . A jelenet Renoiregy nagy, körülbelül két méter magas vásznon újraalkották, nem találták fel. Így volt ez, amikor mindannyian összegyűltek a Marlotte-ban.

:ymparty: Az élet tökéletlen, mindennapi jelenetét ábrázoló vászon a festészet akadémikus hagyományát .ÉNOI.É elutasító jelképévé vált. :ymparty:
Kép
National Muséum in Stockholm
A festmény felépítése azonban figyelemre méltó: a cselédlány és az ülő úriember egyaránt a néző felé néző és a vászon függőleges szélén levágott figurái, valamint a szinte félkörben elhelyezkedő figurák csoportja keltik az érzést. egy valós térről.
Renoir munkásságát kutató kutatók úgy vélik, hogy Le Coeur, és nem Sisley áll az Anthony anya fogadójában . A Le Coeurnek köszönhetően :ymparty: Renoir portrékért kezdett megbízást kapni, és ez lett később a fő bevételi forrása. :o) És ami a legfontosabb, nem Le Coeur közvetett közreműködése nélkül, Renoir megszerezte első múzsáját. Le Coeur kisasszonyának, egy Lise Tréhot nevű lánynak a nővére Renoir lett.barátnője. Lise 1865 és 1872 között nem csak pózolt Renoirnak. :o) Ő lett a renoire-i világ első modellje, akit a művész alkotni kezdett.
LISÉ:ŐL HOLNAP
Jöjjénék a baátok:

Kép
Alf,éd sisly po.t.éja
Alfd Sisléy:
Sisley egy Párizsban élő gazdag angol üzletember – selyemkereskedő – gyermekeként született. Édesanyja igen művelt asszony volt, különösen zenei téren.

Iskoláinak elvégzése után apja Londonba küldte, hogy javítson angolnyelv-ismeretén és üzleti tapasztalatokat szerezzen. Ő azonban inkább a művészetek iránt érdeklődött, és Londonban is múzeumokba járt, hogy John Constable és William Turner munkásságát tanulmányozza.

Négy év után, 1862-ben visszatért Párizsba és Marc-Charles-Gabriel Gleyre svájci festő műtermében folytatta tanulmányait, ahol megismerkedett Frédéric Bazille, Claude Monet, és Pierre-Auguste Renoir festőkkel. Hamarosan együtt festettek tájképeket szabadtéren en plein air, hogy meg tudják ragadni a napfény játékát. Ez az akkor újszerű megközelítés nagyban eltért a közönség által megszokottól, ezért Sisley és barátai nehezen találtak lehetőséget műveik kiállítására, még kevésbé eladására. Sisley apja támogatása révén, barátaitól eltérően, egyelőre anyagilag független volt.

Korai művei elkallódtak. Első ismert művét, a „Fasor egy kisváros mellett” című képet, valószínűleg 1864 körül készítette. Ebből a korból származó tájképein komor, sötét színeket, barnákat, sápadt kékeket és zöldeket használt. Leginkább Marly és Saint-Cloud környékén dolgozott.

Claude Monet
árizsban született, 1841. május 20-án keresztelték meg egy helyi párizsi templomban. Édesanyja énekesnő volt.

1845-ben a család a normandiai Le Havre-ba költözött. Bár édesapja azt akarta, hogy a családi élelmiszerboltban dolgozzon, Claude Monet festő akart lenni. 1851. április 1-jén Monet elkezdte a művészeti középiskolát Le Havre-ban. Először szénrajzaival lett ismert, amiket tíz vagy húsz frankért adott el. Jacques-Francois Ochard-tól, aki maga Jacques-Louis David tanítványa volt, vette első leckéit. Normandia partjain 1856–1857-ben találkozott Eugéne Boudinnel, aki mentora lett, tanítva őt az olajfesték használatára és a plein air technikára.

1857-ben, 16 éves korában, anyja halála után, Párizsba költözött gyermektelen nagynénjéhez, Marie-Jeanne Lecadre-hoz.

A Louvre-ban látva, hogy egyes festők régi nagy mesterektől másolnak, maga is bevitte eszközeit és másolni kezdett. Párizsi évei alatt több festővel megismerkedett, köztük Édouard Manet-val és Pissarróval.

1861-ben Algériában sorkatonai szolgálatot kezdett, de hamarosan hastífuszt kapott, és ezután nagynénje kifizette a katonai szolgálat alóli mentesítés magas összegét. 1862-től Charles Gleyre tanítványa lett Párizsban, ahol találkozott Pierre-Auguste Renoirral, Frédéric Bazille-jal és Alfred Sisley-vel. Közösen kerestek új megoldásokat a festészetben, szabadtéren rögzítve a fényhatásokat, tört színekkel, gyors ecsetvonásokkal – kialakítva azt a stílust, amely később impresszionizmus néven vált ismertté.

Kép
Claude Monet (Az olvasó)
Kép
Camillé Monét/Marmottan Monet Múzeum Párizsban/
Mégégy hi.és ba.át:
Kép
Frédéric Bazille festménye festőállványánál/Musée d'Orsay Párizsban/
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. szeptember 27. 14:32

Paggy írta:Hanyadik resztol?A 11tol?

Igen a 11. től. Bár nagyon sajnálom hogy letöröltem az első 1o-et is az eredeti letöltésemből, mert annyira jó képileg is a minősége.

Közben elolvastam az eddigi írásokat, jó sokat dolgoztál rajta.- az utolsó négyet a grafikonban nem is ismerem, meg is lepődtem magamon hogy ennyire le vagyok maradva!
Vettem Samunak egy cukorfalat papucsot, majd hozok képet de majd máskor. Most még úgyis nagyon meleg lenne a lábára.
Mosógépben mosható!
Lányok még az övtáskában is van nyoma azoknak a dögöknek a noteszem tokjába ették be magukat hogy rohadjon ki még az írmagjuk is! Már tényleg nem tudom hova nyúljak! grrrrrr :-q :ympray: :-w
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 27. 14:40

Kata,sajnálom,hogy így élszapo.odtak :(( x_x
Amit küldtém .ITÁNAK az a :ymparty: jól olvasható :ymparty: többda.abban lévő ,automatikus fo.dításos link.Kidé.ült,hogy én onliné néztém.Mást ném találtam. :-??
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 27. 15:58

Folyt köv.holnap
Lisé-vél :ymdaydream: :-bd \:D/ \:D/ \:D/ \:D/
Nyugi ,,,ézután sokkal kévésbé .észlétésén í.ok és a művék.é koncént.álok :-bd :) :) :) :) :)
Mégyék fu.ulyázni.sziasztok.Paggy
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. szeptember 27. 18:14

Sziasztok Lányok sikerült finomra megcsinálni a darálthúsos -babos egyveleget, igazából már csak egy falat maradt belőle.
Holnap palacsintát sütök pár szemet mellé, mert ami maradt mindkettőnknek kevés!
Megyek én is tovább a dolgomra! :D :ymhug: :x :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 27. 18:20

Kata megkaptad Ritatol a linket?
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 28. 4:25

Kedves Lanyok!Felebredtem es nem tudok visszaaludni, ezert folytatom a kiallitasi "elokeszuletet".Lanyok!Bar reszletesen irok a festorol, de ugy gondolom ez az igazan KIVETELES alkalom, marmint hogy a vilag sok muzeumabol /London, Parizs, Boston, Stockholm,Washington,Frankfurt...../ elhoztak ide Renoir kepeit, muszaj MEGTISZTELNEM azzal, hogy nem csak ugy hanyavetin irok a benyomasaimrol.Lanyok!Megeri reszletesen tanulmanyozni a muveit, mert sokat tanulhatunk arrol a korszakrol, de ha a korszak nem is erdekel GYONYORKODJ el bennuk!Mert Lanyok, szemelyesen talalkozni a kepekkel igen meghato dolog.Nem is meghato, hanem erosen hato erzes.!
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 28. 4:30

Tehat Lanyok, bar 2 bejegyzessel elobb azt irtam nem lesz olyan reszletes, de muszaj valamennyire reszletesnek lenni a hozzaszolasnak.Meg kell tisztelni vele a fastot.Ugy mint meg kell tisztelni a forditokat is, akik nekunk a sorozstokat erthetove teszik es nem csak ugy leszakitani a " gyumolcsot" koszonet nelkul.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 28. 4:34

Megyek az asztali gephez.Lanyok a hozzaszolasaim tartalma nem sajat kutfobol szarmaznak, hanem a NETROL szedem ossze.Millionyi koszonet mindenkinek, aki irasaval gyarapitja tudasomat. ^:)^

Vissza: “Társalgó”