Van képem hozzá

Paggy

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 17. 9:28

Ilduko!Koszonom szepen.Az ejszaka azon gondolkodtam most mi legyen.Komikusnak tunhet annak akinek nem olyan tulajdonsagokat adott a sors hogy allatbarat legyen ,az hogy en felteszem a kerdest MOST MI LEGYEN?Azt valaszolom:Ez vagyok en,ilyen vagyok,TEHAT gyerunk tovabbSzoval Lanyokmondtam a Fruzsinak ha vissza akar jonni MAS formaban en varom ha nem akkor a szeretetem kiserje.Mindjart jon erte a hamvaszto.
Lanyok penteken jovok addigra gatyaba razom magam :flower1:
Kata!
!Gyonyoruek az esteledo megvilagitott hazas fotok.mindent megnezek es elolvasok penteken Udv:Paggy %%- @};-
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. november 17. 12:58

Paggy, neked az a sorsod, hogy állatok közt élj. Biztos vagyok benne, hogy lesz még kutyusod.
Hogy mikor érkezik és milyen formán nem tudom, de figyelek, mert én is részese szeretnék
lenni az örömödnek. Azonban ennek még nincs itt az ideje. Most meg kell nyugodnod, végig kell
járnod a gyász útját, ki kell pihenni magad testileg, lelkileg. De ahogy ez megtörtént, szerintem
jönni fog. @};- %%- @};- %%-
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. november 17. 13:37

Mostanában hajdinát hajdinával ettem, és még mindig nem unom. Nagggyon szeretem!
Mindig zöldséges formában készítem és nemcsak azért, hogy a napi tucat szerinti zöldség
mennyiség meglegyen, hanem azért is, mert így még finomabb. Mindig más zöldség kerül
bele, attól függően, hogy mi van itthon, vagy hogy mit kell gyorsan megenni, vagy hogy
mit kívánok.

Zöldséges hajdina gombás babfasírttal és savanyú káposztával
(Hajdina: cukkini, zöldbab, borsó, kaliforniai paprika, petrezselyem zöld, fűszerek
Fasírt: répa, gomba, vesebab, hagyma, fokhagyma, zabpehely, csicseriborsó liszt, fűszerek) TÉNÉ

Kép

Este a fasírtot sült füstölt tofuval és szójajoghurtos reszelt retek és savanyú káposzta
keverékével ettem. TÉNÉ

Kép

Másnap már nem volt fasírt, viszont volt gyönyörű karfiollevelem, amiből máris következik,
hogy thai zöldség curryt kellett készítenem. :D
(Thai curry: karfiollevél és levélnyél, édeskrumpli, lilahagyma, fokhagyma, brokkoli, zöld
kaliforniai paprika, vajbab, thai vörös curry paszta)

Kép

Ismét kaptam leveles karfiolt. Ugyanott vettem, ahol a múltkor is sikerült megmentenem egyet
a lelevelezéstől. :D Hát nem gyönyörű?

Kép

Aznap még pok choit is sikerült vennem leértékelve. Pár napig megint megvan a zöld levél
adagom.

Kép

Mikor elfogyott a fenti hajdinám, újat főztem, ami azt jelentette, hogy öt napig egyfolytában
ezt ettem. :D Ebben most vesebab, cukkini, mexikói zöldségkeverék, palermói paprika (leértékelt),
petrezselyem zöld és fűszerek voltak. Hamis sajtszószos karfiolt és brokkolit sütöttem hozzá. TÉNÉ

Kép

Tegnap az egyik néninél vettem ezeket a kései mángold leveleket. Holnap fogom felhasználni.

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. november 17. 13:52

Elkészült két üveg cékla is, amihez egy fél jégcsapretket is hozzáreszeltem egy darabka
torma mellett. Lesett az állam, milyen drága a torma!!

Kép

Újabb szép cicával találkoztam. Csak a telefon volt nálam, de olyan kegyes volt, hogy
odajött hozzám, hogy közelebbről is megnézhessem és lefotózhassam. Ő is őszi színű. :D

Kép

Rengeteg le nem esett/vert dió (az a sok kis sötét gubó) és rengeteg be nem érett datolya
(az a sok kis sötét gubó :)) )

Kép

Kép

És hát van magyar szellentős mese is, csak egy kicsit kevésbé direkt. Nem voltam rest, pár lapot
elolvastam. Az volt benne, hogy a busz jártában keltében nagyokat pukkantgat, amivel nagy feltűnést
kelt. Szégyenében mindig más járműre keni a dolgot, azok meg nem győzik bizonygatni, hogy nem ők
voltak.

Kép
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. november 17. 14:11

Paggy, elszállt amit irtam...
Többször csinálta már, hogy amikor elküldöm nem küldi el az üzenetet, aztán meg annyi neki. Most nem irom újra, mert mennem kell, de a lényeg az volt, hogy én sem tudlak kutya nélkül elképzelni..... majd.
Lányok, olvasok majd, csak nagyon sűrűek a napjaim.
Megint nem küdlte el, elszálldogált, de ezt most visszacsináltam. Nem tudom miért szórakozik most velem.
Most kimentettem, mert újra nem engedi, hátha sikerül....
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. november 17. 16:41

Ági, nekem a böngészőm (Firefox) vacakol épp, állandóan kiléptet a fórumból. Chrome-ban semmi gond sincs.
Volt nekem is olyan, hogy megírtam a hsz.-t, és mikor elküldtem volna, megint kiléptetett. Ilyenkor még
mindig menthető a helyzet a "vissza" gombbal. Ott lesz a hozzászólás. Én elküldés előtt, főleg, ha jó hosszú
szöveget írtam, kijelölöm a az irományomat, jobb klikk, másolás, majd elküldöm. Ha valami baj lenne, még
mindig be tudom másolni és újra elküldeni.

Most is így teszek, mindjárt meglátom, érdemes volt-e. :))

Visszajöttem. Most felesleges volt. :-bd :D
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. november 18. 11:00

sziasztok lányok! Kedves Paggy, szomorúan olvastam, hogy Fruzsi elment! :( De legyen a Te szíved megkönnyebbülve, hogy mindent megtettél azért, hogy minél tovább együtt legyetek! Én is úgy tartom, hogy azok a kutyák, akik életeket mentenek azzal, hogy egyáltalán ott van az emberrel, és szereti és támogatja, biztosan van egy hely a világegyetemben, ahol megérdemelt jutalmukat megkapván boldogan rohangálnak a vadászmezőkön. S akkor még nem is beszéltem azokról, akik hivatásszerűen dolgoztak az ember mellett! Úgy hogy biztosan nagyon hamar eljön majd az az idő, amikor már mosolyogni tudsz, mert most még bármerre mozdulsz, jársz, nézel, most még mindenről Ő jut eszedbe.
Én is úgy gondolom, hogy nehéz téged kutya nélkül elképzelni, mert összetartoztok! Nem egy idős ismerősömnek lett új kutyája, hogy legyen valami amitől egyrészt oldódik a hiány miatti magán, másrészt meg legyen miért rendszeresen nagy sétákat tenni. Úgy tartja a sétákat mint az előző kutyussal, igaz most a spánielnek a negyede az egész kutyaméret! :D .
de ő is máris úgy rajong értünk mint az előző kutyája a Pedró. Bundás zsebkutyának hívom őket :))
s jó látni őket is jönni menni! :D

Mennyi finomságot hoztál megint Rita, a hajdinát még nem próbáltam, most a tegnapról maradt maradékot fogjuk megenni.
Micsoda jó kis cicafotót hoztál. Nem is tudom milyen jellemzőt írjak rá, mert szinte süt róla az egyéniség! Mintha azt kérdezné ez a póz most jó?! De a teljes szigorúság sugárzik a szeméből. :D

Vettünk mi is jégcsapretket, olyan édes, hogy kenyér nélkül simán lehet eszegetni, s még Samu is megeszi!!!!
Mindennel betankoltam hogy elkészüljek majd a káposztás rétessel, és majd a sütőtök levessel. A hokkódiót fogom megcsinálni!
Az az első kép lett volna. nem tudom miért tünt el a négy kép, ha új odallal nyitom megjelenik..
;)
Most mentem, nehogy leégjenek a dolgaim! :x :D :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 18. 11:38

Sziasztok!Még Fruzsi hazaérkezésére vártam/most hozta meg a hamvasztó/leültem a gép elé.
Kedves Kata!Köszönöm szépen.
Spoiler: mutasd
Még 2 mondat Fruzsival kapcsolatban illetve kérdeztem a hamvasztótól,hogy hogy bírja ezt 25 éve csinálni?.Azt mondta:
Nekem nem a gazdikkal van a dolgom,hanen a segítségre szoruló állatokkal.Addig kell elhamvasztani még a testük méltó állapotban van,ezért nekem ez nem szörnyű,hanem egy magasztosabb cél érdekében cselekszem.Persze ezért pénz kapok,mert ez a szolgálatom fizetsége.Ebből élek a családommal.
Mivel én ezt az embert már 4 éve ismerem-sajnos-elhiszem neki,amit mond

Lányok!Az éjszaka elkezdtem kijegyzetelni AZ ÉLŐ VÁROS c. könyv 2. fejezetét.Rettentően érdekes,sok mindent megérthet az ember belőle ÉS NEM CSAK A VÁROSI EMBEREK!!!!!!!!! :ymdaydream: Ajánlom szeretettel elolvasásra!Holnapra kész leszek.Közérthető.Nagyon igyekszem tömöríteni,de minden mondat összefügg az előzővel.
Fruzsit egy szép kis kerámiakaspóban hozták.Oda fog kerülni a többi elhalt állatszerettem közé. :flower1: :littlehearth: :littlehearth: :littlehearth: :flower1:

Lányok!Itt napos hideg idő van.Összeszedem magam és elmegyek a piacra,mert a cicáknak is enniük kell.Furcsa volt ma reggel.Kipattantam az ágyból és szóltam-FRUZSI gyere-gyere megyünk.Na nem folytatom,mert fáj a szívem bele.
Sziasztok.Holnap jövök nézelődni és olvasgatni és hozom a könyv 2. fejezetét. :-h Paggy %%- @};-
Elthan

HozzászólásSzerző: Elthan » 2021. november 18. 23:35

Sziasztok. Remélem mindenki jól van. Elnézést, hogy eltűntem, de eddig minden évben megműtöttek, ahogy most szeptemberben is. Számítógép elé 2-3 hetente ülök le. Ráadásul új linux lett telepítve, a böngészőről meg nem lett mentés készítve. Kerestem pár alkalommal az oldalt, "rita oldala" meg hasonlókkal, de nem találtam. Most egy sorozat után olvastam, így be dobta. Jelszavam meg a fórumok nagy többségében ugyanaz. Örülök, hogy visszataláltam. Valószínű telefonra felfogom rakni valahogy, mert a számítógépet ritkán használom.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 19. 7:59

Jó reggelt!Furcsa,hogy nem kell mennem kutyát sétáltatni,de majd megszokom.
Elkezdem feltenni a könyv 2. fejezetét,hogy túl legyek rajta,azután "megetetem" a párom és lógok egy kicsit majd elolvasok mindent itt,kommentelek végül elmegyek sétálni.
Szóval kezdem.Lányok!Nagyon élveztem-élvezem a könyv olvasását.Sok mindent megértesz belőle.Hiába próbáltam tömöríteni,elég hosszú lett,ám ÉRDEKES .Nagyjából az egészet spoilerbe teszem,hogy akit nem érdekel,ne zavarja a hosszú szöveg és a képek látványa.
AZ ÉLŐ VÁROS/2 Előzmények egyszerűen ,pár mondatban-melyeknek forrása az 5-es történelemkönyv:
A monda szerint a rómaiak Trójából származnak.A város pusztulása után hajón menekültek és hosszú kalandos út után jutottak el Itália középső vidékeire.Miután az itt élő latinokkal szerződést kötve letelepedtek,hosszú ieig békességben éltek.Egyszer egyik királyukat gonosz öccse elűzte a trónról.Megparancsolta ,hogy testvére unokáit vessék a Tiberis folyóba.A kosárba tett ikerfiúkat a megáradt,medréből kilépett, Tiberis nem sodorta el,hanem a partra tette.Romulust és Remust egy anyafarkas mentette meg a haláltól.Táplálta és védte őket.
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 19. 8:27

A környékbeli pásztorok felnevelték a 2 fiút.Felnőve visszaszerezték nagyapjuk trónját.Mivel ikrek voltak,nem tudták eldönteni ki legyen a király,felmentek egy HEGYRE,ahonnan az eget kémlelve ,madárjóslatra vártak.Romulusnak több madár jelent meg az égen/saskeselyű/Romulus lett az új város ura.A mondák szerint a városalapítás Kr.e.753-ban volt.Az Appenin- félsziget nem volt lakatlan a rómaiak megjelenése előtt sem.Az itt élők különböző időpontokban vándoroltak be.Ezek északról érkeztek nevük italicus volt-innen jött az ITÁLIA név.Jóval később etruszkok,majd görögök.Az etruszkok talán Kis-Ázsiából jöttek.
Valójában nem a monda szerint történt a VÁROS MEGSZÜLETÉSE.A Tiberis folyó jó közlekedési útvonal volt , rajta nagymennyiségű sót szállítottak .valamint fontos tényező a tenger közelsége .Az élénk forgalom már a Kr.e.8.században elősegítette a települések létrejöttét. Róma helyén ekkor még szétszórt falvak voltak.
KépKésőbb azonban, Kr.e.2.sz,már városias települést találunk.Királyság jött létre./etruszk királyok kora./Közülük az utolsót elűzték és RÓMA KR.e.510-ben KÖZTÁRSASÁG LETT.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 19. 8:40

És most folytatom a könyv szerint+ kis kiegészítés hozzá/kerestem képeket/.
A törvényt,úgy mint a görögöknél, a NÉPGYŰLÉS hozta a 300 tagú SENATUS felügyeletével.A SENATUS volt a Rómát minden időkben irányító intézmény.
A nagy tekintéllyel rendelkező testületben a patricius/előkelő/ nemzetségfők vettek részt.Az államot a 2 évente választott 2 consul irányította,akik egymást is ellenőrizték/ne legyen korlátlan hatalom 1 kézben/ és őket pedig a senatus .A consulokat a népgyűlés választotta a patriciusok/előkelők/ közül.Katonai vészhelyzetben,6 hónapra,dictátort választottak,akinek a 2 consullal azonos hatalma volt.A nem előkelők,a plebejusok/plebs=nép/ kezdetben nem tölthettek be politikai tisztséget,nem szólhattak bele az állam ügyeibe.Néhány évvel később a plebejjusok egységes fellépése következtében ,a patriciusok engedélyezték 2/később 10 /néptribunus működését,akik a katonai és külpolitikai kérdéseket leszámítva megakadályozhatták a patriciusok döntéseit.VÉTÓJOG/veto=megtiltom/.Tehát Róma sem volt teljesen demokratikus .Még a széles néptömegek jogaiért kűzdő NÉPTRIBUNUSOK is az előkelők tagjai közül kerültek ki.A szabály pedig a következő volt:
MINDENT A NÉPÉRT,SEMMIT A NÉP ÁLTAL.
A senatusba csak olyan előkelők kerülhettek ,akik bizonyítottak a köz szolgálatában.A görögöktől eltérően a rómaiaknál már volt a személy fölötti fogalom a városoknál és a közösségeknél./A város érdeke,a közösség érdeke fontosabb az egyén érdekénél./A KÖZJÓ a fontos.Aki egyszer megállta a helyét a katonai és polgári hivatalok váltakozásában,tehát ebben és abban is tisztséget töltött be,,arra is alkalmasnak és feljogosítottnak számított,hogy az általános érdekekről mindig a kihívásoknak megfelelően döntsön.Írott törvények nem voltak.A senatorok a hagyományok szerint,a tapasztalatokra,az életbölcsességekre és a politikusnak bizonyítottan megfelelő jóravalóságra hivatkozva ,döntöttek.
A patriciusok a népnek tehát választójogot adtak,de csak egyetértési vagy nem egyetértési jogot --VÉTÓJOG_.A VÁLASZTÁSOKAT MANIPULÁLNI lehetett a politikai elit érdekei szerint.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 19. 8:43

A
köztársaság korai időszakában Róma legyőzte a környező itáliai népeket, majd az etruszkok városai is egymás után uralma alá kerültek. Utolsóként a dél-itáliai görög gyarmatvárosokat hódította meg. Miután egész Itáliát megszerezte,
Róma elhúzódó háborúba bonyolódott az észak-afrikai Karthágóval. Ennek során voltak évek, amikor Róma igen nehéz időszakot élt át, főleg akkor, amikor a hispániai karthágói fennhatóságú területekről támadó Hannibál hadaival a Pireneusokon és az Alpokon átkelve Itáliában vette fel vele szemben a harcot. A háborút végül Róma nyerte meg, és a Kr. e. 2. század elejére Róma a nyugati Mediterraneum (a Földközi-tenger medencéje) ura lett.

Hajóhadával senki sem szállhatott szembe. A következő évtizedekben kiterjesztette uralmát a Földközi-tenger keleti medencéjét birtokló hellenisztikus államokra. A háborúk során a görög poliszok ellenállását is megtörték, és Korinthoszt ugyanabban az évben rombolták földig, mint Karthágót (Kr. e. 146). A kiépülő Római Birodalom jól szervezett provinciahálózattal rendelkezett. Provinciának Róma Itálián kívül szerzett tartományait nevezzük, amelyek egy római helytartó (volt consul vagy volt praetor) irányítása alatt álltak, és adót fizettek Rómának.

A győztes hadvezérek vagyona rendkívüli mértékben gyarapodott. A szenátusi arisztokrácia, vagyis a szenátori rend a római társadalmon belül igen kis létszámú volt: mindössze 300 férfi és a családjuk. A szená­torok minimális vagyoni cenzusa 4,5 tonna ezüstnek felelt meg. A hannibáli háborúk után a legfőbb hatalmat (vagyis a consuli tisztségeket) közülük is csak mindössze 25 család tagjai töltötték be. A patríciu­soknak és plebejusoknak ezt a legbefolyásosabb rétegét nevezték nobilitasnak. Időközben a római hadsereg még ütőképesebbé vált, a besorozott paraszti haderő helyett zsoldoshadsereggé szerveztek át. A katonák zsoldot kaptak, részesedést a zsákmányból, valamint 16 év szolgálat után birtokot. A jól kiképzett, egységes fegyverzettel ellátott légiók megteremtették annak a lehetőségét, hogy a Római Birodalom további terjeszkedésbe kezdjen. A katonák tudták, hogy csak sikereikkel érhetnek el nagyobb gazdagságot, a sikerekre viszont vezérük vezette őket. A hadsereg egyre kevésbé az államot szolgálta, sokkal inkább vezérét, így akár saját állama ellen is hajlandó lett harcba vonulni.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 19. 8:47

A korszakban egyre több hatalomvágyó hadvezér-politikus lépett fel,
Megkezdődött a császárság kora.
Az abszolút hatalommal rendelkező császárok székhelyüket Rómában tartották.
RÓMA BIRODALMI FŐVÁROS LETT és egyben a PAX ROMANA /római béke/szimbóluma. :ymparty: DE MI EZ A "római béke vagy Róma békéje???? :ymparty: Róma már nem csak a város volt,hanem az egész birodalom.
A római elit polgárjogot adott a legyőzött területen az érdemeken szerzőknek,más városoknak is.A legyőzött területek elitje is római senator lehetett.
A rómaiak nagyvonalúak voltak a legyőzöttekkel-barátságot kötöttek velük/nem úgy mint a görögök,akik meggyilkolták a legyőzött férfiakat/így őszinte szövetségesekre leltek.A legyőzöttek beemelése a közigazgatásba alapja lett a BIRODALMI BÉKÉNEK:.Róma városát ,a birodalom fővárosaként,különleges tisztelet övezte.
Világváros lett.,ahol eltérő népek,vallások,,kultúrák találkoztak.Hiába nem ment ez súrlódás nélkül,mégsem!!!!!!--féltek a külhoni hatásoktól,a külföldiektől,hiszen magukat is a görög költők,művészek,gondolkodók/hellenizmus/ tanítványainak tartották.A soknemzetiségű birodalomban mindig sikerült megőrizniük az élet -és a gondolkodásmódok változatosságára irányuló érdeklődést. Kísérleteztek az újjal/az meghódított területeken tapasztal életfelfogással-életvitellel/és azt a római mentalitáshoz igazították..RÓMA a számtalan nép egyetlen hazája lett.
AZ EGYMILLIÓS VÁROS tömegtársadalma óhatatlanul generálja az ízlés, a divat,a szórakozás és az életmód HOMOGENIZÁLÁSÁT,különösen,ha a nyilvános mulatságokat és a napi időtöltést az ÁLLAM SZERVEZI és FIZETI.

lóversenyedken a Circus Maximusban 100000 néző volt.Az állatviadalokon a Colosseumban 70000 néző.A színházakban 20000 néző.A római fürdőkben a Termákban,a tereken,a könyvtárakban KÖLTŐK,FILOZÓFUSOK adták elő műveiket.A szünetekben bőségesen volt enni- és innivalóAz Apolitikussá tett tömegeket hatalmas élményekel védték meg az unalomtól-Ezeken a rendezvényeken a császároknak és az udvaroncokbnak is részt kellett venni,még ha utálták is ezt a szórakozási formát.A császári diadalmenetek a nagy külsőségekkel a birodalom méltóságát voltak hivatott bemutatni a látványra vágyó közönség előtt.Az isteni kegyelemből uralkodó császár egyébként a néptől távol,saját palotájában élt,a hivatalnokok,katonatisztek hajtották végre az intézkedéseit.-ezt látta a nép.Az ünnepeken viszont személyében az isteni császár jelent meg a nép előtt,aki bámulta,csodálta az uralkodót.
A császári Róma pompás helyszíneket kínált.Akinek el kellett hagynia a várost ,annak szörnyű érzés volt,mert az egyxedülálló vádos ÍRendkívülinek tartották.Róma az ÉLETKULTÚRA KÖZPONTJA lett.Épületei szépségével úgy akart tetszeni magának,hogy közben másokat is inspirált a fejlődésre.Egy halom másik város is fejlődésnek indult ,mert nem akart lemaradni Rómától-
Kép
A lóversenypálya a Circus Maximus
Kép
Kép
Képhow to reduce chest size exercise
Az állatviadalok helyszíne a Colosseum.
Kép
Kép
A színház.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 19. 8:50

