Van képem hozzá

Paggy

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 23. 8:50

Sziasztok!Most nyilik Tiborcz Istvan hotele, aki Orban Viktor veje, az orszag 13. leggazdagabb embere lett.
Az Index megerdeklodte Orban Raheltol, hogy ismerkedett meg a ferjevel?A valasz: EGYFELTAMADASI MISEN x_x
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 23. 9:04

Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. szeptember 23. 15:01

Sziasztok!

Nálam két-három napos gázbojler mizéria volt. Egyszer csak elment az őrláng, és nem tudtam visszahozni. Este hét volt,
sejtettem, hogy a szerelő nem fog már kijönni... nem is jött. Másnap jött, de úgy, hogy csak annyit mondott, hogy majd
délután ér hozzám. Végül négykor érkezett meg. Kifújt valami kis csövet, akkor lett őrláng, de mondta, hogy másnap
elviszi az egész boyler belsőt, mert ki kell tisztítani. Hallotta a hangjából, hogy vízköves. Másnap visszahozta, most minden
rendben. 30 ezerrel lett könnyebb a pénztárcám. 8-| :(

Kata, nem volt jó az a letöltő link, amit kitettem neked korábban? Azt hiszem, ez volt az: https://keepv.id/58/
Mikor beilleszted a videó linkjét, várni kell egy kicsit, hogy betöltődjön és letölthető legyen.

Paggy, bármikor jó lesz a beszámoló. Várjuk!

A cicákat és a paprikát látva az jutott eszembe, hogy tarthatnál bemutatót azokról a zöldségnövényekről, amik még teremnek
az erkélyen. Még nem is láttam az idei paradicsomjaidat. Az idén semmit nem ültettél a kertbe? A komposzton se hajtott ki
semmi? A képen lévő paprika pritaminpaprika lesz? Az a kedvencem. A cicók meg nagyon aranyosak. A szememmel végig
simogattam őket. :D

Ildikó, nagyon sajnálom! Nekem olyat még soha nem csinált, hogy nem engedett be. Nem is értem, hogy van ez. :( :-o

Kata fotói:

Azt mondtad Kata, hogy a régi fotóidból is szedhetek le. Most meg is tettem, mert olyan aranyosak, meghatóak, kedvesek
voltak a hét évvel ezelőtt kitett képeid.

Samuka még gyerek volt, el tudtál vele menni kirándulni. Írtad, hogy milyen jó volt a hajókázás, és hogy a személyzet mennyire
kedves és figyelmes volt. Annyira sajnálom, hogy már nem tudtok annyit kimozdulni, de tudom, hogy ezen nem lehet változtatni.
Az esküvői fotók, ahol még Zsolt is veled volt szép és megható. Kevés idő jutott nektek együtt, de szerencsére megszületett
Samu, aki nap, mint nap emlékeztet rá (annak ellenére, hogy rád hasonlít :D :littlehearth: ).
Anyukád, és a barátnői fotójára az én anyukám is elférne. Ugyanaz a haj, ugyanaz a szemöldökvonal, ugyanaz a retus.... :)
És akkor ott vannak a nagyszülők, a bátyád, a kutyuskáid... A legtöbb képre emlékszem. Korábban ide is kitetted őket.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

Samu világbajnok grimaszoló! :))

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

Ki volt ez a pár, akikkel Samu horgászott? Az iskolás képről jutott eszembe, hogy milyen jó lenne, ha Samu délelőttönként
ilyen napköziszerűségbe járhatna, ahol szakemberek, fejlesztő pedagógusok törődnének vele. Amíg ott lenne, te is el tudnád
intézni a dolgaidat. Samu rád hasonlít, te meg anyukádra, de nagggyon.
Az utolsó kép a legcukibb. Olvastam, hogy elszökött előled, és ruhástul beült a fürdővizedbe. Nagyon jó mókának tartotta,
gondolom, te kevésbé. :))

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

Jöjjenek a felhők, a naplemente, a rusztikus cipó, a csodás hold (nekem sose sikerül ilyen tisztán lefotózni, mindig
szellemképes), és Ildikó kedvence a szép szellőrózsa!

