Tegnap óta nagytakarításban vagyok. Ma a konyha és az előszoba van porondon, de délelőtt
még a városba is be kellett ugranom. Leeresztettem a fagyasztót és a hűtőt... utálom...
A fagyasztót nem fogom többé visszakapcsolni. 210 literes, a fele is sok lenne nekem. A
hűtőm kombinált, annak elég lesz a fagyasztó része. Ezek még a nagycsaládos múltam
maradványai, azért ekkorák. Mivel elutazom, a hűtőben felhalmozott zöldségek és romló
dolgok feldolgozását tűztem ki célul. Gombára, cukkinira, padlizsánra esett a választásom.
Ezeket tényleg muszáj volt ma megcsinálnom, a padlizsánból és a cukkiniből is már ki
kellett vágnom egy-egy kisebb romló darabkát, a gomba spóralemezkéi is erősen barnulni
kezdtek. Pár napja vettem egy bazsalikomos paradicsom öntetet, amit nagyon szerettem
volna már megkóstolni, ezt választottam a zöldségek társául.
Paradicsomos-gombás zöldségraguHozzávalók 2 személyre:
8 darab csiperke gomba
1 kisebb cukkini (az enyém egy nagy negyede volt)
1 kisebb padlizsán (az enyém egy nagyobb fele volt)
1 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
kb. 1,5-2 dl bazsalikomos paradicsomszósz (a képen látható üveges mártásnak a felét használtam el)
só, bors
olaj

Az apró kockára vágott hagymát és fokhagymát kevés olajon üvegesre pároltam, majd hozzáadtam
a felkockázott cukkinit és padlizsánt, és a vastagabb szeletekre vágott gombát. Sózom, borsozom.

kb. 10 perc alatt magas lángon készre párolom. Én úgy szeretem, ha a gomba és a cukkini roppanós
marad. A padlizsán szinte szétfő ennyi idő alatt, de az nem baj, attól lesz szaftos a ragu.

A mártást ráöntöttem a zöldségekre, jól összekevertem és készen is volt a ragu. Magában ettem.
Nagyon-nagyon finom lett!

Az öntet szuper finom volt, de ahogy megkóstoltam, azonnal feltűnt mennyire édes. Nem tudom,
miért kell ennyi cukrot beletenni. Illetve tudom, mert olvastam, hogy így szoktatják rá a gyártók
az embereket a saját termékeikre. Bár a címkén lévő információ szerint nincs tartósítószer, meg
színezék és egyéb "rosszaság" az öntetben, legközelebb magam fogom elkészíteni.