Gabi! Szívesen elidőztem volna veled az arborétumban! A kerteket, parkokat, üvegházakat
nagyon szeretem.
Az őszi képek csodásak, de a legcsodálatosabb a Körös és a harmatos őszirózsa a méhecskével!
Istenem, eltelt egy év? Újra kolbászfesztivál! Panka meg már felnőtt nő lett! Jó sokat dolgoztatok
otthon is, ha ennyi vendéget fogadtatok.
Paggy! Már biztosan szép nagyok a fréziák. Amit most nézek, október 7.-i állapot.
Látom, hogy kísérletezel a fotózással. Én leginkább a természetet szeretem fényképezni, az
áll hozzám a legközelebb, arra van leginkább szemem. Nem véletlen, hogy abban fejlődtem a
leginkább. Én abban szeretek úja utakat keresni. De szívesen nézem más próbálkozásait is,
mert sok ötletet tudok belőlük meríteni.
Október 12.-én voltál az Art Marketen, és mintha nyári képeket látnék. Hihetetlen az időjárás
az idén! Nekem Isabelle Menin képe tetszett a legjobban, mert vidám színes. A fekete-fehérek
hiába művésziek, nem tudnám tíz másodpercnél tovább nézni. De a legjobb Isabelle Menin és
a sonka egymás mellett. Szintén jó vidám kép!
A fényképnagyíttatás nem rossz ötlet, az én gyermekeim is javasolták már nekem. Nem sok helyem
lenne számukra, de lehet, hogy megfontolom.
De nagyon jól nézett ki az almás-banános rétesed!
Írtad Gabinak, hogy jó lenne elolvasni a sírfeliratokat. Párat találtam. Igyekeztek szöveghűen
fordítani:
Itt nyugszom én idelenn
Braic Ileana a nevem
Volt öt legénygyermekem
Isten tartsa valahányat
Neked Griga megbocsátok
Bár a késed belémvágtad
Mikor leszúrtál részegen,
De eltemettél tisztesen
Itt a nagy templom tövén
Te is megtérsz majd mellém
*
Itt nyugszom én idelenn
Pop George Ocuta a nevem
Amíg világomat éltem
Sok-sok disznyót megperzseltem
Rengeteg húst is megettem
Ez lehetett tán a vesztem.
Jó lett volna még pár év
Még egy kicsi öregség
De a halál nem hagyott
A föld alá parancsolt.
Életemnek búcsút mondtam
43 éves korban.
*
Nyugszom én idelenn
Stan George a nevem
Szegény élet, jött a vég
Semmivé lett mint a jég
Illés napján kapáltam
A villám erősebb volt nálam
Apám megharagudott
És anyám se nyughatott
Örökké megsiratott.
Fiatalon távoztam
19 ha voltam.
*
Nyugszom én idelenn
Pop Griguta a nevem
Szegény bölcsőm siratlak
De korán elhagytalak
Jaj anyukám édsanyám
Nem lesz fijad ezután
Csinálj más ficsúrt ha kell
Az Istennel ne perelj
Hét hónapra mentem el.
*
Itt nyugszom idelenn
Pop Ion Pipis a nevem
Megfizettem mindenért
Ahol a halál elért
Valahol Mires hegyén
Rámjött a vagonkerék.
Játékban elmerültem
Vonat alá kerültem.
Anyám sirat vár haza
Nem múlik a bánata.
*
Derék sógor itt vagyok
Veled együtt nyughatok
Kaszát hoztam magammal
Füvet vágunk azonnal
Abrakot a lovaknak
Attul jobban szántanak
Újságom is van néked
Megnőtt Ion, a legényed
Oskolába jár a szentem
Hogy aztán sofőr lehessen.
Az élettől én búcsúztam
44 éves koromban.
*
Nyugszom én is idelenn
Ioan Spanu a nevem
Míg tartott földi életem
Molnárkodtam rendesen
Sok zsákot felemeltem
Finom lisztet őröltem
Kevés vámot vetettem
Az élettől elbúcsúztam
Ősszel 60 éves korban.
*
Nyugszom én idelenn
Tarasan Ioana a nevem
Méhesemtől búcsúzok
Hol vannak a szép napok?
Én emberem, jó uram
A helyed mellettem van
És ha meg találnál halni
Ide jössz majd mellém hálni,
De azért nem kell sietni
Van még időd porrá lenni.
Ági! Gratulálok a sikeres vizsgádhoz! Ha szomorú és kalandos kerülőutakon is, de célba értél!
Még nem tartok ott a nézelődésben, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy eljutottál-e a tanfolyamokra.
Na, most olvasom, hogy eljutottál a tanfolyamra. Én nem nézek kínai történelmi sorozatokat, és
koreaiakat sem, ezért számomra újdonság volt, amiket írtál. Nekem tetszik, amit festettél, nem
lehetett elsőre könnyű. A férfiak meg olyan földhözragadtak! Saját tapasztalat is!
Rettentően sajnálom Ödönötöket! (nyolc darab pont a szóban! Eddig hét volt a rekord: jöjjön
Kata! De gusztusos a diós beiglid! A számban az íze! Tavaly még fájt volna a látványa, de mára már
megszoktam, hogy nem eszem ilyesmit, és szomorúság nélkül tudok ránézni. Én is rengeteget sütöttem.
Samuka átlényegült a buszon.
Éva (Boszorkány)! Minden jót kívánok csütörtökre!
Marcsi! Nagyon régen voltam Esztergomban és a bazilikában is. Én az egribe vagyok szerelmes, mert
az közel van hozzánk, és ha ott vagyunk, mindig bemegyünk. De az tény, hogy ez is gyönyörűséges.
Na, és a kilátás! Minden pénzt megér! Egyszer kilátásokat fogok gyűjteni. Imádom a magasból készült
fotókat!
És akkor jön a hajókázás, amit szintén imádok! Én csak csónakáztam Lillafüreden vasárnap, de már az
is annyira nyugtatólag hatott rám. Csend, őszi táj, lassan hullámzó víz, és az evező okozta vízcsobogás...
Gabi, Paggy! A hanbokos képet lementettem. Csinik vagytok benne!!!!
A többit holnap! Több, mint hat órája nézem az elmaradásomat, már sajog a szemem.
Őszi hársfa belülről-alulról, nappal szembe fotózva: