Elektromos főzőedény, magasnyomású kukta, intelligens kukta, automata vezérlésű
elektromos kukta, okos kukta, főzőautomata... ezeken a neveken illetik a neten a
gyerekeim által viccesen csak "kuker"-nek ( az angol neve után, ami pressure cooker)
emlegetett új kis kedvencemet.
Amióta megvan mindennap főztem benne, egyrészt azért, mert egyelőre csak kisebb
adagokkal próbálkoztam - ha ki kéne dobni valamit, ne fájjon a szívem - ami azonnal
el is fogyott (kivéve a leveseket), másrészt sok mindent ki akarok próbálni, annyira
hihetetlen, hogy az összetevőket egyszerre beletéve, épp olyan finom, ha nem finomabb
az eredmény, mint a hagyományos főzésnél.
Eddig semmit sem kellett kidobni, nem is értem, miért gondoltam erre. Ha jól választom
meg a víz mennyiségét, és a főzési időt, nem lehet elrontani semmit. Ehhez pedig elég
pár főzés, hogy kitapasztalja az ember. Volt, hogy kicsit sótlan lett, amit készítettem,
azt pedig nagyon könnyű utólag orvosolni.
Az első dolog, amit megfőztem benne a húsleves volt. Mi nem vagyunk húslevesesek,
de amikor a kinti fiam (aki soha egy tányér levest meg nem evett volna kicsi korától),
és a lányom is elkezdtek áradozni, hogy milyen finom húslevest főztek, akkor döntöttem
úgy, hogy nekem is kell egy ilyen kukta.
Mindent beletettem, ami egy húsleveshez kell, és kész. Kicsit sótlan lett, de az íze nagyon
finom volt. 20 percre állítottam az óráját, de legközelebb csak 16 percre fogom. A másnapos
leves kicsit sötétebb volt attól, amit megszoktam, nem tudom miért, de ez az ízét nem
befolyásolta. Mivel az itthoni fiam az edzései miatt sok csirkemellet eszik, abból főztem a
levest, kevés lével, hogy tészta nélkül is tartalmas legyen a bele kerülő hússal, zöldségekkel.
Ha a két utolsó képet megnézitek - a felső azelőtt készült, hogy a tetőt ráraktam volna, és
elkezdte volna a főzést, az alatta lévő pedig akkor, amikor elkészült a leves és levettem a
fedőt - jól látható, hogy a magas nyomás miatt a kuktában lévő dolgok meg sem mozdulnak.
Úgy főnek meg, párolódnak meg, ahogy belekerültek az edénybe. Ez a leveseknél nem számít,
de a többi ételnél igen. Mielőtt a fedőt rátennénk a kuktára, a hozzávalókat jól össze kell
keverni, de erről majd a későbbiekben.
(Nemsokára szép leszek, kilencre megyek a fodrászhoz. Elkezdek készülődni.)

A végeredmény: