Van képem hozzá

f.ági

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. november 8. 18:48

Paggy, erre a hirre vártam egész nap!!!!
Pihenjetek, jó lesz minden! Hajrá Fruzsi, ügyes vagy! Meg persze a gazdi is.
Ramos is üdvözletét küldi. :-)
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 9. 4:34

Szép kora reggelt Lányok!
Legelőször is reménykedem ,hogy Áginak nem pittyeg a telefonja,ha a fórumra valami új beírás következik!Ha igen,akkor bocsánat és inkább kapcsold ki,mert nem szeretnélek felkelteni!!! :-?? :flower1: :littlehearth:
Őrzöm a Fruzsit,mert 2-kor arra ébredtem,hogy hányt.Gondolom az altatás miatt,most pedig szundikál,viszont én nem tudtam visszaaludni.
Kinyitottam az erkélyajtót ,hogy szellőztessek.Ahol sok állat van,ott gyakrabban kell.Szóval kimentem az erkélyre/HAJNALI 2-kor!!! :)) /és Lányok,GYÖNYÖRŰ VOLT A CSILLAGOS ÉGBOLT.MINDENT LEHETETT LÁTNI.Csak bizonyságul beteszek egy sötétkék eget,mert az én telefonom nem mutatja a távoli fényeket.
Kép
Próbáltam keresni egy kamerát,amelyik a csillagos égboltot pásztázza,de nem sikerült.Viszont Lányok,ajánlom, menjetek ki este az erkélyre,vagy csak nyissátok ki az ablakot ,ezt lehet látni NOVEMBERBEN:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 9. 5:09

Itt van a hely,ahol a fenti képet találtam:
http://vcse.hu/2021-novemberi-eszlelesa ... a-szilard/
Köszönet érte. ^:)^
Lányok!Mindent elolvastam és megnéztem ,így az éjszakai magányban.
Mielőtt leírnám a hozzászólásom,,szeretnék egy megjegyzést tenni.
Kedves Lányok!Fantasztikusan ügyesek vagytok,hogy festetek ,fordítotok és kreatívkodtok. :) :-bd :flower1: :ymparty: Nagyon köszönöm a sok jó képet és információt.ÖRÜLÖK MINDENNEK.

Viszont el ne ijesszük a társainkat,hogy ennyi mindennel kell ahhoz foglalkozni,hogy itt a fórumon megjelenjenek!.Szeretném elmesélni,hogy Sopron legjobb gimnáziumába jártam.A legtöbb osztálytársamnak rendezett családi körülményei voltak,kedvesek,normálisak MÉGIS ÉN NEM ÉREZTEM KELLEMESEN MAGAM KÖZÖTTÜK,mert mások voltak a problémáink.Ők különórákra jártak,fiúztak-csajoztak,kirándultak,moziztak,egyszóval normális életet éltek,én viszont küszködtem a szörnyű apámmal,a családommal.Hiába szerettem volna én is gondtalan lenni,nem voltak meg hozzá a körülményeim.Ez nem azt jelentette,hogy irigykedtem,csak fájt,hogy mindenből kimaradtam.Viszont én jóval érettebb lettem náluk.HAHAHA,savanyú a szőlő!!! :)) Azzal a bejáró lánnyal barátkoztam/Soprontól 20 km-re egy faluban lakott/,aki szintén nem a legjobb körülmények közül jött.Jól megértettük egymást és lassan kívülállók lettünk.Nem kiközösítettek,mindig hívtak mindenhová,de mi mit kezdtünk volna a gondtalan osztálytársak fecsegésével. Kedves Lányok!Szeretettel várunk ide mindenkit,aki csak egy kicsit is "dumcsizni" akar. :ymdaydream: :) :littlehearth: :flower1:
Kata!Olyan árvának érzem magam ennyi tehetség :littlehearth: :littlehearth: :littlehearth: :-bd :flower1: között!!! :)) Hová a csudába tűntél??????
Nem tudok egy normális égboltot fotózni :(( :(( NEKED meg mindig sikerül. :-bd :-bd :-bd Nézd meg milyen vacak lett az első képem,csak egy nagy sötétség!!
Most pedig időrendben kommentelek.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 9. 5:21

Rita-a festészetről:
Valóban teljesen más érzés élőben megnézni egy kiállítást.Csontváry elementáris hatású,főleg a színei miatt.Nemrég írtam ,hogy különleges színkeverést használt és attól volt olyan fénnyel átitatott minden képe.
Nagyon szépek Zsuzsi naplementés fázisfotói.
Ildikó:
Nekem is gyönyörű Csontváry legtöbb festménye.Lenyűgöz.
Dorina:
Elolvastam a sok információt,amit betettél a kínai írásról-beszédről.Nekem nagyon tetszik,főleg az hogy a szótagoknak van saját zenei hangsúlya kimondáskor.Ettől érezzük olyan másnak,olyan csengőnek a mandarin nyelvet.Igaz sokféle nyelvhasználat van Kínában!!!Csodálom a szorgalmad,ahogy a koreai nyelvet tanulod.
Ági.
Írtad,hogy jó lenne kiállítást csinálni a képeitekből.VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁST LEHETNE!!!!!! :ymparty: PLd azzal a SLIDESHOW CREATORRAL,amivel én szoktam a képeimet feltenni.
Gyönyörűszép már az írások/kaligráfia/-jó a kép róla!!!
Rita:
Megnéztem a régiségvásár utcaképét.Jó lehet ott sétálni,nézelődni,kutakodni,beszélgetni.Úgy gondolom,nem fogsz unatkozni,amíg itthon vagy.Már otthonodnak érzed a miskolci lakást,vagy örök átutazó maradsz?Talán a szomszéd fára lehetne,létrával egy madásetetőt feltenni,vagy !!!egy nagy tálcát odaerősíteni az franciaerkély korlátjához,hogy oda kakiljanak.Apropó kakilás.Vihogtam a medvés mesekönyvön.Lehet az angolok nem álszentek és fontosnak tartják a témát,nekünk furi :)) :)) Lilyke haja akár így-akár úgy tetszik.De leginkább az arckifejezései és az örök tevékeny mivolta.
Rita,ezzel a gelli platte-festésmóddal jó sok ideig ellehetsz.Érdekes,izgalmas.
Ági:
Köszönöm a madáretetős képeket.Örülök,hogy Ramoson kívül NEKED is több állatod lesz!Köszönöm a szép "dompopsit".Hátulról is szép,nem csak előről.
Ildikó:
Hát igen,tényleg tehetségesek vagytok,szép a kép. :-bd :-bd :-bd :littlehearth: Mindent elolvastam a festésedről.Sok sok tanulás,próbálkozás eredményez ilyen szép képet.ÖRÖMET AD és KIMSRÍTHETETLEN LEHETŐSÉG.Kívánom ,hogy jó sokáig élvezd és fessél minél több szép,jó hangulatú képet! :flower1: :flower1: :flower1:
Rita:
Valld be őszintén a képen látható 2 cica közül,legalább az egyiket elfogadnád!Köszönöm szépen a napsütéses levélfotókat és Zsuzsi őszi képeit.
Ágika!
A festésvideót délutánra hagyom,mert nagyon érdekel,csak már kezdek álmos lenni.
Kedves Lányok!Így állunk ma reggel 5ón38-kor.Most bebújok az ágyba.Holnap hozom egy sétakeit és videóit.Üdv:Paggy %%- @};-
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. november 9. 5:37

Paggy! Nagyon-nagyon jó hírrel érkeztél! Nagy kő esett le a szívünkről. Az én Dundim is hányt otthon
a műtét után. Elég sokáig tartott, amíg teljesen magához tért és fel tudott állni, de utána minden
rendben volt.

%%- :flower1: %%- :flower1: %%- :flower1: %%- :flower1:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 9. 5:41

Rita! :-h :-h :-h :-h :flower1: Megyek aludni,holnap találkozunk.Fruzsit ma vissza kell vinnem kontrollra.
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2021. november 9. 8:10

Paggy, örülök,hogy jelentkeztél. Nagy altatásos műtét volt ez Fruzsinak, biztos a hányás is ezért volt. Ha van erőd irj, hogy viseli az egészet, mit mondott a doki. Itthon is újságoltam milyen ügyes kisöreg. :-)
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2021. november 9. 8:13

Jó reggelt.

Készülök én is a csontkovácshoz.
Paggy örülök, hogy kutyácskád ilyen jól átvészelte a műtétet. Remélem nemsokára nagy sétát tesztek ketten. Ne mondd már,hogy kilógsz a sorból. Annyi mindent tudsz, ezek a kertészeti dolgaid, ott, ahol más még egy virágot sem tud felnevelni neked mindened van. Az állatkáid gondozása, a fotóid /hogy most a csillagok nem bújtak elő az más/ képek összemontírozása, az ismereteid mindenről. Engem lenyűgöz. Sokféle ismereted van mindenről, és erről mi is értesülünk - általad.
Mindenki jó valamiben, ha nem is egészen, de valamennyire.
Kata nagyon hiányzik, bár én látom a FB-on . Talán valami bántja, azért nem jön. Kata gyere! Válassz egy festményt, elküldöm neked, csak kereteztesd be.
Készülnöm kell, kutya megetetve, már járt kint is. Hiába lakunk kertes házba, a kutya annyira megszokta a közelségünket, hogy egyedül nem is akar kimenni.
Legyen szép napotok. :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 9. 17:45

Sziasztok!Túl vagyunk a kontrollon ,már evett is Fruzsi,nagyon picit.Majd holnap csinálok képet róla a szép testhezálló,lasztex-szerű ruhájában.megkérdezték tölcsért akarok -e a nyakába,hogy ne piszkálja a sebét vagy ruhát.Persze,hogy ruhát akartam.Nagyon hasznos dolog.Ennyit rólunk.
Lányok!Azonkívül,hogy nagyon szépen köszönöm a törődést és aggodalmat :flower1: :flower1: :flower1: ^:)^ ,most már témát váltok.
A múlt héten Verával/a barátnőm másik lánya,Julika testvére/egy nagyon kellemes délelőtt egy nagyon kellemes sétát tettünk a városban.Úgy tűnik,ha a vírus arat,akkor csak ez marad.HÚ MENNYIRE RÍMEL!!! =)) Szerintem érdekes lesz, holnapra készül csak el.
Ildikónak üzenem,hogy az én sokoldalúságom MEKK ELEKÉRE hasonlít. :))
Lányok!Fő a húsleves májgombóc betét lesz hozzá a páromnak.Lillának csináltam egy kis kfahéjas karamellás mandulát/házilag/.Még sohasem csináltam.nem sok cukrot használtam,csak épphogy.Azért finom lett 5db-t betermeltem.Mandulát kicsit szabad és megdöbbentő,hogy cukrot is.Persze én a sütiken kívül sehol sem használok cukrot,csak a borzalmas ízű datolyaszirupot.JaJ,szörnyű émelyítően édes ,de a juharszirup elmegy.Még nem próbáltam ki a Kata által ajánlottat,de kifogom!!!
Lányok!Olyan szerencsém van,mert a párom ismét rákapott a mosogatásra,így késő délután már úrinő vagyok és lóghatok.Újra fogok furulyázni és táncikázni/otthoni zumba/Megkérdeztem az alattunk lakókat,hogy nem döng -e a plafon,amikor az emeleti "művésznő" táncol.Azt mondták elviselhető!!! :)) :)) :))
Kedves Lányok!Szép estét,ha minden igaz,holnap jövök és hozom a csavargásunk dokumentumait.Sziasztok:Paggy %%- @};-
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. november 10. 8:05

Paggy, én még nem vehetek részt a virtuális kiállításon, mert én még nagyon messze vagyok...
de mitől is?... még magam se tudom. Meg kell találnom azt a technikát amellyel úgy tudok alkotni,
hogy az magától értetődő legyen, olyan érzést ad, mintha rám szabták volna, magától jön, az én
belsőmből, mert csak azt tudom úgy megcsinálni, hogy a végeredmény nekem is elfogadható legyen.
Haladok, haladok, de még nem az igazi. Rengeteg gyakorlás vár még rám. Menet közben rengeteg
ötlet eszembe jut, kipróbálom, de nem tetszik a végeredmény. Szóval még csak inaskodom, sokára
leszek még mester. :))

Vasárnap is voltam a régiségvásárban, és most végig is jártam, hogy lássam, hol van a vége. Most
is végig ért a Városház térig, vagyis a sétáló utca mindkét oldala teljes hosszban végig volt pakolva
régiségekkel. Itt csak a valódi régiségeknek van helye (ahogy láttam minden olyan tárgy régiségnek
számít, ami minimum 20 éves). Az ilyen vásárokra rácsatlakozó kézműveseknek, és egyéb vásári
termékeket árusítóknak a városház téren biztosítanak helyet. Itt találkoztam Margitka lányával és a
férjével is. Tőlük tudom, hogy 5 ezer forint a helypénz, és hogy a minden hónap harmadik vasárnapján
rendezett termelői vásárra azért nem szoktak már elmenni, mert ott 9 ezer forint a helypénz, és
azt már sokallják. Én azért majd arra is kilátogatok. Kíváncsi leszek rá.

Nem sokat nézelődtem, mert akkor nem tudtam volna végigjárni az egészet, de nem is volt szándékomban
vásárolni.

Még csak két és fél hónapot laktam ebben a lakásban, azt is két részletben, de már úgy érzem, hogy
belaktam. Néha jövök rá, hogy valami otthon maradt, amit elhozhattam volna. A legutóbbi például
a jó kis decathlonos vízhatlan, kivehető bélésű széldzsekim. A bélése, ami kivéve egy cuki kockás
cipzáros pulcsi itt van... hahaha. Fogalmam sincs, hogy csináltam. Azelőtt az impregnáló spray jutott
eszembe, amikor írtam róla. Ezeket felírogatom magamnak, és majd hazaugrunk a fiammal értük.
Bocsánat, nem is a széldzseki volt az utolsó, hanem a fenyőfa és a díszek.

Hiába teszek madáretetőt a szemben lévő fára, ha nem tudom pótolni a kaját. Meg az ágra is ki teszi fel?
Jó hosszú létra kéne hozzá. Nekem olyan megoldás kell, amihez nem kellenek szerszámok, mert kalapácson
meg szögön kívül nincs semmi másom.

Nem vagyok cicás, nem tudom elképzelni, hogy legyen egy itthon, de nem is lehetne az utazgatásaim miatt.
Aranyosak, szépek, de nem vágyom rájuk.

De csini lehet Fruzsi a lasztex ruciban. Nekünk még nem lehetett választani, de hogy levehessük a tölcsért,
lepedőből csináltam két ruhát Dundinak. Lent a teljes hasát takarta, fent meg kettészakítottam az anyag
két végét úgy, hogy a vállánál és a csípőcsontjánál kelljen megkötni. Így nem tudott a ruha se fel, se le, se
félrecsúszni neki.

Jó tanítványodként én is el fogok menni egy tematikus sétára, ami az utolsó az idén. Nem rég tudtam meg,
hogy itt is van ilyen, méghozzá márciustól novemberig, minden hónap második szombatján. Az utolsót
sikerült elkapnom. :)) A téma a "Köztünk élő nemzetiségek" lesz. Remélem, nem fog esni az eső.

https://www.hellomiskolc.hu/Tematikus-garantalt-varosnezesek-a-belvarosban

Van egy miskolci alapítású utazási iroda, amely az idősebbek utaztatásával is foglalkozik: "Utazási irodánk
keretein belül működtetjük a Szépkorúak Turisztikai Centrumát, melyet a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc
Közhasznú Alapítvánnyal (3. KEMA) közösen hoztunk létre 2012. novemberében. A Centrum célja hogy a
létrehozók együttműködésével és támogatásával kezdeményezze, elősegítse, bővítse, kordinálja, szervezze
a “szépkorúak” turizmusát, mind hazai, mind határokon kívüli lehetőségek felkutatásával!"

https://www.euromiskolctravel.hu/

Ha nem lenne ez a hülye covid, szívesen kipróbálnék már most egy egynapos utat. Jók a programok, és
nem drágák. Egyedül a kaja témájúakat hagynám ki, mert mind húsosak.

Ildikó, a lábad miatt jársz csontkovácshoz? És használ? Helyben van a városban?

Dundi is úgy volt vele, hogy ha a család otthon volt, akkor ő is bent szeretett lenni leginkább. Bezzeg
ha tüzelt, állandóan ki akart menni, még éjjel is. Olyankor pár napig nem sokat aludtunk tőle.

Én is találtam ibolyát. Úgy megörültem neki! Mindjárt hozok fotót róla.

Szép napot kívánok mindannyiunknak.

Ui.: írtam Katának e-mailt.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 10. 8:08

Lanyok!Egyelore nem vagyunk tul a nehezen,mert minden kijon Fruzsibol 10 perc utan.Vissza kell mennunk lnfuziora.Lanyok!Majd jovok.Szep napot!Paggy
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. november 10. 8:13

Paggy, most olvasom, amit írtál! Minden jót kívánok! Sokat fogok gondolni rátok!

%%- %%- %%- %%- %%- :littlehearth: :littlehearth: :littlehearth: :littlehearth: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. november 10. 8:32

Kép

Pár fotó a vásárról. Azért nyakatekert némelyik, mert titokban csináltam. Annyi ember volt a közelemben,
nem akartam, hogy valaki kikérje magának, hogy véletlenül lefotózom, az árusokról már nem is beszélve.
A legutolsó képen Margó (Margitka lánya) és a férje látható az áruikkal. Minden darabot maguk készítenek.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 10. 12:44

Megjottunk Fruzsival,szurit kapott.Azt mondta az orvos ,hogy dionyi kajat kapjon napjaban 5x.Ugy sem tul vekony :)) Remelem minden rendben lesz!Ennyit rolunk.Viszont megnezem az asztali gepen a vasari fotikat.Mar igy a telefonomon nezve is nagyon hangulatos.Este jovok :-h Paggy %%- @};-
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 10. 15:44

Kedves Lányok!Előállt a múltkori dolog,miszerint kimerültem a Fruzsival kapcsolatos cécótól,így csak ülök és meresztem a .....-t.Rengeteg dolgom lenne,de ma már nincs kedvem nekikezdeni.A párom vidékről cipelt fel vonattal néhány darab tetőcserepet,amiket levitt a szél . Pont ilyen gerinccserép nem volt a tartalékban.Emeletes vonattal utazott el Gödre/35 perc vonatozás/3 cserép a férfi banyatakkal," TATATANKKAL "húzgálva.Kicsit kimerítette,mert az átvevőhely az állomástól 35 perc gyalog oda és ugyanennyi vissza+ vonatozás+ a városból hazavillamosozás.Már néha ő is rozoga.Tehát itthon "lógatjuk a lábunkat",azaz, mindenki a maga szobájában olvas.Fruzsi alszik a szuritól.Többször, egy kiskanálnyi főtt húspépet a szája szélébe nyomok.Úgy utálja,hogy bár még nehezen jár,felugrott a helyéről és az ágy mögé menekült,amikor meglátott.Most tehát ülök a gép előtt és megnézem,amit írtatok és feltettetek,valamint belekezdtem valamibe.Máris nézelődök .Mellékelem a "VALAMIT":

Kedves Lányok!Évek óta a várost járom,nézegetem és fényképezgetek.Mindig és mindig van bennem egy kis zavarodottság,amiatt,hogy nincs elég tudásom,hogy megértsem ,miért is ilyen ez a hatalmas hely.A kis ember számára még Budapest is felfoghatatlan nagynak tűnik.Összevisszaság,múlt és jelen egyszerre,az egész.Pár éve ráakadtam AZ ÉLŐ VÁROS című,NEKTEK már említett könyvre, mely: a nevers német publicista,EBERHARD STRAUB, műve.Akkor én kutyafuttában elolvastam,félig érte- felületesen- átsiklottam rajta.Az utóbbi barangolásunkkor egyre jobban megfogalmazódott bennem,valahogy mélyebbre kéne mennem a város,itt nem csak Budapest,megismerésében.Lányok!Kalandozásra hívlak TITEKET!Az egész könyv összesen 225 oldal,1-1 fejezet kb 20 lapnyi.Gondoltam kivonatolom,hátha TITEKET is érdekel a téma.....az európai nagyvárosok közel 3000 éves evolócióját /fejlődését/ írja meg,mely során egyes metropoliszok elszunnyadnak,mások nyílva életre keltek,:a Földközi-tenger divatját exportáló Athén,a keresztényként kétszeresen örök Róma,a kifinomult ízlést diktáló középkori Madrid,vagy a német székhelyek művelt fejedelmeikkel és úrhatnám kereskedőikkel.....A könyv a nagyvárosi polgárság szabad életvitelének himnusza és egyben KAJÁN ELSIRATÁSA a "rossz közérzet korában".........A valaha nyüzsgő ,piszkos utcák jelentették a demokrácia és a szabadság színterét,ám mára a fényesre fürdetett vagy a forgalomnak átengedett aszfaltot fokozatosan feladjuk a távoli kertvárosokért és az átláthatatlan irodaházakért....Kedves Lányok!Miért szükséges jobban ismerni ,hogy honnan jutott el a város idáig?Mert Budapestnek ,sajnos és hála isten ,nincs egységes arculata,nem egy élő múzeum,mint egyes külföldi városok.Budapest egy összevissze lüktető konglomerátum.Sokan szeretik,még élhető nagyságúnak,izgalmasnak tartják a nyugat-európai városokhoz képest .Most meg szeretném ragadni valamelyest és ha időm engedi, majd be is szeretném NEKTEK mutatni,hogy mit látok benne.Ehhez viszont több ismeretre van szükségem. . Több részletben ,zanzásítva leírnám , mit olvastam a könyvben.Igyekszem nagyon tömör lenni,hogy legyen kedvetek velem tartani.Bárkinek bármi gondolata támad közben,várom .Egyáltalán nem sértő,ha Titeket nem érdekel,amit leírok,hiszen mindenkinek más az érdeklődése,Közben hozok képeket is.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 10. 15:51

Itt a könyv:
Kép
És mivel a fejezetek "zanzásítása nem kis idő,meg kell értsem,amikor készen leszek egy fejezettel, beteszem.Közben hozok néhány városi fotót,de csak esztétikumként.Nem fűzök hozzá kommentet.Kb hetente 1 fejezet lesz.
Lányok! Nagy öröm ,ha tesztek be képeket.Most "futok"nézelődni és olvasgatni Ahogy átfutottam igen-igen érdekest tettetek be!!!! \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ :flower1:
Lányok!Muszáj az agyamat frissítenem,mert már buta vagyok. :((
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 10. 15:58

Fruzsi a szatyorban ,várunk az orvosra:

Kép
Fruzsi és Kitty együtt :
Kép
Tiszta hülye vagyok,elfelejtettem írni,hogy RAMOS milyen szép a képeken :-bd :-bd :-bd .Az állatorvosnál is volt egy németjuhász a gazdája ölében =)) =)) =)) .Alig látszott ki a csaj a kutya alól.Csak oltásra jöttek és félelmében felpattant a lány ölébe.Szóval ,azonnal eszembe jutott,hogy RAMOS vajon ült már ölben?
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 10. 16:12

Kedves Ildikó!Köszönöm ,hogy "jó véleménnyel" vagy rólam :)) :) Katával kapcsolatban,[spoiler]szörnyen sajnálnám,ha hosszú időre eltűnne.Nekem ő például szolgál a kitartásra,a szeretetre és ugyanakkor az életigenlésre. :flower1: :littlehearth: ^:)^ Alapvetően ezek a fontos dolgok.A kreativitás is kell,sőt,viszont a helytállás az életbenmaradás záloga.Ha valakinek több nehézség van a tarsolyában,kevésbé tud kreatív lenni./szerintem/[/spoiler
Rita:
Micsoda ötlet a Dundinak felkötött lepedő.És hogy nem csúszott el!!!Ügyes voltál!!! :-bd
Örülök és kíváncsi vagyok a városnéző sétád eredményére.Úgy szoktam csinálni,hogy viszek magammal egy kis jegyzettömböt,szavakat írok fel,néhány képet csinálok,otthon átnézem és mégegyszer elmegyek,ha néhány fontos kép lemaradt.Mindenképpen javaslom az utazgatást.csak kimúlik egyszer ez a vacak vírus.!!!
Sajnálhatod,hogy nem szeretted meg a cicákat,mert ha közeledben nő fel,nagyon ragaszkodó lesz.Nekem az egyik,az képzeli,én vagyok az anyukája.Ha fáj a fejem megérzi és odasímul hozzá,gyógyítja.persze a kutya örök gyerekünk marad,azért is szeretjük nagyon,a macska meg a "MACSKAISTENNŐ".Bizonyos szempontból más minőség.Önálló,független isteni jelenség.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 10. 16:33

Az ókori egyiptomban a macskákat isteneknek tartották – és egyesek szerint ezt nem is felejtették el a cicuskáink…

Az ókori Egyiptomot nemcsak a számos monumentális épület jellemezte, hanem a természettel kialakított mély kapcsolat is. A Nap útja az égbolton, a fény és a sötétség, különböző állatok és növények mind-mind az egyiptomi vallás részét képezték. Madarak, rovarok, krokodilok, vízilovak, páviánok és számos más emlős is isteni rangra emelkedtek, ezzel elismerve azok különleges tulajdonságait és képességeit.
Az istenségek jelentős része a macskaféléktől kölcsönözte tulajdonságait. Az oroszlánt például ereje, de a kölykeiről való gondoskodása miatt is tisztelték. Rajta kívül a párducot, a leopárdot, a gepárdot és a házi macskát is szentként tisztelték. A legtöbb macskaisten nő volt.
Képpicture upload
IDE MINDEKÉPPEN KUKKANTS BELE!!!!!! :ymparty: :ymparty: :ymparty:
https://axioart.com/hir/mit-jelkepez-a- ... stmenyeken
Kép
NEM FÉRT FEL AZ EGÉSZ FESTMÉNY A FOTÓRA!!!ZHU LING:Fekete macska nárcisszal/19.sz./Metropolitan Museum of Art
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 10. 16:52

Rita:
Megnéztem a vásári fotókat.Hú ,de jó lenne ott nézelődni!!!
Például sok jó könyv lehet a könyvturiban.Lillának mi már csak ott veszünk,hiszen majdnem újak.Azután kellene nekem az edények közül is pár darab.Hasznos lehet a lábakon álló szűrő.Jó kis elfoglaltság lesz NEKED. \:D/ \:D/ \:D/
Természetesen tudom,hogy még az elején tartasz a technikának/gelli platte/Majd,ha már megy és VAN MIT KIFEJEZZÉL VELE,csak akkor.
Margitka lánya készíti az angyalkákat???Szépek!!!Az egész vásár hangulatos.Mondjuk a végénél lehetne egy fűtött beülőhely,kis gyógytea,süti,gesztenye....!
Kedves Lányok!Szép estét.Most olvasom a könyvem,majd jövök.Na azért teszek be pár városi kedvcsinálót!!! :) :) :) Paggy @};-
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 10. 17:16

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 10. 17:23

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 10. 17:28

Kép
Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. november 11. 8:21

sziasztok Lányok! Hamarosan jövök, addig eljutottam, hogy a 694-es oldal bepótolva. Samu most ébredt, gyors reggeli és után jövök. Nem fogom tudni egyszerre bepótolni a lemaradást, de igyekszem. Hozok majd egy két képet is.
Nem igen jártam a facén sem, csak inkább megosztottam oda egy két általam olvasott dolgot. El sem hiszem hogy két hét is eltelt talán de most nem mentegetődzöm ... Ritának válaszoltam az emailra. Nagyon jólesett a keresés és hogy aggódtatok értem. Ez a rokonokra nem érvényes. Kivéve Borit!! :x :x :ymhug: :flower1: :flower1: :littlehearth:

Nagyon finom kenyeret vettünk tegnapelőtt, Vitajó a neve és a CBA-ban vettem fél kilós barna és fehér kenyeret.
ennyire finomat már én sem tudok überelni! :))

Csodaszépek a pesti képek, valamint a miskolciak is! Én sajnos nem merek nagyon ilyen helyekre járni, egyrészt úgysem úsznám meg vásárlás nélkül, másrészt mire fizetnék vagy bármi, Samu pillanatok alatt köd előttem köd utánam.

Szóval vele marad a szük mozgású kör. De már fel is öltözött annyira ki akar menni, szerencsémre! Én még itt írok, és esti báli ruhában persze.... :ymblushing:
Hozok majd képeket de majd két részben teszem fel, nem sok van egyébként, de nem is tudom mikor tettem ki ide utoljára, meg kell keressem kb honnantól nem voltam. Azt tudom hogy a társasjáték volt az utolsó, szépen el is menekültem nagy gyáván mert annyira nem értettem. Hiába na azért én sem vagyok tökéletes, sőt egyre tökéletlenebbnek érzem magam, ha valami újdonsággal szembesülök. Nincs ez jól, de ez van.
Jó lenne ha beküldené valaki hogy hol voltam utoljára, hogy mi volt az a kép.

Paggy, nagyon örülök Fruzsi sikeres műtétéhez, tényleg mindketten HŐSÖK vagytok! Páros is, aki kézbe vette a Banyatankot! Azért egyszerre volt izgalmas és fárasztó is az útja, de legalább sikerrel járt. Ki fogja feltenni a hiányzó részekre a cserepet?
Amúgy gondoltam ám mindenkire, mikor voltak a nagy esők és szélvihar! De mi még megusztuk a környező országokhoz képest!
Ildikó, már előre örülök a képnek! Közben képzeld el visszakaptam a sogoréktól az egyik képemet, a másik igazából nem is kellett volna! De azt is visszakaptam. Majd azt lefényképezve elküldöm Ritának emailba ha sikerül, és majd Őt megkérem, hogy tegyek ki spoilerbe ide. Keresnem kell falfúrót aki felteszi nekem a képeket! Jut eszembe a háuljáról is kell csinálni...hogy mutatni tudjam milyen tipusu az akasztója.

Megyek felöltözni, ez még akkori pizsi rajtam mikor 'Samuval ketten' hordtuk. :)) Azért már igencsak megviselt a sok mosástól, de még mindig a kedvencem.
Legyen szép napotok, és jövök majd össze vissza, de kihasználom hogy ma van maradék, és megyünk egyet csatangolni! :x :-bd :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. november 11. 9:51

AZ ÉLŐ VÁROS./első rész/

A városok kialakulása:
Spoiler: mutasd
Kr.e 3000 körül az emberek felfedezik,hogy a rézból és az ónból egy olyan fémet lehet előállítani,hely keményebb és tartósabb,így a mezőeszközök és fegyvereket lehet belőle készíteni.Itt van tehát aa bronz,melyet felhasználva jobban lehet földet művelni-jobb fegyvereket készíteni.Könnyebb lesz az építkezés is a jobb szerszámokkal.Megindul a fejlődés-felesleg képződik az élelmiszerekben.Na de mit csináljanak vele?El kell cserélni,később eladni.Lesznek olyanok,akik már nem élelmiszertermeléssel,hanem eszközgyártással,mások pedig kereskedéssel foglalkoznak.A földművesnek helyben kell maradniuk,a terményeket raktározniuk kell,a raktárakat védeniük kell.Falat kell építeni védelem céljából.A települések köré fal kerül,a kézművesek letelepednek,a kereskedők vándorolnak.Minden településen megjelenik a piac,ahol végbemehet az árucsere és később ez a piac az AGÓRA lesz a társadalmi élet központja is.Lassan lassan a laza szerkezetű mezőgazdasági települést sok helyen felváltja a csillagszer településforma,ahol van egy sűrűbben lakott terület,központi msggsl és hozzájuk tartoznak a csillag karjain lévő mezőgazdasági területek,melyek ellátják a központi részt és visszahatásként a kp-ban pedig "ipsr" folyik.Mi ez?
Szerszámkészítés,fazekasság,,ruha és lábbeli készítésé,fegyverkészítés,ékszerek........Kialakult tehát a város.
A görög polisz ,az európai városok állítólagos előképe,a későbbi értelemben egyáltalán nem számított városnak.Az ország földrajzi adottságai nem kedveztek nagyon a földművelésnek/3/4 része hegyvidék/Voltak olyan helyek,ahol egyáltalán nem lehetett mezőgazdasági művelést folytatni,ezért a település rászorult a kereskedelemre.A polisz,ahogy mi ismerjük,nem a városállam volt,hanem személyek közötti kötelék.Pld nem Athénról beszélhetünk,hanem atheniak vagy korinthosziakközösségéről.mivel a görög felfogás szerint az emberek,nem pedig a házak vagy igazgatási szervek alkotják a várost.Nem mindenki számított atheninak,aki a városban éltPld. a rabszolgák,a külföldiek,a máspoliszuak NEM
Az egyenjogú polgárok minden poliszban kisebbségben voltak az őket kiszolgáló többiekkel./kézművesek,kereskedők /Az atheniak NEM GYAKOROLTAK SEMMILYEN FOGLALKOZÁST..A vagyon a mezőgazdaságból származott/!!!!!!!/a gazdag atheniak tehát földbirtokosok, nemesek voltak.A város és vidék nem volt elválasztva egymástól. Az atheni polgárok nem gazdasági szereplők voltak/kereskedő,kézműves,mezőgazdasági munkás,költő ,író, ,szobrász/HANEM!!!!! HADKÖTELEZETT,a vérüket -életüket a polisz szabadságáért ontó,a belső rendet felügyelő emberek.A POLGÁRI LÉT A HADKÖTELEZETTSÉGBŐL EREDT:Mivel életüket kellett adni Athénért,ezért a hadiflotta evezősei is polgárjogot kaptak.A polgárjoggal rendewlkező szabadok mindenbe beleszólhattak,beszédet mondhattak a népgyűlésen,ami olyan volt,mint nálunk a PARLAMENT.Athen /Attika/lakóit kis helyi közösségekbe ,DÉMOSZOKBA,szervezték.A démoszok 30 nagyobb csoportba /trittüszbe/ telepítették.10-10 trittüsz képviselte Athén városát,a vidéket és a tengerparti területeket.Végül a trittüszük 1a phülébe települtek.A korábbi vér szerinti közösségekből,területi közösségek lettek.
A népgyűlésen minden polgár felszólalhatott,szavazhatott.10 naponta ülésezett.Legalább 6000 polgár MICSODA LÉTSZÁM!!!!!jelenlétére volt szükség,hogy az üléds elkezdődhetjen.Kisebb létszá esetén a rendőrség gyűjtötte össze a huiányzókat.Ezenkívül volt a Tanács /50 tanácstaggal/akik törvényeket és javaslatokat fogalmaztak meg,melyeket a népgyűlés szavazott meg vagy vetett el.500 tagú volt ez a tanács,minden phülét 50 polgár képviselt.,akikat sorsolással választottak ki 1 évre!!!.A polgároknak részt kellett venni az igazságszolgáltatásban is.Minden 30 év felettitől elvárták,hogy esküdszéki tag legyen.Az esküdtek,ha szegények voltak,napidíjast kaptak.HIVATALOS BÍRÁK NEM VOLTAK,mert az megakadályozta volna a POLGÁROK EGYENLŐSÉGÉT.Ügyvédek híján a polgárok maguk képviselték az ügyeiket.A polgárjogot nem nyert atheni lakosok ügyeit az általuk felkért atheniak képviselték.A SZTRATEGOSZOK,katonai parancsnokok voltak,de hatalmuk kiterjedt a tanács és a népgyűlés határozatainak érvényesítésére.10 sztratégosz 1-1 phülét képvbiselt,1 évre választották őket.Cserépszavazás:a népszerűtlen politikusok eltávolitására szolgált.Évente 1x a népgyűlésen,minden polgár ráírta egy törött cserépre a politikus nevét,akit száműzni kívánt.6000-nél több szavazat után 10 évre el kellett hagynia Athént-