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. szeptember 23. 15:39

A végére hagytam a legszebb fotót. Nem lehet betelni azzal a gyönyörű égbolttal!

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. szeptember 23. 16:14

sziasztok Lányok és Elhtan!
Most ébredtünk fel az ebéd utáni sziesztázásból, úgyhogy ez kissé hosszúra sikeredett. még mindig egy kicsit zsibbadtnak érzem magam, s nehezen szánom el magam a kimozdulásra.
Sütit is kellene csinálni, mert egy szeletnek olyan horror ára van, hogy abból megvan egy ebéd majdnem .
Rita, remélem nálatok nincs most olyan rossz idő mint ahogy beharangozták az ország kétharmadára.
Itt volt egy kis eső míg aludtunk.

Remélem a kazánod is rendben, de legalább még időben orvosolva lett! Elég olcsón megúsztad, ha még a kiszállás és anyagmunka is benne volt! Hogy érezték magukat a gyerekek?

Köszönöm a kitett képeket! Nyugodtan hozz amit csak akarsz, hiszen olyan sok kép eltünt.. A kisházikódat megtaláltad már?
Azt nagyon sajnálnám ha nem lehetne visszaszerezni! az volt az első képed az oldalon!

Paggy cicás képei is csodásak gondolatban én is megcirókálom. Viszont Csoki a kis új pajtással überelhetetlen!
A kiállításnak nagyon örülök, hogy hozzám közelálló színek és formák köszönnek vissza..
Kivagyok az olyan képektől mint pl. "A Sikoly". Meg nálunk az alagútnál valamelyik elmebeteg rajzától. Remélem végre már felismerhetetlenül összefirkálják. Nem is megyek arra Samuval hacsak nagyon nem muszáj.

Tényleg Paggy, kis növénykéid képhíreit is igencsak hanyagoltad... de remélem azok is jól vannak. A paprika is igen aranyosan el van bújva, pedig nem is olyan kicsi már.

Na megyek elmenteni a letöltő linket és letöltöm a sorozatot is amit Rita feltett. Remélem megtalálom a linket mert most tényleg olyan kelekótya vagyok... (-| :)) :D ;;) :-bd :flower1: :littlehearth:
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. szeptember 23. 16:18

Rita, nem akarta engedni, azt írja hogy virusveszély és trójai tartalmazhat. de kiikszeltem igy megvan.
https://keepv.id/58/!
Most meg a filmjeidet nem találom hogy letöltsem... még ilyet... :)) ~o)
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. szeptember 23. 16:43

nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2023. szeptember 23. 18:22

Sziasztok Lányok.
Egész nap esik az eső. Annyira nem bánom, bár hagyhatott volna egy kevés időt "esőtlenül".
Nagyon szépek a fotók.
A 4 részes filmet megnéztem, tetszett, de hát ehhez az életmódhoz is kell jó erő. Nem mindenkinek sikerül megőrizni így magát. Nem nagyon tudnám elképzelni magam, gépek nélkül.Nincs agyongépesített háztartásom, szoktam használni az ásót és kapát is, de csak módjával, amennyit bírok, van amikor felé sem nézek.Zegi útjaim során sokat gyalogolok, most jó volt, mert viszonylag nem volt annyira meleg nap. De jobban szeretem ha csak a feltétlenül szükséges gyalogtúrákat csinálom, mert miután hazaérek Zegről /busszal/ még számíthatok magamra, hogy ezt-azt megcsinálom. Most kevesebb munkám lett, hogy sajnos nincs kutya. Néha kapunk kutyavendéget, most is itt van egy kis husky /jól írtam/ kutyus,unokám barátnője. Rendkivül intelligens kutya, semmi gond vele, de hát mégsem az én Nemrom.
Samuka édes kis képei nagyon aranyos rajtuk. és te Kata és a férjed nagyon csinosak vagytok. De kár, hogy gyorsan vége lett.
Holnap lenne a 58. házassági évfordulóm, ebből 37 évet töltöttünk együtt.
Letöltöttem a Barbiet is, de a tartalma alapján, még nem mertem megnézni.
Paggy megnéztem a videót, és hozzá olvastam egyet mást, amit találtam. Az esernyős nagyon tetszik. Ez Bp. előnye, hogy elmehetsz mindenféle készülődés és nagy utazás nélkül a kiállításra.
Nem írok hosszabban, mert hátha megint nem engedi elküldeni mint multkor. Köszönöm Katám, mindent megtettem, hogy sikeres legyen a küldés, de nem sikerült.
Képimage url
Japán hölgy, valahol láttam, és megfestettem, ahogy én tudtam.
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. szeptember 24. 7:22

Sziasztok Lányok és Elthan! Bár még álmos vagyok, de már kidobott az ágy így gondoltam az időjárás után ide jövök először..
Itt is esik, ami nem lenne annyira zavaró nekem sem, de eléggé fúj mellé a szél és azt már nagyon nem szeretem.

Olvasom az Ákv.n hogy milyen klassz koreai napok voltak, bár a buddhizmus maga nem érdekel de pl. a holnapi nap igen, biztosan nem drágák a jegyek, de hát ugye nem vagyok se szakács sem étteremtulajdonos.
De aki akar tanulhat belőle. Élőben fogják holnap délután közvetíteni
2023. szeptember 25. hétfő 15:00-17:30
Mesterkurzus a templomi konyhaművészetről
A Koreai Kulturális Központ mesterkurzust hirdet séfek és szakácstanulók számára a templomi konyhaművészet témakörében. A buddhista gasztronómia mestere, Jeong Kwan szerzetesnő előadása az egészségmegőrzés, az élet tisztelete, valamint a fenntarthatóság elgondolásain nyugvó koreai templomi konyha esszenciáját mutatja majd be az érdeklődőknek. Az előadást élőben közvetítjük a Koreai Kulturális Központ YouTube csatornáján.
Regisztráció: itt.
Helyszín: Koreai Kulturális Központ, 1023, Budapest, Frankel Leó út 30-34.

Bejegyzés Like-olása, megosztása:
De attól még biztosan sok megszívelendő dolog fog elhangzani.

Míg írtam le is töltöttem a videókat, köszönöm Rita hogy kitetted!
Tegnap lusta voltam kimozdulni, de most bánhatom, mert majd délután tudok kimozdulni az Árkádba.
Mindegy most már, addig is megfőzök, tegnapi minden cseppje elfogyott!
Megyek is, előveszem a húst a mélyhűtőből, meg előkészülök a reggelire. /bundáskenyér/.

Ildikó, örülök hogy sikerült a belépés és képküldés is. Nagyon szépet festettél!! :x :ymhug: :D :-bd :flower1: :littlehearth:
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. szeptember 24. 7:38

Ildikó, belehúzogattam a Barbiba nem különösebben láttam benne semmi olyant, remélem nem tévedek, elvileg nézhető.
Ha nem legfeljebb abbahagyod.... :D Néhány filmmel és sorozattal én is voltam így és volt amit aztán megnéztem volt amit nem, bármennyire kedves szívemnek a színész amúgy.
A testköltözés és a ..... kizárt! A szoros barátság és a szex nálam együtt nem bír megtekintéssel. :)
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. szeptember 24. 8:59

Sziasztok!

Ildikó, Kata, sajnos a Barbie-ba beletört a bicskám. Jó kritika ide vagy oda, a feléig bírtam... :( Zsuzsi lányom még
addig se, pedig kétszer futott neki.
Annyit még gyorsan elmondok, hogy először véletlenül az angol nyelvű Barbie linkjét tettem ki nektek, amit a lányoméknak
töltöttem fel. Tegnap vettem észre, és gyorsan kicseréltem a magyar nyelvű Barbie-ra.

Kata, egész jó idő volt nálunk tegnapig. Sütött a nap, 25-26 fok volt. Tegnap felhős volt az ég, és kétszer esett egy
kevés eső. Most (reggel nyolc óra) túl vagyunk az esőn, szakadozik a felhőzet az égen. Ahogy kinézek az ablakon azt
látom, hogy a nagyon magas nyárfák tetejét rángatja a szél, míg az alacsonyabb fákon meg se rezzennek a levelek.
Nagyon érdekes.

Ez egy fali gázbojler (belobbanós), ami a fürdőben és a konyhában is biztosítja a melegvizet. Jól működik eddig.

Jól érezték magukat a gyerekek, és ez a jó időjárásnak is köszönhető. Esőben nem olyan élvezetes a nyaralás. Majd
hozok fotókat, csak le kéne töltenem a telefonomról és össze kéne rendezgetnem őket.

Sajnos már nincs meg a kis házikós képem, de tudom, hogy hol fotóztam, és újra meg fogom örökíteni, ha arra járunk.

Na, miközben írtam, már ki is sütött a nap. Így máris szívesebben megyek menni. Visszafelé veszek kelkáposztát,
mert nagyon kívánom a kelkáposzta főzeléket.

Ildikó, a négy részes filmből még csak három részt láttam, de ma megnézem az utolsót is.

Ez a vendég kutyus dolog nem is olyan rossz. Persze, nem a te Negród, de elfoglaltságot jelent, amíg ott van nálatok.
Cserébe ontja magából a szeretet.
Egyszer olvastam két szomszéd családról, akik együtt vettek magukhoz egy kutyust. Egymagukban nem lett volna idejük
eleget törődni vele, de így megengedhették maguknak, és nyugodtan el is utazhattak, na meg a gyerekek is igénye is
ki lett elégítve.

37 év együtt jóban-rosszban nem tűnik kevésnek, de ha azt nézem, hogy huszonegy éve a férjed nélkül kell élned a
mindennapjaidat, akkor mégis csak azt mondom, hogy kevés volt...szomorú ez nagyon.

Én 25 évet éltem együtt a volt férjemmel, de abból is csak nagyon kevés év volt boldognak mondható. Érdekes, hogy
mióta elváltunk (16 éve) százszor jobb a kapcsolatunk, bár ha hosszabb időt kell együtt eltöltenünk (például karácsony
az itthoni fiaméknál), egy idő után elővesznek a régi rossz érzések, és úgy érzem, hogy megfulladok a jelenlététől.
Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy milyen jó, hogy megszabadultam tőle (nyilván ő is ezt gondolja... :D ).

Milyen klassz már, hogy meglátsz valamit, megtetszik, és le tudod festeni úgy, hogy még a saját képedre is formálod.
Az élénk színek miatt máris nagyon tetszik a szememnek, és ha nem írtad volna, hogy japán az illető hölgy, akkor is
tudnám a jellegzetességei miatt.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 24. 14:23

Sziasztok..Még ném jó a billéntyűzétém,dé hama.osan vészék.Viszont félkészülvén a .ÉNOI.kiállítás.a,má. ma tészék bé dolgokat.Élötté azonban mégnézém ,hogy mit í.tatok./Ugyé milyén jó ké.észt.éjtvényt í.ok nékték a billéntyűzéttél??? =)) =)) =)) =)) =))
Kata:
Nagyon ö.ülök,hogy .ITA bététté a https://i.imgur.com/59YXxvQ.png olyan huncut,a.anyos
Anyukád is nagyon szép nő volt :-bd
Zsolttal készült ésküvői képéd má. láttam,mégható :ymdaydream: :flower1: :x
Találkoztam azzal a hölggyél,akinék 52 évs fogyatékos lánya van.A buszon utazott égyédül.Kid.ült a lánya 4 napig ottalvós napközibén van,nagyon szé.ét ott lénni és őt is széétik.
Lányok,most ménném kéll,mé.t téléfonált az élőbb az égyik isméésőm,hogy nézzém még az unokáját.Majd jövök vissza.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 24. 17:19

Ildiko!NAGYON KLASSZ LETT A JAPAN NO KEPE.Szuper ugyes vagy!!! :-bd
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 25. 13:07

Lanyok!Mindjart jovok.Most ulok az udvaron a hinzaagyon , mert varom hogy a lepcsohazban a felmosott ko felszaradjon.
Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 25. 13:43

Lányok.Mégjöttém
Tégnap p.óbáltam béténni Samu kisko.i képét,dé a postimagé ném éngédté.Most pótolom:
Itt annyi.a huncut.. :) :) :) :)
Kép
Ildikó.ö.ülök,hogy légalább néha van kutyuskád.Ézt kéné csinálni,ahogy idősödünk,közös kutyata.tás.
Nagyon tétszik a japán nő ,mint í.tam hű milyén ügyés vagy :-bd :-bd :-bd :-bd
Vajon Ági hol ta.t a féstéssél????
Szomo.ú égy jó házasság után tá.s nélkül élni.Mindig az vigasztal,hogy hátha van túlvilág és akko. találkozunk a szééttéinkkél. :ymdaydream: :ymdaydream: :ymdaydream: Kívánom nékéd is :ympray:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 25. 13:52

Lányok ,hogy fokozzam az izgalmat,mindjá.t hozok valamit a kiállítás.a való készülődés gyanánt:
https://infostart.hu/interju/2023/09/24 ... elet-szep#
Az intéjú égy .észlété:
...Mindén nagy mésté. valamilyén módon szuvé.én.Ha ném szuvé.én,akko. ném válik nagy mésté..é..ha bélésímul valamilyén aktuális fősodo.ba.
Renoiré az élétö.öm féstőjé,többnyi.é figu.ális féstő
LÁNYOK..Mindén nap hozok valamit...... \:D/
LÁNYOK HATALMAS SZÉ.ÉNCSÉM VAN,mégtaláltam a Budapést.é hozott képékét a külföldi múzumokban.Majd mégmutatom. \:D/ \:D/ \:D/
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 25. 16:35

Szé.étnék égy játékot is indítani a kiállítás mégnézésé után,aminék nagy nyé.éményé lész. :o) :o) :o) :o) :o)
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. szeptember 25. 21:00

Sziasztok Lányok, ma úgy elaludtam reggel felé, ugyanis az éjjel nem volt éppen nyugalmas, hogy fél 9-kor ébredtem fel.
Nagyon elszaladt velem aztán a délelőtt, de késő délután legalább a Tescoba és a Rossmanba eljutottunk.

Nagyon örülök Reinor kiállításnak!
Szép estét mindenkinek! :x ;;) :-bd :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 26. 5:57

Kédvés Lányok,jön a kövétkéző:

19. század forradalmi időszakot jelentett Európa történetében, mely az élet minden területén jelentős átalakulást hozott. Az emberi és polgári jogok, a demokrácia és a nacionalizmus, az iparosodás és a szabad piacgazdaság mind e változásokkal és lehetőségekkel teli időszakban indultak fejlődésnek.

A század végére Európa világhatalmi pozíciójának csúcsára ért

A 19. század – a forradalmak kora! Az 1789-es francia forradalom példáját követve Európa népei fellázadtak az arisztokrata uralkodó osztályok ellen és harcba léptek a polgári és emberi jogok, a demokrácia és a nemzeti függetlenség megvalósítása érdekében.