A szárazföldön érkező utazó a Rómába vezető utak mentén először a temetővel találkozott.Már az etruszk királyok is elrendelték,hogy temető csak a városon kívül lehetett.Fallal vették körbe a várost,bejutni a városkapun lehetett.
A vízi úton érkező Ostia kikötőjében szállt ki a hajóból és kocsival ment be a városba.Kisebb hajóval a Tiberisen is fel lehetett hajózni.
Kép
Róma rekonstruált látképe
Kép

Kép
Ostia kikötője
Kép
A Tiberis folyó.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 19. 8:59

Akinek hivatalos ügyei voltak az a Fórum Románumra ment
Kép
Kép
Itt állt a senatusi ülésterem,a törvénykezési csarnok,,a levéltár.A közelben emelkedtek a császári paloták.Az előkelőknek is itt álltak a házai amik,kényelmes,fényűzően berendezett,parkokkal körülvett lakóházak voltak.
Kép
Előkelő ház kívülről...
Kép
Kép
és belülről.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 19. 9:25

De mindezektől a szépségektől eltekintve Róma egy szűk,zajos városként terpeszkedett aa aTiberis partján.
Épületei tervszerütlen összevisszaságban álldogáltak.Bérkaszárnyák,tehetős olgárházak,kocsmák,lebújok,ínycsiklandozó boltok váltogatták egymást.Kuplejárokk ,textilboltok,
s[spoiler]okasága egymásra építve.A széles néptömegek számára az élet megeröltető volt.A spekulációs okokból gyorsan felépített emeletes házak felső szintje kicsi,szűk,fűtetlen,sötét volt.ÍAz ablakréseket néha csak függönnyel takarták el,befújt a hideg.Fűtés és víz csak a földszinten.Bent sötétség,botorkálás a meredek lépcsőkön az árú-,víz- és ürülékszállítás közben.Gyakran elcsúsztak és legurultak a lépcsőn a szennyes,mocskos,szemetes földszintre,ahol a patkányok mászkálnak.Azonkívül sokszor a régi romaiakat felbőszítette a provinciákról beáramló migránsok bunkó viselkedése.A rosszul épített házak sokszor összedőltek.,a nyílt tűzhelyek miatt gyakori volt a tűzvész.A leomlott házakat ugyanúgy építették újjá.Róma folyamatosan a felépítés és átépítés szakaszában volt.Éjjel nappal kalapácsolás,fűrészelés.Még éjszaka sem volt nyugalom,mert a nappali sétáló utcákba akkor engedték be a teherszállítást.A városban az élet sosem tért nyugovóra.Kuplerájok tömege csábította a fiatal és kevésbé fiatal embereket.Sokkal kellemesebb életet élhettek volna az emberek vidéken,de ők semmi pénzért sem hagyták volna el a várost,mert ha elmennek Rómából,úgy érezték kimaradnak az életből.
Napközben minden a nyilvános téren zajlott.A nyilvánosság volt az élettét,amelyben másokkal eszmét cserélve mindenki magára talált.A munkák is az utcán zajlottak./üzletkötés,pénzkölcsönzés,bevásárlás,árusítás,vagy legalábbis nyitott ajtajú üzletekben. A pultoknál szakácsok főzték -sütötték az ételekt,adták az italokat..A járda nélküli utcákon tömegek sodródtaka klkocsmák,borozók felé.A nyilvános tér-néhány szent helyet leszámítva a társadalmi hovatartozástól függetlenül mindenki számára elérhető volt.Az előkelőket gyaloghintókon vitték.A rabszolgák elvegyültek a szabadok között,mert rengeteg feladatuk voltA római kor vége felé sokan a művelt,filozófisi eszmék hatása alatt állór rómaiak elkezdték őket emberszámba venni és felszabadították .A rabszolgák nagy része azelőtt tanítóként,művészként volt jelen a házban..A felszabadított rabszolgákból lett arómai középosztály,akik főként a rómaiak által alantasnak gondolt munkát végezteék.pPld.orvoslás,gyófgyszerészet,tanítás,kereskedés.

Kép
Kép
Kép
római bérházak.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 19. 9:33

A római fürdők ,a TERMÁK,mindenki előtt nyitva álltak.A meztelenség egyfajta egyenlőséget is adott,sőt másfajta hierarchia alakult ki.A szépeket irigyelték a csúnyák.A fürdőkben átélhették,amit az otthonukban nem:A KÉNYELEM,TÁRSASÁG,MELEG,TISZTASÁG,FÉNY.
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 19. 9:58

A császárkori római társadalom a szabad életformákkal, .a kellemes társalgási helyzetekkel jobban demokratikus volt mint az arisztokratikus k
öztársaság idején.A gazdagok és hatalmasok otthonaikban most is sokra tartották a megbecsültséget,de és ennek ellenére gyakran láttak vendégül meggazdagodott művelt felszabadított rabszolgákat.Szerették a művészeteket,sztárolták aazseniket.Ebben főleg a hölgyek jártak az élen.Feladatuknak tekintették az ifjú tehetségek "minden szempontú" felkarolását.Saját szalonjaikban a hölgyek kifinomultan társalogtak.A szellem és a kellem hatotta át az összejöveteleket.Férjük őket barátjuknak,szövetségesüknek tekintették/nem úgy mint a görögök/és így a házasságba intim érzések kerültek,annak ellenére hogy a házasságok érdekek mentén kötődtek.

Ezek a változások a nagyvárosoknak voltak köszönhetőek.A császári udvarban is a jólneveltség l
ett a legfőbb érték az udvaroncok között.,ami az udvariasságban nyilvánult meg-Mindenhol a birodalomban az előkelőségeknek így kellett érintkezni.Aki nyers ,udvariatlan volt,arról azt tartották,hogy képtelen a városi élet kultúráját az URBANITÁST megtanulni.Ezek az erkölcsi vívmányok még a germán törzsek betörésének az idején is fentmaradtak.és a nyugat-római birodalom felbomlása után Konstantináplyban éltek továnbb.Ott tanulták meg az arabok és a nyugat-európaik az illemet, a jómodort,a jó stílust,amivel kikecmeregtek a barbárságból.De ekkor már megjelenta kereszténnyé vált császárok mellett a másik társas művelődési kultúra fejesztő az egyház.A római befolyásos hölgyek jótékonykodtak,támogatták a templomépítést és ezzel jelentős szerepet vívtak iki a nyilvánosságban,amit a családjuk hasznára fordítottak.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 19. 10:04

A filozófusok óva intettek a folytonos ténykedéstől az embert.Nem jut ideje a belső életre.Ehhez járult még a folytonos harc a betörő germán törzsekkel,ami megemelte az adókat.A mindenbe beavatkozó bürokrácia végül az emberek megcsömörléséhez vezetett.Az emberek elfordultak a politikától és kezdték elhagyni a várost.Vidékre költöztek a keresztények magukkal vitték a vallásukat is .Elkezdték ott is megszervezni a kis közösségeiket.Eleinte lazán szervezett egyház-üldöztetés-vértanúság,végül a Kr.u.4 .században az egyház megszerveződött.Nagy Konstantin óta kereszténnyé vált birodalomban szilárd intézmény lett az egyház..Róma elveszítette stílusformáló funkcióját,helyét a keresztény egyház vette át.Az egész nyilvános életnek a templomok lett a színtere.A nagyvárosok eltűntek.Róma ugyan elbukott ,a város már csak a lenyűgöző romok és elnéptelenedett városnegyedek kuszasága volt,ugyanakkor szembetűnően reprezentálta a keresztényi valamint a filozófiai alkalmazkodást a világ szeszélyes változásaihoz.A VÁROS INTŐ JELLÉ VÁLTOZOTT-a FÖLDÖN MINDEN MÚLANDÓ!!!ám az egyház alakjában túlélve mégis az örökkévalóságra való utalást is tesz LÁSD RÓMA LESZ A KERESZTÉNY EGYHÁZ KÉSŐBBI KP-ja .Péter és Pál apostol lehetővé tették a város feltámadását
:ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty:
Lányok!Itta vége a 2. fejezetnek.Remélem NEKTEK is tetszett,én élveztem az olvasást!Most megyek adok enni a páromnak.Hamarosan, kb 2 óra múlva ,jövök vissza olvasni. :-h Paggy %%- @};-
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 19. 10:47