A népgyúlést csak hasonló gondolkodású polgárok alkothatták.Aki kilógott a sorból,kiközösítették,elvesztette polgárjogát,száműzték/cserépszavazás/.Állandóan és folyamatosan vitatkoztak,melynek célja hogy egyformán gondolkodjanak.Heves viták folytak a törvények értelmezésésről,,s mivel ezek szorosan összefüggtek a vallással,a városi istenekkel,SZENTEK VOLTAK:A napi vitatkozás nem tárgyilagos véleményütköztetés volt,hanerm a véleményükhöz körömszakadtáig ragaszkodó felek óriási konfliktusai,mely végül a GYENGÉBB FÉL FELTÉTEL NÉLKÜLI KAPITULÁCIÓJÁVAL ZÁRULT.
A népgyűlés szintere az AGÓRA VOLT.Egy költő óvta a polgárokataz AGÓRÁTÓL,ahol a felzaklatott honfiak,és pártok viszálykodtak.A POLITIKA A SZENVEDÉLYES NAPLOPÓK/munkát nem végzők/ életének TARTALMÁVÁ VÁLT!!!
A városok nem nőhettek túl nagyra,mert a nagyvárosben enm ismerhették közvetlenül egymást az emberek.
A aszwerző szerint az ATHENI DEMOKRÁCIA a Kr.előtti 4.században GYALÁZATOS INTÉZMÉNY volt,melyet a szabadság révén kialakítottak.A TOLERANCIA NEM LÉTEZHETETT,az t GYENGESÉGNEK,HATÁROZATLANSÁGNAK TARTOTTÁK:Sőt!!!ISTENKÁROMLÁSNAK:Állandóan kritizált mindenki mindenkit.Mindernt áűthatott a gyűlölködés,irigykedés.A híressé vált ATTIKAI HUMOR nem volt más,minta mások rosszindulatú kibeszélése,ítélkezés felette..
Pont ezért az athéni polgár óvta a csalási életét.Semmilyen baráti szomszédolás,,közvetlenség!!!Isten őrizzen,hogy belelássanak a másik életébe,mert akkor kibeszélik.A vidám lakomák ritkák voltak.A férfiak az utcán inkább vitatkoztak,vagy a sportversenyeken álandóan versenyeztek egymással,mindenki győzni akart.A nők otthon maradtak,a vásárlást a rabszolgák végezték.Az erotikus tivornyákat száműzték a nyilvánosság elől.Csak az ifjabb sporttársaikhoz fűződőSZERELEM vagy a velük úzött aszerelmes játékok voltak megengedettek a spotrtcsarnokokban.Ezek a "különleges barátságok"azt5 a célt szolgálták,hogy a még serdületlen ifjaknak a felnőttekkel kialakított kapcsolata által MINDIG HARCRA KÉSZ,A KÖZÖSSÉGÉRT KIÁLLÓ atheniakat faragjanak,akik meghalnak a polisz szabadságáért-EZ BIZTOSÍTOTTA SZÁMUKRA a tiszteletet.
A hétköznapok sivárságát a HETÉRÁK oldották némileg.A szabad szerelem barátnői vonzóak voltak.Gyakran magas irodalmi műveltséggel rendelkeztek.A férfiak általuk egy más világban érezhették magukat.A gyengédség és az ízlés világában kalandozhattak,hiszen a feleségeikkel tisztelettudóan és távolságtartóan kellett viselkedniük..A nők nem mutathatták ki az érzéseiket,mert az tönkre tette volna a ház méltóságát.Aki képtelen magán urlkodni az nem tiszteletre méltó.
A közéletet a politika mellett a vallás határozta meg/felvonulások,ünnepek/A színház is a férfiak számára volt elérhető.A tragédiák az istenek kinyilatkoztatásait közvetitették,A görögök csak a saját poliszukra gondoltak,semmilyen összgörögi szövetség nem jutott az eszükbe,Kivéve néha a hajózásban összefogtak.,melynek ATHENBAN a célja a tengeri hegemónia biztosítása volt.
A harcban az atheniak kegyetlenek voltak.Minden legyőzöttet legyilkoltak,a nőket rabszolgának adták.Állandóan ellenségeskedtek más poliszokkal,a népgyúléseken bántották egymást,így túl so örömük nem volt.PONT EZÉRT ÓRIÁSI TELJESÍTMÉNY,HOGY VISZONT A MŰVÉSZETEKBEN FELÜLMÚLHATATLAN ÉRDEMEKET SZEREZTEK,valamint a nyelvüket kifinomítottá fejlesztették.KÉSEI IDŐSZAKUKBAN MEGTANULTÁK A JÓMODORT és a KELLEMET,a városokban kialakították az a szellemet és stílust ,amit URBANITÁSNAK nevezünk.Ez viszont nem a demokrácia korában alakult ki,hanem a politikai részvételben megcsömörlött ember,saját magára találó ,sajárt emberségét kialakító korban..A HELLENISZTIKUS KORBAN jött el ennek az ideje.
A szabad városok,a poliszok,óriási politikai harcai,az ellenséges háborúskodó világtól megcsömörlött népek,elfordultak a politikától.A jó ember már nem jó honfitárs a politikai harcmezőn,henem a magára talált lény,aki A viszálykodás eltereli a figyelmet önmagáról.Az ember méltósága nem az hogy más polgártársa legyen,hanem hogy ember legyen az emberek között.A valódi ember KOZMOPOLITÁVÁ,VILÁGPOLGÁRRÁ váli,aki mindenhol otthon van,hiszen mindenhol embertársai vannak.A polisz polgáraiból emberek lesznek.A görögögség elterjed Kis-ázsiában elvíve az eszményeit ,nyelvét.Természetesen óriási jelentősége van ebben MAKEDÓNIA felemelkedésének,Nagy sándornak,aki tisztelte,átvette a görög kultúrát és a meghódított területeken nem törekedett a kormányzati rendszerek átalakítására ,mindenhol csak a vezetőket cserélte görögökre..Számos várost alapított.A,a leghíresebb ALAXANDRIA .Így a görög nyelv és kultúra elterjedt és hatása fennmaradt Nagy Sándor birodalmának összeomlása után is.Folyt köv azoknak,akiket érdekel.Kb 1 hét múlva.

Vissza: “Társalgó”