Csak félso.olásként:

Spoiler: mutasd
1789. június 17. A harmadik rend képviselői személyenkénti szavazást követelnek Franciaországban, és felveszik a Nemzetgyűlés nevet.
1789. július 14. Kitör a forradalom Franciaországban, a nép megostromolja a Bastille-t, az abszolutizmus jelképét.
1789. augusztus 26. Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának elfogadása.
1789. november 2. A francia egyház vagyonának államosítása.
1790. augusztus 27. A „pillnitzi nyilatkozatban” II. Frigyes Vilmos és II. Lipót fegyveres beavatkozással fenyegeti meg Franciaországot.
1790. szeptember 13. Franciaország alkotmányos monarchiává alakul, a király szentesíti az alkotmányt.
1792. április 20. Franciaország hadat üzen Ausztriának.
1792. augusztus 13. A királyi családot Franciaországban a Temple börtönbe zárják.
1792. szeptember 20. Valmyi csata: a francia erők megállítják az előrenyomuló porosz hadsereget.
1793. január 21. XVI. Lajos kivégzése.
1793. június 2. A jakobinus diktatúra kezdete.
1794. március–november Oroszellenes lengyel felkelés.
1794. július 27–28. A jakobinus diktatúra bukása, Robespierre és 21 társának kivégzése, a thermidori konvent uralmának kezdete Franciaországban.
1795. augusztus 22. Franciaország új alkotmánya szerint a végrehajtó hatalmat egy öttagú direktórium gyakorolja.
1799. november 9–10. Bonaparte Napóleon államcsínyt hajt végre.
1801. március 23. Meggyilkolják I. Pál orosz cárt, utóda I. Sándor.
1804. március 27. Nyilvánosságra hozzák az új polgári törvénykönyvet Franciaországban.
1804–1803 Törökellenes szerb felkelés.
1805. december 2. Napóleon Austerlitznél döntő győzelmet arat az osztrák–orosz szövetségesek fölött.
1806. július 12. Megalakul a Rajnai Szövetség.
1807–1812 Közigazgatási-kulturális és hadügyi reformok Poroszországban.
1809 Szperanszkij reformtervezetet készít az orosz államigazgatás átalakítására.
1810. április 19. Az Ellenállási Junta kimondja Columbia elszakadását Spanyolországtól.
1811 Mohammed Ali hadjárata a vahabita állam ellen.
1812. június 24. Napóleon megindítja oroszországi hadjáratát.
1813. október 16–19. Napóleon veresége a lipcsei „népek csatájában”.
1814. április 6. Párizs elvesztését követően Napóleon feltétel nélkül lemond a trónról.
1814. szeptember 18. Megkezdődnek a bécsi kongresszus ülései.
1815. június 18. A waterlooi csatával véget ér Napóleon száznapos uralma.
1815 Újabb törökellenes szerb felkelés.
1815. november 20. Aláírják a második párizsi békét.
1819. március 23. Egy diák meggyilkolja Kotzebue-t. Metternich válaszul keresztülviszi a karlsbadi határozatok elfogadtatását.
1819. augusztus 26. A „peterlooi” vérfürdő Angliában.
1820. január 1. Katonai felkelés robban ki Spanyolországban.
1820. március 6. Az amerikai kongresszus elfogadja a missouri kompromisszumot.
1821. április 22. A görög felkelés kirobbanása.
1823. december 2. Az amerikai elnök meghirdeti az ún. Monroe-elvet.
1824. december 9. A spanyol hadsereg veresége Ayacuchónál.
1824–1826 Az első angol–burmai háború.
1828. április 26.–1819. szept. 4. Orosz–török háború.
1829. április 13. A katolikusok egyenjogúsítása Angliában.
1830. július 26–29. Az ún. júliusi forradalom Franciaországban.
1830. augusztus 25. Kirobban a belga szabadságharc.
1830. november 29. Lengyel felkelés tör ki a cári elnyomás ellen.
1831. szeptember 8. Orosz csapatok vonulnak be Varsóba, a felkelést súlyos megtorlás követi.
1832. június 7. Választójogi reform Nagy-Britanniában.