A konyhaban jutott az eszembe Lanyok, hogy ne. Higgyetek azt hogy felszines vagyok es nem faj nagyon a Fruzsi maris renben vagyok.Csak annyira rosszul lettem az este hogy azt ereztem itt a VEG.Viszont azt nem lehet meg itt vannak az allatok gyorsan el kell tereljem a figyelmem es ha mar kis ido eltelt visszaterek a fajdalomhoz.
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. november 19. 11:52

Szia Paggy, hát nem volt könnyű ennyi mindent átírni és képeket betenni, de annyira ügyes vagy. Nagyon tetszett amit írtál, megosztottál velünk. Most beszéltem a pesti barántnőmmel, míg itt lassan elered az eső, és olyan nem szeretem felhők vannak, mert szinte bántja az ember szemét ha kinéz, vagy felnéz, nálatok ezerrel süt a nap. Ilyenkor a legjobb sétálni! :ymblushing: :D

Elthan, nagyon hiányoltunk, de legalább most már be tudtál lépni! Ezek szerint igencsak megjártad a hadak útját te is egészségileg. Remélem a mostani műtét után már nem kell újra! Mikor utoljára írtál, akkor még a legénykéd volt gipszben.

Azért majd jelentkezz be amikor módod van rá! Miért lettél Linuxos? Én csak rövid ideig bírtam aztán visszaálltam a googléra, egyébként a Linuxot is megveszik.

Remélem a mögöttünk levő pandémiát is sikerrel átvészeltétek! Üdv a családnak is. Legyenek szép napjaitok! :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. november 19. 16:57

Sziasztok!

Paggy,
köszönjük az összefoglalódat! Nem minden sorát olvastam el, de beleolvasgattam minden részbe.
A képeket és a képaláírásokat mindet megnéztem és elolvastam.
A képeket elnézegetve újra az jutott eszembe, hogy hogy a csudában tudtak így építkezni évezredekkel
ezelőtt? Sok építmény fala még most is áll, dacolva a földmozgásokkal, az időjárással. Annyira hihetetlen.

Jól teszed, hogy magadban is lemész sétálni. A mozgásra szükség van, és a reggeli hideget leszámítva
annyira kellemesek a délutánok. Legalábbis itt Miskolcon csak tegnap és tegnapelőtt volt délután is
hűvös-ködös idő, a többi napon kellemes napsütéses, szélcsendes délutánok voltak.

Kata, a jégcsapretekről jutott eszembe, hogy nagyon meg kell figyelni az árakat. A piacon az egyik helyen
1000 ft-ért adták kilóját, míg a Sparban 500 ft-ért lehetett kapni. És ez csak egy példa a sok közül.

Káposztás rétest még nem ettem, el se tudom képzelni, milyen lehet. Majd fotózd le!

Elthan, reménykedjünk, hogy megszakad a rossz széria, és jó pár évig kimaradnak a műtétek az életedből.
Jó egészséget kívánok! Örülök, hogy újra idetaláltál!
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. november 19. 17:18

A kedd reggelre bederesedett a környék.

Kép

A kanapén ülve fotóztam ezt a széncinegét (1.), csuszkát (2.) és fenyőpintyet. Sajnos olyan gyorsan
röpködnek ide-oda, hogy nagyon nehéz éles képet csinálni róluk.

Kép

Kép

Kép

A lilakáposzta mindig savanyúbbra fermentálódik, mint az édeskáposzta, mert több benne a szénhidrát.
Mivel nem szeretem a savanyú dolgokat, általában kesujoghurttal ettem, mert annak a kellemes semleges
íze ellensúlyozta a káposzta savanyúságát. De tegnap nagy ötlet jutott az eszembe. Finom édes feketeszőlőt
tettem mellé fele-fele arányban. Azt a finomat!!!!

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 19. 17:26

Sziasztok!Hamarosan jovok nezelodni csak meg lemegyek a boltba mert elfelejtettem valamit.Rita milyen jol sikerultek a madarfotok.Jovok nemsokara.Ma bunoztem megettem 2 par laktoz es glutenmentes virslit meg egy kis levest most majd le kell maszkalnom este . A lakasban maratonozok.Fruzsinak eg egy mecses ax ablakban Paggy

Vissza: “Társalgó”