1833. március 23. Porosz kezdeményezésre létrejön a német vámszövetség.
1833. augusztus 29. Az első gyári törvény korlátozza a gyermekek és a fiatalkorúak munkáját Angliában.
1839. február 4. Chartista mozgalom indul Angliában.
1842. augusztus 29. Kína az első ópiumháborút lezáró nankingi békében átadja Hongkongot Nagy-Britanniának, és további öt kikötőt megnyit a brit flotta előtt.
1845–1848 Éhínség és angolellenes felkelés Írországban.
1848. február 22–24. Forradalom Párizsban.
1848. március 13–15. Forradalom Bécsben és Pest-Budán.
1848. március 18. Forradalom tör ki Milánóban, illetve Berlinben.
1848. május 18. Megnyílik az össznémet nemzetgyűlés.
1848. július 23–25. Radetzky győzelmet arat Custozzánál az olasz csapatok felett.
1848. október 26–31. Windischgrätz erői megostromolják és elfoglalják Bécset.
1848. november 10. A porosz katonaság Berlinben kiürítteti a porosz nemzetgyűlés épületét.
1849. március 4. Az osztrák nemzetgyűlés feloszlatása.
1849. június 18. A maradék német parlamentet a württembergi csapatok feloszlatják.
1849. augusztus 13. A magyar honvédség fő erői Világosnál leteszik a fegyvert.
1850. március 20. IV. Frigyes Vilmos Erfurtba összehívja a német parlamentet.
1850–1866 A tajping felkelés Kínában.
1851. december 2. Louis Bonaparte államcsínye; Louis Bonaparte III. Napóleon néven Franciaország császára.
1853. július 2.–1856. március 30. A krími háború.
1854. július 6. Az USA-ban megalakul a Köztársasági Párt.
1856. március 30. A krími háborút lezáró párizsi béke aláírása.
1857. május 10.–1858. július 8. A szipojlázadás Indiában.
1858. január 14. Felice Orsini merénylete III. Napóleon ellen.
1859. április 19.–november 10. Piemonti–francia–osztrák háború.
1859. június 4. Magentai csata.
1859. június 24. Solferinói csata.
1859. július 11. Villafrancai fegyverszünet.
1859. november 10. A piemonti–francia–osztrák háborút lezáró zürichi béke.
1859–1869 A Szuezi-csatorna építése.
1860. november 6. Abraham Lincolnt választják az USA elnökévé.
1861. február 4. A déli államok kilépnek az USA-ból, és megalakítják az Amerikai Államok Konföderációját.
1861. április 11.–1865. április 9. Az észak-amerikai polgárháború.
1861–1867 Francia intervenció Mexikóban.
1863. január 22.–1864. április Lengyel felkelés a cári uralom ellen.
1864. február 1.–október 30. Poroszország és Ausztria háborúja Dánia ellen.
1865. augusztus 14. Gasteini szerződés Poroszország és Ausztria között.
1866. június 7.–augusztus 23. Porosz–osztrák háború.
1866. július 3. Königgrätzi csata.
1867. március 30. Az USA megvásárolja Oroszországtól Alaszkát.
1870. július 19.–1871. január 28. Porosz–francia háború.
1870. szeptember 1. Franciaország Sedannál vereséget szenved a poroszoktól. III. Napóleon fogságba esik.
1871. január 18. A versailles-i palota tükörtermében kikiáltják a Német Császárságot.
1873. október 22. A „három császár szövetsége”.
1875 Anglia felvásárolja a Szuezi-csatorna egyiptomi részvényeit.
1877. január 1. Viktória királynőt India császárává kiáltják ki.
1878. június 13.–július 13. A berlini kongresszus.
1879. október 7. A német–osztrák–magyar kettős szövetség.
1882. május 20. Olaszország csatlakozik a kettős szövetséghez, mely így hármas szövetséggé alakul.
1891. május 15. XIII. Leó pápa kibocsátja Rerum novarum kezdetű enciklikáját.
1891. augusztus 27. Francia–orosz szövetség.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 26. 5:59

http://tortenelemcikkek.hu/node/325
.észlét:
A liberalizálódó birodalom
Spoiler: mutasd
:o) A merkantilista politika a középkori városi keretből kilépve az egységes nemzetgazdaság kialakítása felé tette meg az első lépéseket. Mindez kedvezett a polgárság megerősödésének.

A 18. századra ez a folyamat befejeződött. A gazdaságon belül egyre nagyobb súllyal jelentek meg a külkereskedelemmel foglalkozó vállalkozók, akiknek természetes érdeke volt az import növelése és az ezzel járó nemesfémkivitel. Emellett a megerősödött polgári rétegek egyre kevésbé igényelték az állam segítségét, sőt azt nyűgnek kezdték érezni.

III. Napóleon az addig érvényesülő merkantilizmus helyett/ :o) szabad versenyt hirdető gazdaságpolitikája meghozta gyümölcsét: csökkentek a fogyasztói árak, a francia ipar pedig modernizálódni kényszerült. 1852-től létesülhettek munkáspénztárak, 1854-ben törvényt hoztak a nyugdíjpénztárakról, 1864-ben a császár kifejezett támogatásával legalizálták a sztrájkokat, 1866-ban pedig a 75 éve betiltott szakszervezetek működését. A császárság idején emellett 23 millió frankot adományoztak a kórházaknak és segélyegyleteknek. A szegényebb néprétegek életszínvonala emelkedett. Franciaországban is kibontakozott az ipari forradalom: minden mutató megugrott, a vasút egységessé tette az ország piacát, az államkassza pedig évi 2 milliárd frankot takarított meg. \:D/ Haussmann báró vezényletével kiépült a mai, modern Párizs váza – a császár ellenfelei szerint azért, mert a széles sugár- és körutakon könnyebben fel lehet oszlatni a forrongó tömegeket. \:D/ (Erre azonban egyszer sem került sor Napóleon uralkodása alatt, hála a prosperitásnak és jólétnek.) Még a politikai rendszer is liberalizálódott: a „küldöttek” (a képviselő nevet eltörölték) egyre szélesedő jogkörre tettek szert az évek folyamáA merkantilista politika a középkori városi keretből kilépve az egységes nemzetgazdaság kialakítása felé tette meg az első lépéseket. Mindez kedvezett a polgárság megerősödésének.

A 18. századra ez a folyamat befejeződött. A gazdaságon belül egyre nagyobb súllyal jelentek meg a külkereskedelemmel foglalkozó vállalkozók, akiknek természetes érdeke volt az import növelése és az ezzel járó nemesfémkivitel. Emellett a megerősödött polgári rétegek egyre kevésbé igényelték az állam segítségét, sőt azt nyűgnek kezdték érezni.n.

1859-ben teljes amnesztiát hirdettek, 1861-ben már a küldöttek beleszólhattak a költségvetés alakulásába, 1867-ben kiteljesedett a sajtószabadság, és a császári miniszterekkel is vitába szállhattak a delegátusok, 1870-ben pedig az ismét törvényhozási joggal felruházott képviselő-testületnek lett felelős a kormány. Franciaország egy erős végrehajtó hatalommal rendelkező parlamentáris monarchia lett. A liberális reformokat a népszavazáson a többség elfogadta, és a császárság 1870-ben hatalma csúcsán volt – még vagy négy hónapig.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 26. 6:12

Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. szeptember 26. 6:28

Passagé:átjárás, átkelés, áthatolás, behatolás, átmenet
benjamin_parizs.pdf
Kép

Vissza: “Társalgó”